turkiyede fay hatti gecmeyen sehirler
turkiyede fay hatti gecmeyen sehirler bilgi90'dan bulabilirsiniz
Türkiye fay hattı haritası 2023! Birinci, ikinci, üçüncü derece riskli yerler ve az riskli yerler nereler?
Türkiye fay hattı haritası 2023! Birinci, ikinci, üçüncü derece riskli yerler ve az riskli yerler nereler?
Türkiye fay hattı haritası, 6 Şubat'ta saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmesinin ardından vatandaşlar tarafından yoğun olarak aratılmaya başladı. 10 çevre ili etkileyen felaketin ardından "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusu ile beraber Türkiye fay hattı haritası merak kazandı. Peki, Türkiye'de birinci, ikinci, üçüncü derece riskli yerler ve az riskli yerler nereler? İşte Türkiye fay hattı haritası 2023…
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin birçok ilde hissedilmesiyle birlikte fay hattının nereden geçtiği merak ediliyor. Özellikle büyük şehirler için büyük bir tehlike oluşturan deprem sonrası deprem fay hattı haritası, aktif ve pasif fay hatları, fay hattının geçtiği iller araştırılıyor.
AFAD'ın verilerine göre, saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi.
TÜRKİYE DEPREM HARİTASI HAKKINDA BİLGİ
Türkiye Deprem Tehlike Haritası yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli RG'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Proje, Başkanlık tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir. Ayrıca "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" de aynı tarihli RG'de yayınlanmış olup, eş zamanlı olarak yürürlüğe girmiştir. İşte Türkiye'de birinci derecede riskli bölgeler, ikinci derecede riskli bölgeler ve üçüncü derecede riskli bölgeler…
TÜRKİYE FAY HATTI HARİTASI 2023
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor.
BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İKİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
EN AZ RİSKLİ İLLER HANGİLERİ?
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Maden Teknik ve Araştırma Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlanan yenilenmiş diri fay hatları haritası deprem fay hatları ile ilgili birçok bilgiye ışık tutuyor. MTA'nın resmi internet sitesinde yer alan kısımdan evinizin altından ya da yakın konumundan fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
MTA GÜNCEL DİRİ FAY HATLARI HARİTASI
Yaşadığınız bölgenin deprem riskini ve fay hatlarını sorgulamak için E-Devlet sistemine giriş yaparak Deprem Haritası Sorgulama sayfasından aktif fay hatlarını görüntüleyebilirsiniz.
e-DEVLET GİRİŞ İLE AFAD FAY HATLARI HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Türkiye'de deprem riski olan bölgeler nerelerdir? Türkiye fay hattı haritası...
Depremler, yer kabuğunda farklı nedenlere bağlı olarak yaşanan sarsıntılar merkezden başlayarak çevreye dalgalara halinde yayılmaktadır. Depremler, yeryüzündeki levhaların birbirleriyle sürtüşmesi ve hareket etmesi ile oluşmaktadır. Sarsıntının büyüklüğüne göre tahribat ve yıkıma neden olmaktadır. Depremler, tektonik, volkanik, çöküntü ve tsunami olmak üzere farklı başlıklarda incelenmektedir.
En genel tanımıyla yer altında meydana gelen hareketlenmeler sonucu yer yüzünde dalgalanmalar halinde oluşan sarsıntılara deprem denir. Levhaların hareket gücüne göre etkisi farklı farklı görülen depremler can ve mal kayıplarına neden olabilen doğa olaylarıdır. Yer kabuğunu meydana getiren levhaların sıkışması ve çarpışması sonucu oluşan depremler farklı tiplerde görülmektedir. Ülkemizde yaygın olarak görülen ve en tehlikeli olan deprem türü tektonik depremlerdir. Levhaların hareket etmesi ve sıkışmasıyla oluşan depremler tüm dünyada görülen depremlerin %90’ını oluşturmaktadır.
Kıtasal hareketliliğin fazla olduğu Anadolu’da levhalardaki hareketlilikten dolayı çok fazla deprem görülmektedir. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 büyük fay hattı bulunmaktadır. Bu fay hatlarına bağlı olarak daha küçük çaplı fay hatları olduğundan Anadolu’nun birçok yerinde depremlere neden olmaktadır. Ülkemizdeki en aktif ve tehlikeli olan fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı olarak görülse bile en aktif olanı Batı Anadolu Fay Hattı’dır.
1- Batı Anadolu Fay Hattı: Batı Anadolu Deprem Kuşağı olarak da anılan fay hattı, batıdan doğuya uzanarak ilerleyen ve kuzeyden güneye sıra sıra dizilmiş fay hattıdır. Batı Anadolu Fay Hattına bağlı olan 9 fay hattı bulunmaktadır ve şöyledir:
2- Kuzey Anadolu Fayı: Saroz Körfezinden (Çanakkale) başlayan ve Erzincan’a kadar uzanan 1500 km uzunluktaki aktif fay hatalarından biridir. Merkez üssü Gölcük olan 1999 yılında 7.4 büyüklüğündeki deprem de Kuzey Anadolu Fay Hattının kırılmasıyla oluşmuştur. Bundan dolayı en aktif ve tehlikeli olan fay hattı olduğu kabul edilmektedir.
3- Doğu Anadolu Fay Hattı: Hatay’da başlayan ve Bingöl’e kadar uzanan fay hattı Karlıova’da Kuzey Anadolu Fay Hattıyla buluşur. Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ üzerinden geçen fay hattı Bingöl’e kadar uzanmaktadır.
TÜRKİYE’DE 1. DERECE RİSK BÖLGESİNDE BULUNAN ŞEHİRLER
Yazı kaynağı : www.haber7.com
Deprem riski olan iller değişti, şimdi ne olacak?
Türkiye’nin fay hatları haritası değişti
İşte bu temel bilgiler uzmanlara bölgelerin ve illerin depremselliğini incelerken ışık tutuyor. Bu konudaki bir başka önemli kaynak ise 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı, "Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar" ile Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2019'da yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritası.
Haritanın önemi, dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmelere ve deprem tehlike analizi için gerekli olan bilgi/veri artışına paralel olarak yeniden düzenlenmiş olmasında. 1996 tarihli Resmi Deprem Bölgeleri Haritası, Türkiye yüzölçümünün yüzde 66'sının 1'inci ve 2'nci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve nüfusunun yüzde 71'inin bu bölgelerde yaşadığını gösteriyordu. Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle, 1996 tarihli harita ile depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerler yürürlükten kaldırıldı. Ayrıca yeni haritada “1'inci derece deprem bölgesi, ikinci derece deprem bölgesi” gibi ifadeler kullanılmadı.
İllerin risk sıralaması farklılaştı
Yeni haritanın en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmış olması dikkat çekiyor. İki harita arasında farklılıklar da belirgin. 1996 resmi deprem bölgeleri haritasında 1'inci derece deprem bölgesi içinde ve en tehlikeli illerden biri olarak gösterilen Kırşehir, yeni haritaya göre en tehlikesizlerden biri. Haritaya göre Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya gibi birçok ilin deprem tehlikesi düşerken; Trabzon, Rize, Elazığ, Erzurum ve Aksaray gibi illerin ise yükselmiş. Yeni deprem haritasına göre Türkiye yüzölçümünün yüzde 18'i 1'inci derece deprem tehlikesi altında. Türkiye nüfusunun yüzde 27'si ise bu bölgede yaşıyor.
Öte yandan yeni deprem haritasına dijital ortamdan ulaşılabiliyor. Mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapılmasına imkân tanıyan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması”na AFAD’ın web sitesinden ulaşılabiliyor. Sitede çıkan linki açıp, gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebiliyor. İsteyen herkes evinin bulunduğu yerin depremselliğini kontrol edebiliyor.
http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx adresi üzerinden tıklayarak harita üzerinden bulunduğunuz konuma ulaşabiliyorsunuz. Ekranın yan tarafından ‘Faylar’ sekmesini ve ‘Depremler’ sekmesinden ise ‘Son 24 Gün’, ‘Son 7 Gün’ ve ‘Son 30 Gün’ şeklindeki kutucuklara tıklayarak bu bilgiyi alabilirsiniz.
Fay üstünde yaşayan üç il: Bingöl, Aydın, Hatay
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası, haritanın değişimi sonrasında bir raporlama serisine imza attı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, riskli illeri ele aldıkları “Fay üzerinde Yaşayan Kentlerimiz” başlıklı raporları, web sitesinden vatandaşların ilgisine ve bilgisine sunuyor. Bugüne kadar Aydın, Burdur, Balıkesir, Bingöl, Erzurum, Hatay, Konya illerinin raporları yayımlandı. Aynı yöntemle hazırlanan ve risk sıralamasında ilk sıralarda olan Bingöl, Aydın ve Hatay’ın raporlarına yakından bakıyoruz.
Yazı kaynağı : corpussigorta.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.