Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    sabah namazından sonra kaza namazı kılınır mı diyanet

    1 ziyaretçi

    sabah namazından sonra kaza namazı kılınır mı diyanet bilgi90'dan bulabilirsiniz

    ESKI ESERLER

    Soru Sahibi:Hatice Delice
    Soru: Sabah namazının arkasına sabah namazının ve diğer vakitlerin kazası kılınır mı Hanefi mezhebine göre…

    el Cevab: Sabah namazı sonrası gün doğuncaya kadar namaz kılınmaz. Nafile ya da kaza namazı aynı şekilde kılınmaz. 
    Güneşin doğmasından sonra caizdir.


    Mülahaza: Merve Karagöz
    Hocam kaza namazı kılınır nafile kılınmaz. Ömer Nasuhi Bilmenin kitabında bu şekilde geçer.

    el Cevab: Talik:
    Hanefi mezhebinde namazların vakitleriyle alakalı detay Şafii mezhebinde farklılık arz edebilir. 
    Bizde sabah namazının 1 sabah namazı eda edilecek kadar bir zamana kadar vaktin sonuna geciktirilmesi efdaldir. Şafiiler de sabah namazı imsakdan itibaren kılınır şeklinde fetvalar vardır. 
    Bu sabah namazının farzının sonrasında nafile ya da farz kazası kılınır mı konusuna da yansımıştır. 
    Bizde sabahın farzından sonra kaza da nafile de kılınmaz güneşin doğması beklenir. 
    Şafiilerde ise sabahın farzı erken kılınabildiğinden güneşin doğma anına kadar nafile ya da farz kazası kılınabilir.

    Kaynak olarak bkz. [1]
    Ve ''nahnu negulu ..''diye başlayan paragrafı okuyun.


    ذمته ولا یتصور أداء الفرض وقت الاستواء قبل الزوال لانه لا فرض قبله وکذا لا یتصور اداء الفجر مع طلوع الشمس عندنا حتی لو طلعت الشمس وهو فی خلال الصلاة تفسد صلاته عندنا وعند الشافعی لا تفسد ویقول ان النهی عن النوافل لا عن الفرائض بدلیل ان عصر یومه جائز بالاجماع
    (ونحن) نقول النهی عام بصیغته ومعناه أیضا لما یذکر فی قضاء الفرائض فی هذه الاوقات
    وروی عن أبی یوسف ان الفجر لا تفسد بطلوع الشمس لکنه یصبر حتی ترتفع الشمس فیتم صلاته لانا لو قلنا کذلک لکان مؤدیا بعض الصلاة فی الوقت ولو أفسدنا لوقع الکل خارج الوقت ولا شک ان الاول أولی والله أعلم


    Konu hakkındaki hadislerden delilimiz 
    Ebu Said el Hudri (ra)dan 
    Efendimiz buyurdular ki; “sabah namazından sonra güneşin doğması tamamlanana kadar namaz kılınmaz. İkindi namazından sonra güneşin batması tamamlanana kadar namaz kılınmaz.'' [2]


    عن أبی سعید الخدری - رضی الله عنه - عن رسول الله - صلی الله علیه وسلم - أنه قال: "لا صلاة بعد الصبح حتی ترتفع الشمس، ولا صلاة بعد العصر حتی تغیب الشمس


    Hanefi fukahasına göre nehiy farza da nafileye de şamildir. 
    Sabah namazından sonra nafile de kaza da kılınmaz.

    Amr b Abse (ra)dan 
    Ey Allah’ın Rasulü bana namazdan haber ver öğret dedim. Efendimiz; sabah namazını kıl sonra namaz kılma güneş doğana kadar bekle ve güneş iyice yükselinde (doğma tamamlanıncaya kadar) bekle... buyurdular.[3]

    عمرو بن عبسة رضی الله عنه قال قلت یا نبی الله أخبرنی عن الصلاة قال : صل صلاة الصبح ، ثم أقصر عن الصلاة حتی تطلع الشمس حتی ترتفع فإنها تطلع حین تطلع بین قرنی الشیطان ، وحینئذ یسجد لها الکفار


    Yazının Devamı Ekteki Dosyadadır;

    Yazı kaynağı : www.eskieserler.net

    Sabah namazından sonra kaza namazı kılınır mı? Sabah namazından sonra yatsı namazı kaza edilebilir mi

    Sabah namazından sonra kaza namazı kılınır mı? Sabah namazından sonra yatsı namazı kaza edilebilir mi

    Kaza namazları ile kişiler, vaktinde kılamadıkları namazların farzlarını kılarak tamamlarlar. Eğer sizde kaza namazı kılarak borcunuzu tamamlamak istiyorsanız sabah namazı sonrası kaza namazları hakkında bilgi almanızda yarar olacaktır.

    Sabah Namazından Sonra Kaza Namazı Kılınır mı?

    Sabah namazı sonrası kaza namazı hakkında diyanet tarafından açıklanan bilgi şu şekildedir;

    Hz. Peygamberin (s.a.s.) sabah namazından sonra güneş bir mızrak boyu oluncaya kadar, ikindi namazından sonra ise güneş batıncaya kadar nafile namaz kılmayı yasakladığı rivayet sebebiyle (Buhârî, Mevâkitu’s-salât 30) sabah namazını kıldıktan sonra nafile namaz kılmanın mekruh olduğu kabul edilmiştir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 269).

    Sabah Namazından Sonra Yatsı Namazı Kaza Edilebilir mi?

    sabah namazı sonrası kaza namazı edilmesi uygun olmaktadır. Kaza namazı dinimizde sadece kerahet vaktinde kılınmaz. Bu vakit dışında ilk olarak vaktin kendi namazı kılınmalıdır. Ardından vakit namazı kılınmış ise başka bir vaktin kaza namazı kılınabilir. İsteyen kişi sabah namazı sonrası Yatsı namazının kazasını edebilir, istediği sayıda kaza namazı kılabilir.

    Kaynak; Diyanet https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/196/imsak-vakti-ile-gunesin-dogusu-arasinda-sabah-namazinin-sunneti-disinda-Kaza-veya-nafile-namaz-kilmak-caiz-midir-?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3d

    Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

    Sabah namazından sonra kaza ya da nafile namazı kılınır mı? Kerahet vakitleri hakkında bilgi verir misiniz?

    Sabah namazından sonra kaza ya da nafile namazı kılınır mı? Kerahet vakitleri hakkında bilgi verir misiniz?

    Değerli kardeşimiz,

    Sabah namazının sünnetinden önce veya farzından sonra hatta sünneti ile farzı arasında da kaza namazı kılınabilir. 

    Sabah namazından sonra güneş doğana kadarki vakitte nafile namaz kılmak mekruhtur; ancak kaza namazı kılınabilir.

    Sabah namazından sonra kaza kılınması mekruh olan vakit güneş doğarkenki vakittir. Güneşin doğmasından bir mızrak boyu (beş derece) ki, memleketimize göre kırk ile elli dakika arasında bir zamanla yükselişine kadar olan zamandır. Ömer Nasuhi Bilmen'in ilmihalinde bu şekilde geçmektedir.

    Beş vakit vardır ki, onlara "Mekrûh Vakitler" denir.

    Birincisi: Güneşin doğmasından bir mızrak boyu (beş derece) ki, memleketimize göre kırk ile elli dakika arasında bir zamanla yükselişine kadar olan zamandır.

    İkincisi: Güneşin yükselip de tam tepeye geldiği zeval anının bulunduğu vakittir.

    Üçüncüsü: Güneşin sararmasından ve gözleri kamaştırmaz bir hale gelmesinden itibaren batışı zamanına kadar olan vakittir.

    Dördüncüsü: Fecr-i Sadık'ın doğmasından güneşin doğacağı zamana kadar olan vakittir.

    Beşincisi: İkindi namazı kılındıktan sonra güneşin batmasına kadar olan vakittir.

    Evvelki üç kerahet vaktinde ne kazaya kalmış farz namazlar, ne vitir gibi vacib olan namazlar, ne de önceden hazırlanmış bir cenaze namazı kılınabilir; ne de evvelce okunmuş bir secde âyeti için tilâvet secdesi yapılabilir. Bunlar yapılırsa, iadeleri gerekir.

    Bu üç vakitte nafile namaz da kılınmaz. Ancak kılınacak olsa, kerahetle caiz olur ve iadesi gerekmez. Çünkü bu kerahet, nafile namazların sağlıklı olmasına engel değildir. Bununla beraber bu vakitlerden birine rastlayan bir nafile namazı bozup kerahet vaktinden sonra onu kaza etmek daha faziletlidir.

    Bu üç vakit, ateşe tapanların ibadet zamanlarıdır. Onlara benzemekten kaçınmak, hak dine saygının gereğidir.

    Diğer iki kerahet vaktinde ise, yalnız nafile namaz kılmak mekruhtur. Farz ve vacib namaz mekruh değildir. Cenaze namazı, tilâvet secdesi de mekruh değildir. Bu iki vakitten birinde başlanmış olan bir nafile namazı, kerahetten kurtulması için bozulmuş olursa, sonradan onu kaza etmek gerekir.

    Güneşin batışı halinde yalnız o günün ikindi namazı kılınabilir. Fakat diğer bir günün kazaya kalmış olan ikindi namazı kılınmaz. Çünkü kamil bir vakitte vacip olan bir ibadet, nakıs olan ( keraheti bulunan) bir vakitte kaza edilemez. Kerahet vakti ise ibadetlerin noksanlığına sebebdir.

    Güneşin doğuşuna rastlayan her hangi bir namaz ise bozulmuş olur. Bunun için bir kimse daha ikindi namazını kılmakta iken güneş batsa namazı bozulmaz. Fakat sabah namazını kılmakta iken güneş doğsa, namazı bozulur. Çünkü birinci halde, yeni bir namaz vakti girmiş olur. İkinci halde ise, namaz vakti çıkmış; fakat yeni bir namaz vakti girmemiş olur.

    Tam zeval anına rastlayan bir namaz farz veya vacip ise bozulur. Eğer nafile ise mekruh olmuş olur. Yalnız İmam Ebu Yusuf'a göre cuma günü zeval vaktinde nafile namaz kılınması caizdir ve keraheti yoktur. Zeval vakti son bulup da güneş batıya doğru yönelmeye başlayınca artık ittifakla kerahet vakti çıkmış olur.

    Kerahet vaktinde okunan bir secde ayetinden dolayı secde yapılabilir. Ancak kerahet vaktinden sonraya bırakmak daha faziletlidir. Yine kerahet vakitlerinden birinde hazırlanmış olan bir cenazenin namazı o vakitte kılınabilir. Öyleki faziletli olan bu namazı geciktirmeyip hemen kılmaktır. Çünkü cenazelerde acele etmek menduptur.

    Güneşin batışından sonra daha akşam namazının farzını kılmadan nafile namaz kılmak mekruhtur. Çünkü akşam namazı geciktirilmiş olur. Oysa ki, akşam namazında acele etmekte fazilet vardır.

    Cuma günü, imam hutbeye çıktıktan sonra veya ikamet getirildikten sonra namaza başlamak mekruhtur.

    İki bayram namazından önce ve bayram hutbeleri arasdında ve bu hutbelerden sonra, bayram namazı kılınan yerde nafile namaz kılmak mekruh olduğu gibi, güneş tutulması, yağmur duası ve hac hutbeleri arasında da mekruhtur. Bu hutbeleri dinlemek lazımdır.

    Mekruh olmayan bir vakitte başlanmış olan nafile bir namaz bozulmuş olsa, (bunu kaza etmek vacip olduğundan) ikindi namazından sonra güneşin batışına kadar ve fecrin doğuşundan sonra güneşin bir mızrak boyu yükselmesine kadar kaza edilmez, mekruhtur. Bununla beraber kaza edilse sahih olur. Diğer kerahet vakitleri de böyledir. Ancak başta sıralanan ilk üç kerahet vakti böyle değildir. Onların birinde kaza edilmesi sahih olmaz. Yeniden kaza edilmesi gerekir.

    (bk. Ömer Nasuhi BİLMEN, Büyük İslam İlmihali)

    Selam ve dua ile...
    Sorularla İslamiyet

    Yazı kaynağı : sorularlaislamiyet.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap