ramazanda ilişkiye girmek günah mı diyanet
ramazanda ilişkiye girmek günah mı diyanet bilgi90'dan bulabilirsiniz
Ramazan ayı süresince cinsel ilişkiye girmek câiz midir?
Allah’a hamd olsun.
Birincisi:
Ramazan'ın gündüzünde cinsel ilişkiye girmek; hem erkeğe,hem de kadına haramdır. Erkek ve kadının, Ramazan'ın gündüzünde oruç tutmaları gerekir.
Ramazan'ın gündüzünde cinsel ilişkiye girmekte hem günah, hem de keffâret vardır. Keffâret; bir köleyi azat etmektir (hürriyetine kavuşturmaktır.) Bunu bulamayanın iki ay aralıksız oruç tutmasıdir. Bunu da bulamayanın altmış tane yoksulu doyurmasıdır.
Nitekim Ebû Hureyre'den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, o şöyle demiştir:
بَیْنَمَا نَحْنُ جُلُوسٌ عِنْدَ النَّبیِّ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ إِذْ جَاءَهُ رَجُلٌ فَقَالَ: یَا رَسُولَ اللهِ! هَلَکْتُ. قَالَ: مَا لَکَ؟ قَالَ: وَقَعْتُ عَلَی امْرَأَتِی وَأَنَا صَائِمٌ. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ: هَلْ تَجِدُ رَقَبَةً تُعْتِقُهَا؟ قَالَ: لاَ. قَالَ: فَهَلْ تَسْتَطِیعُ أَنْ تَصُومَ شَهْرَیْنِ مُتَتَابعَیْنِ؟ قَالَ: لاَ. فَقَالَ: فَهَلْ تَجِدُ إِطْعَامَ ستِّینَ مِسْکِینًا؟ قَالَ: لاَ. قَالَ: فَمَکَثَ النَّبیُّ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ، فَبَیْنَا نَحْنُ عَلَی ذَلِکَ أُتِیَ النَّبیُّ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ بعَرَقٍ فِیهَا تَمْرٌ -وَالْعَرَقُ الْمِکْتَلُ-. قَالَ: أَیْنَ السَّائِلُ؟ فَقَالَ: أَنَا. قَالَ: خُذْهَا فَتَصَدَّقْ بهِ. فَقَالَ الرَّجُلُ: أَعَلَی أَفْقَرَ مِنِّی یَا رَسُولَ اللهِ؟ فَوَاللهِ مَا بَیْنَ لاَبَتَیْهَا - یُرِیدُ الْحَرَّتَیْنِ- أَهْلُ بَیْتٍ أَفْقَرُ مِنْ أَهْلِ بَیْتِی. فَضَحِکَ النَّبیُّ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ حَتَّی بَدَتْ أَنْیَابُهُ، ثُمَّ قَالَ: أَطْعِمْهُ أَهْلَکَ. [ رواه البخاری ومسلم ]
"Biz, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in yanında otururken ansızın bir adam çıkageldi ve:
- Ey Allah'ın elçisi! Helâk oldum! dedi.
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-:
- Seni helâk eden nedir? diye sordu.
Adam:
- (Ramazan'da) oruçlu olduğum halde eşimle cinsel ilişkiye girdim, dedi.
Bunun üzerine Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:
- Bir köle azat edebilir (hürriyetine kavuşturabilir) misin? diye sordu.
Adam:
- Hayır, köle azat edemem, diye cevap verdi.
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:
- Öyle ise iki ay aralıksız oruç tutabilir misin? diye sordu.
Adam:
-Hayır, tutamam, diye cevap verdi.
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:
- Altmış yoksulu doyurabilir misin? diye sordu.
Adam:
-Hayır, doyuramam, diye cevap verdi.
Ebu Hureyre dedi ki:
-Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- bir süre öyle bekledi. Biz bu hal üzereyken Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e içerisinde (on beş sa' alabilen) hurma dolu bir zenbil getirildi.
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-:
-Soruyu soran nerede? diye sordu.
Adam:
-Benim, diye cevap verdi.
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:
-Bunu al ve sadaka olarak dağıt, buyurdu.
Adam:
- Ey Allah'ın elçisi! Benden daha fakir birisine mi sadakayı vereyim? Allah'a yemîn ederim ki, Medine'nin karataşlı bir ucundan diğer bir ucuna kadar âile halkı benden daha fakir olan hiç kimse yoktur, dedi.
Bunun üzerine Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- azı dişleri görülünceye kadar güldü. Sonra adama:
- (Öyleyse) kendi âile halkına yedir, buyurdu." (Buhârî; hadis no: 1834. Müslim; hadis no: 111)
İkincisi:
Ramazan gecelerinde cinsel ilişkiye girmeye gelince, bu câizdir, yasak değildir. Cinsel ilişkiye girmek, fecir vaktinin girişine kadar devam eder. Fecir doğduktan sonra cinsel ilişkiye girmek haramdır.
Nitekim Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:
(( أُحِلَّ لَکُمْ لَیْلَةَ الصِّیَامِ الرَّفَثُ إِلَی نِسَآئِکُمْ هُنَّ لِبَاسٌ لَکُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ عَلِمَ اللهُ أَنَّکُمْ کُنْتُمْ تَخْتانُونَ أَنْفُسَکُمْ فَتَابَ عَلَیْکُمْ وَعَفَا عَنْکُمْ فَالآنَ بَاشرُوهُنَّ وَابْتَغُواْ مَا کَتَبَ اللهَ لَکُمْ وَکُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّی یَتَبَیَّنَ لَکُمُ الْخَیْطُ الأَبْیَضُ مِنَ الْخَیْطِ الأَسْوَد مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّیَامَ إِلَی الَّلیْلِ وَلاَ تُبَاشرُوهُنَّ وَأَنْتُمْ عَاکِفُونَ فِی الْمَسَاجِد تِلْکَ حُدُودُ اللهِ فَلاَ تَقْرَبُوهَا کَذَلِکَ یُبَیِّنُ اللهُ آیَاتِهِ لِلنَّاس لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ187)) [ سورة البقرة الآیة: ۱۸۷]
"Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız (Ramazan gecelerinde eşlerinizle cinsel ilişkiye girmeniz), size helâl kılındı. Onlar, sizin için bir örtü, siz de onlar için bir örtü durumundasınız. Allah, nefsinize güvenemeyeceğinizi bildiği için müracaatınızı kabul buyurdu ve sizi bağışladı. Şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizler için takdir ettiğini (evlat) isteyin. Sabahın aydınlığı, gecenin karanlığından ayırt edilinceye kadar yiyin ve için. Sonra da (güneşin batışı ile gecenin başlangıcı olan) akşama kadar orucu tamamlayın. Bununla beraber siz mescitlerde itikâf halinde iken onlara yaklaşmayın (eşlerinizle cinsel ilişkiye girmeyin). Bu hükümler, Allah'ın (farz kıldığı helâl ve haram) sınırlarıdır.(Harama düşmemeniz için) sakın onlara yaklaşmayın. Allah, âyetlerini insanlara böyle açıklıyor ki (kendisinden) sakınıp korunsunlar." (Bakara Sûresi: 187)
Bu âyet-i kerime, Ramazan gecelerinde fecir vaktine kadar yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunmanın mubah olduğuna kesin delildir.
Cinsel ilişkiye girdikten sonra boy abdesti alınması, sonra da sabah namazının kılınması gerekir.
Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Yazı kaynağı : islamqa.info
Ramazanda Cinsellik Nasıl Olmalı?
Ramazan ayının başlamasıyla her yıl olduğu gibi "Ramazan'da cinsellik nasıl yaşanmalı?" konulu tartışmalar da gündeme gelmeye başladı. Basın açıklamalarıyla ve anket çalışmalarıyla gündem yaratabilen Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği(CİSED) bu konu ile ilgili bir açıklama yaptı.
"Cinselliğin ülkemizde hala bir tabu olduğunu savunan CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe; Cinsellikte topluma hâkim olan abartılmış ayıp, yasak ve günah kavramları, kişinin nikâhlı eşiyle yaşadığı normal cinsel ilişkileri bile gölge altına alabiliyor. Bunun en güzel örneklerinden biri Ramazan ayında yaşanan cinsellik tartışmalarıdır.
Ramazan ayında cinsellik çok yanlış bir şekilde, sanki bir suç, bir günah ya da çok kötü bir eylemmiş gibi algılanabiliyor. Hangi ayda olursa olsun, bir insan yanlış yapıp sonuçlarına katlanıp, acı çekerse; eşiyle sağlıklı bir şekilde cinsel ilişkiye girdiğinde de o kadar rahatlar ve keyif alır." dedi.
Sevgisiz bir toplum olduk!
Cinsel dengenin bozulmasıyla etkilenenin sadece cinsel hayat olmadığını, toplumsal yapımızı bir arada tutan saygı, güven ve en önemlisi sevgi kavramının da etkilendiğini söyleyen CİSED Genel Sekreteri Psk. Gülüm Bacanak ise konu ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
"İyi dengelenmiş bir ilişki hiç kimsenin ruhsal, düşünsel, duygusal veya cinsel olarak diğerine hükmetmediği bir ilişkidir. Ancak, günümüzde herhangi bir çift için cinselliği dengeli bir şekilde ifade etmek ve yaşamak çok zordur. Bu durum sevgisiz, saygısız ve birbirine güvenmeyen bir toplum haline gelmemizin de bir sonucudur. CİSED olarak; ilişkilerimizin sevme ve denge durumundayken, cinselliğimizin sevgi dolu ve dengeli olacağına inanıyoruz.
Ramazan ayının; sevgiyle, huzurla, güvenle, yardımlaşmayla ve şefkatle, Türk insanını ihtiyaç duyduğu bu alanlarda desteklemesini ve cinsel hayatlarında dengeli bir alana taşımasını bekliyoruz. Birlik ve dayanışmanın pekiştiği, insanlarımızı birbirine daha çok yakınlaştıran, günlük kaygı ve sıkıntılardan uzaklaştıran, yardımlaşmaların arttığı, barış, kardeşlik ve hoşgörünün yaşanmasına vesile olan Ramazan ayı; geleceğe olan güvenimizi tazeleyen çok özel günlerdir."
"Ramazan ayı, cinselliği yasaklamadan kalpleri arındırma zamanıdır"
Ramazan ayının cinselliği yasaklamadan kalpleri arındırmak için bir fırsat olabileceğini söyleyen CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe;
"İslam inancına göre; oruçluyken cinsel ilişkiden kaçınılmalı ve iftarla imsak arasında ilişkiye girilmelidir. Ruhsal ve bedensel bir arınma yaşanması gereken Ramazan ayında cinselliği yasaklamak yerine; gönüller ve beyinler arındırılarak huzurlu ve dengeli bir ruh hali yaratılmaya çalışılmalıdır.
Ramazan ayı boyunca, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşanabilir. Kişi beynini kapatarak duygularına odaklanabilir, endişe, korku ve kaygılarını bir tarafa bırakarak anın tadını çıkarabilir. Çünkü insanın maddi ve manevi gelişmesinin yanı sıra ruh ve beden sağlığının korumasında önemli bir yer tutan cinsellik; İslam dini tarafından, insan doğasının en temel ihtiyaçlarından biri olarak görülmüştür. İnsanlar için cinsel arzu ve istekler; açlık, susuzluk gibi doğal olgulardır. Bu nedenle arınma ve arındırma ayı olan Ramazan'da insanlar cinselliği yasaklamadan; gönüllerini, kalplerini ve beyinlerini arındırmalıdır. İçlerindeki kötü duygu ve düşüncelerden kurtularak olumsuzlukları bir kenara bırakmalı, cinsel yaşam ve partnerleriyle ilgili iyi düşüncelere sahip olmaya gayret etmelidirler." dedi.
İftardan sonra cinsel istek artabilir
İftar sonrası tokluk hissiyle beraber cinsel isteğin artmasının ise sık rastlanan bir durum olduğun altını çizen CİSED Genel Sekreteri Psk. Gülüm Bacanak; "Çünkü insanın temel dürtüleri olan yemek, içmek, barınmak, korunmak ve cinsellik bir zincirin halkaları gibidir.Ancak aşırı yemek yiyerek, tok karnına veya soğuk içecekler içtikten ya da dondurma yedikten sonra cinsel ilişkiye girmek sağlıklı değildir.Hazımsızlık ve soğuk yiyecekler cinsel enerjide dengesizliğe yol açabilir. Aşırı tok karın performans düşüklüğünden başarısızlığa kadar birçok cinsel soruna neden olabilir. Bu nedenle iftardan hemen sonra cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir." diye konuştu.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Ramazan ayında cinsellik! Cünup olma hali; orucu tehlikeye sokan durumlar! Ramazan ayında cinsel ilişki konusu nasıl olmalı?
Ramazan ayında birçok Müslüman oruç tutmaktadır ve ibadet yapmaktadır. Ramazana ayında orucu bozan, oruçluyken riskli durumlar da yer almaktadır. En çok merak edilen ve kafalarda soru işareti yaratan konular arasında cinsellik konusuyla ilgili sorular yer almaktadır. Ramazan ayında cinsellik günah mı, yasak mı? sorusu da merak ediliyor. İşte Ramazan ayında orucu bozan durumlar nelerdir? sorusunun yanıtı…
Ramazan ayında cinsellik…
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir. Dolayısıyla iftar ile imsak arasında yemek, içmek ve eşlerin cinsel ilişkide bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.” (Bakara, 2/187).
Diyanete göre oruçu bozan şeyler şunlardır:
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387).
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.