zararlı karbonhidrat içeren besinler
zararlı karbonhidrat içeren besinler bilgi90'dan bulabilirsiniz
Yararlı ve Zararlı Karbonhidratlar
Yararlı ve Zararlı Karbonhidratlar
Son 10 yılda karbonhidratlar ile ilgili görüşler çeşitlilik kazandı. Bazı beslenme biçimleri karbonhidratları önerirken diğerleri karbonhidratlardan kaçınmayı önerdiler. Peki karbonhidratlar yararlı mı yoksa zararlı mı ? Cevap hem yararlı hem zararlı.
Karbonhidratlar her yerde. Sadece ekmekte, pirinçte ve makarna da değil; karbonhidratlar tahıllarda, yemişlerde ve tohumlarda, sebzelerde ve meyvelerde, süt ve süt ürünlerinde, meyve suları ve gazlı içeceklerde, şeker ve tatlılarda da bulunur.
Kompleks Karbonhidratlar
Kompleks karbonhidratlar kimyasal yapıları sebebiyle vücudumuz tarafından daha zor sindirilirler. Böylece enerji salınımı daha uzun süre yayılmış olur. Tam tahıllı ekmekte, mısır gevreğinde, yeşil sebzelerde ve taze meyvelerde bulunur.
Neden Yararlılar ?
• Besin değerleri ve lif açısından zenginler
• Düşük glisemik indeksesahiptir
• Az kalori ile tok tutar
• Matabolizmayı hızlandırır
Basit Karbonhidratlar
Vücudumuzun tarafından hızlı bir şekilde sindirilen küçük şeker moleküllerinden oluşur. Bu hızlı sindirim sonucu oluşan enerji hücrelerimizde glikojen olarak depolanır ve kullanılmadığı takdirde yağa dönüşür. Zararlı karbonhidratlar genellikle işlenmiş gıdalarda bulunurlar. Örneğin; şekerve tatlılar, şekerli mısır gevrekleri, şekerli ve gazlı içecekler, rafine edilmiş ekmekler.
Neden Zararlılar ?
• Besin değerleri ve lif açısından zengin değiller
• Yüksek glisemik indekse sahipler
• Yağa dönüşen kaloriye sahipler
• Yüksek kan şekeri seviyesi ve yorgunluğa neden olurlar
Glisemik indeks, besinlerin tüketildiklerinde kan şekeri düzeyini ne derece yükselttiğini ölçme sistemidir.
Yazı kaynağı : www.gidabilgi.com
Zararlı Karbonhidratlar
Karbonhidratlı Beslenme
Kabuğundan mısır gevreğine karşı mısır kulağı, işlenmiş meyve suyunun üzerine soyulmuş bir portakal, bir paket cips yerine fırında patates yemek, kötü bir
karbonhidrat üzerinde iyi bir karbonhidrat seçmek için mükemmel bir örnektir. Ancak ne yazıkki buğdaysı ürünlerin genetiği bozulduğundan beyaz yada kepekli ekmek vücudumuza ne yazıkki aynı zararı vermekte ve sindirim sistemimizi olumsuz etkilemektedir.
Sebzeler – Her gün çeşitli yiyin
Kepekli tahıllar – Glutensiz Yulaf, kinoa, kahverengi pirinç
Kuruyemiş ve tohumlar
Bütün meyveler
Fasulye ve baklagiller
Yumrular – Tatlı patatesler, patatesler
Sağlıksız bir vücuda katkıda bulunan besin değeri bulunmayan zararlı karbonhidrat içeren besinler den kaçının.Kötü karbonhidratlar, çoğu market rafını kaplayan aşırı işlenmiş, besinlerden arındırılmış gıda ürünlerini içerir. Düşük yağlı, şekersiz, yağsız, zenginleştirilmiş, düşük kalorili ve şeker eklenmemiş fantazi gıda etiketlerine dikkat edin. Maalesef, bunun gibi kötü karbonhidratlar, sağlıklı ürünler kılığına girerek olumsuz etkilemiştir.
Zararlı karbonhidratlı yiyecekler tanımakta ve bunları diyetimizden olabildiğince elimine etmekte ustalaşmak önemlidir. İçerik listesini anlayamıyorsanız, muhtemelen kötü bir karbonhidrattır. Paketlenmiş bir gıda maddesi için ne kadar az bileşen olursa o kadar iyidir. Paketlenmiş yiyecekler, daha sağlıklı bir ürün olarak kabul edilmek için az miktarda bileşen ve kısa bir raf ömrüne sahip olmalıdır.
Ekmek, hamur işleri ve soda gibi işlenmiş karbonhidratları ortadan kaldırmak, kötü karbonhidratlardan kaçınmanın harika yoludur. Sağlığın iyileştirilmesi için aşağıdaki kötü karbonhidrat listesinden kaçınılması önerilir.
Sağlıkl Beslenmeye Karar Verdiyseniz Bizi Arayarak Bilgi Alabilirsiniz. Abrahamson metoduyla zorlanmadan zararlı / basit karbonhidratlardan ve şekerden kurtulursunuz. Tek seansta canınızı çekme arzusu sonlanır.
Yazı kaynağı : www.bepositive.com.tr
Karbonhidratını seç, göbekten kurtul!
Basit karbonhidratlar; beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerden bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir. Meyveler ve kuru meyveler de karbonhidrat içerir. Sağlıklı beslenmenin en temel şartlarından biri basit karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltıp, yerine kompleks karbonhidratlara yer vermektir. Karbonhidratlı besinler, vücudumuzda enerji üretimini sağlarlar. Günlük aldığımız kalorinin en az yarısı karbonhidratlı besinlerden karşılanmalıdır.
NE ZAMAN?
Vücudumuzun sağlıklı olması için karbonhidratlar gereklidir. Fakat tüketim saati de sağlıklı bir yaşam ve ideal kilo için önem taşır. Karbonhidratlı yiyeceklerin gündüz saatlerinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Akşam yemeğinde karbonhidratlı bir besin var ise mümkünde yemekten 4 saat sonra yatılmalıdır. Yatmadan 2 saat önce yemeği kesmek; sindirim sistemi sağlığı ve vücutta yağlanmanın olmaması açısından önemlidir. Genel yanılgı, meyvelerin tamamen masum olduğudur. Fakat meyve tüketiminden de yatmaya son iki saat kala kaçınılmalıdır.
NEREDE?
Ayakta yemek, TV veya bilgisayar karşısında besin tüketimi daha hızlı şekilde yemek yememize yol açar. Yapılan bilimsel çalışmalar; TV karşısında yemek yiyen kişilerin, sofrada besin tüketen kişilere göre daha fazla kalori aldığını ortaya koymuştur. Hızlı tüketilen karbonhidratlar; kan şekerini daha hızlı yükseltip daha hızlı düşürür. Bu nedenle bu tür yiyeceklerin yavaş tüketilmesi önemlidir. Aynı zamanda karbonhidratın sindirimi ağızda başlar, bu nedenle iyi çiğneyerek besin tüketmek önemlidir. Kan şekeri seviyesinin kolay kontrolü için ayaküstü atıştırmaktan ve TV/bilgisayar başında yemek yemekten kaçınmanız gerekir.
NASIL? Karbonhidratlı yiyeceklerin bazıları diğerlerine göre kan şekerini daha hızlı yükseltip daha hızlı düşürür. Bu durum daha hızlı acıkmamıza ve karın bölgesinden yağlanmamıza neden olur. Örneğin beyaz ekmek, tam buğday ekmeğine göre; pirinç bulgura göre; muz elmaya göre kan şekerini daha hızlı yükseltir. Bu nedenle, karbonhidratlı yiyecekleri dengeli tüketmemiz ve sadece tek bir çeşide yüklenmemek önemlidir.
Yiyeceklerin tüketim sıcaklığı ve pişirme şekilleri de kan şekeri açısından önem taşır. Karbonhidratlı bir yiyecek ne kadar sıcak tüketilirse kan şekerini o kadar hızlı yükseltir. Örneğin fırından taze çıkmış beyaz ekmeğin bir dilimi ile bir dilim çavdarlı ekmek aynı kaloridedir, fakat beyaz ekmek daha fazla kilo almanıza yol açabilir.
Bir adet patates ortalama 70 kaloridir. Her ikisi de patatesten hazırlanan yemekler olduğu halde patates salatası, patates püresine göre daha sağlıklıdır. Püre, kan şekerini patates salatasına göre daha hızlı yükseltebileceğinden ötürü karın bölgenizde daha fazla yağlanmaya sebep olabilir.
NEDEN? Karbonhidratlı yiyecekler beslenmemizde mutlaka yer almalıdır. Çünkü vücut temel enerjiyi bu yiyeceklerden sağlar. Tahıl grubu karbonhidratlar aynı zamanda B vitamininden, meyveler ise C vitamininden zengindir. Yine bu grup beslenmemizdeki lif kaynağıdır. Sindirim sistemi sağlığını korumak, kabızlık gibi problemler yaşamamak için lifler önemlidir. Yeterli karbonhidrat tüketilmediğinde, vücut enerji üretebilmek için yiyeceklerden gelen proteini kullanır. Bu da kaslarımız başta olmak üzere bütün vücut sistemlerimizin zarar görmesine neden olabilir.
KİM? Herkes. Bir kişinin günlük karbonhidratlı besin ihtiyacı ve hangi karbonhidratlı besinleri tercih etmesi gerektiği; günlük harcadığı kalori, yaşı, cinsiyeti, kan bulguları, kullandığı ilaçlar, metabolizma hızı ile yakından ilişkilidir. Genel olarak gebelerin, emzikli annelerin, çocukların, ergenlerin ve sporcuların karbonhidrat ihtiyacı daha yüksektir. Hangi karbonhidratlı yiyeceği tercih etmeleri gerektiği de kan bulgularına ve diyabet hastası olup olmadıklarına göre değişiklik gösterir.
DOĞRU KARBONHİDRATI SEÇİN, GÖBEKTEN KURTULUN
KIRMIZI (Kaçının) SARI (Limitli) YEŞİL
Beyaz ekmek Kepek ekmeği Tam tahıllı ekmek
Pirinç Kepekli Pirinç Bulgur
Klasik makarna Kepekli makarna İntegral makarna
Patates püresi Fırında patates Patates salatası
ESMER ŞEKER OYUNUNA GELMEYİN!
Esmer şeker beyaz şekere göre daha sağlıklı olsa da beyaz şekerle esmer şekerin kalorisi nerdeyse aynıdır. 1 gram beyaz şeker 4 kalori, 1 gram esmer şeker 3.6 kaloridir. Yani tüketim miktarında aşırıya kaçarsanız etkileri beyaz şekerden farklı değildir.
BEYAZ EKMEKLE TAM TAHILLI EKMEĞİN KALORİSİ AYNI!
1 dilim beyaz ekmekle tahıllı ekmek aynı kaloridedir. Fakat tahıllı ekmekler daha uzun süre tok tutar. Tam tahıllı ekmek tüketenlerin, günlük diğer besinler ile aldığı kalori beyaz ekmek tercih edenlere göre daha düşüktür. Bu nedenle ideal vücut ağırlıklarını korumaları daha kolaydır.
1 DİLİM EKMEK NELERE EŞİT?
1 KEPÇE ÇORBA
2 YEMEK KAŞIĞI DOLUSU PİLAV-MAKARNA-ERİŞTE-BULGUR-KISIR
1 ORTA BOY PATATES HAŞLAMASI
½ HAŞLANMIŞ MISIR
4 YEMEK KAŞIĞI PATATES YEMEĞİ
1 AVUÇ BEYAZ LEBLEBİ
2 ADET TATLI DİYET BİSKÜVİ
¼ SİMİT
Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.