Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    sık idrara çıkma sebepleri nelerdir

    1 ziyaretçi

    sık idrara çıkma sebepleri nelerdir bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Sık İdrara Gitme – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

    Sık İdrara Gitme – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

    Sık idrara çıkma problemi hem gece hem de gündüz ortaya çıkabildiği gibi sadece gece de olabilir. Tıbbi bir durumun işareti olmasının yanı sıra, sık idrara çıkma, uyku düzeninizi, iş hayatınızı ve huzurunuzu olumsuz yönde etkileyebilir.

    İşeme sıklığında artma rahatsız edici bir durumdur ve geceleri olursa uyku bozukluğuna neden olabilir. Sık idrara çıkma durumu bazı temel tıbbi durumların belirtisi olabilir ve uygun tedavi gerekebilir. Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.

    Sık idrara çıkma ve yanma neden olur:

    İdrar yapmak karmaşık bir süreçtir. Çeşitli kas ve kas gruplarının uyumlu bir şekilde fonksiyon görmesini gerektirir. Ayrıca beyin, omurga ve sinirlerin anatomik olarak sağlam olup düzgün fonksiyon görmeleri gereklidir. Sık idrara çıkmanın yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

    Sık idrara çıkma yaygın bir bulgu ise de tedavisi altta yatan nedenin tespiti sonrası seçilecek uygun yöntem ile yapılabilir.

    Yazı kaynağı : hospital.kyrenia.edu.tr

    Sık İdrara Çıkma

    Sık İdrara Çıkma

    Günlük tüketilen sıvı ve gıdalarla, sindirim ve boşaltım sistemi tarafından vücuttan uzaklaştırılan atıklar arasında belirli bir denge olması sağlık açısından son derece önemlidir. Vücutta gerekli olmayan veya zararlı olan maddeler idrar veya dışkı yoluyla uzaklaştırılır. Günlük çıkarılan idrar miktarı, vücudun metabolizması ve böbrek fonksiyonları açısından önemli bir veri sunar. Gün içinde normalden fazla miktarda idrara çıkılması, belirli sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

    Sık İdrara Çıkma Nedir?

    Sık idrara çıkma, bireyin gün içinde olağandan daha sık idrara çıkması veya çıkma ihtiyacı hissetmesi anlamına gelir. Bununla birlikte, “sık” kavramının ifade ettiği düzen kişiden kişiye göre değişir. Bu doğrultuda, sık idrara çıkmanın klinik bir rahatsızlık olarak kabul edilebilmesi için, bu şikayetin kişinin günlük hayat kalitesini olumsuz etkileyip etkilemediğine bakılır. Kişinin tuvalete gitme ihtiyacının bir anda gelmesi veya yakınlarda tuvalet bulunmamasına bağlı kaygı yaşaması gibi durumlar da sık idrara çıkma şikayetine eşlik edebilir.

    Sık idrara çıkma şikayeti bireylerde belirli fizyolojik veya psikolojik koşullara bağlı gelişebileceği gibi, önemli bazı sağlık sorunları açısından uyarıcı niteliğinde önemli klinik belirtiler arasında da sayılabilir. Bu bakımdan, ciddi derecede sık idrara çıkma şikayeti olan kişilerin uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

    Sık İdrara Çıkma Neden Olur?

    Sık idrara çıkma ihtiyacı, genel olarak böbrek fonksiyonlarında veya idrar yollarında çeşitli nedenlerle fonksiyon bozukluğuna yol açan dahili hastalıklarda veya vücudun olağandan daha fazla miktarda idrar ürettiği koşullarda görülebilir. Bu bakımdan, aşağıdaki koşul ve rahatsızlıkların seyrinde sık idrara çıkma isteği meydana gelebilir:


    Sık İdrara Çıkma Durumunda Tedavide Ne Yapılabilir?

    İdrara çıkış sıklığında artış yaşanması çok çeşitli nedenlerden ileri gelebildiğinden, uzman bir hekim tarafından değerlendirme yapılarak herhangi bir sağlık sorununun varlığının araştırılması ve tedavi gereksiniminin aydınlatılması gereklidir.

    İdrar yolu enfeksiyonlarında bakteriyel etkenler ön planda olduğundan, tedavide antibiyotiklerden yararlanılır. Vajina ve vulva enfeksiyonlarında topikal bazlı antibiyotikler ve mantarlara yönelik ilaçların verilmesi gündeme gelebilir. Diyabet hastalığı şüphesi olan kişilerde, mutlaka kan şekeri ölçümleri yapılmalı ve teşhisin kesinleşmesi durumunda glikoz kontrolünün sağlanması için uygun tedaviye başlanması gerekir. Prostat bezinde büyüme, ürojinekolojik sorunlar veya tümörler gibi cerrahi müdahale gerektiren koşullarda ilgili bölümlerin hekimleri tarafından tedavinin planlanması gerekir.

    Bol sıvı alımı, belirli gıdaların tüketimi veya gebelik gibi fizyolojik koşullardan kaynaklanan durumlarda ise kişiye yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Kişiye günlük 2,5-3 litrenin üzerinde sıvı alımından uzak durması, stres yönetimini sağlaması, vücut sıcaklığını koruması ve fazla miktarda idrar söktürücü özellikteki gıdaları tüketmemesi tavsiye edilir. Bunun dışında, tedaviye dirençli vakalarda idrar tutmayı destekleyen ilaç tedavilerinden yararlanılabilir.

    Yazı kaynağı : www.medicana.com.tr

    Sık İdrara Çıkma Nedenleri ve Tedavisi

    Sık İdrara Çıkma Nedenleri ve Tedavisi

    Sık idrara çıkma, normalde yaptığınızdan daha fazla idrara çıkma ihtiyacıdır. İdrar yapma dürtüsü aniden ortaya çıkabilir ve mesanenizin kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Mesaneniz aşırı derecede dolu gibi rahatsızlık hissedebilir.

    Sık idrara çıkma durumu, aşırı aktif mesane (AAM) sendromunun birincil semptomudur ve bu terimler bazen birbirinin yerine kullanılır. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) sık idrara çıkmanın başka bir yaygın nedenidir.

    Genel kabule göre sık idrara çıkma, 24 saatte en az 8 kez tuvalete gitmeniz gerektiği durumlar için kullanılan bir tabirdir.

    Sık idrara çıkmayı tedavi etmenin anahtarı, altta yatan nedeni ele almaktır.

    Sık İdrara Çıkma Nedenleri

    Sık idrara çıkmaya neden olabilen aşırı aktif mesanenin (AAM) nedenleri şunlardır:

    İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), bakteriler üretra yoluyla mesaneye girdiğinde ortaya çıkar. Yaygın risk faktörleri şunları içerir:

    AAM ve İYE'lerin yanı sıra sık idrara çıkma nedenleri şunlardır:

    Kadınlarda Sık İdrara Çıkma

    Kadınlarda İYE görülme olasılığı erkeklerden daha fazladır. Kadın üretrası daha kısa olduğu için vajinası olan kişiler daha büyük risk altındadır. Kadılarda bakteriler, idrar yollarını enfekte etmeden ve semptomlara neden olmadan önce seyahat etmek için daha az mesafeye sahiptir.

    Kadınlar için İYE risk faktörleri şunları içerir:

    Kadınlarda sık idrara çıkmaya neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:

    Erkeklerde Sık İdrara Çıkma

    Prostatı etkileyen bazı durumlar, erkeklerde sık idrara çıkmaya neden olabilir. Bu koşullar şunları içerir:

    Sık İdrara Çıkma İle İlgili Belirtiler

    Normal idrar sıklığı olarak kabul edilen şey kişiye göre değişebilir. Bazı insanların doğal olarak diğerlerinden daha sık gitmesi gerekebilir. Bununla birlikte, uzmanlar genellikle günde en az 8 kez idrara çıkmayı sık idrara çıkma olarak kabul ederler.

    Sahip olduğunuz diğer semptomlar, sık idrara çıkma nedeninize bağlı olacaktır.

    Aşırı Aktif Mesaneniz Varsa

    Sık idrara çıkmanın yanı sıra, AAM'nin diğer semptomları şunlardır:

    AAM'niz varsa, kendinizi hasta hissetmezsiniz veya idrar yaparken herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

    İdrar Yolu Enfeksiyonunuz Varsa

    Bir İYE'nin sık sık idrar çıkmak dışındaki diğer semptomları şunları içerir:

    Farklı Bir Durumunuz Varsa

    Mesaneyi veya prostatı etkileyen durumlar, ağrılı idrara çıkma veya idrarda kan gibi diğer idrar semptomlarına da yol açabilir. Pelvik taban disfonksiyonu da ağrılı idrara çıkmaya neden olabilir.

    Yumurtalık kanserinin hem erken hem de geç evreleri üriner aciliyete neden olabilir.

    Teşhis ve Test

    Üroloji doktoru, sık idrara çıkmanıza neyin neden olduğunu belirlemek için testler yapacaktır.

    Ayrıca karın muayenesini yapılır. Bu muayeneye ek olarak pelvik muayene, üretra ve vajinanın değerlendirilmesi ve prostat muayenesi de planlanır.

    Yararlı olabilecek diğer testler şunları içerir:

    Sık İdrara Çıkma Nasıl Tedavi Edilir?

    Sık idrara çıkma tedavisi bu sorunun kaynağına bağlıdır. Doktorunuz önce sık idrara çıkmadan sorumlu olan altta yatan herhangi bir durumu tedavi etmeye çalışacaktır.

    Bir bakteriyel enfeksiyon varsa, ondan kurtulmak için antibiyotik ilaç tedavisi uygulanabilir.

    Mesanedeki kas spazmlarını kontrol eden ilaçlar üriner inkontinansın azaltılmasına yardımcı olabilir.

    Doktorunuz ayrıca idrara çıkmayı geciktirmeye yardımcı olmak için Kegel egzersizleri veya mesane yeniden eğitim egzersizleri gibi pelvik egzersizler yapmanızı önerebilir.

    Sık İdrara Çıkmanın Önlenmesi

    Sık idrara çıkma olasılığınızı azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.

    Diyet

    Gece yaklaştıkça, gece idrara çıkma olasılığını artırdığı bilinen belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınmayı deneyin. Örnekler şunları içerir:

    Kabızlık ayrıca mesaneye baskı uygulayarak sık idrara çıkmaya da katkıda bulunabilir, bu nedenle düzenliliği korumak için lif alımınızı artırmak isteyebilirsiniz.

    Fiziksel Aktivite

    Kegel egzersizlerini yapmak pelvik tabanınızı güçlendirebilir.

    Ayrıca, pelvik kaslarınızı hedef alan fizik tedavi hakkında da bilgi alabilirsiniz. Bunlar, mesanenizi ve pelvik organlarınızı destekleyen kasları geniş ölçüde güçlendirmeye yarar.

    Yazı kaynağı : muratbinbay.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap