sol bacak kasilmasi neden olur
sol bacak kasilmasi neden olur bilgi90'dan bulabilirsiniz
Bacaklarda Neden Kramp Olur?
Bacak kaslarında görülen ani gerilme, kasılma ve ağrılı bir durumdur kramp. Kramp sırasında kaslar aniden kasılır ve boyları kısalır. Artık bu kasınız sizin iradeniz dışında şiddetli bir şekilde kasılmış olarak kalır düzelmesi de zaman alır. Bu durum birkaç saniye ile 10 dakika arasında kendiliğinden normale dönebilir. En sık baldır kısımlarında ortaya çıkar. Burada kas gurupları daha yoğundur. Kasılmalar düzelse bile etkileri birkaç saat içinde azalarak devam eder. Bacak kramplarının çoğu insanları gece yatarken rahatsız etmektedir.
Bacaklarda Neden Kramp Oluyor ?
Kramplar normal olarak ortaya çıkabildiği gibi bir hastalığın sonucu olarak da görülebilmektedirler. Kramplar herhangi bir neden olmadan da bacaklarda görülmektedir. Burada önemli olan şey kasılı, ağrılı, kramp girmiş bacağınızdaki hadise genelde 10 dakikadan fazla sürüyorsa araştırılması gereken bir sıkıntı var demektir.
Vücudun susuz kalması kas kramplarını tetikleyen bir olaydır. Nedeni bilinmeyen ve uykuda giren bacak kramplarında anormal sinir aktivitesi suçlanmaktadır.
Özellikle yaşlılarda adalelerin kemiklere bağlanma yerindeki tendonların sertleşmesi, kısalması kaçınılmaz fizyolojik bir durumdur ama yaşlıların sık sık karşılaştıkları uykuda gelen bacak kramplarına neden olmaktadır.
Bu normal kramp olaylarının dışında bir de hastalıklara bağlı olabilecek bacak krampları söz konusudur.
Gebe kadınlarda hamilelik ilerledikçe artan kilolar bacaklara baskı oluşturarak kramplara neden olur ancak doğumdan sonra bu durumlar düzelmektedir.
Yine egzersiz sonrası dinlenirken bile bacaklarda krampların oluşması pek önemli değildir.
Bazı nörolojik hastalıklar ciddiye alınması gereken adale kramplarına neden olmaktadır. Motor nöron hastalıkları, nöropatiler gibi ciddi karaciğer hastalığı durumlarında karaciğer toksinleri giderici görevini yapamaz kanda toksinler artar ve adale kasılmalarına neden olurlar. Diğer yandan Cıva, kurşun gibi toksit maddeler eğer vücutta artmış durumda ise bunlar da krampların nedenini oluşturur.
Şiddetli krampların altında Tetanoz gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının olabileceği akılda tutulmalıdır.
Bacak Kramplarına Neden Olan Hastalıklar
Bacaklardaki arter yani atardamardaki problemler (periferik damar hastalıkları) ve omurilik daralması (spinal stenoz) en sık karşılaşılan problem olup tedaviler ona göre düzenlenmelidir.
Bununla beraber böbrek yetmezliği, kansızlık, siroz, troidin az yada fazla çalışması, diyabet, idrar söktürücüleri, tansiyon ilaçları kolestrol düşürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, isal, vücudun susuz kalması, kansere bağlı sinir aşınmaları, Parkinson ve eklem kireçlenmeleri gibi hastalıkların yada ilaçların tamamı bacaklarda kramplara neden olan problemlerdir.
Kramp Oluştuğunda Neler Yapmalıyız
Bacak kramplarının çoğu, etkilenen kaslarını çalıştırarak rahatlatılabilir. Bacaklarınızı gün boyunca egzersiz yapar gibi hareket ettirmek, genellikle kramp ataklarının sıklığını azaltmanıza yardımcı olur.
Bacaklara kramp girdiği anda, etkilenen kası germek ve masaj yapmak gerekir. Bacağı düz tutarak gergin hale getirmek yukarı kaldırarak ayakları bilekten geri doğru parmakları kendinize çekmek yada yataktan kalkıp birkaç dakika topuklar üzerinde yürümek kramp nöbetini geçirebilir.
Bazen baldır kaslarınızı germek için öne doğru ayak parmaklarınızın üzerinde durup, topuklarınızı aşağı yukarı hareket ettirmek sizi rahatlatabilir.
Gün içinde bol bol su içilmesi dehidrotasyonun tetiklediği bacak kramplarını önlemek için iyi bir yoldur.
Yatarken ayaklarınızı rahat bir şekilde yorganınızın dışında tutun. Yatak odasının soğuk olmamasına dikkat edin
İlaç tedavisine genellikle yalnızca krampların egzersize yanıt vermediği kalıcı vakalarda ihtiyaç duyulur. Kramplar bir hastalık nedeniyle ortaya çıkıyorsa altta yatan probleme yönelik tedavileri uygulamakta yarar vardır.
Normalde bir rahatsızlığa bağlanamayan bacak krampları uzun sürüyorsa magnezyum ve kas gevşetici ilaçlar size yardımcı olabilir. Eğer ağrı devam ediyorsa basit bir ağrı kesici işinizi kolaylaştırır.
Ara sıra gelen bacak kramplarının üzerinde pek durmaya gerek yoktur. Ancak sık sık bacak krampları oluşuyor ve bunlar aşırı ağrılara neden oluyorsa hatta ertesi gün de devam eden rahatsızlıklara neden oluyorsa sebebi mutlaka araştırılmak üzere uzman bir doktora gitmekte yarar vardır.
Yazı kaynağı : www.nurettinluleci.com.tr
Bacağa kramp girmesi nasıl geçer, nasıl düzelir?
Bacağa kramp girmesi nasıl geçer, nasıl düzelir?
Bir anda ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrı ile kendinini gösteren bacak krampları özellikle ergenlikte ve 65 yaş üstünde çok daha yaygın olan ani, kontrolsüz bir kas kasılması. En sık bacaklarda baldırlarda görülen bacak spazmlarının ne yazık ki ne zaman ortaya çıkacağı belli olmuyor. Çoğunlukla bacağın arkasında, baldırlarda oluşan bacak kramplarının nedenleri arasında yaş, kasın yorgunluğu ve dehidrasyon gösteriliyor. Aşırı kilo, hamilelik veya tiroid gibi rahatsızlıklar veya ilaçlar da krapmlara yol açabiliyor. Peki bacağa kramp girdiğinde ne yapmak gerekir, spazma ne iyi gelir? Sorularınızın yanıtlar haberimizde.
Aniden ortaya çıkan ve ne zaman ortaya çıkacağı bilinmeyen bacak kramplarında kas ani, kontrolsüz bir şekilde kasılır. Vücudun başka yerlerinde de görülebilen bu spazmlar en sık bacaklarda görülür.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu; yoğunluk ve süre olarak farklı olabilen bacak spazmları en sık olarak ayak bileği ve diz geçişindeki baldırlarda, diz ve kalça geçişindeki hamstringlerde ve ayrıca diz ve kalça geçişindeki kuadriseps kaslarında oluştuğunu belirtiyor. Bacağa kramp girdiğinde, kramp genellikle bir dakikadan az sürer ancak kasılmaların tamamen geçmesi birkaç dakikayı bulabilir.
Bacağa kramp girdiğinde,
Kramp, genellikle bir dakikadan az sürer.
Kasılmaların tamamen geçmesi birkaç dakika sürebilir.
Genellikle bacağın arkasında ani ve keskin bir ağrı olur.
Kas, kontrol edilemez şekilde kasılır
Kasta titreme hissi olabilir
Kas gevşedikten sonra ağrı ve yorgunluk olabilir.
Çok şiddetli bacak krapmlarında kramptan birkaç gün sonra bile bacakta ağrı olabilir.
Kimi bacak krampları sadece geceleri ortaya çıkar. Bu, nöroloji uzmanları tarafından uyku bozuklukları kapsamında ayrıca değerlendiriliyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, bacakta kramp nedenlerini şu şekilde listeliyor:
Bacakta kramp nedenleri
Ergenlikte veya 65 yaş üstünde olmak
Ağır egzersizler
Kişinin kendi normalinden fazla aktif olması sonucu aşırı zorlanma
Vücudun susuz kalması
Elektrolit dengesizlikleri
Potasyum, magnezyum, sodyum ve kalsiyum eksikliği
Aşırı kilo
Hamileliğe bağlı kalsiyum seviyesi değişiklikleri
Kilo vermekten kaynaklı kas yorgunlukları
Tiroid veya sinir rahatsızlıkları
Bazı kolesterol ilaçları
Hormon ilaçları
Bacağa kramp girdiğinde kasılan kasın gerilmesi çoğu zaman krampa iyi gelir.
Cildi soğuk, nemli bir bezle soğutabilirsiniz
Daha fazla sıvı tüketebilirsiniz.
Bacak krampları uykudan önce giriyorsa:
Uykudan hemen önce egzersiz yapmayın.
Yatmadan önce en az 3 bardak su için.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz'in açıklamalarına göre bacak krampı sadece uykuda ortaya çıkıyorsa buna uykuyla ilişkili bacak krampı deniyor. Prof. Dr. Karadeniz, "uykuda bacak krampları haftanın en az 2 gecesi oluyorsa mutlaka bir uyku hastalıkları uzmanına başvurun ve uyku tetkiki yaptırın" diyor.
Bacağına sık kramp giren insanlar, bacağa kramp girmemesi için nelere dikkat etmeli?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, sık bacak krampı sorunu yaşayanlar için şu önerilerde bulunuyor:
Vücudunuzu susuz bırakmayın. Dehidrasyon kişiyi krapmlara daha yatkın hale getirir. Özellikle gece uyurken kramp giriyorsa, yatmadan önce mutlaka su için. İdeal olanı en az üç bardak su.
Egzersizden önce ve sonra da bol sıvı alın.
Elektrolit yönünden zengin olan içecekler tüketin. Su ile karıştırıldığında elektrik yükü taşıyan mineraller elektrolit olarak tanımlanır. Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum en bilinen gerekli elektrolitlerdir. Hindistan cevizi suyu, karpuz suyu gibi meyve suları, süt gibi içecekler elektrolit alımınızı artırır.
Potasyum ve magnezyumdan zengin beslenin. Muz, tatlı patates, fasulye, kurubaklagiller ve avokado potasyum ve magnezyum açısından zengin besinler arasındadır.
Düzenli germe egzersizleri yapın. Egzersiz sonrası germe hareketleri kas lifrelerinin gevşemesine yardımcı olur. Bu nedenle her egzersizden sonra germe egzersizi yapmanız gerekir.
Egzersizlerinizi yavaşlatın. Egzersiz aktivitesi sırasında ani artışlardan kaçının. Haftalık egzersiz yükünüzü bir önceki haftaya göre yüzde 10'dan fazla artırmayın.
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Bacak krampları neden olur? Tedavisi ve önleme yöntemleri
Atletik katılımdan bir bacak krampını sürdüren insanların büyük çoğunluğu, doğrudan tedaviye yönelik özel bir test gerektirmiyor. Ve sporcuların büyük çoğunluğu için, izole kas krampları ataklarını tedavi etmek için ilaçlar kullanılmamalı.
Tehlikeli kas hasarının bir uyarı işareti olabilir, özellikle ciddi kramp veya kas yaralanması olayını takip eden saatlerde koyu idrar varsa dikkatli olunmalı. Bu durum, yaralı kas dokusunun öldüğü ve kan dolaşımına girdiği ve sonunda böbreklere zarar verdiği nadir bir durum olan rabdomiyoliz belirtisi.
Şiddetli kas krampları ve ardından idrarın koyulaşması olan herkes derhal tıbbi yardım almalı.
Yazı kaynağı : www.posta.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.