otobüs şöförü en fazla kaç saat araç kullanabilir
otobüs şöförü en fazla kaç saat araç kullanabilir bilgi90'dan bulabilirsiniz
Uzun Yol Şoförlerinin Çalışma ve Dinlenme Süreleri
Hem yük taşımacılığında hem de yolcu taşımacılığında uzun yol yapılırken şoförlerin belirli bir araç kullanma süresi vardır. Şoförlerin yeterli düzeyde dinlenmesini amaçlayan bu sistem, seyir halindeyken uykusuzluğa bağlı olarak yaşanabilecek ihmal ve kazaların önüne geçilmesi için oldukça önemlidir. Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından oluşturulan sözleşme çerçevesinde, uzun yol şoförleri için dinlenme ve sürüş saatleri belirlenmiştir. Tır ve kamyonlar ile yapılan uzun yol sürüşlerinde ise tüm şoförlerin takograf üzerine dinlenme sürelerini kaydetmesi gereklidir. Güzergah üzerinde yapılan denetimlerde, takograf üzerindeki kayıtlar incelenmekte ve araç sürücülerinin ne kadar dinlendiği tespit edilmektedir. Aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte sürücülerin dinlenme süreleri direkt olarak aracın navigasyon sistemi üzerinden de incelenmektedir. Peki, uzun yol şoförlerinin ne kadar dinlenmesi gereklidir?
Takograf Dinlenme Süreleri
Takograf dinlenme süreleri araç sürücülerinin güzergah boyunca hangi noktalarda dinlendiğinin ve dinlenme süresinin ne kadar olduğunun tespit edilmesi için kullanılmaktadır. Takograf üzerinde aracın belirli saat aralıklarında, hangi güzergahta bulunduğunun bilgileri yer almaktadır. Dinlenme süreleri ise yapılan yolculuğun türüne ve toplam yolculuk mesafesine göre değişiklik göstermektedir. Araç sürücülerinin toplam yol boyunca sürekli olarak belirli bir süre araç kullanmasına ve toplam gün boyunca ise minimum belirli bir saat dinlenmesine izin verilmektedir.
Genel olarak bakıldığında ticari amaçlar ile yük taşımacılığı yapılan tır ve kamyonlarda (azami ağırlığı 3,5 tonun üzerindeki araçlarda) 24 saatlik yolculuk boyunca 9 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır. Bununla birlikte şoförlerin devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç kullanması da yasaklanmıştır. Bu kapsamda uzun yol şoförlerinin 24 saatlik süre diliminde en fazla 9 saat araç kullanmasına izin verilmekte ve bu 9 saat minimum 2 parça halinde kullanılmalıdır.
Şoförlerin uzun yol sürüşlerinde çalışma sürelerinin yanı sıra haftalık ve aylık çalışma periyotlarındaki dinlenme süreleri de bu sözleşme çerçevesinde belirlenmiştir. Araca dair takograf üzerinde araç şoförü ya da şoförlerinin toplam çalışma süreleri ve dinlenme süreleri belirtilmelidir. Otobüs, kamyon ya da tır gibi araçlarda bulunan bu takograf cihazlarının sürekli olarak çalışır durumda bulunması gereklidir. Aynı zamanda araca dair takograf kayıtlarının 1 ay boyunca araç içerisinde tutulması gereklidir. 1 ayı aşan kayıtların ise 5 yıl süreye kadar aracın bağlı bulunduğu işletme içerisinde tutulması gereklidir.
Takograf üzerinde yazan bilgiler hem aracın hem de araç şoförünün bilgilerini içermeli ve bununla birlikte yolculuk kayıtlarının da tutulması için kullanılmalıdır. Takograf üzerinde genel olarak aracın türü ve plakası, araç şoförlerinin adı, soyadı ve kimlik bilgileri, aracın çıkış yaptığı ve varış yapacağı yer bilgisi ile birlikte yolculuk gün ve saatlerinin yer alması gereklidir. Yük ya da yolcu taşımacılığı yapan firmaya ait yetkililerin, şoförlerin dinlenme ya da çalışma sürelerini aşmasını engellemesi kendi sorumluluklarındadır. Bu nedenle taşımacılık yapılacak aracın izlediği güzergah ve şoförlerin dinlenme süreleri de navigasyon ya da farklı cihazlar ile sürekli olarak takip edilmelidir. Bununla birlikte şoförlerin uzun yol şoförlüğü konusunda gerekli eğitimi alması ve kurallar konusunda bilgilendirilmesi de oldukça önemlidir. Şehirlerarası taşımacılık yapılacak durumlarda, aracın uğrayacağı duraklarda yedek şoförlerin beklemesi de zorunludur. Böylece şoförlerin dinlenme sürelerini daha verimli geçirmesi hedeflenmektedir. Tır, kamyon ya da otobüs gibi araçlar ile yük ve yolcu taşımacılığında çalışma saatlerinin yanı sıra dinlenme sürelerine de dikkat edilmelidir. Bu araçlar ile yapılan taşımacılık işlemlerinde, uzun yol şoförlerinin toplam dinlenme süreleri ve tatil süreleri ise aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
Şoförlerin Çalışma ve Dinlenme Süreleri
Uzun yol şoförlerinin çalışma saatleri, Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan 153 Nolu Sözleşme ile belirlenmiştir. Uzun yol şoförlerinin toplam araç kullanma süreleri üzerine yapılan düzenlemeler genel olarak ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapılan durumlar için geçerlidir. Yük ve eşya taşımacılığı yapılan yolculuklar için aracın azami ağırlığının 3,5 tondan yüksek olması gereklidir. Yolcu taşımacılığında ise araç şoförü dahil araç içerisinde 9 kişiden daha fazla kişi var ise şoförün dinlenme ve çalışma saatleri üzerine belirtilen süre sınırlarına uyması gereklidir.
Genel olarak bakıldığında uzun yol şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir zaman diliminde toplamda 9 saatten fazla araç kullanmaması gereklidir. 9 saatlik bu araç kullanma süresinde ise kesintisiz olarak 4,5 saatten daha fazla araç kullanılmamalıdır. Araç kullanma sürelerinin yanı sıra şoförlerin dinlenme ve tatil sürelerine de çeşitli düzenlemeler getirilmiştir. Bu kapsamda araç sürücüleri en fazla 6 gün boyunca kesintisiz olarak çalışabiliyor. 6 günlük çalışma süresinden sonra haftalık olarak 1 gün izin yapılmalıdır ve bu izin süresi minimum 24 saat olmalıdır. Uluslararası yolcu taşımacılığında ise şoförler 12 gün boyunca araç sürme hakkına sahiptir. Ancak 12 günlük sürecin ardından 48 saatlik tatil yapılmalıdır.
Dinlenme süreleri, uzun yol şoförlerinin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Şoförün dinlenme sırasında başka bir işle meşgul olmaması, dinlenme sırasında araç içerisinde, feribotta ya da trende bekleniyorsa bu dinlenme değil mola olarak değerlendirilmelidir. 24 saatlik süre içerisinde araç şoförünün en az 11 saat boyunca kesintisiz şekilde dinlenmesi gereklidir. 11 saatlik bu dinlenme süresi içerisinde şoförün 8 saati direkt olarak kesintisiz şekilde kullanması gereklidir. Ancak kalan 3 saat şoförün kendi tercihine bağlı olarak bir ya da iki farklı parça şeklinde de değerlendirilebilir. Ancak dinlenme süresinin parçalara ayrılması halinde toplam dinlenme süresi 12 saate çıkartılmalıdır. Acil durumlar söz konusu olduğu zamanlarda ise şoförlerin günlük 11 saatlik araç kullanma sürelerini 9 saate düşürme hakları vardır. Ancak 9 saatlik bu süre, haftada en fazla 3 gün boyunca kullanılmalıdır.
Aracın iki şoför ile sürülmesi durumunda ise şoförlerin çalışma ve dinlenme süreleri birbirine göre düzenlenmelidir. Aracın iki şoförle kullanıldığı durumlarda, toplam 30 saatlik bir zaman dilimi içerisinde tüm şoförlerin kesintisiz şekilde en az 8 saat boyunca dinlenmiş olması gereklidir. Şoförlerden birinin aracı kullanırken diğerinin araçta dinlenmesi gereken durumlarda, dinlenecek şoförün uyuyacağı bölüm özel dinlenme yeri olarak düzenlenmelidir. Yatağın rahat uyumaya elverişli olması ve tır içerisindeki bu bölmenin uyumak için özel olarak yapılmış olması gereklidir. Bununla birlikte araç seyir halindeyken dinlenmenin yanı sıra park yerinde, garajda ya da aracı park ettikten sonra yerleşim yerlerinde de dinlenilebilir.
Tır ve kamyonun feribot ya da benzeri taşıma araçlarında taşınması gereken durumlarda ise şoförler haftada bir kereyi geçmeyecek şekilde günlük dinlenme sürelerini kesintiye uğratabilirler. Ancak günlük dinlenme süreleri arasında geçen sürenin mümkün oldukça az olması gereklidir. Şoförlerin dinlenme süreleri gümrük işlemleri de dahil olmak üzere gemiye ya da feribota binmeden önce ya da gemiden indikten sonra 1 saati aşmamalıdır. Dinlenme süresinin kesintiye uğraması durumunda sürenin 2 saat uzatılması gereklidir.
Bu ve bunun gibi konularda aklına takılan tüm ulaşım soruların için bizimle iletişime geçebilir, ihtiyaç duyduğun bilgilere uzman ekibimiz aracılığı ile ulaşabilirsin!
Yazı kaynağı : www.yolda.com
ŞOFÖRLER GÜNLÜK EN FAZLA KAÇ SAAT ÇALIŞABİLİR, NE KADAR DİNLENEBİLİR, NE KADAR FAZLA MESAİ YAPABİLİR?
Bu yazımızda, ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin çalışma-dinlenme süresi ile ne kadar fazla mesai yapabilecekleri hususu incelenecektir.
Ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin çalışma-dinlenme süresi ile fazla mesaisi hakkında Karayolları Trafik Yönetmeliğinin "Araç Kullanma ve Dinlenme Sürelerine Uyma Mecburiyeti ve Denetleme Esasları" başlıklı 98. maddesinin A bendinde şu kurallara yer verilmiştir:
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin "Araç Kullanma ve Dinlenme Sürelerine Uyma Mecburiyeti ve Denetleme Esasları" başlıklı 98. maddesinin A bendinde aynen şu kurallara yer verilmiştir:
"Ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Bu şoförler en fazla 6 günlük araç kullanma süresinden sonra 1 günlük hafta tatilini kullanmak zorundadırlar. Hafta tatili en az 24 saattir. Düzenli seferler haricindeki uluslararası yolcu taşımacılığı söz konusu olduğunda şoförler 12 gün süreyle araç kullanabilirler, araç kullanma süresinden sonra 2 günlük hafta tatilini kullanmak zorundadırlar. Birleşik 2 hafta içinde toplam araç kullanma süresi 90 saati aşamaz.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir.
Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar. Hareket halindeki bir araçta, feribotta veya trendeki bekleme süresi ile araç kullanılmadan geçen süre, başka iş olarak addedilemez. Alınan molalar günlük dinlenme süresi olarak sayılmaz.
Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır. 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi haftada 3 defadan fazla olmamak üzere en az 9 saate indirilebilir. Aracın en az iki şoförle kullanılması durumunda her 30 saatlik sürede her bir şoför en az 8 saat kesintisiz olarak dinlenecektir. Günlük dinlenme süresi, yataklı ve yapılışlarında özel dinlenme yeri olan araçlar ile şoförün rahat uyuyabileceği şekilde bölümleri bulunan araçlarda, araçlar park yerinde, garajda veya yerleşim yerleri dışındaki karayollarında platform dışında park edip gerekli tedbirler alınarak geçirilebilir.
Bu şoförlerin araçlarının feribotla veya trenle taşınması durumunda günlük dinlenme süreleri bir kez olmak üzere kesintiye uğrayabilir. Günlük dinlenme süresinin iki bölümü arasındaki süre mümkün olduğunca kısa olmalıdır ve gümrük işlemleri de dahil gemiye, feribota binmeden önce veya indikten sonra 1 saati aşamaz. Bu şekilde kesintiye uğrayan dinlenme süresi 2 saat uzatılır."
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de, Yönetmeliğin bu hükmüne istinaden, E.2016/33810, K.2020/17832 sayılı ve 09.12.2020 tarihli kararı ile, "Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda tanık beyanları esas alınarak, Karayolları Trafik Kanunu Yönetmeliği'nin 98/A maddesindeki günlük 9 saat araç kullanmaya ilişkin yasal sınırlamalar gözetilmeden, davacının haftanın 6 günü günde 12 saat çalıştığı kabul edilerek yapılan hesaplamada haftalık 27 saat üzerinden fazla çalışma ücret alacağının belirlenmesi isabetsiz olmuştur.
Mahkemece yapılması gereken, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre bir şoför günde en fazla 9 saat araç kullanabileceğinden, davacının ara dinlenme süresi hariç günde 9 saat çalıştığı kabul edilerek fazla çalışma ücretinin, tanık beyanlarına göre haftada 7 gün günde en fazla 9 saatlik çalışma üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Bu maddi ve hukuki olgular göz ardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir." şeklinde karar vermiştir.
Dolayısıyla, ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin çalışma-dinlenme süreleri hakkındaki kuralları şöyle sıralamak mümkündür.
- 24 saatlik herhangi bir süre içinde en fazla 9 saat çalışabilir. Bu sebeple, Yargıtay tarafından verilen kararda da belirtildiği üzere, ara dinlenme süresi hariç günde 9 saat çalıştığı kabul edilerek fazla çalışma ücretinin, tanık beyanlarına göre haftada 7 gün günde en fazla 9 saatlik çalışma üzerinden hesaplanması gerekmektedir.
- Devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
- Bu şoförler en fazla 6 günlük araç kullanma süresinden sonra 1 günlük hafta tatilini kullanmak zorundadırlar. Hafta tatili en az 24 saattir.
- Düzenli seferler haricindeki uluslararası yolcu taşımacılığı söz konusu olduğunda şoförler 12 gün süreyle araç kullanabilirler, araç kullanma süresinden sonra 2 günlük hafta tatilini kullanmak zorundadırlar. Birleşik 2 hafta içinde toplam araç kullanma süresi 90 saati aşamaz.
- Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir.
- Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar. Hareket halindeki bir araçta, feribotta veya trendeki bekleme süresi ile araç kullanılmadan geçen süre, başka iş olarak addedilemez. Alınan molalar günlük dinlenme süresi olarak sayılmaz.
- Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır. 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi haftada 3 defadan fazla olmamak üzere en az 9 saate indirilebilir. Aracın en az iki şoförle kullanılması durumunda her 30 saatlik sürede her bir şoför en az 8 saat kesintisiz olarak dinlenecektir.
- Günlük dinlenme süresi, yataklı ve yapılışlarında özel dinlenme yeri olan araçlar ile şoförün rahat uyuyabileceği şekilde bölümleri bulunan araçlarda, araçlar park yerinde, garajda veya yerleşim yerleri dışındaki karayollarında platform dışında park edip gerekli tedbirler alınarak geçirilebilir.
Bu şoförlerin araçlarının feribotla veya trenle taşınması durumunda günlük dinlenme süreleri bir kez olmak üzere kesintiye uğrayabilir. Günlük dinlenme süresinin iki bölümü arasındaki süre mümkün olduğunca kısa olmalıdır ve gümrük işlemleri de dahil gemiye, feribota binmeden önce veya indikten sonra 1 saati aşamaz. Bu şekilde kesintiye uğrayan dinlenme süresi 2 saat uzatılır.
Yazı kaynağı : www.hukukihaber.net
Tek Hedef Akademi Src Kursu , Ataşehir Src belgesi
Ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüleri mola vermeden sürekli olarak en fazla kaç saat çalışabilirler?
Aşağıdakilerden hangisi takograf kayıtlarını kayıt tarihinden itibaren 1 ay süre ile araçlarında bulundurmak zorundadır?
AETR sözleşmesi ve trafik kanununa göre sürücünün aracının feribotla veya trenle taşınması durumunda günlük dinlenme süresinin kesintiye uğraması halinde dinlenme süresi kaç saat uzatılır?
Ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri 24 saatlik bir süre içinde toplam olarak kaç saat araç kullanabilir?
Uluslar arası karayolu taşımacılığı yapan taşıtlarda çalışan personelin çalışma sürelerine ilişkin Avrupa anlaşması AETR’ye göre 24 saat süre içinde sürücünün dinlenme süresi kesintisiz en az kaç saattir?
AETR’ye göre; 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi haftada 3 defadan fazla olmamak üzere en az kaç saate indirilebilir?
Çalışma ve dinlenme sürelerine ilişkin 11 saatlik günlük dinlenme süresi hangi durumda 12 saate çıkarılır?
Aşağıdakilerden hangisi trafikte oluşan uykusuzluğu gidermenin en etkili yoludur?
Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan araçların şoförleri AETR göre 4,5 saatlik araç kullanma süresi içinde en az kaç dakika mola vermek zorundadır?
Uluslar arası karayolu taşımacılığında bulunan sürücülerin araç kullanma ve dinlenme sürelerini düzenleyen uluslararası anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?
AETR’ye göre ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan araç sürücülerinin 9 saatlik günlük taşıt kullanma süresi iki haftada bir olmak üzere kaç kez 10 saate çıkarılabilir?
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi haftada kaç defadan fazla olmamak üzere en az kaç saate indirilebilir?
Aşağıdakilerden hangisinde takograf cihazı bulundurmak ve kullanmak zorunludur?
Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan taşıtlarda çalışan personelin çalışmalarına ilişkin Avrupa Anlaşması’na (AETR) göre araçlarda bulunan kontrol aygıtının kayıt kartları ne kadar zaman saklanmalıdır?
Bir şirketin Trafiğe çıkardığı araçların kaydı için tutulması gereken defterde bulunması zorunlu olan bilgiler nelerdir?
Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan araç sürücüsü, yüklemeye 1,5 saat yardım ettikten sonra her iki saatte bir mola vererek yoluna devam etmektedir. Bu durumda her mola süresi en az kaç dakika olmalıdır ve toplam kaç saatlik araç kullanma süresinden sonra günlük dinlemeye hak eder?
AETR Sözleşmesine göre, dinlenme süreleri haftalık dinlenmeye eklenerek kesintisiz toplam 45 saate uzatılır. Bu dinlenme süresi taşıtın veya sürücünün normal olarak üslendiği yerden başka bir yerde kullanılacaksa kesintisiz en az kaç saate indirilebilir?
Ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüsü gün içersinde 9 saat dinlenmiş ve daha sonra sefere çıkmıştır. Bu durumda sürücünün günlük dinlenme süresi kaç saat kalmıştır?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre, arızalı takograf cihazı bulunan araçla trafiğe çıkan şoförlere hangi ceza uygulanır?
AETR’ye göre sürücünün haftalık araç kullanma süresi en fazla ne kadar olabilir?
Araçlara ait takograf cihazının kayıt kartları Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre ne kadar zaman saklanmalıdır?
Takograf kayıtlarının muhafaza edilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
AETR’ye göre; herhangi bir on beş günlük sürede toplam taşıt kullanma süresi kaçı geçemez?
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförleri birbirini takip eden iki hafta da en fazla kaç saat araç kullanabilirler
Bir şoför kaç gün çalıştıktan sonra bir gün istirahat hakkına sahiptir?
AETR sözleşmesi ve Karayolları Trafik Kanununa göre sürücü araç kullanmaya başlamadan önce 1 saat yüklemeye yardım etmiştir. Sürücü mola vermeden devamlı olarak en fazla ne kadar süre araç kullanabilir?
Ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförleri 24 saatlik bir süre içinde devamlı olarak kaç saat araç kullanabilir?
AETR’ye göre molalar günlük çalışma süresi olarak sayılırmı?
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerinin hafta tatili ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
Ticari amaçla yük taşımacılığı yapan araçların şoförleri 4,5 saatlik araç kullanma sonunda en az kaç dakika mola vermek zorundadır?
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, şoförler 11 saatlik dinlenme sürelerini biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilirler. Bu durumda günlük dinlenme süresine kaç saat daha eklenerek kaç saate çıkartılır?
Aşağıdakilerden hangisi taşıt sürücüsünün yapması gereken işlemlerden biri değildir?
Ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförleri 24 saatlik bir süre içinde devamlı olarak kaç saat araç kullanabilir?
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; sürücülerin her 24 saat içinde 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi vardır. Bu süre biri en az 8 saati kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılırsa günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek en fazla kaç saate çıkartılır?
Takograf kağıtlarında şoförün hangi bilgileri denetlenebilmektedir?
AETR sözleşmesine göre; sürücü gün içerisinde araç kullanırken 2 saat mola vermiştir. Bu durumda sürücünün günlük dinlenme süresinde ne gibi bir değişiklik olur?
Şoförlerin çalışma sürelerini ve bu süre içersinde kural dışı hareketlerini izlemek ve kuralları ihlal etmeyi ihtiyat haline getiren şoförlerin eğitimleri ve bu konuda önleyici tedbirleri almak kimin görevidir?
AETR’ye göre; aracın en az iki şoförle kullanılması halinde her 30 saatlik sürede her bir şoför en az kaç saat kesintisiz olarak dinlenmek zorundadır?
Tek şoför 24 saatlik bir periyotta kaç saat çalışabilir?
AETR’ye göre toplam 90 saatlik taşıt kullanma süresi en az kaç günlük sürede gerçekleşmelidir?
Takograf cihazının kullanılmasının başlıca amacı nedir?
I-Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir.
II-Hafta tatili en az 24 saattir.
Yukarıda verilen bilgilerle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Bir şoförün takoğraf kağıdını incelediğinizde 2 saat ara ile 15 dakika verdiğini gördünüz, ne düşünürsünüz?
AETR’ye göre tek şoförle 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi haftada en fazla kaç defa 9 saate indirilebilir?
AETR’ye göre bir sürücünün 24 saatlik bir çalışma gününde toplam araç kullanma süresi, kesintisiz araç kullanma süresi ve bu ikisinin arasında vermesi gereken mola ne kadardır?
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre sürücülerin her 24 saat içinde 11 saatlik kesintisiz günlük dinlenme süresi vardır. Bu süre biri en az 8 saati kesintisiz olmak üzere en fazla kaç ayrı süre halinde kullanılabilir?
Hangi araçları süren şoförlerin çalışma süresi sınırlanmıştır?
Düzenli seferler haricindeki uluslararası yolcu taşımacılığı söz konusu olduğunda şoförler ........... süreyle araç kullanabilirler, araç kullanma süresinden sonra .......... hafta tatilini kullanmak zorundadırlar."
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre yukarıdaki boşluğu doldurunuz.
AETR’ye göre şoförlerin her 24 saat içerisindeki 11 saatlik kesintisiz dinlenme süresi bölünmüş ise ne yapılır?
Uluslar arası karayolu taşımacılığı yapan taşıtlarda çalışan personelin çalışma sürelerine ilişkin Avrupa anlaşması AETR’ye göre haftalık dinlenme süresi kesintisiz en az toplam kaç saattir?
AETR’ye göre şoförlerin hangi durumlarda günlük dinlenme süreleri kesintiye uğrayabilir?
Uluslararası karayolu taşımacılığında, aşağıdakilerden hangisi ile yapılan taşımalar için AETR hükümleri uygulanmaz?
Yazı kaynağı : sinav.srcatasehir.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.