sağ kaburga altında nefes alırken batma
sağ kaburga altında nefes alırken batma bilgi90'dan bulabilirsiniz
Sağ Göğüs Altında Ağrı Neden Olur? Sağ Kaburga Ağrısının Tüm Nedenleri...
Kaburga ağrısı, kalp, akciğer, kas ve iskelet sistemi gibi pek çok nedenden kaynaklanan ağrılarla genellikle karıştırılabiliyor. Birkaç günden uzun süren ağrılarda kesinlikle doktora başvurulması ve hassasiyet gösterilmesi gerekir.
Sağ Kaburga Ağrısının Tüm Nedenleri
Göğüs kafesi, 12 adet sağda 12 adet de solda olmak üzere toplam 24 adet kaburga kemiğinden meydana gelir. Bu kafesin asıl işlevi ise, içinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaya yardımcı olur. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgede akciğer, kalp, mide, dalak, pankreas ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta ise karaciğer bulunur. Bu organların herhangi birinde enfeksiyon oluşması diğer doku ve organlara yayılabilir. Özellikle de sol tarafta hissedilen kaburga ağrıları, kimi zaman kalp ağrısı ile karıştırılabiliyor. Kaburga ağrısına neden olan diğer etkenler ise;
Akciğer iltihabı
Göğüste yaralanma
Kaburga kırıkları
Osteoporoz gibi kemik hastalıkları
Kas spazmları
Kaburga kıkırdaklarından kaynaklanan iltihaplanma ve şişlikler (kostokondrit)
Kaburga Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kaburga ağrısı, diğer bir deyişle göğüs ağrısı, göğüs bölgesinin alt kısmı ve göbek bölgesinin üst kısmı arasında kalan yerlerde kendini hissettiren ağrılardır. Bu ağrılar, dinlenme sırasında ya da hareket ederken ortaya çıkabilir. Son zamanlarda yapılan zorlayıcı hareketler, spor ve egzersizler, göğüs bölgesine alınan darbeler nedeni ile hastalarda kaburga ağrısı ve buna bağlı olarak kas ağrısı görülebilir. Bu gibi durumlarda genellikle ağrı, birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ama böyle bir durumun olmamasına rağmen göğüsteki ağrının kaburga ağrısı mı yoksa kalp ve akciğer gibi diğer organlara bağlı olarak ortaya çıkan bir ağrı mı olduğunu anlamak çok kolay değildir. Yaralanmaya ve zorlanmaya bağlı kaburga ağrıları birkaç gün içinde geçmediği durumlarda doktora başvurmak gerekir.
Kaburga Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kaburga ağrısının nasıl tedavi edileceği, ağrının neden kaynaklandığına göre değişiklik gösterir. Kas spazmı ve darbelere karşı meydana gelen kaburga çürümeleri sonucunda oluşan ağrılar için soğuk kompleks uygulanabilir ve genellikle ağrı kesici ilaç uygulamaları tercih edilir. Hastaların kendi başlarına sargı uygulaması yapmaması gerekir.
Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr
Nefes Alırken Batma
Nefes Alırken Batma Nedir?
Temel olarak bakıldığı takdirde, akciğere özgü bir ağrı duyusunun olmadığı görülmektedir. Dolayısıyla göğüs ağrısı olarak tariflenen ağrı genellikle akciğer zarlarından veya diyaframdan kaynaklanan ağrı olarak bilinmektedir. Nefes alırken batma veya plöretik ağrı olarak bilinen durum çeşitli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu bireyler, nefes almaları esnasında batıcı tarzda bir ağrı hissetmektedirler.
Nefes Alırken Batmaya Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?
Nefes alırken batıcı tarzda bir ağrı görülmesi veya plöretik ağrı çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak görülebilmektedir. Bu hastalıkların birbirinden farklı belirtileri de olacağı için, nefes alırken batma durumuna ek olarak birtakım belirtiler de görülebilmektedir. Fakat bazı durumlarda ek bir belirti olmadan, sadece derin nefes alırken batma durumu izole bir şekilde de görülebilmektedir.
Nefes Alırken Batma Nedenleri Nelerdir?
Nefes alırken batma veya plöretik ağrı çeşitli hastalıkların habercisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle acil servislerde batıcı göğüs ağrısı için 5 ayrı hastalık tanı olarak düşünülmektedir. Bu hastalıklardan bir kısmının tedavisi oldukça acil iken, bir kısmı dinlenme, yaşam tarzı düzeltilmesi ve antibiyotikler aracılığıyla düzelebilmektedir.
Nefes Alırken Batma Teşhisi
Nefes alırken bireylerin batıcı tarzda bir ağrı hissetmeleri sonucunda birtakım ek tetkikler gerekmektedir. Yapılacak olan bu ek tetkikler sonucunda, batıcı tarzda göğüs ağrısına neden olan hastalık bulunabilmektedir. Nefes alırken batmaya neden olan hastalığın tespiti, tedavi açısından oldukça önem arz edecektir.
EKG: EKG kalp kasının sinirsel bakımdan iletisinin tespit edildiği bir tanı yöntemidir. EKG aracılığıyla çeşitli hastalıkların tanısı konulabilmektedir. EKG aracılığıyla genellikle kalp krizi gibi önemli hastalıklar teşhis edilebilirken, batıcı tarzda bir ağrıya neden olan “Perikardit Hastalığı” da EKG aracılığıyla teşhis edilebilmektedir.
Göğüs Grafisi: Göğüs grafisi, göğüs ağrısıyla hastaneye giden hastalarda ilk istenen görüntüleme yöntemlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Göğüs grafisi aracılığıyla, akciğer zarları arasına sıvı birikmesi olarak bilinen “Plevral Efüzyon” hastalığı tespit edilebilirken, “Zatürre” hastalığının teşhisi için de bu yöntem sıkça kullanılmaktadır. Aşırı obez veya aşırı zayıf hastalarda dozun daha dikkatli ayarlanması gerekmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi: Batıcı tarzda göğüs ağrısı tarifleyen hastalarda bilgisayar tomografisi oldukça etkili bir şekilde tanı koymaktadır. Bilgisayarlı tomografi aracılığıyla göğüs kafesinde hava birikmesi olarak bilinen pnömotoraks, akciğer zarları arasında sıvı birikmesi olarak bilinen plörezi, zatürre ve pulmoner emboli gibi hastalıkların teşhisi rahatlıkla konulabilmektedir. Çocuklarda bu görüntüleme yönteminin genellikle tercih edilmemesi gerekmektedir. Bu görüntüleme yöntemi bireylerde aşırı derecede radyasyon yüküne neden olabileceği için, oldukça dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
EKO: Kalbin ultrasonu olarak bilinen bu görüntüleme yöntemi aracılığıyla kalp kapaklarının yapısı, kalpteki kan akımı ve buna benzer çeşitli durumların tanısı rahatlıkla konulabilmektedir. Herhangi bir radyasyon riski bulunmayan bu yöntemin kullanılmasına tam olarak engel herhangi bir durum bulunmamaktadır. EKO görüntüleme yönteminde, kaygan bir jele sürülen alet aracılığıyla, kalbin yapısı incelenmektedir.
Nefes Alırken Batma Tedavisi
Nefes alırken batma veya plöretik ağrı olarak bilinen durum için çeşitli hastalıklar örnek olarak gösterilebilmektedir. Altta yatan nedene bağlı olarak tedavi yöntemi de farklı olacaktır. Nefes alırken batmaya neden olan durum pulmoner emboli adı verilen hastalık ise tedavide “trombolitik” etken maddeli ilaçlar kullanılabilmektedir. Medikal tedaviye yanıt verilmeyen durumlarda ise cerrahi olarak “embolektomi” adı verilen pıhtının alınması ameliyatı yapılabilmektedir.
Nefes alırken batmaya neden olan durum pnömotoraks olarak bilinen göğüs kafesine hava birikmesi durumu ise tedavide göğüs tüpü kullanılabilmektedir. Nefes alırken batmaya neden olan hastalık zatürre ise tedavide antibiyotikler kullanılabilmektedir. Birbirinden farklı olan bu tedavilerin doğru bir şekilde uygulanmasının sağlanması için, hastalıkların doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir.
Nefes Alırken Batma Tedavi Edilmezse
Nefes alırken batmaya neden olacak çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Batıcı tarzdaki göğüs ağrısına neden olan durum eğer ki akciğer damarlarına pıhtı atmasıysa veya göğüs kafesinin içerisine hava dolmasıysa bu durumların acilen tedavi edilmesi anlamına gelmektedir. Bu durumlar sonucunda ortaya çıkan nefes alırken batma durumunun tedavisiz kalması sonucunda ne yazık ki ölüm olabilmektedir.
Nefes Alırken Batmaya Ne İyi Gelir?
Nefes alırken batmaya neden olan birbirinden farklı nedenler bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında sigara kullanımı gelmektedir. Bireylerin sigarayı bırakmalarıyla beraber, batıcı tarzdaki göğüs ağrılarında gerileme olabilmektedir. Bu duruma ek olarak bireylerin hareketsiz kalmamaları gerekmektedir. Hareketsiz kalan bir vücutta pıhtı oluşma ihtimali artmaktadır ve oluşan pıhtının akciğer damarlarını tıkaması sonucunda nefes alırken batma oluşabilmektedir. Dolayısıyla bireylerin sürekli hareket ederek, vücutlarındaki kan dolaşımını sürekli olarak sağlamaları gerekmektedir.
Nefes Alırken Batmaya Ne İyi Gelmez?
Nefes alırken batmaya neden olan önemli durumların başında sigara içimi gelmektedir. Sigara içmeyi bırakmayan veya bırakamayan bireylerdeki batıcı vasıftaki göğüs ağrısı gerilemeyecektir. Aksine bu ağrı gün geçtikçe artarak, bireylerin yaşamlarını daha da tehlikeye sokacaktır. Bu duruma ek olarak bireylerin sürekli hareketsiz olması sonucunda pıhtı atmaya eğilim oluşacaktır. Bu durum da ne yazık ki ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.
Nefes Alırken Batma İlaçları
Nefes alırken batmaya neden olan faktörler, bu durumun tedavisi açısından oldukça önem arz etmektedir. Nefes alırken batmaya neden olan durum zatürre ise tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır. Nefes alırken batmaya neden olan durum akciğer damarlarına pıhtı atması ise pıhtı söktürücü ilaçların kullanılması gerekmektedir.
Amoksisilin – Klavulanik Asit: Geniş bir etki alanına sahip olan bu etken maddeli antibiyotikler zatürre hastalığının tedavisinde kullanılabilmektedir. Buna ek olarak tekrarlayan bronşit veya üst solunum yolu enfeksiyonu durumlarında da kullanılabilen bu antibiyotiklerin penisiline alerjisi olan bireyler tarafından kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.
Makrolid: Bakterilerin protein sentez bölgesindeki özel bir bölüm olan 50S adlı yere bağlanarak etki gösteren bu antibiyotikler zatürre hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Santral sinir sistemine geçmeyen bu etken maddeli ilaçlar beyin zarının iltihabının tedavisinde kullanılmamaktadır. Makrolid etken maddeli ilaçlara örnek olarak “Klaritromisin, Eritromisin, Azitromisin ve Spiramisin” gösterilebilmektedir. Makrolid etken maddeli ilaçların çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkilerinin başında bulantı ve kusma gelmektedir. Bulantı ve kusmaya ek olarak yüksek dozlarda kullanımlarıyla beraber işitme sistemi ile ilgili birtakım problemlere yol açabilen bu ilaçlar, kalpte birtakım ritim problemlerine de yol açabilmektedir. Makrolidlerden bir tanesi olan Eritromisin, alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ateş, sarılık ve kanda ALT ve AST yüksekliğine neden olarak ani karaciğer yetmezliğine neden olabilmektedir. Dolayısıyla eritromisin kullanılması durumunda oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Eritromisin aynı zamanda karın kaslarında kasılmalara da sık bir şekilde yol açabileceği için, hastaların bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Trombolitik İlaçlar: Trombolitik ilaçlara örnek olarak “Streptokinaz, Ürokinaz, Alteplaz, Reteplaz ve Tenekteplaz” gösterilebilmektedir. Bu ilaçların pıhtı çözücü etkileri olduğu gibi, aşırı kanamaya da neden olabilmektedirler. Dolayısıyla oldukça dikkatli bir şekilde kullanılması gereken bu ilaçlar, beyin kanaması, aktif kanama ve 3 hafta içerisinde kapalı kafa travması olan durumlarda kesinlikle kullanılmamalıdır.
Nefes Alırken Batma Ameliyatı
Nefes alırken batma durumuna özgün bir ameliyat bulunmamaktadır. Fakat bazı hastalıkların önemli bir belirtisi olan nefes alırken batma durumunda, ilgili hastalığın tedavisi açısından ameliyat gerekebilmektedir. Medikal tedaviye yanıt vermeyen akciğer damarlarına pıhtı atması durumunda cerrahi tedaviye gereksinim duyulabilmektedir. Bu yönteme embolektemi adı verilmektedir. Embolektomi yönteminde kan dolaşımını sekteye uğratan pıhtı cerrahi yöntemlerle çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu yöntem medikal tedaviye yanıt verilmeyen pulmoner emboli durumda kullanıldığı için, son çare olarak değerlendirilebilmektedir.
Nefes Alırken Batma için Hangi Doktora Gidilir?
Nefes alırken batma durumu ani bir şekilde geliştiği takdirde ve bu duruma ek olarak nefes darlığı, kanlı öksürük, ateş, yaygın göğüs ağrısı gibi durumların olması durumunda acil servise başvurmak gerekmektedir. Fakat uzun süreli batıcı tarzdaki göğüs ağrısının tedavisi için Göğüs Hastalıkları Uzmanına veya Uzman Kardiyolog Hekimine muayene olmak gerekmektedir.
Yazı kaynağı : www.uzmandoktor.net
Kalbe İğne Batma Hissinin Nedenleri Ve Çözüm Yolları
Birçok kişi zaman zaman kalbine iğne battığını hisseder. Özellikle stresliyken, kaygılı veya endişeli anlarda bu his daha sık oluşur. Kalbe aniden iğne batma hissi birçok kişiyi telaşa sürükler. Bu his daha çok kalp kriziyle ilişkilendirildiği için birçok kişi kalp krizi yaşıyor olabileceği endişesine kapılır. Oysa kalbe iğne batma hissinin nedenleri içinde sadece yüzde 5 gibi küçük bir oran doğrudan kardiyovasküler bozukluklarla ilgilidir. Kişinin yaşadığı çeşitli psikolojik sorunlar kalbe iğne batma hissinin nedenleri arasında çok daha etkilidir. Çözüm yolları konusunda da kişinin genel psikolojik durumu belirleyici bir rol oynar. Bu yazımızda kalbe iğne batma hissinin nedenleri ve çözüm yolları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.
Kalbe İğne Batma Hissi Nedir?
Kısaca ifade edecek olursak kalbe iğne batma hissi bir çeşit uyuşma ve ağrı hissidir. Bu his bazen keskin bir ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bazen de karıncalanma şeklinde kendini gösterir. Bazı durumlarda karıncalanmaya sancı da eşlik eder. Kalbe iğne batma hissi belirtileri doğrudan doğruya kalple ilişkili değildir. Kişi örneğin nefes alıp verirken bu hisle karşılaşıyorsa ağrısının kaynağı büyük bir olasılıkla akciğer kaslarıdır. Böyle bir durumda sadece iğne batma hissi yaşamaz. Aynı zamanda da nefes darlığı, balgam gibi şikayetlerle karşılaşır. Kalbe iğne batma hissi öksürük ile birlikte gelişiyorsa bu da yine kaynak olarak akciğeri işaret eder. Kişide ayrıca göğüs ağrısı varsa kişi bu hissi adeta bıçak saplanır gibi hisseder.
Aslına bakarsanız, vücudumuzun çeşitli bölgelerinde zaman zaman iğne batma veya karıncalanma, ağrı, sancı gibi şikayetlerle karşılaşırız. Fakat bunların her birine aynı derecede tepki vermeyiz. Örneğin bacağımızda veya kolumuzda oluşan iğne batma hissini çoğu zaman önemsemeyiz. Ne var ki kalp çevresinde oluşan iğne batma hissine karşı farkındalıklarımız çok daha yüksektir. Bu gibi durumlarda aklımıza genellikle ilk önce kalp krizi riski gelir. Kalpte iğne batma hissi nedeniyle pek çok insan elini doğal bir refleks olarak kalbine götürür. Kalp üzerinde ovma hareketi yapmanın bu soruna iyi geleceği düşünülür. Gerçekte ise kalbe iğne batma hissinin nedenleri çok nadir durumlarda kalple ilgilidir. Büyük ölçüde psikolojik sorunlara ve kas sıkışması gibi diğer nedenlere işaret eden bu durum karşısında telaşa kapılmamak gerekir.
Anksiyete Testi Çöz
İlgili Psikoloğu Bul
Kalbe İğne Batma Hissinin Nedenleri Nelerdir?
Kalpte hissedilen iğne batma hissinin nedenlerini psikolojik ve fizyolojik olmak üzere başlıca iki grupta inceleyebiliriz. Kişinin genel psikolojik durumu aslında tüm organ ve sistemlerinin çalışmasını olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Örneğin yoğun strese maruz kalan kişiler bu hisle daha sık karşılaşır. Fizyolojik açıdan baktığımızda ise kalbe iğne batma hissinin nedenleri arasında kas sağlığı ve kalp sağlığıyla ilgili sorunların ön planda olduğunu görüyoruz.
Psikolojik Açıdan Kalbe İğne Batma Hissinin Nedenleri
Kalbine iğne battığını hisseden kişilerin önemli bir bölümü bu sorunu psikolojik nedenlerden dolayı yaşar. Bu tür durumlar genellikle anlık olarak oluşur ve kısa sürer. Kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı ve endişe, üzüntü, kalbinde iğne batması hissinin oluşmasına neden olabilir.
Yoğun Stres
Modern hayatın çalışma ve yaşam koşulları birçok kişinin yoğun strese maruz kalmasına neden olabiliyor. Özellikle iş hayatında artan rekabet koşulları stresi kronik hale getirebiliyor. Yoğun strese maruz kalan kişilerde metabolik faaliyetler düzgün işlemez. Dolaşım, sindirim ve bağışıklık sistemleri zarar görür. Kalp kasları zayıf düşer. Kalbin rutin işleyişi sırasında bile bazı ağrılar oluşabilir. Yoğun stres, metabolizmanın kendini yenileme ve sorun çözme becerisini azaltır. Kalbe iğne batma hissinin nedenleri içinde yoğun stres aslında kişinin tüm hayatını olumsuz etkiler.
Kaygı ve Endişe
Hayatımızın çeşitli zaman dilimlerinde kaygı ve endişe düzeyimiz artabiliyor. Aslında her ikisi de bir dereceye kadar metabolizmanın uyum sağlama süreçlerini ifade eder. Ani gelişen olaylar veya alışkın olmadığı durumlar karşısında metabolizma, kişinin uyum sağlama becerisini artırmak ister. Ancak bu değişimlerin bir anda gerçekleşmesi bazen kalpte iğne batma hissinin oluşmasına neden olur. Örneğin sınavdan beklediği sonucu alamadığını öğrenen bir öğrenci, kalbinde bir anda iğne batma hissi duyabilir. Öğrencinin sınav kaygısı bu hisle daha sık karşılaşmasına yol açabilir. Veya otobüse yetişmek için koştuğu halde yetişemeyen bir kişiyi düşünelim. Bu kişi işe geç kalıp azar işiteceğini düşündüğünde kaygı ve endişe düzeyini kontrol etmede zorluk çekebilir. Bu gibi durumlarda kalbe iğne batma hissinin nedenleri doğrudan kalple ilgili değildir.
Üzüntü
Kişiyi bedenen ve ruhen olumsuz etkileyen duyguların başında üzüntü gelir. Herhangi bir nedenle üzüntü hisseden kişiler kendilerini yalnız, mutsuz veya çaresiz görme eğilimindedir. Üzüntü anında ortaya çıkan psikolojik belirtiler, metabolizmaya “yanlış giden bir şeyler var” mesajı verir. Üzüntü nedeniyle vücudun hemen tüm hormonal dengesi bozulur. Bu durumdan etkilenen organ ve sistemler kalbe iğne batma hissinin nedenleri konusunda etkin olur. Bu gibi durumlarda bu his aslında metabolizmanın üzüntüye verdiği tepkiye işaret eder.
Omurgalı canlılarda hareketi sağlayan kaslar lif yapılarından meydana gelir. Bu yapılar ilerleyen yaşla birlikte zayıflamaya başlar. Kemikleri birbirine bağlayan lif dokularında sıkışma özellikle 40 yaş ve üzerinde daha yaygındır. Kas sıkışması nedeniyle kişi vücudunun herhangi bir yerinde ağrı veya karıncalanma hissedebilir. Bazen su içerken bile kalbe iğne batma hissiyle karşılaşması mümkündür. Ayrıca suyun boğazınıza kaçması ve göğüs kaslarınızda oluşan ani refleksler de bu hisse neden olabilir. Kas sağlığı açısından ele aldığımızda kalbe iğne batma hissinin nedenleri içinde en önemlileri;
· Kas liflerinin zamanla zayıflaması ve aşınması,
· İnterkostal sinirlerdeki sıkışma,
· Ani ve sert hareketler,
· Göğüs kaslarını aşırı zorlamaktır.
Bu bağlamda prekordiyal yakalanma sendromundan da kısaca bahsetmek istiyoruz. İlk olarak Fransız kardiyolog Henri Huchard’ın tanımladığı bu sendromun nedeni tam olarak bilinmese de göğüs bölgesindeki sinirlerin sıkışmasıyla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Bu sinirler içinde en önemlisi interkostal sinirlerdir. Akciğeri göğüs kafesine bağlayan dokular içinde yer alan bu sinirler tüm göğüs çevresini kaplar. Göğüs hareketleri sırasında interkostal sinirlerde sıkışma meydana geldiğinde prekordiyal yakalanma sendromu oluşabiliyor. Bu sendrom çoğu zaman kalple ilişkilendirilmekte. Hatta sinir sıkışmasının şiddetine göre kişi bazen kalbine bıçak batma hissi duyabiliyor. Kalp krizi belirtileri ile en fazla karıştırılan konulardan biri de budur. Oysa interkostal sinir sıkışması sonucu oluşan kalbe iğne batma hissinin nedenleri kalple ilgili değildir.
Hepimizin bildiği gibi kalbin en önemli görevi kan pompalamaktır. Göğüs bölgemizde yer alan kalbimiz bir dizi kastan meydana gelen bir organdır. Kalp kasları üzerinde çeşitli nedenlerle zaman zaman ağrı veya sancı oluşabilir. Bu nedenlerden bir kısmı psikolojik, bir kısmı da fizyolojiktir. Kalbe iğne batma hissi neden olur diye merak edenler konunun en çok kalp sağlığıyla ilgili yönlerini merak eder. Gerçek şu ki kalp krizinin belirtisi olan ağrılar göğsün ön bölgesini kaplayan ağrılardır. Bu ağrılar önce boyna, ardından sol omza yayılır. Kalbe iğne batma hissinin nedenleri farklı olsa da bu tür bir yayılma gösterdiğini söyleyemeyiz. Çünkü bu ağrılar belli bir noktayla sınırlı ve batıcı ağrılardır. Ancak şu da bir gerçek ki kardiyovasküler hastalıkları olan kişiler bu konuda daha dezavantajlıdır. Bu kişilerde kalbe iğne batma hissinin nedenleri hakkında daha karmaşık durumlar söz konusudur.
Kalbe iğne batma hissini en çok yaşayanlar arasında tansiyon hastalarının oranı yüksektir. Nitekim kalbin düzgün şekilde çalışabilmesi için damarlar üzerinde belli bir basınç oluşturması gerekir. Vücudumuzdaki kan basıncı, atardamarlar içindeki kanın basıncını ifade eder. Bu basınca tansiyon denir. Kanın damarlar içinde dolaşması için tansiyona ihtiyaç vardır. Ne var ki ara damarların direncinin azalması veya atardamar çeperinin esnekliğini kaybetmesi, kan dolaşımını olumsuz etkiler. Ayrıca bazen virüsler de kalp kaslarında iltihap meydana getirir. Miyokardit dediğimiz kalp kası iltihabı da kalbe iğne batma hissinin nedenleri arasındadır. Kalp sağlığı açısından ele aldığımızda kalbe iğne batma hissinin en önemli nedenleri;
· Yüksek tansiyon,
· Ara damarların direncinin azalması,
· Atardamar çeperinin esnekliğini kaybetmesi,
· Kalp kası iltihabı,
· Damar tıkanıklığı ve kan dolaşımında oluşan sorunlardır.
Kalbine İğne Battığını Hissedenler Neler Yapmalı?
Kalbinizde iğne batma hissi oluştuğunda her şeyden önce sakin olmalısınız. Durumu serinkanlılıkla değerlendirmeli, kesinlikle panik yapmamalısınız. Aklınıza kötü şeyler getirmemeli, bu durumu hemen kalp kriziyle ilişkilendirmemelisiniz. Gerçekte kalbe iğne batma hissinin nedenleri çoğu zaman kalp hastalıklarıyla ilgisi olmayan nedenlerdir. Bu hissi kalp hastalıklarıyla doğrudan ilişkilendirmek için kalbinizde gerçekten kardiyovasküler bozukluk olması gerekir. Eğer kalp yetmezliği, ritim bozukluğu vb. bir hastalığınız varsa bu durumda böyle bir bağlantı kurabilirsiniz. Ancak yine de sakin ve serinkanlı olmalı, kesinlikle panik yapmamalısınız. Bu noktada doğru davranış şekillerini kısaca şöyle ifade edebiliriz:
· Temel risk grupları içinde değilseniz kalbe iğne batma hissini doğrudan kalp hastalıklarıyla ilişkilendirmemelisiniz.
· Ağrı belli bir noktayla sınırlı ve yayılmıyorsa kalp krizi endişesine kapılmamalısınız. Göğüs çevrenize ve sol omzunuza doğru ilerliyorsa dikkatli olmalısınız.
· Her iki durumda da sakin ve serinkanlı olmalı, kesinlikle panik yapmamalısınız.
· Çevrenizde birileri varsa bu durumu paylaşmanız sakinleşmenize yardımcı olabilir.
· Kalbe iğne batma hissinin nedenleri ile kalp krizi konusunda çevrenizdekiler panik yapmaya başlamışsa onları da sakinleştirmelisiniz.
· Kendinizi iyi hissedinceye kadar hareketlerinizi yavaşlatmalısınız.
· Ayaktaysanız oturmalı, elinizde bir şeyler varsa yavaşça bırakmalısınız.
· Kendinizi telkin etmeli, sorunların üstesinden geleceğinize inanmalısınız.
· Ağrı eğer göğüs bölgenize ve sol omzunuza yayılmaya başlamışsa vakit geçirmeden sağlık kurumuna başvurmalısınız.
Kalbinizde iğne batma hissiyle karşılaştığınız her durumda sağlık kurumuna başvurmanız gerekmez. Bununla birlikte, kendinizi daha rahat ve güvende hissetmek için dilerseniz sağlık kurumuna başvurabilirsiniz. Fakat bu hisle sıkça karşılaşmaya başlamışsanız ve risk grupları içinde yer alıyorsanız başvurmanızda büyük yarar var. Kalbe iğne batma hissine şu tür şikayetler eşlik ediyorsa, başvuru için vakit kaybetmemelisiniz;
· Kalp üzerinde ağırlık hissi ve ritim bozukluğu,
· Ağrının göğüs bölgesi ve sol omza yayılması,
· Aşırı terleme ve yoğun su kaybı,
· Mide bulantısı ve kusma,
· Sık idrara çıkma,
· Kulaklarda çınlama,
· Nefes darlığı ve solunum güçlüğü,
· Parmak uçlarında soğuma ve hareket kaybı,
· Vücudun herhangi bir bölümünde kasılma,
· Burundan kan gelmesi.
Temel Risk Grupları Hangileridir?
Bazı durumlarda kalbe iğne batma hissinin nedenleri doğrudan doğruya kalp hastalıklarına işaret eder. Nitekim kalp ve çevresinde sık tekrar eden ve uzun süren ağrıların kalp hastalıklarına işaret etmesi mümkündür. Kalp sağlığıyla ilgili herhangi bir hastalığınız varsa kalbe iğne batma sorunu ile karşılaştığınızda sağlık kurumuna başvurmanızda yarar var. Bu konuda temel risk grupları;
· 60 yaş ve üzeri,
· Kardiyovasküler hastalık öyküsü olan,
· Yüksek tansiyon hastaları,
· Kronik bir rahatsızlığı olan kişilerdir.
Sağlık kurumuna başvurduğunuzda sizden bazı tetkikleri yaptırmanız istenecektir. Sorunun esas nedeni bu tetkiklerin ardından ortaya çıkar.
Kalbe İğne Batma Hissinin Çözüm Yolları Nelerdir?
Bu konuda kesin bir çözüm yolundan bahsetmemiz güçtür. Çözüm konusunda her şeyden önce bu hissin oluşma nedenlerini incelemek gerekir. Bunun için de sağlık kuruluşlarında bazı tetkikleri yaptırmak gerekir. Bu tetkikler içinde en önemlileri EKG ve EKO, göğüs röntgeni ve kan testidir. Gerek olursa bilgisayarlı tomografi ve stres testi de istenebilir.
Kalbinizde iğne batma hissi sık oluşmaya başladıysa sağlık kurumunda tetkik yaptırmaktan çekinmemelisiniz. Bazı durumlarda psikolojik nedenler ile fizyolojik nedenler iç içe geçer. Beden sağlığı ile ruh sağlığının birbirleri üzerindeki etkileri bu gibi durumlarda daha net ortaya çıkmakta. Kalbe iğne batma hissinin nedenleri çözüm yollarını doğrudan etkiler. Genel olarak baktığımızda, çözüm yolları konusunda şu yöntemlerin faydalı olacağını söyleyebiliriz:
· Sizde stres, kaygı ve endişe yaratan olgu ve olaylar hakkında farkındalıklarınızı artırmalısınız. Stres kaynaklı iğne batma hissiyle bu sayede daha kolay baş edebilirsiniz.
· İşinizde ve özel hayatınızda yoğun duygu durumlarına karşı hazırlıklı olmalısınız. Olgu ve olaylara serinkanlılıkla yaklaşmalı, hiçbir şeye ani ve aşırı tepkiler vermemelisiniz.
· Hayatınızın hiçbir alanında olumsuzluklara odaklanmamalısınız. Bardağın dolu tarafını da görmeye çalışmak her anlamda iyi gelir.
· Sağlıklı beslenmeli, gün içinde yeterince hareket etmelisiniz. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı kalp ve kas sağlığıyla ilgili çeşitli sorunların tetikleyicisi olabiliyor.
· Depresyon, anksiyete, panik atak gibi sorunlarınız varsa psikolojik destek hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bu tür sorunları olanlarda diğer çözüm yolları bazen yetersiz kalıyor.
· Kalbe iğne batma hissinin nedenleri bazen medikal bazen de cerrahi tedavi seçeneklerini gündeme getirir. Tedavide ilaç kullanmanın gerekli olup olmadığına doktorunuz karar verecektir. Cerrahi operasyonlar konusunda da karar doktorunuza aittir.
Kişinin baş etmekte zorluk çektiği psikolojik sorunlar hakkında terapi desteği alması genel olarak faydalıdır. Ancak bu durum terapi desteğinin tüm sorunları çözeceği anlamına gelmez. Hiçbir terapi şekli psikolojik sorunların çözümü konusunda kesin garanti veremez. Bununla birlikte terapi desteğinin en önemli avantajı, başvurucuya doğru ve etkin çözüm yolları ve öneriler tavsiye etmesidir. Uzman bir psikolog veya danışman eşliğinde başvurucu, sorunlarına objektif bir gözle bakma fırsatı elde eder. Merak ettiği konular hakkında doğru, objektif ve bilimsel bilgilere ulaşır. Böylelikle kulaktan dolma bilgilerin yaratabileceği fiziksel ve psikolojik sorunlardan kendisini korur.
Kalbe iğne batma hissinin nedenleri ve çözüm yolları konulu bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. Ülkemizin önde gelen online terapi platformu Tappy, dilediğiniz konuda online terapi hizmetlerinden yararlanma imkanı sağlıyor. Yüz yüze terapiye vakit bulamıyor ve online psikolog hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız, platformumuza üye olabilirsiniz. Çevrimiçi psikolog ve danışmanlarımızdan online terapi randevusu alabilir, böylelikle ihtiyaç duyduğunuz psikolojik desteğe ulaşabilirsiniz.
Paylaşmak Güzeldir :)
Yazı kaynağı : usetappy.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.