yılanlar kış uykusundan ne zaman uyanır
yılanlar kış uykusundan ne zaman uyanır bilgi90'dan bulabilirsiniz
Yılanlar Kış Uykusundan Ne Zaman Uyanır?
Yılanlar , soğuk kanlılar grubuna dahildirler ve bu gruptaki birçok hayvan gibi kış aylarını uykuda geçirirler. Uyanma dönemleri ise Haziran ayında gerçekleşmektedir.
Yılanların, kış uykusundan uyanmaya başladığı haziran ayı aynı zamanda yılanların en aktif ve hareketli olduğu dönemdir.
Engerek yılanlarının yirmi otuz tanesi bir arada, toprağın altındaki çukurlarda, birbirlerine sarılarak uyurlar. Özellikle tarımsal bölgelerde çok sık yılan görülmeye başlanabileceğini, bu konuda insanların daha duyarlı olması gerektiğini kaydeden uzmanlar, yılanların insanlar tarafından kötü algılandığını ve bu kötü algının sonucunda doğal dengenin olumsuz etkilere maruz kaldığını belirtiyorlar. Özellikle kış uykusu sonrası uyanan yılanların beslenme döngülerinin büyük önem ifade ettiğinden asla öldürülmemeleri gerektiğini ekliyorlar.
Yılanlar sadece yaz aylarında değil, kış aylarında uyku evresinde iken de öldürülebiliyorlar. Bu da yine aynı şekilde çok sağlıksız bir durumdur ve mutlaka kaçınılması gerekir.
Kainatta bir denge söz konusu ve buna insanların yaptıkları etkiler ile hastalıklar, farklı problemler ortaya çıkıyor. Örneğin yılanların öldürülmesi demek fare gibi kemirgenlerin fazla çoğalması demek. Bu da başta tarımsal alanlar olmak üzere ciddi problemleri beraberinde getiriyor.
Yazı kaynağı : uyku.ihya.com
Yılanlar Ne Zaman Kış Uykusuna Yatar?
Yılanlar soğukkanlı hayvanlardır ve bu canlılar fazla soğukta yaşayamazlar bu bakımdan soğuk havalarda ve kış aylarında yuvalarına çekilip kış uykusuna yatarlar. Yılanların kış uykusuna yatma tarihleri sonbaharda, ekim ayına yoğunlaşabilecekken bu durumda bir kesinlik bulunmamaktadır. Önemli olan mevsimsel değişimlerdir. Sonuçta kış uykusu onların fiziksel ihtiyaçları üzerine başvurdukları bir yöntem. Bunun için öncelikle bu duruma ihtiyaç durmaları gerekir. Yani hava ne zaman soğuk şartları sunarsa o zaman diyebiliriz.
İlkbahar aylarında havaların ısınması ile aktifleşirler ve yuvalarından çıkıp beslenirler. Yılanlara her ortamda rastlamak mümkündür bazıları suda yaşar bazıları karada yaşar. Bazı yılan türleri de havada uçar. Yani yılana her ortamda rastlamak mümkündür.
Yılanlar topraktaki çukurlara, kaya yarıkla¬rına ve küçük mağaralara sığınarak birbirleri¬ni ısıtmak için üst üste çöreklenirler.
Yazı kaynağı : uyku.ihya.com
Yılanları kış uykusu tutmadı. Karların içinde süründüler
DHA'nın haberine göre, küresel ısınma nedeniyle yılanların uyku düzeninin bozulduğunu belirten Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, "Bu durum, soğukkanlı hayvanlar olan yılanların kış uykusu (hibernasyon) davranışlarını etkilemektedir. 30-40 yıl önceye kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, günümüzden çok daha fazla kar yağışı almaktaydı. Ancak her geçen yıl kar yağışları ve soğuk geçen mevsimlerin süresinin azalması, kış uykusuna yatan hayvanların davranışını etkilediğini görüyoruz" dedi.
'ARAŞTIRMA YAPILMASI GEREKİYOR'
Küresel ısınmanın bütün canlıların yaşamını etkileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Yıldız, "Bu yıl ülkemize ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne son 45 yılın en fazla kar yağışı düşmesine rağmen, yılanlar ocak ve şubat aylarında aktif olarak görüntülenmeye başlanmıştır. Her ne kadar bu yıl, hava sıcaklıkları geçmiş yıllara oranla oldukça düşük olsa da yılanların geçmiş yıllardan etkilendikleri ve bu nedenle hava sıcaklığının düşük olduğu güneşli havalarda aktifleştikleri görüntüler elimize ulaşmaktadır" dedi.
Yıldız: "4 Ocak'ta Diyarbakır'dan gelen kara yılan (Dolicopis jugularis) görüntüsü, şubat ayında Mardin'den gelen koca engerek görüntüsü ve en şaşırtıcı olanı ise Adem Şamiloğlu tarafından görüntülenerek, Toros Üniversitesi'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Deniz Yalçınkaya'ya Muş Bulanık'tan gönderilen kar üzerindeki aktif küpeli su yılanı (Natrix natrix) görüntüsüdür. Bu konuda daha detaylı araştırmaların yapılması gerekiyor. Mardin'de görüntülenen koca engerek türü de Türkiye'deki en zehirli yılan türlerinden biri. Boyu nadiren 180 santimetreye ulaşan koca engerek, daha çok kısa ve kalındır. Ülkemizde en fazla yılan ısırılması vakası üreten engerek türüdür."
Yazı kaynağı : www.yenicaggazetesi.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.