yerleşim yeri ve diğer adres nedir
yerleşim yeri ve diğer adres nedir bilgi90'dan bulabilirsiniz
Adres Hizmetleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bildirime konu adresin durumuna göre üç tür adres bildirimi söz konusudur. İçinde bulunduğunuz durum bunlardan birine karşılık gelir.
•Boş Konuta Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, bildiriminiz yeterli görülür, belge istenmez. Genel kural budur. Ancak bildirime konu adresin sistemde “inşaat” olarak tanımlı olması gibi, adresteki konuta/binaya ilişkin özel durumlar söz konusu ise nüfus müdürlükleri bilgi ve belge isteyebilirler.
•Birlikte Oturma Gerekçesiyle (Muvafakatle) Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, adrese bildirimde bulunacak kişi ile adreste hâlihazırda kayıtlı ergin bir kişinin, birlikte ya da ayrı ayrı başvuruları gerekir.
•Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, kişinin bildirimi yeterli görülmez ve bildirimi teyit edici belgeler istenir. Elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet gibi adrese tahsis edilmiş aboneliklerden birine ait abonelik sözleşmesi veya faturası bildirimi teyit edici belgelerdir. Gerektiğinde, müstakil konut sahibi, site veya apartman yönetimi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından imzalanmış belgeler de istenebilir.
Bu konularda detaylı bilgi için lütfen şu başlıklar altında yapılan açıklamaları inceleyiniz:
•“Boş Konuta Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?”
•“Birlikte Oturma Gerekçesiyle (Muvafakatle) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır”
•“Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?”
Yazı kaynağı : www.nvi.gov.tr
Adres değişikliği nasıl yapılır? İnternetten ikametgah işlemleri yapılıyor mu?
E-Devlet üzerinden adres değişikliği bildirimi yapmak vatandaşlar için artık çok kolay. İkamet ettiği adresten başka bir adrese taşınana vatandaşlar, Nüfus Müdürlüklerine 20 gün içinde adres değişikliği bildirimi yaptırmak zorundadır. Bu işlemi hem e-Devlet üzerinden hem de Nüfus Müdürlüğü'nden oldukça kolay ve rahat bir şekilde yapabilirsiniz. İşte detaylar.
Adres değişikliği bildirimi nasıl yapılır?
Adres değişikliği işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden oldukça kolay gerçekleştirilebiliyor. İlk olarak www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Daha sonra ise açılacak olan ekranın sol kısmında yer alan e-Hizmetler sekmesine tıklanmalıdır. Bir sonraki adımda ise Adres değişikliği işlemleri için e-Hizmetler bölümünde bulunan harflerden işlem yapılacak Nüfus Genel Müdürlüğü’nün baş harfi olan “N” harfi tıklanmalıdır. Bu işlemi de tamamlandıktan sonra kurumun başlığı altında bulunan “Adres Değişikliği Bildirimi” sayfasından yapılabiliyor.
Açılacak ekrandaki “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna bastıktan sonra ilgili kısımlara 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme girmelidir. Online olarak sunulan bu hizmette belirtilen adımları takip etmeniz gerekiyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra adres bilgileri güncellenebiliyor.
e-Devlet şifresi yoksa sisteme giriş yapılamaz. Sistemden yararlanmak ve işlem yapmak için e-Devlet şifresi olmalıdır. Şifre TC kimlik kartı ile PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alınabiliyor. PTT şubesinden TC kimlik kartınıza tanımlı e-Devlet şifresi verilecektir. Sisteme ilk girdikten sonra bu şifre değiştirilmelidir. Şifresini unutan vatandaşlar, PTT şubesinden yeni şifre almalıdır.
Eğer e-Devlet girişi yapma imkanınız bulunmuyorsa kurumlar üzerinden gerekli işlemleri yapabilirsiniz.
E DEVLET İKAMETGAH İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYIN
İnternet üzerinden adres beyanı nasıl yapılır?
TURKCELL ya da TÜRK TELEKOM operatörü ile mobil imza sözleşmesi yapılmak suretiyle ya da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir elektronik sertifika hizmet sağlayıcısından edinilmiş geçerli ve nitelikli bir elektronik sertifikanın olması halinde https://nvi.gov.tr sayfası “Elektronik İmza İle Adres Beyanı” sayfasından adres bildirimi yapılabilir.
Yerleşim yeri ve diğer adresin tanımı nedir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun ilgili hükümlerinde, yerleşim yeri adresi ”sürekli kalma niyetiyle oturulan yer”, diğer adres ise “yerleşim yeri adresi dışında kalan yerler” olarak tanımlanmıştır.
Muhtarlıklara adres beyanı bildirme yükümlülüğü var mıdır?
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunun 5 inci maddesi, 6 ıncı maddesinin (a) ve (d) bentleri, 8 inci maddesi, 16 ıncı maddesi ve 17 nci maddesinde yer alan “8” ibaresi yürürlükten kaldırılmış olup, bu çerçevede adres bildirimlerinin muhtarlıklara bildirilmesi yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Nüfus müdürlükleri gerçekleştiriyor
İKAMETGAH adresinizi değiştirmek için taşındığınız yeni yerin Nüfus Müdürlüğü’ne gidip adresi bildirimi yapılıyor. Nüfus Müdürlükleri’ne yapılan başvuruda beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmuyor. Fakat daha önce beyan edilmiş bir adresin birlikte oturma gerekçesiyle bir başka kişi tarafından beyan edilmesi halinde, ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişi ile birlikte müracaat yapması gerekiyor.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?
İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?
Yeni bir eve taşınıyorsanız ilk yapmanız gereken resmi işlerden biri de ikametgah değişikliği oluyor. Yazımızı okuyarak ikametgah değişikliği nasıl yapılır detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
İkametgah Değişikliği Nedir?
Adres değişikliği olarak da adlandırılan ikametgah değişikliği, Türk Medeni Kanunu'nun 19'uncu maddesinde yer alan ve kişilerin sürekli oturdukları konut olarak tanımlanan yerleşim yerinin değişmesi sonucu gerçekleştirilen resmi bir işlemdir. Kişilerin bir konuttan diğer bir konuta taşındığında güncel adresini belirtmek için gerçekleştirdiği bu işlem, yeni konutta yaşayacak tüm ev sakinleri için gerçekleştirilmelidir.
İkametgah Değişikliği Ne Kadar Süre İçerisinde Yapılmalıdır?
Adres değişikliği bildirimi, taşındıktan sonra gerçekleştirilir. Yeni ikamet adresinize taşındıktan sonra 20 gün içerisinde bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50'nci maddesi gereğince gerçekleştirilmesi gereken bu işlemi zamanında yapmayan vatandaşlar, 128 TL’lik bir para cezasına çarptırılır. İkametgah değişikliği cezası dışında oturduğu adres yerine farklı bir adres gösteren kişiler de 2673 TL’lik bir para cezasına tabi tutulur.
Adres Değişikliği için Neler Gereklidir?
İkametgah değişikliği yapmak için bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğünü ziyaret etmeniz yeterlidir. Belli şartlar altında ise bu işlem e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilir. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız ve yerleşim yeriniz yurt dışında bulunuyorsa da dış temsilcilere başvurarak adresinizi bildirebilirsiniz.
Taşınacağınız yerleşim yerinde daha önce yaşayan kişiler varsa kira sözleşmesi, sizin ya da aile üyelerinin üzerine kayıtlı doğal gaz, elektrik, telefon ya da su faturalarını yanınızda bulundurmanız gerekir. Eğer yeni ve sistemde kayıtlı bir yerleşim yerinde oturacaksanız herhangi bir belgeye ihtiyacınız bulunmaz. Doğrudan kimliğiniz ile adres bildirimi yapabilirsiniz.
Birlikte Oturma Gerekçesiyle Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Bir ya da birden fazla kişinin ikamet ettiği bir yerleşim yerine taşınmak isteyen vatandaşlar da ikamet değişikliği yapmak isteyebilir. Özellikle ailesinden farklı bir şehirde akrabalarıyla ya da ev arkadaşıyla ikamet eden öğrenciler, çalışmak için belli bir süre bir arkadaşının yanına taşınmak zorunda kalan kişiler birlikte oturma gerekçesiyle adres değişikliği yapma ihtiyacı duyabilir. Bu kişilerin adres bildirimini yaparken yanlarında ilgili konutta ikamet eden, yetişkin bir kişinin de bulunması gerekir. Konut sakinin onayı ve rızası alınmadan birlikte oturma gerekçesiyle adres değişimi gerçekleştirilemez.
E-Devletten Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüklerine giderek adres değişikliğini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Peki, e-Devlet üzerinden adres değişikliği nasıl yapılır öğrenmek ister misiniz? E devlet ikametgah değişikliği için öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. Sonrasında ise https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresi üzerinden gerekli yönlendirmeleri takip ederek işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken taşınma tarihi, adres bildirimi yapılacak kişilerin eklenmesi, yeni yerleşim yerinin adresinin eksiksiz olarak girilmesi dikkat edilmesi gereken adımlar arasındadır. İstenilen bilgileri doldurduktan sonra mobil imza, SMS ile doğrulama ya da elektronik imza seçeneklerden birini seçerek işleminizi doğrulayabilirsiniz.
E devlet üzerinden adres değişikliği yaptığınızda hata alıyorsanız aşağıdaki durumlardan biri buna sebep olmuş olabilir:
-Taşınma süresinin üzerinden 20 günü geçmesi,
-Bildirim yapılacak adreste, kişi ile akrabalığı bulunmayan yabancı kişilerin bulunması,
-Konutun adres bildirimine uygun olmaması. (İnşaat sürecindeki bina, iş yeri, kamu ya da özel mülk alanı olması vs. gibi durumlar)
Yeni evinize taşındıktan ve ikametgah değişikliği yaptınız. Sıra yeni evinizi güzelleştirmekte! Güncel ev dekorasyon trendleri hakkında bilgi almak ve önerilerimizi incelemek için blogumuzdaki içeriklere göz atabilirsiniz!
Yazı kaynağı : www.nurolgyo.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.