Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    teknolojinin yanlış kullanımının insanlara ve doğaya verdiği zararlar nelerdir

    1 ziyaretçi

    teknolojinin yanlış kullanımının insanlara ve doğaya verdiği zararlar nelerdir bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Teknolojinin Yanlış Kullanımı İnsanlara ve Doğaya Nasıl Zarar Verir?

    Teknolojinin Sağlığa Zararları Nelerdir? Teknolojinin Fiziksel Zararları Engellenebilir Mi?

    Teknolojinin aşırı kullanımı göz sağlığını bozuyor - Son Dakika Haberleri

    Teknolojinin aşırı kullanımı göz sağlığını bozuyor - Son Dakika Haberleri

    Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Ancak bu teknolojik aletleri aşırı ve yanlış kullanmak, sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle de gözler büyük zarar görüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bülent Doğu, teknolojik cihazların yarattığı hasarları ve korunma yollarını TRT Haber’e anlattı.

    Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

    Ekrana uzun süre bakmak zararlı 

    “Akıllı telefonlara karşı değiliz. Hayatımızın bir parçası olmuş durumda ama akıllı telefonların ve tabletlerin aşırı kullanımının -ki Dünya Sağlık Örgütü bunu günlük 2 saatlik sürenin üzeri olarak belirlemiş- hem yapısal hem de fonksiyonel olarak bazı zararları var. Örnek vermek gerekirse en sık karşılaştığımız problem göz kuruluğu… Bilgisayara, tablete ve akıllı telefonlara sürekli bakmak gözyaşının yeteri kadar salgılanamamasına yol açıyor. Göz kuruluğu, gün sonunda batma, yanma, bulanık görme gibi şikayetlerle bizi rahatsız edebiliyor.” 

    Gençlerde ve çocuklarda miyop sorunu

    “Teknolojik aletler, özellikle gençlerde ve çocuklarda gördüğümüz miyop, yani uzağı görememe problemini tetikler. Uzakdoğu ülkelerinde, teknoloji kullanımının daha yaygın olduğu Singapur, Japonya gibi ülkelerde okul çağındaki çocukların neredeyse yüzde 80-90’ında miyop dediğimiz gözlük kullanmayı getiren uzak görme bozukluğu oluşuyor.” 

    Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

    Bilgisayara bakma sendromu 

    “Bir diğer zarar ise yeni tanımlanan “bilgisayara bakma sendromu” diye nitelendirebileceğimiz problem. Aslında bu özellikle çalışanlarda çok görülüyor. Gözle birlikte vücuda da etki eden göz ağrısına, baş ağrısına, boyun ağrısına, göz kuruluğuna ve bulanık görmeye sebep oluyor.”

    Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

    Mavi ışığa dikkat

    “Monitörlerin ve telefonların ekranındaki ışıklar, dalga boyu bakımından 'mavi ışık' olarak nitelendiriliyor. Bu dalga boyundaki ışıkları, gözümüzün penceresi diyebileceğimiz kornea süzemiyor ve direkt olarak gözün arkasına iletiyor. Mavi ışığa maruz kalmak özellikle geceleri, melatonin dediğimiz uykuya rahat geçmemizi sağlayan hormonun salgılanmasını durduruyor. Beyne gündüz oldu mesajını iletiyor. Böylece beynimiz gündüz formasyonuna geçiyor. Bu da özellikle uykusuzluğa sebep oluyor. Yeni yapılan çalışmalara göre mavi ışık ayrıca gözümüzün arkasında, görmeyi sağlayan görme noktası ya da sarı nokta diye nitelendirilen bölgeye de hasar veriyor. Uzun vadede gözümüzde kalıcı görme arızalarına kadar gidecek problemler yaratabiliyor.” 

    Işık ayarı dikatli yapılmalı 

    “Gözün ışığı algılama düzeyi belli… Dolayısıyla özellikle monitörlerin, telefonların ışıklarını ne çok ne da az olacak şekilde, gözün algılama seviyesi düzeyine ayarlamamız lazım. Çünkü çok olduğu zaman mavi ışığa çok maruz kalıyoruz. Ama çok azalttığımızda da bu sefer gözler zorlandığı için göz ağrısına sebep oluyor. Telefon ışığıyla oda ışığının eşit olacağı bir düzeyi yakalamamız gerekiyor.”

    Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

    Çocuklar etki altında

    “En çok etkilenen grup, gelişme çağındaki çocuklar. Gözün gelişimi en çok 2-4 yaşları arasında oluyor. Vücut gelişimi de en çok ergenlik çağı dediğimiz 12 ile 15-16 yaşları arasında oluyor. Bu çağda hücre artış aktivitesi fazla olduğu için, telefonla fazla ilgilendiklerinde hücre gelişimine zarar verebiliyor. Bu da miyop dediğimiz uzağı görme bozukluğunu tetikleyerek gözlük takmak zorunda kalınabilecek bozukluklara yol açabiliyor.”

    Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

    Gözlük kullanımı arttı

    “Uzakdoğu ülkeleri ve ABD gibi teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı ülkelerde sürekli araştırmalar yapılıyor. Özellikle çocuklardaki gözlük kullanım oranlarının çok fazla arttığı, hatta bunun bir hastalık gibi değerlendirilebileceği söyleniyor. Amerika’nın en az gözlük kullanılan okulunda bile oran yüzde 61-62. Uzakdoğu’da gözlük kullanımı yüzde 90’a varıyor.” 

    Korunma yolları 

    “Telefon ya da tableti gözümüze çok yakın tutmamak gerekiyor. Yaklaşık 40-45 santimlik bir mesafe olmalı. Çok yakından tutmak göz ağrısını ve göz kuruluğunu tetikliyor. Bunun dışında tablet ve telefondaki yazı formatlarını, normalin biraz daha üzerinde büyüterek kullanabiliriz. Bu hem okuduğumuzu daha çabuk anlayarak ekran karşısında geçirdiğimiz zamanı kısaltır hem de gözümüzün daha az yorulmasını sağlar.” 

    20-20-20 kuralı 

    “Tablet, telefon kullanımına 20 dakikada bir ara vermemiz gerekiyor. Ara verdiğimiz zaman 65-70 metre uzaklıktaki bir cisme 20 saniye boyunca sabit bakmamız gerekiyor ki göz kaslarımız gevşesin, dinlensin ve etkileri biraz azalsın. Yansımayı engelleyen cam kaplamalar kullanmak da zararlı etkileri bir miktar azaltabiliyor.” 

    Yazı kaynağı : www.trthaber.com

    Teknolojinin Zararları Nelerdir? Maddeler Halinde Teknolojinin Zararları

    Teknolojinin Zararları Nelerdir? Maddeler Halinde Teknolojinin Zararları

    Teknolojinin zararları bir hayli fazladır. Bundan dolayı teknolojinin zararları tartışma konusu da olmuştur. Teknolojinin zararları özellikle nörolojik olarak ortaya çıkmaktadır.

    Teknolojinin Zararları Nelerdir?

    1) Kanser Hastalığı

    Yapılan araştırmalara göre teknolojinin en büyük zararları arasında kanser hastalığı gelmektedir. Teknoloji kanser hastalığına neden olmaktadır. Özellikle telefonlarda yüksek olan sar değerleri kişide kanser hastalığına sebebiyet vermektedir. Teknolojinin en büyük zararları arasında görülür.

    2) Görme Problemleri

    Teknolojinin zararları arasında görme problemleri gelmektedir. Aşırı derecede teknolojik aletler ile haşır neşir olan kişilerde bir takım görme problemleri nüksedebilir. Özellikle uzun süreli teknolojik aletlerin kullanımında hipermetrop ve miyop gelişimi başlayabilir.

    3) Boyun Ağrısı

    Teknolojinin zararlarının yanında boyun ağrısı da vardır. Boyun ağrısı özellikle teknolojik aletler ile aşırı derecede meşgul olan kişilerde görülür. Örneğin sürekli olarak bilgisayar başında durmak aynı boyun pozisyonunda kalmak boyun ağrısına neden olmaktadır.

    4) Bağımlılık

    Teknolojinin en büyük zararları arasında bağımlılık gelmektedir. Bağımlılık özellikle çocuklar başta olmak üzere yetişkinleri de tehdit etmektedir. Kişi sürekli olarak teknolojik aletlere bakma ihtiyacı hisseder. Bunun sonucunda da bağımlılık ortaya çıkar. Bağımlılık en büyük zararlardan bir tanesi olarak görülmektedir. Gündelik işlerinde dahi kişide bağımlılık belirtileri ortaya çıkmaktadır.

    5) Sosyal Becerilerde Zorlanma

    Kişide teknolojinin önemli zararları arasında sosyal becerilerde zorlanma görülmektedir. Örneğin çok fazla oyun oynayan bir çocukta sosyal becerilerinde bozulmalar yaşayabilir. Bu kişiler yeni bir kişi ile tanışırken içe kapanık olabilirler. Tamamen sanal dünyaya kendilerini adadıklarından dolayı gerçek hayatta gündelik işlerini yapmakta zorlanabilirler.

    6) Öfke Kontrolü

    Öfke kontrolünde bozukluk yine teknoloji bağımlılığının yanında görülmektedir. Teknolojinin zararları arasında öfke kontrolü problemi gelmektedir. Bu kişiler gün boyunca aşırı asabi olabilirler. Teknolojinin getirmiş olduğu bir doğal sonuç olarak görülmektedir.

    Maddeler Halinde Teknolojinin Zararları

      - Sürekli olarak teknoloji ile haşır neşir olan kişilerde iletişim bozukluğu ortaya çıkmaktadır.

     - Teknoloji fiziksel olarak duruş bozukluğu ve iskelet ağrılarına neden olur.

     - Ruhsal ve psikolojik açıdan kişiyi etkiler.

     - Dış dünya ile iletişim kurmasını engeller.

     - Radyasyon yaydığından dolayı kansere sebebiyet verebilir.

    Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap