Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    perde beton bina depreme dayanıklı mı

    1 ziyaretçi

    perde beton bina depreme dayanıklı mı bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde

    Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde

    Akit haber güncel son dakika gündem haberleri ve haber arşivi.

    Biz her vakit, hakikati haykırdık ve gerçeğin izinde olduk. Her devrin gazetesi olmadık, milletin gazetesi olduk.

    www.yeniakit.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü sair içeriklerle ilgili telif hakları Uğurlu Gazetecilik Basın Yayın Matbaacılık Reklamcılık Limited Şirketi’ne aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz, yeniden yayıma konulamaz.

    Yüklenme süresi 0.0230 sn.

    Yazı kaynağı : www.yeniakit.com.tr

    Bir Yapının Depreme Dayanıklı Olduğunu Kanıtlayan 5 Temel Madde

    Bir Yapının Depreme Dayanıklı Olduğunu Kanıtlayan 5 Temel Madde

    Türkiye deprem riskinin yüksek olduğu birçok bölgeyi barındırıyor. Bu da olası bir depremle her an karşılaşma riskimizi artırıyor. Ev alacak kişiler içinse en önemli konuların başında yapının depreme dayanıklı olup olmadığı konusu en önemli soru oluyor. Birikimlerini yaşanabilecek bir eve yatırmak isteyenlerin haklı olarak sordukları sorunun cevabını almaları gerekiyor. Bunun için ise, yapının depreme dayanıklı olduğunu kanıtlayacak bilgiye veya kıstaslara ihtiyaçları var.

    Ülkemizin deprem kuşağında yer almasından dolayı, inşa edilen evlerin depreme dayanıklı olması oldukça önem arz ediyor. Gölcük ve Van depremi gibi can kayıplarının yaşandığı depremlerden sonra, dayanıklı konut inşaatlarına daha da dikkat edilmeye başlandı. Risk içeren binaların yıkılması ve yeniden depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi için birtakım teşvikler verildi. Tüm Türkiye’de başlatılan seferberlikle eskimiş, hasarlı ve depreme dayanıklı olmadığına kanaat getirilen binaların yıkımına başlandı.

    Yazımızda, depreme dayanıklı bir yapının nasıl anlaşılacağına dair bilgileri 5 maddede derledik.

    1. Duvarların Kalitesi

    Deprem anındaki sarsıntıdan çıkan enerjinin bir kısmı duvarlar tarafından emilebilir. Böylece olası bir deprem anında binanın ayakta kalması ve yıkılması önlenebilir. Binadaki duvarlarda kullanılan malzemenin kalitesi, duvarın kalınlığı ve uygulayıcının profesyonelliği yapının depreme dayanıklı olup olmadığını belirleyen temel ölçütlerden birisidir.

    Yapıya ait projeye bakılarak duvarın kalınlığı, kullanılan malzemenin kalitesi hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Ancak bazı inşaat firmaları projede sunulanı uygulamak yerine daha az maliyetle yapıyı tamamlamak adına ucuz yapı malzemesi tercihinde bulunabilir. Tuğla ve örme duvarlar, hafif ve kaliteli ytong tarzı duvar diye gösterilebilir. Bunları anlayabilmek herkes tarafından mümkün değildir. Bu nedenle evinizi satın almadan önce uzmanlara test ettirmek en doğru yoldur.

    2. Temelin Kalite Durumu

    Bir evin tüm yükünü temel ve kolonlar taşır. Bu nedenle temelin oldukça sağlam ve yeni mühendislik sistemlerine göre atılması gerekiyor. Hatta zemin etüt testi ve çalışmalarının da önceden yapılarak zeminin bina için uygun olup olmadığına dair raporun alınması en önemli hususlardan biridir. Bu tür denetleme ve prosedürler zaman veya maliyet kaybı olduğu için bazı inşaat firmaları tarafından yapılmayabilir.

    Binanın temeliyle ilgili bilgi ve fikir sahibi olabilmek için zemin katın kontrol edilmesi önemlidir. Evin zemininde yer alan kat kolonlarının iyice incelenmesi lazımdır. Bu kolonlarda herhangi bir çatlak olması halinde bir uzmana danışılmalıdır. Zemin katın 3 metreden fazla yüksekliğe sahip olması da doğru bir yapı planı değildir. Ayrıca, zemin katının her yerinin duvar olması gerekiyor. Dükkan ve vesaire için yapı duvarları yıkılarak bölmelerin kullanılması binanın depreme karşı dayanıklı olmasını olumsuz etkiliyor.

    3. Yalıtım Sistemleri Kullanımı

    Depreme dayanıklı konutların temel özellikleri arasında yalıtım sistemlerine sahip olmaları bulunuyor. Özellikle su yalıtımına yönelik bir önlem alınmayan binaların duvar, kolon ve temelleri giderek bozulmaya uğrar. Bu tür binalar risk altındadır. Bina tesisatındaki suyun betonlara ulaşması kimyasal bir reaksiyon başlatabiliyor. Özellikle kullanılan betonun kalitesiz olduğu binalarda suyun betonla buluşması daha da riskli bir durum ifade ediyor. Zemin katın, bodrumun ve taşıyıcı kolonların sürekli rutubetli olmasından evin su yalıtımına sahip olmadığını anlayabilirsiniz.

    4. Projedeki Kat Planına Uyumluluk

    Alacağınız yeni evin depreme dayanıklı olarak inşa edilip edilmediğini anlayabilmek için projesini kontrol etmek oldukça önemlidir. Kat planına uygun şekilde inşa edilmeyen binaların depreme yönelik hasar görme ve yıkılma ihtimalleri çok daha fazladır. Projedeki kat sayısıyla, binanın gerçekte sahip olduğu kat sayısı arasındaki farkın fazlalığı risklidir. Bununla beraber; kolonların boyutları ve kalınlıklarıyla aralarındaki mesafenin de karşılaştırılması gerekiyor. Projenin kat planına uygun şekilde yapılmaması, zemin kolonlarında da projeye uyulmaması gibi birtakım riskleri barındırıyor.

    5. Perde Beton ve Kolon Sistemi

    Son dönemde yapılan konut projelerinde yeni bir mühendislik anlayışı olarak perde beton ve kolon gibi sistemler binaların depreme dayanıklılıklarını oldukça artırıyor. Eski yapılarda bulunmasa da, yani inşa edilen yapılar için önemli bir depreme dayanıklılık uygulamasını ifade eden perde betonların projede yer alıp almadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyan perde beton ve kolonlar; depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.  Binanın dış taraflarına simetrik olarak inşa edilen ve aynı ebat, kalınlık ve güçte yapılan perde duvarlar istinat görevi görüyor diyebiliriz.

    Yazı kaynağı : olayinkolayi.com

    perde duvar

    Bir Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

    Bir Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

    Ülkemizin deprem kuşağında yer almasından dolayı inşa edilen evlerin depreme dayanıklı olması oldukça önemli. Son zamanlarda gerçekleşen depremler sonucunda dayanıksız binaların yıkılması nedeniyle gerçekleşen can kayıplarını önlemek için, riskli binaların yıkılması ve daha dayanıklı binaların inşa edilmesi çalışmaları yapılıyor.

    Peki dayanıklı bir bina nasıl anlaşılır ve konut satın alırken nelere dikkat edilir?

    1. Binanın Temeli
    Bir evi taşıyan, temel ve kolonlardır. Bundan dolayı temelin sağlam ve iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi çok önemli. Binanın temeliyle ilgili fikir sahibi olmak için zemin kata bakılabilir. Zemin katın iyi planlanması hayati önem taşır. Bu katın her yeri duvar olmalıdır. Duvarların yıkılıp, bölünerek kullanılması da depreme karşı dayanıklılığı olumsuz etkilemektedir.

    2. Perde Beton ve Kolon
    Son zamanlarda yapılan projelerde perde beton ve kolon gibi sistemler yeni mühendislik anlayışına göre depreme karşı dayanıklılığı arttırmaktadır. Eski konutlarda bulunmasa da yeni konutlarda mutlaka perde betonların bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

    3. Duvarın Kalitesi
    Deprem anında duvarlar, o esnada oluşan enerjinin bir kısmını emebildiği için deprem anında binanın ayakta kalması ve yıkılması önlenebiliyor. İnşa sırasında kullanılan yapı malzemeleri oldukça önemlidir. Bunları daha iyi anlamak ve doğru karar vermek için konut satın alırken uzmanlarla görüşmek en doğru karardır.

    4. Kat Planına Uygunluk
    Kat planlarına uygun inşa edilmeyen yapılarda deprem sırasında hasar görme ihtimali çok fazla. Kat planının uygun yapılmadığı durumlarda zemin kolonları da planlı yapılandırılamaz. Bu nedenle kat planına uygunluk önemlidir.

    5. Su Yalıtımı
    Genellikle su yalıtımı olmayan binaların temelinde duvar ve kolonlarda bozulmalar oluşur. Eğer binada su yalıtımı var fakat beton kalitesiz ise binadaki suyun betonla bir araya gelmesi daha da risklidir. Ayrıca zemin katın, bodrumun ve kolonların sürekli rutubet kokması binanın su yalıtımına sahip olmadığının bir göstergesidir.

    6. Konutun Yapı Durumu
    Almak istediğiniz evin tapusunu satıcıdan isteyip, tapu bilgilerine göre e-devlet üzerinden ya da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün web sayfasından evin yapı ruhsatını sorgulatabilirsiniz. Daha emin adımlarla istediğiniz eve bu sayede ulaşabilirsiniz.

    7. İskan Durumu
    Alacağınız konutun iskanının olup olmadığına dikkat etmelisiniz ve iskan varsa kredi alımlarında ve yapı denetiminde daha rahat işlemlerinizi halledebilirsiniz.

    8. Gayrimenkul Değerlendirme Raporu
    Bu rapor, eve dair tapu kaydını, evin teknik ve mülkiyet bilgilerini, evin üzerindeki mevcut sınırlandırmaları hakkında bilgiler içerir. Bu yüzden ev satın almadan önce bu bilgileri öğrenmek yararlı olabilir. Ev hakkında daha detaylı fikir sahibi olabilirsiniz.

    9. Zorunlu Deprem Sigortası
    Tapu dairesine gittiğiniz zaman unutmamanız gereken en önemli işlem, alacağınız evin DASK poliçesinin olup olmadığını öğrenmektir. Zorunlu Deprem Sigortası’nın 1 yıl geçerliliği vardır bu yüzden her yıl yenilenmesi gerekiyor. Eğer konut kredisiyle ev alıyorsanız bankanız DASK yapar. Ama siz direk ev sahibi ile aranızda peşin ödeme yaparsanız bu sefer DASK’ı ev sahibinin yaptırması gerekir.

    Yazı kaynağı : www.emlaktabugun.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap