ramazanda patlama olacak hadisi
ramazanda patlama olacak hadisi bilgi90'dan bulabilirsiniz
1441 Ramazan Ay’ında gökyüzünde bazı alametler mi olacak?
Değerli kardeşimiz,
1. İlk rivayetin kaynağı için bk. Nuaym b. Hammad, el-Fiten, 1/228.
Arapça internet sitelerinde “Merkezu’l-Ezheri’l-alemi’l-fetva” dayandırılan bilgilerde, söz konusu rivayetin “münker, mevzu ve yalan olduğu” bildirilmiştir.
İbnu’l-Cevzi, el-Akili, ez-Zehebi bu görüştedir.
Zaten senedinde bulunan İbn Lehia, metruku’l-hadis olarak bilinmektedir.
Ezher merkezinin bu fetvası da “korona” (COVİD-19) ile irtibatı kurulan bu rivayetle ilgili sorulara cevap vermek üzere konuyu tahlil etmiştir.
2. Hafız Heysemi bu hadisin çok zayıf olduğunu, senedinde bulunana Abdulvahhab b. Dahhak’ın metruku’l-Hadis olduğunu bildirmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 7/310, h.no: 12373)
"Metruku’l-Hadis", yalan söylemekle itham edilen raviyi veya onun naklettiği rivayeti ifade eder.
3. İlk iki hadis zayıf veya uydurma olduğuna göre, onlara dayandırılan bu rivayetin durumu da iç açıcı değildir.
Bununla beraber, Hz. Mehdi'nin çıkışının alameti olarak rivayet edilen KUYRUKLU yıldızın Birinci Dünya savaşından önce veya başlangıcında görüldüğü söyleniyor.
Bizim kanaatimize göre kuyruklu yıldızdan ötürü Hz. Mehdi'yi bekleyenler daha çok beklerler.
İlave bilgi için tıklayınız:
- RAMAZAN-I ŞERİF ÖZEL DOSYASI.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazı kaynağı : sorularlaislamiyet.com
Ramazan'ın 15'inde gökten bir ses mi işitilecek? Cübbeli Ahmet Hoca açıkladı
Akit haber güncel son dakika gündem haberleri ve haber arşivi.
Biz her vakit, hakikati haykırdık ve gerçeğin izinde olduk. Her devrin gazetesi olmadık, milletin gazetesi olduk.
www.yeniakit.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü sair içeriklerle ilgili telif hakları Uğurlu Gazetecilik Basın Yayın Matbaacılık Reklamcılık Limited Şirketi’ne aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz, yeniden yayıma konulamaz.
Yüklenme süresi 1.4548 sn.
Yazı kaynağı : www.yeniakit.com.tr
ESKI ESERLER
Soru: Bu videodaki (video linktedir) hocanın söylediği hadisler doğruysa,. Ramazandan sonra Mehdi mi gelecek?
el Cevab:
Bu şahıs tanımıyorum. Ama TV' lerde gayb haberleri vs. içerikli program yapan biriymiş.
Bu tür rivayetler hadis mecmualarında vardır. Tam olarak Türkçesini okuduğu gibi değilse de vardır.
İmam es Suyuti halk arasında yaygın olan mevzu (uydurma) hadis rivayetlerini topladığı el Leali el Masnua fil Ehadisi'l Mevdua isimli eserinde bu rivayetleri nakletmiştir.
Bkz. [1]
Bu rivayetlerde hulasa olarak ramazanın cuma gün başladığı bir senede 15. günü gökten sesler duyulacağı haber verilmektedir. Bu durumda sesleri duyanların korunmak için secdeye kapanmaları emredilmekte ve Allah’ı secdede belirli bir vird okuyarak zikretmeleri tavsiye edilmektedir. Bu şekilde başlayan ramazanın sonrasındaki aylarda başka sıkıntılar yaşansa da sürecin sonunda Mehdi (as)ın çıkacağı haberi verilmektedir.
Konuşmacı hadisin Tabarani'de var olduğunu ifade ederek, bu haber gerçekleşirse... şeklinde hatırlatmalarda bulunmaktadır.
Mülahazalarım şudur;
Bu rivayet Tabarani'nin rivayeti el Mucem el Kebir isimli eserinde vardır. Fotosunu ekte paylaştım.
Konuşmacının Tabarani'ye nispet ettiği sözler tam olarak bu rivayette yoktur. Ama başka kitaplarda söylediklerinin hemen hemen hepsi parça parça vardır.
Tabarani 'nin rivayeti el Mucem el Kebir isimli eserinde nakledilmektedir. Bkz. [2]
Tabarani’nin rivayetinin senedindeki ravilerden Abde b. Ebu Lubabe Feyruz ed Deylemi'yi görmemiştir. Burada kopukluk (inkita vardır. İkinci bir kopukluk ta Feyruz' dadır. Feyruz da efendimizi görmemiştir.
حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ عَبْد الْوَهَّاب بْنِ نَجْدَةَ الْحَوْطِیُّ، ثَنَا عَبْدُ الْوَهَّاب بْنُ الضَّحَّاکِ، ثَنَا إِسْمَاعِیلُ بْنُ عَیَّاشٍ، عَنِ الْأَووْزَاعِیِّ، عَنْ عَبْدَةَ بْنِ أَبی لُبَابَةَ، عَنْ فَیْرُوزَ الدَّیْلَمِیِّ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ: «یَکُونُ فِی رَمَضَانَ
Yani rivayetin senedi iki yerden kopuktur. Bu sebeple İbnu'l Cevzi rivayetin mevzu (uydurma) olduğuna hükmetmiştir. Bkz. [3]
Not: İbnu’l Cevzi'nin ilgili kitabının 3. cildini incelemek için bkz. https://ia801303.us.archive.org/26/items/FP15210/03_15212.pdf
Hadisin ravilerinden Abdulvebbah b Dahhak hakkında da cerh ve tadil uleması çoğunlukla olumsuz görüş belirtmişlerdir.
Bunlardan ed Darekutni metruktur demiş, el Ukayli de Metruku'l hadis demiştir. Hakkındaki cerh eden muhaddislerin görüşleri için bkz. İbn Asakir, Tarihu Medinet ed Dımeşk, c. 37 s. 325.
Link.
Bu çerçevede "ramazan da duyulacak ses (sayha)" konulu çok sayıda rivayet varsa da konuşmacının delil olarak öne sürdüğü rivayet hem inkita ile hem ravilerindeki şiddetli cerh ile illetli olduğundan gaypdan haber olarakta, hadis olarakta dikkate alınmamalıdır.
Mülahaza: Miyase Filiz Saygilier
15 asırdır ilk defa bu ramazan mı cuma günü ile başlayıp içinde beş cuma bulunduruyor ki? İnsan mantıken yine bilebilir ki bu zikrettikleri şey sahih hadis değildir!
el Cevab: Durum tam olarak öyle değil.
Efendimiz (sav)in gelecekle alakalı gayp bilgilendirmeleri vardır. Bunların bazıları sahih kanallarla bize ulaşmıştır. Bazılarının nakil dereceleri hasen bazılarının zayıftır. Bazıları da şarlatanların yalanlarıdır.
Ramazanda sayha ses olacağı rivayetinin yukarıdaki videoda anlatıldığı toplama ve karışık metin naklinde sıkıntı vardır. Bu anlattığı ifadeleri Taberani'ye nispet etmesinde hata vardır. Zaten şahıs işin en sonunda konuyu bambaşka bir zemine çekmektedir.
Ramazanda ses duyulması rivayetinin aslı olan nakil açısından sorunsuz rivayetleri de vardır.
Hadis İbn Amr, Ebu Hureyre ve İbn Mesud (ra) dan da rivayet edilmektedir. İçerikleri daha farklıdır.
Müteşeddit hadis otoritelerinden İbnul Cevzi (ra) her ne kadar bütün ramazanda ses duyulması rivayetlerinin genel bir tespit yaparak mevzu=uydurma olduğunu söylemişse de, diğer rivayetlerin senetlerinde sorun yoktur. İçerikleri biraz daha değişiktir. Kıyamet alametlerinin küçüklerinden olarak dikkate alınmalıdır.
Mülahaza: سودامین آدی سن
Hocam bende bunu soracaktım peki bu doğrumu değil mi? Açıklamalarınızdan tam olarak anlamadım
el Cevab: Yani bir cümle ile özet istiyorsunuz.
Özet:
1-Konuşmacının naklettiği Tabarani hadisi uydurmadır. Sahih değildir. Sebebi senedinde kopukluk vardır.
2-Ramazan da 15. gününde ses duyulması rivayetleri sahabeden İbn Amr, Ebu Hureyre ve İbn Mesud (ra)’dan da rivayet edilmiştir. Bu rivayetler mevzu değildir. Ama içerikleri Bu konuşmacının söylediği şeylerden daha farklıdır. Bu rivayetler kıyametin küçük ve öncü alametleri olarak dikkate alınmalıdır.
Sözlerimin özeti budur.
Ek: Cübbeli Ahmet Ünlü hocanın bu rivayetlerle alakalı olarak yayınladığı konuşma metninin son kısmında bu yüzyılda mehdinin çıkmayacağı ile alakalı sözleri hatalıdır. Kendi tarikatlerinin keşf kültürünün etkisinde kalarak bu lafları etmektedir.
Daha önce de Mehmet Talu hoca ile ikisi Mahmut efendinin bir lafından yola çıkarak kısa zaman içinde mehdinin geleceğini kendilerinin de göreceklerini söylemişler sonra da yine Mahmut efendinin bir lafı sebebiyle bu yüzyılda gelmeyeceği konusunda açıklamalar yapmışlardı.
Bu yüzyılda da gelecek yüzyılda da gelmeyeceği hatta hicri 2000 yılından sonra geleceği şeklindeki ifadeleri de yine yakışmamıştır. Birisinin ona keşf kültürünü dini bilgilendirme ortamlarında seslendirmemesi gerektiğini hatırlatması gerekmektedir.
[1] es Suyuti, el Lelail Masnua II.387
[2] et Tabarani, el Mu'cem el Kebir C.18;332 H. No: 853 Kahire Baskısı
[3] İbnu'l Cevzi, el Mevduat, III. 191.
Yazı kaynağı : www.eskieserler.net
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.