spiral çıkarıldıktan sonra kanama olur mu
spiral çıkarıldıktan sonra kanama olur mu bilgi90'dan bulabilirsiniz
Spiral, Rahim içi araç
Spiral, Rahim içi araç
Spiral rahim içine yerleştirilerek hamile kalınmasına engel olan, farklı çeşitler ve boylarda olan küçük bir alettir.
Doğum kontrol yöntemi seçeneklerine bakacak olursak:
Tüp ligasyonu ve vazektomi gibi kalıcı yöntem istenmiyorsa tercih doğum kontrol hapı ya da spiral olması daha sağlıklı ve güvenlidir.
Klasik spiral T şeklinde olup, rahim içinde duracak şekilde tasarlanmış aletlerdir. Spiraller spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek ve rahim iç dokusunda yani endometriumda oluşturdukları değişiklikten dolayı embriyonun yerleşmesine engel olarak gebeliği önlerler.
Spiral gebelik isteği olduğunda çıkarılınca ilk adet dönemi ile birlikte koruyuculuk ortadan kalkar.
Spiral tipleri nelerdir?
İki çeşit spiral grubu vardır:
Şu an kullanılmayan sadece plastik aksamı olan S şeklinde spiraller de mevcuttu. Ancak koruyuculuğu bakırlı ve hormonlu spirallere göre daha az olduğu için artık kullanılmıyor.
Bakırlı spiral
Hormonlu spiral
Bakırlı spiralde son yıllarda rahim içinde tepe noktasına (fundus) sabitlenen gynefix spirali de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Gynefix
Hormonlu spiraller gebelikten koruma yanında adet problemlerde de kullanılır. Ağrılı, uzun süreli ve çok ağrılı adet geçirenlerde hem kanama miktar ve süresini hem de adet sancısını azaltır ya da tamamen yok eder. Endometriozis ve PCOS şikayetlerinde azalma sağlar.
Spiral nasıl takılır?
Spiral rahim içine muayenehane şartlarında anestezi olmaksızın ya da lokal veya çok nadiren genel anestezi ile takılabilir. Takılma işlemi sırasında biraz ağrı olabilir ancak çok fazla rahatsızlık veren bir ağrı değildir.
Spiral takmak için vajinal muayene pozisyonunda spekulum takıldıktan sonra rahim ağzı tutulur. Spiral ince bir içinde rahim iç kısmına iletildikten sonra spiral içeride bırakılarak tüp çıkarılır. Spiral ipi rahatsızlık vermeyecek şekilde kesilerek kısaltılır.
İşlem sonrasında adet sancısı kadar veya biraz fazla ağrı ile birlikte az miktarda kanama görülebilir. Fazla rahatsızlık olursa ağrı kesici kullanılabilir.
Spiral adet döneminin herhangi bir periyodunda takılabilir. Adet kanaması döneminde takılması biraz daha rahat olabilir ve gebelik olmadığından emin olduğumuz bir dönem olduğu için tercih edilebilir.
Spiralin kimlere uygulanmaz?
Çoğu sağlıklı kadın spiral kullanabilir. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalık riski olan tek eşli kadınlarda iyi bir yöntemdir. Spiral takılamayacak kimseler:
Spiral ne kadar etkilidir?
Hem hormonlu hem de bakırlı spiral % 98-99 oranında gebeliği önler. Spiral usulüne uygun takılıp kontrol muayenesinde yerleşimi ile ilgili sorun yoksa koruma oranı değişmez. Hormonlu spiral 5 yıl boyunca, bakırlı spiraller daha uzun süre korumaya devam eder.
Rahim içinde fundus (tepe noktasına) sabitlenen bakırlı spiral de (gynefix) koruma oranı % 99’dan bile fazladır.
Spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ve yılda bir kontrolleri yapılınca artık gebeliği düşünmenize gerek yoktur.
Spiralin faydaları nelerdir?
Spirallerin en önemli faydası gebelikten korumasıdır. Bunun dışındaki faydalarını sıralarsak:
Spiralin yan etkileri nelerdir?
Hormonlu ve bakırlı spirallerin yan etkileri farklıdır. Başlangıçta kramp lekelenme gibi sorunlar her iki spiralde de gözlenir fakat birkaç ay içinde spiralin çoğu yan etkileri ortadan kalkar. Nadiren bazı şikayetler kalıcı olabilir.
Hormonlu spiral yan etkileri
Hormonlu spiralin yan etkileri başlangıçta az da olsa birkaç ay içinde adet ile ilgili sorunların çoğu ortadan kalkar. Yan etkilere bakacak olursak:
İlk başlangıçtaki ağrı ve kramp için ağrı kesiciler kullanılabilir. Adet düzeninin değişmesi veya görememek gebe olduğu hissine neden olmakta. Bunun en kolay ve hızlı çözümü gebe olduğu düşünülüyorsa idarada gebelik testi yapmaktır.
Bakırlı spiral yan etkileri
Bakırlı spiralde hiç hormon bulunmadığı için hormon kullanımı ile ilgili korkular olmaz. Bakırlı spiralde en sık görülen yan etki adet dönemlerinde ağrı ve kanamada artmadır. Yan etkiler:
Bakırlı spiral olan Gynefix kullanıldığında menometroraji ve dismenore görülme sıklığı çok çok azdır.
Spiral kontrol sıklığı
Hormonlu ve bakırlı spiral rahim içine yerleştirildikten sonra en önemli sorun yerinde olmamasıdır. Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir. Ultrason ile rahim boşluğu içindeki durumu, pelvik muayene ile de spiral ipinin durumu ve spiralin rahim ağzına doğru kayıp kaymadığı tespit edilir.
İlk muayenede sorun yoksa herhangi bir şikayet olmadığı sürece yılda bir spiral kontrolü yapılmalıdır.
Spiral nasıl çıkarılır?
Hormonlu ve bakırlı spiral muayenehane şartlarında çıkarılabilir. Normal muayene gibi spekulum takıldıktan sonra rahim ağzında görülen spiral ipi hafifçe çekilerek çıkarılır. Bu esnada genelde çok az ağrı olur.
Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır.
Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir. İlk adet ile birlikte rahim içi normal haline geri döner.
Spiral kayması nedir?
Spiral takıldıktan sonra her zaman rahim içinde istediğimiz pozisyonda kalmayabilir. Serviks normal şartlarda dar olduğu için spiralin içeride kalmasını sağlar. Spiral kaymasının daha fazla olduğu durumlara bakacak olursak:
Spiral zararları nelerdir?
Spiralin zararları çok nadir olup kolayca çözüme ulaştırılabilecek sorunlardır:
Spiralin fiyatları nelerdir?
Kliniğimizde hormonlu ve bakırlı spiralin her ikisi de takılmaktadır. Spiral takma fiyatı spiral cinsine (klasik bakırlı, gynefix, hormonlu) ve anestezi şekline (lokal, genel) göre değişmekte. En uygun klasik bakırlı en pahalı gynefix takılması.
Spiral fiyatı doğum kontrol hapı ve diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında en az 5 yıllık bir süre için olduğundan oldukça uygun görünmektedir.
Spiral ile ilgili sıkça sorulan sorular
Spiral acil koruma yöntemi olarak kullanılabilir mi?
Evet kullanılabilir. Hormonlu spiral ilk 5 gün içinde takılırsa %99 oranında etkilidir.
Spiral cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da (STD) korur mu?
Maalesef korumaz. STD için en iyi koruma yolu kondomdur.
Spiral takıldıktan sonra ne zaman korunmasız ilişki olabilir?
Spiral takıldıktan sonra ilişki için herhangi bir bekleme süresi yoktur.
Spiral kilo aldırır mı?
Spiral kesinlikle kilo aldırmaz. Hormonlu spiral de ilk birkaç ayda çok az ödem görülebilir. Bu sorun kısa sürede ortadan kalkar.
Spiral saç kaybı ve bulantı yapar mı?
Hayır yapmaz.
Spiral de hormon var mı?
Bakırlı spirallerde kesinlikle hormon yok. Hormonlu spiralde ise çok çok az ve sadece rahim içinde etkili. Sistemik dolaşıma geçen hormon miktarı çok az.
Spiral ilişki sonrası kanama yapar mı?
Hayır yapmaz.
Spiral sonrası hamile kalınabilir mi?
%1 bir oranında rahim içi normal gebelik görülebilir. Dış gebelik oranında herhangi bir değişiklik yapmaz.
Spiral ile adet kanamaları artar mı?
Klasik bakırlı spiral ile kanam gün ve miktarında bazı kadınlarda artma olabilir. Gynefix takılınca adet kanama miktar ve süresi genellikle değişmez. Hormonlu spiral ile hem kanama süresi hem de miktarı çok azalır.
Spiral ne zaman çıkarılır?
Ne zaman istenirse spiral çıkarılabilir. Spiral çıkarırken adet döneminde olmaya gerek yok. Hormonlu spiral 5 yıl dolunca çıkarılması gerekir. Bakırlı spiraller kontrollerini düzenli yaptırmak şartı ile daha uzun süre kullanılabilir.
Spiral çıkarılınca ne zaman hamile kalınır?
Spiral çıkarılınca ilk adet döneminden itibaren hamile kalınabilir.
Spiral nerede çıkarılır?
Herhangi bir sorun yoksa spiral muayenehane şartlarında çıkarılabilir. İpi kaçmış ya da rahim duvarına saplanmış spiraller normal yollarla çıkmıyorsa küretaj ya da histeroskopi yardımı ile hastane şartlarında çıkarılır.
Acil korunma yöntemi olarak spiral kullanılabilir mi?
İlk 5 gün içinde hem hormonlu hem de bakırlı spiral azil korunma için oldukça etkilidir.
Doğumdan sonra ne zaman spiral takılabilir?
Genellikle 4 hafta yeterli olmakla birlikte 6. haftadan itibaren takılabilir.
Düşük sonrası spiral takılabilir mi?
Evet sonrasında beklemeden takılabilir.
Yazı kaynağı : www.irfantarhan.com
Spiral nedir, nasıl takılır? Herhangi bir zararı var mıdır?
Spiralin farklı tipleri vardır. En sık kullanılan tipleri içerisinde bakır olanlar ve hormon bulunanlardır. Bunların da farklı türde ve büyüklükte olanları vardır. Spiral takılması ve spiral çıkarılması oldukça kolay ve ağrısız bir işlem olduğundan kadınlar arasında sık tercih edilen bir doğum kontrol yöntemidir.
Spiral nasıl takılır?
Spiral taktırma işlemi oldukça basittir. Jinekolojik muayene esnasında rahim ağzı antiseptik bir solüsyonla temizlendikten sonra rahim derinliği ölçülür. Daha sonra alınan bu ölçüye göre hazırlanan spiral rahim ağzından geçirilerek rahim içine yerleştirilir. Spiral takılması 2 dakika süren bir işlemdir. Ancak rahim ağzında darlık olan hastalarda takılma işlemi biraz ağrılı ve zor olabilir. Böyle durumlarda anestezi verilerek takılır.
Spiral ne zaman takılır?
Spiral adetin herhangi bir döneminde takılabilir. Ancak spiral takılırken gebelik olmadığından emin olmak amacıyla adetli dönem tercih edilir. Aynı zamanda adet döneminde rahim ağzı genişlediği için spiral takma işleminde ağrı daha az olur. Gebelik ihtimali olmayan ya da gebe olmadığından emin olan hastalarda spiral herhangi bir zamanda takılabilir.
Spiral zararları var mıdır? Spiralin yan etkileri nelerdir?
Spiralin bilinen önemli bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Ancak enfeksiyon riskini bir miktar arttırabilir. Bu nedenle enfeksiyonu olan veya enfeksiyon riski taşıyan hastalara spiral takma işlemi yapılmaz. Enfeksiyon tedavi edildikten sonra tekrar değerlendirilerek uygunsa spiral takmak gerekir.Standart bakırlı spiraller adet miktarını ve süresini biraz uzatabilir. Bu nedenle kansızlığı olan, kanaması çok olan hastalar için uygun değildir.Hormon içeren spirallerde ise ilk aylarda adet düzensizliği, uzayan leke şeklinde ara kanamalar olabilir. Ancak uzun dönemde hormonlu spiraller adet süresinde ve miktarında azalmaya neden olur. Bir süre sonra hasta hiç adet olmamaya başlar. Bu etki geçicidir, spiral çıkarıldıktan sonra normal adet düzeni geri döner.
Spiralle gebe kalma riski var mıdır? Spiral hamile kalmayı kesinlikle engeller mi?
Spiralle gebe kalma riski vardır. Bu risk spiral yerinde ise 1/1000’dir. Ancak spiral yerinden kaymışsa koruyuculuğu azalır ya da kalmaz. Bu nedenle spiral taktırma işleminde sonra 1. ve 3-6. ayda ultrason ile yerinde olup olmadığı kontrol edilir.
Spiral kimlere takılmaz?
Spiral kadında iltihap ve gebelik varsa takılmaz. Bunun dışında standart spiraller aşırı kanama ve kansızlık olan hastalara, rahim içi miyomu olan hastalara, kanser şüphesi olanlara takılmaz.
Spiral ne zaman çıkarılır? Spiral adetliyken mi çıkarılır?
Spiralin süresi dolduğunda çıkarılması gerekir. Yine gebelik düşünen hastalarda spiralin çıkarılması gerekir. Spiral herhangi bir zamanda çekilebilir ancak en ideal dönem adetli dönemdir. Adetli dönemde rahim ağzında hafif genişleme olduğundan daha rahat çekilecektir.
Spiral nasıl çıkarılır?
Spiral çıkarılması jinekolojik muayene sırasında yapılabilen bir işlemdir. Halk arasında bilindiğinin aksine spiral çekilmesi oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Spekulum dediğimiz bir alet yardımıyla rahim ağzı görüldükten sonra spiralin ipi gözlemlenir. Daha sonra bir alet yardımıyla spiralin ipinden tutularak çekilir ve çıkarılır. Ancak muayenede ipi görünmeyen spirallerin farklı yöntemler kullanılarak çıkarılması gerekir.
İpi görünmeyen spiral hangi işlemle alınır? İpi kopmuş spiral nasıl çıkarılır?
Eğer muayenede spiralin ipi görünmüyorsa öncelikle ultrasonla spiralin rahim içinde olup olmadığı kontrol edilir. Spiral rahim içerisinde ise ipi içeriye kaçmış demektir. Bu durumda spiral çıkarılması için özel ince uçlu aletler ile rahim içerisine girilerek spiral bulunur ve çekilir. Bu işlem ağrılı bir işlem değildir, hafif kasıklarda sancı olabilir. Spirali rahme yapışmış veya rahim duvarına saplanmış olan hastalarda işlem ağrılı olabilir. Bu durumlarda hiç ağrı hissetmek istemeyen hastalarda sedasyon dediğimiz hafif anestezi altında histeroskopi dediğimiz kameralı bir alet yardımıyla rahim ağzından girilerek bu işlem yapılabilir.
Ancak yapılan ultrasonda rahim içerisinde spiral yoksa bu durumda 2 olasılık vardır. Ya spiral kanama ile birlikte düşmüştür ve hasta fark etmemiştir ya da rahimden karın içerisine düşmüştür. Bu hastalarda direk karın grafisi çekilerek karın içerisinde spiralin olup olmadığına bakılır. Grafide spiral gözlenmezse adet kanaması ile birlikte düştüğü kanısına varılır. Ancak çekilen grafide spiral gözlendiyse karın içerisine düşmüş demektir. Bu hastalarda laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile girilerek spiralin bulunup çıkarılması gerekir.
Histeroskopi ile spiral çıkarılması nasıl yapılır?
Muayenede ipi görünmeyen spirallerde, spiral rahim içindeyse, histeroskopi yöntemi ile spiral çıkarılır. Histeroskopi dediğimiz kameralı alet yardımıyla rahim ağzından girilerek spiralin ipi bulunur ve çekilip alınır. Rahme yapışık veya gömülü spirallerin çıkarılmasında da aynı yöntem kullanılır. Bu esnada hasta sedasyon dediğimiz hafif anestezi aldığından herhangi bir ağrı hissetmez.
Spiral rahim duvarına yapışması durumunda nasıl çıkarılır?
Spiralin rahme yapışması durumunda normal yollarla çıkarılması zorlaşır, genelde bu esnada ipi kopar. Bu nedenle bu hastalarda histeroskopi ile rahim içine girilerek yapıştığı yerden kesilerek spiral çıkarılır.
Spiral ipi içeri kaçarsa ne yapılmalıdır? Çıkarılması gerekir mi?
Spiral ipi içeri kaçarsa tedirgin olmayınız. Eğer spiralin süresi dolmamışsa ve gebelikten korunmaya devam etmek istiyorsanız, böyle bir durumda spiralinizin çekilmesine gerek yoktur. Koruma özelliği devam edecektir. Sadece spiral çıkarılacağı zaman ipini bulmak gerekecektir.
Spiral nerede çıkarılır?
Spiral kadın doğum uzmanının olduğu herhangi bir yerde çıkarılabilir. Ana çocuk sağlığı merkezlerinde bunun eğitimini almış ebeler tarafından da çekilebilir. Normal muayene sırasında çekildiği için muayenehanelerde ya da hastanelerde çektirebilirsiniz.
Gebelikte spiral çıkarılması uygun mudur?
Spiralle birlikte gebe kalan kadınlarda genelde spiral yerinde değildir, kaymıştır, rahim ağzına yakın bir yerdedir. Bu durumda büyüyen gebeliğe zarar vermemesi için gebeliğin erken döneminde spiral ipinden çekilerek çıkarılır. Ancak spiralin ipi görülmüyorsa, rahmin üst tarafında ise yani rahim ağzına yakın değilse ve çekilirken gebelik kesesini bozma ihtimali varsa genelde dokunulmaz. Spiralin yerinde bırakılması düşük ve erken doğum riskine neden olabilir. Öte yandan çekilmesi sırasında da benzer riskler oluşabilir. Bunun akıldan çıkarılmaması gerekir.
Spiral çıkarıldıktan sonra kanama olur mu?
Spiral çıkarıldıktan sonra bazı hastalarda hafif, lekelenme şeklinde bir kanama olabilir. Özellikle rahim ağzı dar olanlarda, spirali rahme yapışmış olanlarda kanama miktarı normalden biraz daha fazla olabilir. Ancak spiral çıkarılmasından sonra ciddi bir kanama beklenmez.
Spiral çıkarıldıktan sonra ne zaman hamile kalınır? Spiral çıkarıldıktan sonra hemen hamile kalınır mı?
Spiral çıkarıldıktan sonra hemen hamile kalabilirsiniz. Çünkü spiralin çekilmesinden sonra spiralin koruyucu etkisi hemen ortadan kalkacaktır. Hamilelik düşünüyorsanız spiral çekilmeden 2-3 ay öncesinden folik asit içeren bir vitamine başlamanız ve gebelik öncesi testleri yaptırmanız uygun olacaktır.
Spiral çıkarıldıktan sonra adet düzensizliği olur mu?
Standart normal spiral çıkarıldıktan sonra adet düzensizliği olmaz. Sadece kanama miktarı eskisine göre biraz azalabilir. Bu nedenle spiral çekildikten sonra adet düzensizliği varsa bunun nedeni araştırılmalıdır. Hormonlu spirallerde özellikle tedavi amaçlı takıldıysa, spiral çıktıktan sonra kanama miktarı artabilir, adet düzensizliği olabilir.
Spiral kullananlar nelere dikkat etmeli?
Spiral takıldıktan sonra düzenli kontrollerin yapılması gerekir. Bu kontroller genelde yıllık olarak yapılır. Süresi dolan spiraller çıkarılıp, gebelik isteği yoksa yenisi takılır. Spiral takılıyken akıntı, iltihap, aşırı kanama, ağrı ve adet gecikmesi olursa mutlaka doktora haber verilmelidir. Hormonlu spirallerde kanama miktarının azalacağı, bir süre sonra adetlerin leke şeklinde olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Hormonlu Spiral Uygulaması Ankara - Prof. Dr. Gamze Sinem
Uygulama ve Kullanım Süresi
Hormonlu spiral genellikle adet döneminde takılmaktadır. Bunun öncesinde mutlaka jinekoloji doktoru muayenesini yaparak hastayı kontrol edip hormonlu spiralin takılacağı günü belirler. Hormonlu spiral gebelik şüphesi olmadığı zaman uygulanmalıdır. Genellikle adetin başlangıcından sonraki 7 gün içinde doktor tarafından takılır. Uygulamanın mutlaka doktor tarafından yapılması gerekmektedir.
İşlem genellikle anestezi gerektirmez. Oldukça basit bir işlem olan hormonlu spiral uygulaması yaklaşık 5 ile 7 dakika arasında sürmektedir. İşlem süresinde kişi herhangi bir ağrı ve acı hissetmemektedir. Kişi muayene masasına yatırılarak vajina kanalı spekulum ( metal veya plastik alet) takılır. Rahim içerisi temizlenir, bu sırada doktor rahim ağzını tenekulum ile tutar. Sonrasında, hazırlanmış olan ilaçlı spiral rahim ağzından içeriye yerleştirilir. İlaçları spiralin ipleri kısaltılır çünkü çıkarılmak istendiği taktirde kolay çıkarılması gerekir. İşlemden sonra çok az bir kasık ağrısı olabilir fakat bu ciddi bir durum değildir. Doktor kişiyi 4 ya da 12 hafta sonrasında kontrole çağırmaktadır. Kişinin görevi sadece doktorun öğrettiği şekilde ilaçlı spiralin yerini ara ara kontrol etmek olacaktır.
Hormonlu spiralin kullanım süresi oldukça uzundur. Kişi hormonlu spirali 5 seneden fazla kullanabilmektedir. Jinekolog rutin muayene ile kontrol edip, ilaçlı spirali kullanım süresini uzatılabilir.
Hormonlu Spiral Koruyucu Etkisi
Hormonlu spiral T şeklinde, 3 cm uzunluğunda ve esnek plastikten yapılmış bir doğum kontrol aracıdır. Jinekolog tarafından rahime yerleştirildikten sonra az miktarda hormon salgılamaya başlayan ilaçlı spiral, rahim ağzındaki mukusu koyulaştırarak spermin rahimde ilerlemesini engeller. Spermin yumurtayı döllemesini engeller ve rahim duvarını inceltir. Doğum kontrol yöntemi olarak kullanıldığında etkinliği çok yüksektir.
Hormonlu spiral vajinaya değil rahime yerleştirildiği için cinsel ilişki sırasında ne kişi ne de partneri spirali hissetmez. Hormonlu spiral genellikle çocuğu olan ve yakın dönemde çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar için uygun bir korunma yöntemidir.
Hormonlu spiral pelvik bölge enfeksiyonu geçirildiyse, çok sık vajinal enfeksiyon riski varsa, rahim ağzı veya meme kanseri geçirildiyse, karaciğer ile ilgili bir sorun varsa, hormonlu spiralin salgıladığı progesteron hormonuna karşı bir alerji mevcutsa çoğunlukla kişi için uygun görülmemektedir.
Emziren anneler ilaçlı spiral kullanabilir fakat doğumdan sonraki 6 hafta boyunca beklemelidirler. İlaçlı spiral emziren annenin sütünde herhangi bir değişikliğe neden olmaz ama bazı durumlarda sütü azalttığı gözlemlenmiştir. Spiral bebeğin sağlığına, büyümesine ya da gelişimine hiçbir zarar vermemektedir.
Yazı kaynağı : www.drgamzecaglar.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.