telefonun hacklendiği nasıl anlaşılır
telefonun hacklendiği nasıl anlaşılır bilgi90'dan bulabilirsiniz
Telefonun Hacklendiğini Gösteren 14 İşaret
Hızlı bir şekilde harekete geçmek çok önemli. Ancak çoğu insan telefonunun ne zaman hacklendiğini fark etmez. Telefonun hacklenip hacklenmediğini anlamak için nelere bakmanız gerektiğini bu yazıda açıklıyoruz.
Telefonun Hacklendiği Nasıl Anlaşılır?
Bugünün akıllı telefonları, sadece bir nesil önce bilim kurgu olarak kabul edilecek görevleri yerine getirmemize izin veren güçlü bilgisayarlardır. Bu cihazlar aynı zamanda yazışmalar, e-posta içerikleri ve önceden giriş yapılan uygulamalar üzerinden çeşitli hesap bilgileri dahil olmak üzere muazzam miktarda gizli veri içerir. Bu nedenle, telefonları hackerlardan korumak ve hacklenmesi durumunda derhal düzeltici önlem almak zorunludur. Ama akıllı telefonunuzun ele geçirilmiş olup olmadığını nasıl anlarsınız? Aşağıda dikkat edilmesi gereken bazı işaretleri bulacaksınız.
Bununla birlikte, bu makalede yer alan ipuçlarının hiçbiri tek başına kesin kanaate varmaya yeterli olmadığına dikkat edin. Cihazların anormal davranmasına neden olabilecek daha birçok neden vardır. Ancak, cihazınız birden fazla sorgulanabilir davranış sergilemeye başlarsa veya bu belirtiler bir bağlantıya tıkladıktan kısa bir süre sonra gelişirse, resmi olmayan bir marketten bazı uygulamalar indirdiyseniz, kaynağından emin olmadığınız bazı ekleri açtıysanız aşağıdaki düzeltici önlemleri almak sizi emniyetli kılar.
Akıllı telefon veya tabletiniz öncekinden daha yavaş çalışıyor
Arka planda çalışan kötü amaçlı yazılımlar, bir cihazdaki yasal uygulamaların performansını etkileyebilir ve kötü amaçlı yazılım yayınları cihazın ağ bağlantısını yavaşlatabilir. Bununla birlikte, bir cihazın işletim sistemindeki güncellemelerin bazen aygıtın performansının düşmesine neden olabileceğini fark etmek önemlidir. Bu nedenle işletim sisteminizi yeni güncellediyseniz performansın azalmış gibi görünmesine şaşırmayın. Benzer şekilde, cihazınızdaki hafızayı doldurursanız veya işlemci gücü ve bant genişliği gereksinimi yoğun uygulamalardan çok sayıda yüklerseniz performans düşebilir.
Cihazınız garip mesajlar gönderiyor veya alıyor
Arkadaşlarınız veya yakınlarınız sizin göndermediğiniz mesajlar aldıklarınıı bildirirse, bir şeyler yanlış gidiyor olabilir (bu e-postalar için de geçerlidir). Aynı şekilde, telefonda garip mesajlar görüyorsanız, bunlar bir ihlale bağlı olabilir.
Telefona yeni uygulamalar yüklendi — ve bunları siz yüklemediniz
Cihaz üreticiniz veya servis sağlayıcınız güncellemeler nedeniyle zaman zaman uygulamaları yasal olarak yükleyebilirken, yeni uygulamalar aniden ortaya çıkıyorsa, bunların güvenli olduklarından emin olmak istersiniz. Uygulamalar hakkında Google araması yapın ve bunlar hakkında güvenilir teknoloji sitelerinin neler söylediğini görün. Android veya iOS işletim sistemlerindeki güvenlik açıkları, kötü amaçlı yazılımların artırmasına ve sistemsel güvenlik kısıtlamalarının atlanmasına olanak tanımaktadır. Bu sayede hackerlar verilerinizi çalma, aramalarınızı ve SMS’leri kaydetme, sosyal medya hesaplarını ele geçirme ve online bankacılık oturumlarına sızma fırsatı yakalamaktadır. Sonuçta ortaya birçok mağdur ve maddi-manevi kayıplar ortaya çıkıyor.
Telefon bataryası eskisinden daha hızlı bitiyor
Arka planda çalışan ekstra kodlar pil gücünü kullanır. Örneğin, kullanıcı etkinliğini sürekli olarak izleyen, kaydeden ve bunu üçüncü taraflara aktaran kötü amaçlı yazılımlar sürekli bataryanın bitmesine neden olur.
Cihazınız öncekinden daha sıcak
Aynı nedenden ötürü, fiziksel olarak öncekinden “daha sıcak” olabilir.
Web siteleri, eskisinden biraz farklı görünüyor
Birisi cihazınıza casus yazılım yüklediyse bazı sitelerin görüntüsü etkilenebilir. Yani, tarayıcınız ile internet arasında oturuyor ve aralarındaki iletişimi aktarıyorsa, içeriği okurken aynı zamanda kendi komutlarını enjekte ediyor olabilir.
Bazı uygulamalar düzgün çalışmıyor
Düzgün çalışan uygulamalar aniden çalışmayı durdurursa, bu durum uygulamaların işlevselliğine müdahale eden proxy veya diğer kötü amaçlı yazılımların bir işareti de olabilir.
İnternet kotası hızlı tükeniyor
Verilerinizi veya SMS kullanımınızı izlerseniz ve beklenenden daha büyük bir kullanım görürseniz, özellikle bu artış bazı “şüpheli etkinlik” lerden sonra başlarsa, kötü amaçlı yazılımın cihazınızdan diğer taraflara veri aktardığının işareti olabilir. Veri kullanımınızı her uygulama için ayrı ayrı kontrol edebilirsiniz. Bunlardan biri sağladığı işlev için çok fazla veri kullanıyor gibi görünüyorsa, bir şeyler yanlış olabilir. Uygulamayı farklı bir uygulama mağazasından yüklediyseniz, silmeyi ve daha güvenilir bir kaynaktan yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz. Ancak, cihazınızda zararlı yazılım varsa, bunu yapmak sorunu her zaman çözmeyebilir.
Cep telefonu faturası çok fazla geliyor
Suçlular, pahalı yurtdışı telefon görüşmeleri yapmak için hacklenmiş bir cihazdan yararlanabilir, uluslararası telefon numaralarına SMS mesajları gönderebilir veya başka yollarla faturayı kabartabilir.
Telefonda daha önce görünmeyen “Açılır Pencereler” çıkıyor
Tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi, bazı mobil cihazlarda kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcının çeşitli eylemler gerçekleştirmesini isteyen açılır pencereler oluşturur. Pop-up’ları görüyorsanız dikkatli olun.
Cihazdaki e-postanız spam filtreleri tarafından engelleniyor
Cihazınızdan gönderilen e-postalar aniden spam filtreler tarafından engellenirse, e-posta yapılandırmanızın değiştirildiğini ve e-postaların artık mesajlarınızı okumasına izin veren bazı yetkisiz sunucular aracılığıyla aktarıldığını gösteren bir işaret olabilir.
Cihazınız “kötü” sitelere erişmeye çalışıyor
Cihazınızı, bilinen sorunlu sitelere erişimi engelleyen bir ağ üzerinde kullanmanıza rağmen bilginiz olmadan bu siteler açılıyorsa kontrolünüz dışında bir şeyler olduğu muhakkak. Cihazınıza çeşitli sebeplerle virüs bulaşmış veya casus yazılım yüklenmiş olabilir.
Olağandışı hizmet kesintileri yaşıyorsunuz
Telefon görüşmeleri sık sık kesiliyorsa, iyi bir sinyal gücüne sahip olduğunuz zamanlarda dahi arama yapmakta zorlanıyorsanız veya telefon görüşmeleriniz sırasında garip sesler duyuyorsanız bir şeyler ters gidiyor demektir. Normalde, bu sorunlar bir ihlale ilişkin teknik sorunların göstergesidir, ancak gerçek durum her zaman böyle değildir. Bu nedenle, bu semptomların telefondaki belirli ayarları değiştirdikten sonra ortaya çıktığını fark ederseniz, sorunu başka yerde aramak daha mantıklı olacaktır.
Özel bilgilerim başkasının eline geçti
Şahsi verilerinizin sızdırıldığını fark ettiyseniz, sorunun kaynağını belirlemek için hemen harekete geçmek istersiniz. Bu anda atılacak adımlar arasında akıllı telefonunuzu inceletmek de olmalıdır.
Telefonun hacklendiğinden şüphelenirseniz ne yapmalısınız?
Telefonunuza virüs bulaştığından şüpheleniyorsanız, mobil virüs tarama uygulaması çalıştırın. Tercihen birden fazlası ile tarama yapın. Tanımadığınız tüm uygulamaları kaldırın. Mümkünse, cihazı silin, fabrika ayarlarını geri yükleyin ve uygulamaları güvenilir kaynaklardan indirin.
Açıkçası, bundan sonra cihazınızda internet güvenlik yazılımı kullanın. Telefonunuza casus yazılım yüklendiği konusunda ciddi endişeleriniz varsa, cep telefonu adli bilişim incelemesi talep edin.
Makaleye alt taraftaki Rating kısmından puan vermeyi unutmayın.
Bu konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Telefon İnceleme hizmetinden faydalanmak için bize ulaşın.
Best Veri Kurtarma Merkezi
Biz “Kurtarılamaz” Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..
Yazı kaynağı : www.bestverikurtarma.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.