yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır
yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır bilgi90'dan bulabilirsiniz
Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir? Ne Zaman Olur? | Bahçeci
Merhaba Firengiz Hanım,
Yerleşme kanaması olabilir. Kanda Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Yazı kaynağı : bahceci.com
İmplantasyon kanaması belirtileri: (İmplantasyon) Yerleşme kanaması nedir, ne kadar sonra gebelik testi yapılır?
Implantasyon kanaması ile ilgili birçok farklı sorunun yanıtı araştırılıyor. Bunlar arasında en çok araştırılan sorular olarak implantasyon kanaması rengi nedir ve implantasyon kanaması kokar mı soruları yer alıyor. Bir diğer öne çıkan ise 'implantasyon kanaması kaç gün sürer?' sorusu… İmplantasyon kanaması genellikle hafif ve kısadır, sadece birkaç gün sürer. Genellikle gebe kaldıktan 10-14 gün sonra ya da kaçırılan süreniz boyunca ortaya çıkar. Bununla birlikte, hamileliğin ilk sekiz haftasında herhangi bir zamanda vajinal kanama bildirilmiştir.
Bebek Rahime Yerleştikten Kaç Gün Sonra İdrarda Çıkar?
Sperm hücresi ile yumurtalık hücresinin follow tüplerinde birleşip döllenmesi sonucunda hamilelik meydana geliyor. Döllenme olayının başlaması ile birlikte bebek; 2.ayın sonuna kadar embriyo, 2.aydan sonra ise fetüs olarak adlandırılıyor. Embriyo rahme yerleştikten sonra ikiye bölünüyor ve bebeğin içerisinde büyüyeceği plasentayı oluşturuyor. Embriyo, annenin rahmine yerleşirken dokuları zedeliyor ve bir miktar vajinal kanama oluşmasına neden olabiliyor. Bu kanama implantasyon kanaması diğer bir deyişle yerleşme kanaması olarak adlandırılıyor. Yerleşme kanaması tüm gebeliklerde görülmüyor ayrıca gebelik için bir risk oluşturmuyor. Genellikle; kısa süreli, ağrısız ve lekelenme şekline kanamalar oluyor. Yerleşme kanaması, kadının beklemekte olduğu normal adet dönemine yakın bir zamanda gerçekleşiyor ve bu sürecin ardından adet kanaması olmuyor. Yerleşme kanaması çoğunlukla 2-3 günden fazla sürmüyor. Eğer daha uzun sürüyorsa annenin ve bebeğin sağlığı açısından bir doğum uzmanına başvurulması uzmanların önerileri arasında yer alıyor.
Embriyo; döllenmenin başlamasından 5-6 gün sonra rahmin içine yerleşiyor ve bundan sonra anne adaylarının gebe olup olmadığının belirlenmesinde kullanılan BETA-hCG hormonu salgılanmaya başlıyor. Kandaki BETA-hCG hormonunun giderek artması ile birlikte hamilelik idrar yolu ile yapılan tahlillerde belli olmaya başlıyor. BETA-hCG hormonunun annenin kanında ardından da idrarında yükselmeye başlaması için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Hamileliğin ilk günü olarak gebe kalmayı sağlayan ilişkinin olduğu gün değil, bundan yaklaşık 14 gün kadar öncesine denk gelmekte olan son adet kanamasının ilk günü kabul ediliyor.
Hamile olma ihtimali olduğunu düşünen kadınların idrar testinden kesin sonuç alabilmesi için adet döneminin gecikmesini beklemesi öneriliyor. Bebek 4.haftada annenin rahmine yerleşmekle birlikte testler ve ultrason aracılığı ile hamileliğin tespit edilebilmesi için belirli bir sürenin geçmesine ihtiyaç duyuluyor. Olgunlaşmış bir yumurtanın döllenerek bölünmeye başlaması her kadında ve her hamilelikte farklı zamanlarda gerçekleşebiliyor. Bu nedenle hamileliğin belirlenebildiği zaman kadından kadına değişiklik gösterebiliyor.
Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?
İdrardaki BETA-hCG hormonunun ölçümlenmesine dayanan gebelik testlerinin en çok tercih edilen testler olduğu biliniyor. En güvenilir testleri embriyonun rahim astarına başarılı bir şekilde yerleşmesini izleyen 3-4 gün içerisinde BETA-hCG hormonunun varlığını saptayabiliyor. Standart gebelik testlerinin, gebelik olup olmadığını idrar yolu ile tespit edebilmesi için adet kanaması için beklenen tarihin geçmesi gerekiyor. İdrar ile yapılan gebelik testlerinde yanılma payı bulunmakla birlikte beklenen adet tarihinin yaklaşık 7 ile 10 gün gecikmesi ile birlikte idrar yolu ile yapılan gebelik testlerinde yanılma payının yok denilecek kadar az olduğu biliniyor.
Gebelik olup olmadığının tespiti için idrar yoluyla yapılan gebelik testlerinin dışında kandaki BETA-hCG seviyesinin ölçülmesine dayanan kan testleri de tercih edilebiliyor. Kandaki BETA-hCG hormonunun seviyesi hamileliğin ilk günlerinde düşük olmakla birlikte sonraki birkaç gün içerisinde kandaki BETA-hCG hormonunun seviyesi hızla artmaya başlıyor. Kan yolu ile yapılan gebelik testleri döllenmenin gerçekleşmesinin ardından ortalama 10 gün sonra sonuç verebiliyor. Embriyonun rahim duvarına tutunmasından sonraki 3-4 gün de başarılı sonuçların alınabildiği zaman dilimleri arasında yer alıyor. Beklenmekte olan adet dönemine göre kesin bir sonuç elde etmek isteyen kadınlar adet döneminin yaklaşık 5 gün öncesini beklemeyi tercih edebiliyorlar. Bununla birlikte erken gebelik testlerinin özelliklerine göre gebeliğin hamileliğin farklı aşamalarında ortaya çıkarılması da söz konusu olabiliyor.
Hamilelik İlişkiden Kaç Gün Sonra Belli Olur?
Gebelik cinsel ilişkiden hemen sonra oluşmuyor. Gebelik oluşabilmesi için; spermle yumurtanın buluşup döllenmesi ve döllenme sonucunda meydana gelen embriyonun rahim duvarına başarılı bir şekilde yerleşmesi gerekiyor. Bu süreç ise yaklaşık olarak 15 gün kadar sürüyor. Bu süre içerisinde BETA-hCG seviyesi yeterli düzeyde olmadığından yapılan testler ile gebeliğin anlaşılması söz konusu olamıyor. Söz konusu sürenin ardından ilk olarak kanda ardından da idrarda BETA-hCG seviyesinin artmasına bağlı olarak yapılan testler ile gebelik olup olmadığı tespit edilebiliyor. Uzmanlar ilişkiden ortalama 2 hafta kadar sonra gebeliğin belli olduğunu belirtiyorlar.
Kan ile yapılan gebelik testleri döllenmenin gerçekleşmesinden 9-10 gün; embriyonun rahme yerleşmesinin üzerinden 3-4 gün ve beklenen adet tarihinden 5-6 gün önce sağlıklı sonuçlar verebiliyor.
Gebelik Belirtileri Adet Öncesi Belirtiler İle Karıştırılabilir
İlk fiziki belirtisi adet gecikmesi olan gebeliğin; daha öncesinde hissedilen sinirlilik hali, yorgunluk hissi ve hafif kasık ağrıları gibi belirtileri, adet dönemi öncesinde de yaşanan belirtiler olduğundan kimi zaman karıştırılması söz konusu olabiliyor. Bebeğin rahme yerleştiği kan testleri ile tespit edilmiş olsa da gebelik kesesinin ultrasonda görülebilmesi için gebeliğin en az 4.5-5 haftalık olması gerekiyor. Görüntüleme vajinal ultrasında daha erken bir zamanda yapılabilmekle birlikte karından yapılan ultrasonda 6.haftadan itibaren daha net bir görüntülenmenin sağlanması mümkün oluyor.
Yazı kaynağı : www.hubladesign.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.