Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    triger kayışı koparsa ne olur

    1 ziyaretçi

    triger kayışı koparsa ne olur bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Triger Kayışı Değişimi

    Triger Kayışı Değişimi

    Triger Kayışı Değişimi

    Triger kayışının otomobil için önemi büyüktür. Triger kayışı motorun bloğundaki hareketi sağlar. Aynı zamanda motorun doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

    Motor bloğunda bulunan krank miline güç taşıyarak, motor kapağındaki egzantirk millerine enerji aktaran bir aksamdır. Zamanlama kayışı olarak da bilinen triger kayışı motor için hayati önem taşır. Motor bloğundaki hareketin doğru zamanda iletilmesini sağlayan dişli bir kayıştır ve zamanla yıpranabilmektedir.

    Motorun önemli bir aksamı olan triger kayışı belirli periyotlarda değiştirilmelidir. Triger kayışının ömrü yapılacak kontrollerle ortaya konmaktadır. Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı öngörülemeyen bir zamanda koparak yüksek maliyetlerde bir tamir işlemi gerektirebilir. 

    Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

    Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışının kopması seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir. Triger kayışı koptuğunda, kayışın tuttuğu dişli aksamların zarar görmesinin ardından motor tamamen durur. Bu durum sürüç güvenliği açısından oldukça tehlikelidir.

    Triger zinciri koptuğunda motor gürültülü bir şekilde çalışabilir veya aracın kaputunun altından siyah bir duman gelebilir. Böyle bir durumda motoru çalıştırmaya devam etmek hasarın daha da büyümesine neden olur.

    Triger kayışı değişimi ile motoru korumak mümkündür. Kullanılan malzemenin kalitesi oldukça önemlidir. Bu nedenle triger zinciri değişimi işlemini profesyoneller tarafından yaptırmak önemlidir. Aracın triger zinciri değişimi için zaman geldiğinde güvenilir AUTO KING noktalarına gelmeniz önemlidir. Zamanında değiştirilen triger kayışı gelecekte sürücüleri yüksek tamir maliyetlerinden korur. AUTO KING noktalarına gelerek triger kayışındaki yıpranma, eskime ve hasarların olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

    AUTO KING otomobili ilgilendiren tüm konularda güvenilir hizmet sunmaktadır. Araçla ilgili sürücülerin tüm sorunlarında etkili bir çözüm merkezi olarak tanımlanan AUTO KING kaliteli hizmet sunar. Teknolojiyi yaptığı işin geliştirici bir unsuru olarak gören AUTO KING sektöründe fark yaratan bir hizmet sunmaktadır. Aracın triger kayışı hasarları için zaman kaybetmeden AUTO KING noktalarına gelmekte fayda var. Triger kayışı değişimi randevu al butonunu tıklayarak randevunuzu hemen oluşturun.

    Yazı kaynağı : www.autoking.com.tr

    Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

    Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

    Oto Ekspertiz Nedir?
    Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

    Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
    Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

    Kurumsal Oto Ekspertiz
    Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

    501 Nokta Ekspertiz
    Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

    Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
    TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

    Otorapor ile Garantili Ekspertiz
    Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

    Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
    2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

    Otorapor Akademi
    Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

    Otorapor Bayisi Olmak
    Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

    Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
    Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

    Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
    Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

    Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
    Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

    Göz atın

    Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

    Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

    Yazı kaynağı : otorapor.com

    Triger Kayışı Koparsa ne olur. Triger Kopması ve Sıyırması

    Bu yazımızda triger kayışı arızalarından söz edeceğiz. Triger kayışı nasıl ve neden kopar. Triger kayışı koparsa ve sıyırırsa ne olur, koptuğunu nasıl anlarız gibi konuları inceleyeceğiz.

    Triger Kayışı Arızaları

    Triger kayışı arızaları, kayış sıyırması ya da kayış kopması dediğimiz şekillerde kendini gösterir. Kayış sıyırması durumunda motorda güç kaybı gibi problemler görülürken, kayış kopması ise çok daha büyük problemlere yol açar.

    Triger kayışı aracın motorunda önemli ve kritik bir görev üstlenir. Motordaki bazı parçaların senkronize çalışması gibi. Bu yüzden triger kayışı arızalarının daha doğmadan önüne geçmek önemlidir.

    Triger kayışı arızalarının önüne geçebilmek için aracın periyodik bakımı ihmal edilmemeli. Triger kayışı, aracın üretici kataloğunda belirtilen sürelerde mutlaka değiştirilmelidir. Üreticiden üreticiye değişen rakamlar da olsa bu, her 64.000 ila 96.000 km arasında değişir.

    Triger kayışı koparsa


    Triger kayışının kopması durumunda ne olacağını anlatan bir görsel. Triger kayışı kopunca kam mili ve krank mili arasındaki senkronizasyon kaybolur. Motor stop ettiği halde var olan potansiyel enerjisiyle dönmeye devam etmeye çalışan krank,(Yarım tur dönmesi bile hasara yol açmak için yeterlidir) subapların piston başlarına çarpmasına neden olur.

    Triger kayışı koparsa ne olur?

    Bir önceki resimle anlatılan durum, yukarıdaki videoda animasyon olarak verilmiş. Bu videoyu da izleyince, triger kayışı koparsa ne olur kafamızda daha iyi canlanıyor.

    Triger kayışının kopması istenmeyen bir durumdur, yedeği yoksa ya da söküp takma konusunda bilgisizseniz yolda kalmanıza sebep olur. Motor çalışıyorken triger kayışı koparsa,  motor aniden stop eder ve aynı zamanda supap mekanizması piston başına vuracağından piston başı ve supaplar hasar görür. Bu da ilk etapta yolda kalmanıza, sonrasında da ciddi masraflı bir tamirat masrafına sebep olacaktır.

    Triger kayışı koparsa aracınızın motorunda cüzdanınızı yakacak hasarlar oluşur.(yukarıda)

    Bazı triger kayışı arızalarında, motorun komple değiştirilmesi dahi söz konusu olmaktadır. Bu bağlamda özellikle değiştirilme zamanı gelmiş triger kayışlarını ihmal etmeden hemen değiştirmek en akılcı çözümdür. Yukarıdaki resimde triger kayışı kopan motor silindir yatakları görünmektedir.

    Triger kayışının koptuğunu nasıl anlarız?

    Hareket halinde değilken , yani motor çalışmıyorken Triger kayışının kopması neredeyse imkansızdır. Seyir halindeyken kayış koparsa Büyük ihtimalle halat kopmasına benzer bir ses duyulur (araç motorunun ses yalıtımı iyiyse ve dışardan gelen sesler de fazlaysa bu sesi duymayabilirsiniz) ve anında motor stop eder. Bir daha da çalışmaz.

    Triger kayışının koptuğunu anlamanın bir yolu daha var. Motor aniden stop etti ve Triger kayışının kopmasından şüpheleniyorsanız ve bunu doğrulamaya çalışıyorsanız, disrübütör kapağını çıkarın ve krankı elle döndürmeyi deneyin. dönerse ve distrübütör içindeki rotor çalışmıyorsa, kesinlikle kayış kopmuştur.

    Triger kayışı neden kopar ?

    Motor ön kapağı açıldığında mutlaka gözle kayış kontrol edilmelidir. Göze çarpan olumsuzluk varsa kayış sökülerek kontrol edilmelidir. Triger kayışı çalıştığı sürece aşınır ve elastikiyeti zayıflar. Sertleşir. Unutmayalım ki sert olan malzeme daha kolay kırılacaktır.

    Kayışı Yeni taktırdım kopmaması gerekiyordu ?

    Değişim kilometresinden önce triger kayışınız koptuysa kayışın doğru takılıp takılmadığına, triger kayışının kapak contasının bozulup bozulmadığına ve doğru takılıp takılmadığına dikkat ediniz.

    Ortamdaki yabancı maddelerden daha kolay etkilenir. Kayışın dişleri ve kasnak arasına girmiş yabancı maddeler yüksek hızda çalışan kayışın hızla yıpranmasına, üzerinde çatlaklar yarıklar oluşmasına neden olur.

    Triger kayışı nasıl kopar peki? Bir müddet sonra bu yarıklar, kayışın dokusunun bozulmasına ve üzerindeki gerginliği taşıyamayacak kadar zayıflamasına neden olur ve kayış koparmış dediğimiz hadise gerçekleşir.

    Triger kayışının sıyırması ve eskimesi

    Triger kayışı sıyırırsa ne olur?

    Yukarıda bahsettiğimiz gerdirme mekanizması ile uygun gerginlik sağlanmazsa triger kayışının sıyırması dediğimiz olay gerçekleşebilir. Kayış ömrünün dolması ve kayışın sertleşmesiyle kayış dişlerinden biri ya da birkaçı kopabilir. Dişleri kopan kayış da sıyırma yapacaktır.

    Kayışın diş atlaması gibi bir durumda hareket iletimi sağlıklı bir zamanlamayla gerçekleşmez. Kam mili hatalı bir senkronizasyonla hareket alacağı için motorda güç kaybı, çekiş problemi gibi sıkıntılar yaşanır.

    Triger kayışının eskimesi nasıl anlaşılır?

    Triger kayışı aşınmaya başladığında, motorun içinde bir tık sesi oluşabilir. Bu uyarı işareti, aynı zamanda, düşük yağ basıncının veya motorun uygun miktarda yağlama yapmadığının göstergesi olabilir.

    Bazen kayış eksantrik mili tahriki üzerine kayar ve bir silindirin gerekenden daha erken açılmasına veya kapanmasına neden olur. Bu, motorda teklemeye neden olabilir ve kayış yakında değiştirilmezse, katastrofik motor hasarıyla sonuçlanabilir.

    Triger kayışı kapağının etrafından gelen gıcırtı sesleri duyarsanız,  kayışın uzun süreli kullanımın stresine maruz kalmaya başladığına ve triger kayışının eskimesine dair kesin bir işarettir. Triger kayışından ses gelmesi durumunda kayışı mutlaka kontrol etmelisiniz. Muhtemelen değiştirmeniz gerekecektir.

    Motorun önünden sızan yağ da triger kayışının yıprandığına işaret ediyor olabilir. Daha doğrusu, kayışın yıpranmasına neden olan bir sorunu keşfetmiş olabilirsiniz. Motor bloğu ve zamanlama kapağı arasındaki contanın yıpranması, çatlaması veya yanlış takılması neticesinde, triger kayışı kapağından yağ sızması, genellikle motorun aşırı ısınmasına neden olur ve  vaktinden önce triger kayışının eskimesine yol açar.

    Triger kayışı aracınızın çalışması için çok kritik olduğundan, bu uyarı işaretini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye başvurmalısınız. Bu uyarıyı fark etmez ya da aldırış etmezseniz kayış koptuğunda çok daha ciddi tamir masrafıyla karşılaşacağınızı bilmelisiniz.

    İlgili Yazılar

    Yazı kaynağı : www.makinaegitimi.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap