Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    omurilik kanseri belirtileri nelerdir

    1 ziyaretçi

    omurilik kanseri belirtileri nelerdir bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Omurilik Tümörü Nedir?

    Omurilik Tümörü Nedir?

    Omurilik ya da omurilik zarında görülen, yumuşak dokularda büyüme gösteren ve omurga kemiklerini etkileyen tümörler omurilik tümörü olarak adlandırılmaktadır. Intradural tümör olarak da bilinen omurilik tümörü boyutuna ve yerine göre hastalarda farklı semptomlara neden olmaktadır.

    Beyin fonksiyonlarının vücuda iletilmesinde görev alan ve sinir sisteminin önemli bir parçası olan omurilikte kanserli hücrelerin bulunması oldukça ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bununla birlikte, iyi huylu ve kötü huylu olabilen tümörlerin genel olarak görülme olasılığı oldukça düşüktür. Aynı zamanda, omurilik tümörlerinin çoğu iyi huylu hücrelerden oluşmaktadır. Sinir sistemi ve en basit fonksiyonlarda bile görev alan omurilikte görülen tümörlerin tedavisinde ise cerrahi yöntemlerden faydalanılmaktadır. Günümüzde modern tıbbın geldiği nokta sayesinde riskler büyük oranda ortadan kaldırılmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.

    Neden Olur?

    Omurilik tümörünün nedenleri tam olarak bilinememektedir. Bununla birlikte, genetik faktörlerin tümör gelişiminde önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Fakat gen bozukluklarının kalıtsal yollarla mı yoksa çevresel faktörlerle mi oluştuğu konusunda net bir ayrım bulunmamaktadır. Bazı araştırmalar omurilik tümörlerini çeşitli kimyasallara maruz kalma ile ilişkilendirirken bazı araştırmalar ise von Hippel Lindau hastalığı ya da nörofibromatozis tip 2 gibi kalıtım yolu ile geçen vakalarla ilişkilendirmektedir.

    Genetik faktörlerin yanı sıra radyasyona maruz kalmak, çeşitli virüsler ve çevre organlardan yayılan kanser hücreleri omurilik tümörünün nedeni olabilmektedir.

    Belirtileri Nelerdir?

    Santral sinir sisteminin önemli bir parçası olan omurilikte meydana gelen hasarlar vücudun tümünü etkisi altına alabilmektedir. Bu nedenle, omurilik tümörü bulunan hastalarda hem tümörün bulunduğu bölgeye hem de tipine göre çok farklı belirtiler görülmektedir.

    Omurilik tümörünün başlıca belirtisi, özellikle geceleri daha şiddetli hale gelen ağrılardır. Sırt ağrıları ve bazı hastalarda görülen karın ağrıları istirahat halindeyken de devam etmektedir. Ağrı, bazı durumlarda yalnızca tümörün olduğu noktada değil tüm sırt bölgesine yayılmaktadır. Genellikle genç yaştaki hastalarda ortaya çıkan bu şiddetli ve kontrol edilemeyen ağrılar doğrudan omurilik tümöründen şüphe edilmesini sağlamaktadır.

    Doğrudan omurilikte görülen tümörlerin yanı sıra bazı durumlarda omurgada bulunan tümörlerin omuriliğe baskı yapması da hastaların çeşitli semptomlar göstermesine neden olmaktadır. Baskının görüldüğü lokasyona göre değişen belirtiler arasında uyuşmalar ve ağrılar bulunmaktadır.

    Omurilik tümörünün genel belirtileri şu şekildedir:

    Bu belirtiler tümörün omurilik üzerindeki yerine göre hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Örneğin, bel kısmında ortaya çıkan tümörler yalnızca bacaklarda uyuşukluğa neden olurken boyun bölgesine baskı yapan tümörler ise bu bölgede ağrılara neden olmaktadır.

    Omurilik Tümörü Türleri Nelerdir?

    Omurilik tümörü türleri kaynaklarına göre ektsradural (dış kaynaklı) ve intradural (iç kaynaklı) olmak üzere ayrılmaktadır. Tümör vakalarının yaklaşık %40’ını oluşturan bu tümörler genellikle iyi huyludur. %10 civarında vakada metastatik ve kanserli tümörlere rastlanmaktadır.

    Ekstradural Tümörler

    Gelişim süreçleri oldukça yavaş olan dış kaynaklı tümörler, omurilik tümörlerinin yaklaşık %55’ini oluşturmaktadır. Ekstradural tümörler de kendi arasında metastatik tümörler ve primer spinal tümörler olarak ayrılmaktadır. Metastaz, genel olarak çevre organlarda bulunan kanserli hücrelerin kan damarları aracılığı ile diğer bölgelere yayılmasını ifade etmektedir. En yaygın görülen metastatik omurilik tümörleri ise genellikle yavaş gelişme göstermektedir. Çoğunlukla akciğer, böbrek, prostat ve meme gibi omuriliğe yakın organlardan kaynaklamaktadır. Bu tümörler, daha çok 40-60 yaş aralığındaki erkek bireylerde görülmektedir.

    Primer ekstradural tümörlere ise daha nadir rastlanmaktadır. 20 yaş civarındaki genç bireylerde genellikle iyi huylu olarak görülen bu tümör, ileri yaştaki bireyler için daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

    İntradural Tümörler

    İç kaynaklı intradural tümörler doğrudan omurilik yapısının içinde gelişim göstermektedir. Genellikle sinir kökleri, kan damarları ya da metastatik tümörlerden kaynaklamaktadır. Vakaların yaklaşık %90’ında iyi huylu olan intradural tümörler, ekstradural tümörlere göre daha hızlı gelişim göstermektedir. Bu nedenle, tanının ardından hemen uygun tedaviye başlamak gerekmektedir.

    İntradural tümörler schwannoma/nörofibroma ve menengioma olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kadınlarda daha çok görülen menengioma her 10 hastadan ortalama 7’sinde ortaya çıkmaktadır. Genel olarak 50 yaş üzeri bireylerde görülen bu tümör en çok boyun, sırt ve bel bölgelerinde görülmektedir. İlk evrede şiddetli sırt ağrısı ile karakteristik olan menengioma genellikle cerrahi yöntemlerle tamamen yok edilmektedir.

    Schwan hücrelerinin neden olduğu schwannoma/nörofibroma ise genel olarak 30-50 yaş arası bireylerde görülmektedir. İntradural tümörler hızlı gelişim gösterse de bu tümör türü yavaş büyümektedir. En çok sırt bölgesinde görülen schwannoma/nörofibroma %90 oranında iyi huyludur.

    Nasıl Teşhis Edilir?

    Omurilik tümörünün teşhisinde öncelikle hastaların gösterdiği semptomlar da göz önünde bulundurularak nörolojik muayene yapılmaktadır. Uzman hekim muayene sırasında belirtilerin yanı sıra hastaların tıbbi öyküsünü de dinlemektedir. Muayenenin ardından Manyetik Rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri teşhiste kullanılan başlıca yöntemlerdir. Tümör varlığından şüpheleniliyorsa MR en doğru araçtır. Tomografi ise genellikle tümörün kemiklerle olan bağlantısı için başvurulan yöntemlerden biridir. Bu yöntemlerin yanı sıra hekimlerin ihtiyaç duyması halinde direkt grafi, BT, kemik sintigrafisi de kullanılmaktadır. Sintigrafi, vücutta etkilenen farklı bölgelerin olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktadır.

    Bu yöntemlerle teşhis edilen omurilik tümörünün türünü ve nedenini anlamak içinse biyopsi yapılmaktadır. Biyopsi sonuçlarına göre tedavi yöntemi belirlenmektedir.

    Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Omurilik tümörünün yeri, tipi ve boyutları belirlendikten sonra hastalar için uygun olan tedavi yöntemine karar verilmektedir. Omurilik tümörü tedavisinde genel olarak cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Bununla birlikte, bazı durumlarda kemoterapi ve radyoterapiden de faydalanılmaktadır. Cerrahi operasyonlar çoğunlukla iyi huylu olan tümörün tamamen çıkarılmasını amaçlamaktadır. Kemoterapi ve radyoterapi ise genellikle ameliyat sonrasında tam olarak çıkarılamayan tümörlerin temizlenmesinde ya da ameliyat öncesinde tümörü küçültmek amacıyla uygulanmaktadır. Bu anlamda, tümörün durumuna göre bir ya da birden fazla tedavi yöntemi birlikte kullanılabilmektedir.

    Cerrahi Operasyon

    Omurilik tümörünün tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntem cerrahi operasyonlardır. Özellikle teknoloji ve tıbbın ilerlemesi sayesinde bu operasyonlardan çok daha olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Özellikle mikrocerrahi ile hastalara yalnızca çok küçük kesiler açılarak operasyon gerçekleştirilmektedir.

    Cerrahi tedavi tümörlerin boyutuna göre ya tamamen ya da kısmen çıkarılmalarını amaçlamaktadır. Tümörün iyi ya da kötü huylu olması da göz önünde bulundurulan kriterlerden biridir. Özellikle omurilik zarı ve omurilik içinde bulunan ve çok büyük olmayan iyi huylu tümörler kolaylıkla çıkarılmaktadır. Bununla birlikte, kötü huylu tümörlerde farklı prosedürler izlenmektedir. Tümörün tamamen çıkarılamadığı durumlarda ek tedaviler uygulanmakta ve bazı durumlarda hastaya implant takılmaktadır.

    Kemoterapi

    Kemoterapi, kanser hastalarının cerrahi yöntemlere başvurulmadan ilaçla tedavi edilmesini sağlamaktadır. Neredeyse tüm kanser türlerinde uygulanan bu yöntemin omurilik tümöründe kullanımı daha kısıtlıdır. Bunun önemli nedenlerinden biri bu tümörlerin genelde iyi huylu çıkmasıdır. Kemoterapi, genellikle cerrahi operasyon öncesinde kitleyi küçültmek amacıyla uygulanmaktadır.

    Radyoterapi

    Işın tedavisi olarak da bilinen radyoterapi de kemoterapi gibi omurilik tümörü tedavisinde yardımcı olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Ameliyat öncesinde ya da sonrasında radyasyona karşı duyarlı olan tümörlere ışın tedavisi uygulanmaktadır.

    Sık Sorulan Sorular

    Omurilik tümörleri çoğunlukla iyi huylu olan ve farklı bölgelere yayılma göstermeyen tümör türlerinden biridir. Bununla birlikte erken teşhis omurilik tümörünün tedavisinde büyük öneme sahiptir. Erken teşhis sayesinde tümörün omurgaya ve sinirlere zarar vermesi büyük oranda önlenmektedir. Geç kalınan durumlarda felç gibi rahatsızlıklar görülmektedir.

    Cerrahi operasyonlar tümörün tamamen ya da kısmen çıkarılmasını amaçlanmaktadır. İyi huylu tümörlerde genellikle kitle tamamen çıkarılırken kötü huylu tümörlerde ise bazen çevre dokulara zarar vermemek amacıyla kitlenin bir kısmı çıkarılmaktadır. Bu durumda, tümörün tekrarlamaması ve yeniden büyümemesi için kemoterapi ve radyoterapi gibi farklı tedavi yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Bununla birlikte, tümörlerin tekrarlama riski bulunmaktadır.

    Ameliyat sonrasında risklerin ortadan kaldırılması için öncelikle ameliyat bölgesinin temiz tutulması şarttır. Aynı zamanda hekimlerin verdiği ilaçları zamanında kullanmak, düzenli olarak kontrollere ve pansumana gitmek ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekmektedir.

    Hızlı gelişim gösteren tümörlerin de varlığı göz önünde bulundurulduğunda hastalar tanının ardından hemen ameliyata da alınabilmektedir. Ameliyat için ilk belirtiler ve teşhise kadar geçen sürede tümörün ne kadar değişim gösterdiği baz alınmaktadır.

    Yazı kaynağı : www.medicana.com.tr

    Omurga Tümörleri

    Omurga Tümörleri

    Tedavi Yöntemleri

    Omurga Tümörlerinde Cerrahi Seçenekler Nelerdir?

    Omurga tümörlerinin cerrahi tedavisi tümörün kısmen ya da tamamen çıkartılmasıdır. Bu konudaki kararı cerrah vermelidir. Cerrahın karar verirken göz önünde bulunduracağı kriterler; tümörün tipi, yayılımı, kötü-iyi huylu olması, kemo-radyoterapiye hassas olup olmaması, nörolojik risk oranı ve beklenen yaşam süresi gibi kriterlerdir. Bu kriterler değerlendirilerek risk-yarar oranları ve olası diğer tedavi seçenekleri hastaya sunulacaktır. 

    Tümörün kendisinin veya yapılacak cerrahinin omurgada yaratacağı harabiyet ve buna bağlı gelişen anormal hareketlilik değerlendirilerek, omurganın metal implantlar ile tespiti (enstrümentasyon) gerekebilir. Bu girişimler omurganın önünden veya arkasından bazen de her iki taraftan yapılabilir. 

    Bazı iyi huylu tümörlerde, sadece tümörün olduğu kısım kazınarak çıkartılır ve kalan boşluk kemik veya kemik çimentosu ile doldurulur. 

    Kötü huylu tümörlerde ise tümörlü doku geniş olarak çıkartılıp omurgaya metalik fiksasyon-enstrümentasyon uygulanır. Ayrıca tümörle birlikte çıkartılan omurganın ön kısmına içi kemik ile doldurulmuş metal kafes konur. Metastatik tümörlerde ise tümörlü omurun kemik çimentosu ile doldurulması veya çıkarılarak enstrümentasyon-kafes işlemi uygulaması yapılabilir. 

    Cerrahiden sonra hastanede kalış süresi 3 ila 10 gün arasında sürebilir ve belli bir süre fizik tedavi ve rehabilitasyon yapılması gerekebilir. Hastanede ne kadar kalındığı fizik tedavinin gerekliliği, süresi ve evde yapılıp yapılamayacağına göre değişebilir. Bazı tümörler için cerrahi tedavi sonrası kemoterapi veya radyoterapi uygulanması gerekebilir. Bu tedavilerin uygulanması da toplam iyileşme süresini etkileyebilir. 

    Toplam iyileşme süresi cerrahinin ne kadar karmaşık olduğuna göre 3 ay ile 1 yıl arasında değişebilir.

    Omurga Tümörlerinde Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Omurga tümörleri cerrahi olmayan tedavi yöntemleri gözlem, kemoterapi ve radyasyon tedavileridir. Ciddi semptomlara neden olmayan ve agresif yayılımı olmayan iyi huylu tümörler sık aralıkla çekilecek görüntüleme yöntemleri (genellikle MR) ile takip edilebilir. Ayrıca kötü huylu omurga primer tümörleri veya metastazları kemoterapi veya radyoterapiye hassas olabilir. Bu tip tümörlerde kemoterapi veya radyoterapi ilk seçilecek tedavi yöntemleri olabilir.

    Omurga Tümörleri 

    Omurga Tümörlerinde Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?

    Omurga Tümörleri Omurganın kendisinden kaynaklanan primer kötü huylu tümörleri, tespit edildiği anda genellikle cerrahi tedavi tercih edilir. Amaç, kötü huylu tümör hücrelerinin bir an önce ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

    Primer kötü huylu veya metastatik tümörler ilerleyici nörolojik kayba veya kısa sürede gaita-idrar kontrolünün kaybolmasına neden oluyor ise yine cerrahi uygulanması gerekebilir.

    Cerrahi tedavi, tümörün omurga sağlamlığını aşırı derecede bozması ve bunun neden olduğu anormal omurga hareketi olan hastalarda da bozulan omurun sabitlenmesi için gerekebilir.

    Cerrahinin gerekli olabileceği bir diğer durum ise tümörün kemoterapi veya radyoterapiye hassas olmaması ve bu tedavilere cevap vermemesi durumudur.

    Omurga tümörlerinin cerrahi tedavisi tümörün kısmen ya da tamamen çıkartılmasıdır. Bu konudaki kararı cerrahınız vermelidir. Cerrahınızın karar verirken göz önünde bulunduracağı kriterler; tümörün tipi, yayılımı, kötü-iyi huylu olması, kemo-radyoterapiye hassas olup olmaması, nörolojik risk oranı ve beklenen yaşam süresi gibi kriterlerdir. Bu kriterler değerlendirilerek risk-yarar oranları ve olası diğer tedavi seçenekleri size sunulacaktır.

    Tümörün kendisinin veya yapılacak cerrahinin omurgada yaratacağı harabiyet ve buna bağlı gelişen anormal hareketlilik değerlendirilerek, omurganın metal implantlar ile tespiti (enstrümentasyon) gerekebilir. Bu girişimler omurganın önünden veya arkasından bazen de her iki taraftan yapılabilir.

    Bazı iyi huylu tümörlerde, sadece tümörün olduğu kısım kazınarak çıkartılır ve kalan boşluk kemik veya çimento ile doldurulur. (şekil-3)

    Kötü huylu tümörlerde ise tümörlü doku geniş olarak çıkartılıp omurgaya metalik fiksasyon-enstrümentasyon uygulanır. Ayrıca tümörle birlikte çıkartılan omurganın ön kısmına içi kemik ile doldurulmuş metal kafes konur. Metastatik tümörlerde ise tümörlü omurun çimento ile doldurulması veya çıkarılarak enstrümentasyon-kafes işlemi uygulaması yapılabilir. 

    Cerrahiden sonra hastanede kalış süresi 3 ila 10 gün arasında sürebilir ve belli bir süre fizik tedavi, rehabilitasyon yapılması gerekebilir. Hastanede ne kadar kalındığı fizik tedavinin gerekliliği, süresi ve evde yapılıp yapılamayacağına göre değişebilir. Bazı tümörler için cerrahi tedavi sonrası kemoterapi veya radyoterapi uygulanması gerekebilir. Bu tedavilerin uygulanması da toplam iyileşme süresini etkileyebilir.

    Toplam iyileşme süresi cerrahinin ne kadar kompleks olduğuna göre 3 ay ile 1 yıl arasında değişebilir.

    Omurga Tümörlerinde Uzun Dönem Takip Nasıldır?

    Tümörün tipine göre doktorunuz sizi belli bir süre ve aralıklarla takip edecektir. Takipler, genellikle radyografiler ve MRG ile yapılır. Tümörün tekrar oluşma şansı olabilir ve tipine göre değişir.

    Omurilik Tümörleri Tedavisi

    Bu tümörlerin asıl tedavisi, cerrahi yöntem oluyor. Ancak çoğunlukla bu tümörlerin iyi huylu ve yavaş seyirli olmaları nedeniyle ameliyat zamanlamasının doğru yapılması önemli.

    Bazen tesadüfi olarak görülen tümörlerin yıllarca hiçbir değişikliğe uğramadan kalabildiği ve nörolojik bir değişikliğe de yol açmadığı görülebiliyor. Nörolojik kötüleşme riski olan veya başvuruda belirti ve bulguları olan hastaların ise ameliyat edilmesi gerekiyor. Agresif seyirli ve kötü huylu tümörlerde ise tedaviye ışın tedavisi ekleniyor.

    Yazı kaynağı : www.acibadem.com.tr

    Omurga ve omurilik tümörü nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

    Omurga ve omurilik tümörü nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

    Bacaklarda kuvvetsizlik, ağrı, idrar veya büyük tuvaleti tutamamak gibi belirtilerle kendini gösterebilen omurga ve omurilik tümörleri bu bulgular nedeniyle özellikle bel fıtığı ile karıştırabilmektedir. Felç gibi çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisinde birçok branşın bir araya gelerek gerçekleştirdiği multidisipliner yaklaşım önemlidir. “Omurga tümörü nedir?”, “Omurilik tümörü nedir?”, “Omurga ve omurilik tümörlerinin belirtileri nelerdir?”, “Omurga ve omurilik tümörlerinin teşhisi nasıl yapılır?”, “Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı nasıl yapılır?”, “Omurga ve omurilik tümörlerinde yaşam süresi ne kadardır?”, “Omurga ve omurilik tümörü ameliyatının riskleri nelerdir?” gibi sorular hastalar tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Memorial Şişli Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökalp Silav, omurga ve omurilik tümörü hakkında bilgi verdi. 

    Omurga ve omurilik tümörü nedir? 

    Omurilik kafatasından çıktıktan sonra belde kuyruk sokumuna kadar omurga kemiklerinin içerisinde ilerlemektedir. Omuriliğin kendisinde veya çevresini kaplayan zar yapıda iyi veya kötü huylu tümörler oluşabilmektedir. “Omurilikte tümör ne demek?”, “Omurilik soğanı tümörü nedir?”, “Omurilik sinirinde tümör ne demek?” gibi sorular hastalar tarafından merak edilen konular arasındadır. Omurilik soğanı tümörü omurga ve omurilik tümörlerinden farklı olarak beynin içinde gelişen tümörlerdir. Omurga ve omurilikte görülen tümörler iyi huylu olabildiği gibi kötü huylu tümörler de olabilmektedir. Omuriliği saran omurgada gözüken tümörlerin büyük bir çoğunluğu metastaz sonucu oluşan tümörlerdir. Meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri omurgaya en çok metastaz yapan kanserlerolarak ön plana çıkmaktadır. 

    Omurga ve omurilik tümörü belirtileri nelerdir?

    “Omurga ve omurilik kanseri belirtileri nelerdir?” , “Omurga ve omurilik tümörü etkileri nasıl ortaya çıkar?”, “Omurga ve omurilik tümörü ilk belirtileri nelerdir?”, “Omurga ve omurilik tümörü belirtileri nasıl anlaşılır?” , “Sırta tümör nasıl anlaşılır?”, “Belde tümör nasıl anlaşılır?” gibi sorular hastalar tarafından merak edilen konular arasındadır.

    Omurga ve omurilik kaynaklı tümörlerde belirtiler ani başlangıçlı olabileceği gibi yavaş yavaş da ilerleyebilmektedir.

    Çocuklarda omurga ve omurilik tümörü belirtileri genel olarak şu şekildedir:

    Çocuklar yetişkinlere göre şikayetlerini daha belirgin dile getiremedikleri için ağrı, güçsüzlük gibi şikayetler dikkate alınmalıdır. Çocukların söyledikleri her ağrı veya güçsüzlüğü omurga veya omurilik tümörü olarak değerlendirmemekle birlikte;

    Çocuklarda yaşanan ağrılar büyüme ağrıları ile karıştırılabilir. 

    Omurga ve omurilik tümörü nedenleri nelerdir?

    “Omurga ve omurilik tümörü neden olur?”, “Omurga ve omurilik tümörü neden oluşur?”, “Omurga ve omurilik tümörü sebepleri nelerdir?”, “Omurga ve omurilik tümörü nasıl olur?” gibi sorular merak edilen konular arasındadır. Omurilik tümörlerini nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fizyopatolojileri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik nedenlerden oluşabildiği düşünülmektedir. Omurga tümörlerinin büyük bir çoğunluğu ise metastazik tümörlerdir. Metastazların en çoğu akciğer ve meme kanseridir. 

    Omurga ve omurilik tümörü teşhisi nasıl yapılır?

    “Omurga ve omurilik tümörü nasıl anlaşılır?” sorusu hastalar tarafından sorulan sorular arasındadır. Genel olarak omurga ve omurilik tümörü teşhisi radyolojik görüntülemeler ve biyokimyasal kan testleriyle konulmaktadır. 

    Omurga ve omurilik tümörü teşhisi için doktor muayenenin ardından bir takım radyolojik görüntülemeler isteyebilir, 

    Radyolojik tetkiklerin kontrast madde denilen özel bir ilaçla yapılması tümörün hangi bölgede yerleştiğinin yanı sıra büyüklüğü ve bası yaptığı sinirleri de net olarak ortaya koyabilmektedir. 

    Çocuklarda omurga ve omurilik tümörünün teşhisinde sedasyon veya genel anestezi kullanılmalıdır. Çocukların Manyetik Rezonans (MR) veya Bilgisayarla Tomografi (BT ) içerisinde hareketsiz durması zor olduğu için bu yöntem tercih edilmektedir. 

    Omurga ve omurilik tümörü tedavisi nasıl yapılır? 

    “Omurga ve omurilik kanseri iyileşir mi?” , “Omurga ve omurilik tümörü tedavisi nasıldır?”, “Omurga ve omurilik tümörü tedavileri nelerdir?”, “Omurga ve omurilik kanseri tedavisi var mıdır?” gibi sorular merak edilen konular arasındadır. 

    Omurga ve omurilik tümörleri hakkında sık sorulan sorular

    Omurga ve omurilik tümörü çeşitleri nelerdir?

    Omurga ve omurilik tümörleri köken aldığı dokular göz önüne alınarak sınıflandırılabilir.

    Omuriliğin kendi içinden kaynaklanan tümörler ise genellikle ikiye ayrılmaktadır

    Omurga ve omurilik tümörü nerede çıkar?

    Omurilik beyinden çıktıktan sonra omurganın içerisinde kuyruk sokumuna kadar ilerlemektedir. Omurga ve omurilik tümörleri bu eksen üzerinde her yerde ortaya çıkabilmektedir. Boyun omurgası veya boyun omuriliğinde, göğüs kafesini çevreleyen omurlarda ve bu bölgedeki omurilik sinirleri üzerinde aynı zamanda bel bölgesinde kuyruk sokumuna olan kısımda omurga ve omurilik tümörleri görülebilir. Omurga üzerinde görülen tümörlerin büyük bir kısmı metastaz sonucu oluşan tümörlerdir. Omurilik tümörlerinin bir kısmı belirli bölgelerde daha çok görülebilmektedir. Erişkinlerde görülen omurilik içi tümörlerin bazı tipleri boyun bölgesinde daha sık görülürken çocuklarda göğüs ve bel bölgesindeki omurilikte görülebilmektedir. 

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı nasıl yapılır? 

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı kaç saat sürer?

    Omurilik tümörü ameliyatı yaklaşık 4-5 saat sürmektedir. Bazı tümörlerde omurganın çıkarılıp tekrar sağlamlaştırılması gibi cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Tümörün bulunduğu lokasyon, büyüklüğü ve cinsine göre ameliyatın süresi 12-15 saate kadar çıkabilmektedir. Yine aynı şekilde tümörün bulunduğu lokasyon ve büyüklüğüne göre ameliyatta beyin cerrahına kalp cerrahı, genel cerrah ya da ürologlar da eşlik edebilmektedir.   

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı riskleri nelerdir?

    Omura ve omurilik tümörü ameliyatı sonrası ağrılar yaşanır mı?

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatlarından sonra hastalar şiddetli ağrılar yaşayabilmektedir. Ancak ameliyat öncesinde bu durum göz önüne alınarak kuvvetli ağrı kesicilerin kullanılması planlamaya alınır. 

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı olunmazsa ne olur?

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı olmamak veya diğer tedavileri ertelemek tümörün ilerlemesine neden olur. Omurga ve omurilik tümörüne bağlı belirtiler gün geçtikçe ilerler. İlk başlarda bir bacakta ağrı şikayetiyleortaya çıkan tümör daha sonra diğer bacağı da etkileyebilir. Tümöre bağlı şikayetler ardışık olarak ortaya çıkmaya başlar ve süreç felç yaşanmasına kadar ilerleyebilir. Tümörün bulunduğu bölgeye göre felç boyundan veya belden aşağı kısımları etkileyebilir. 

    Omurga ve omurilik tümörü bitkisel tedavisi var mıdır?

    Omurga ve omurilik tümörlerinin bilimsel anlamda kanıtlanan bitkisel yada doğal bir tedavisi bulunmamaktadır. 

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı için hangi bölüme gidilmelidir? 

    Hastaların merak ettiği bir diğer konu ise omurga ve omurilik tümörü ameliyatları için hangi bölüme gidilmesidir. Omurga ve omurilik tümörü belirtileri genellikle bel fıtığı ile karıştırılabilir.  Bu nedenle hastalar zaten ortaya çıkan belirtiler nedeniyle beyin, sinir ve omurilik cerrahi bölümüne gitmektedir. Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı için de gidilmesi gereken bölüm aynıdır. Omura ve omurilik tümörü ameliyatlarında hem ameliyat sırasında hem de ameliyattan sonra yaşanabilecek sorunları minimuma indirebilmek için bu konuda donanımlı hastanelerin tercih edilmesi gerekir. 

    Omurilik tümörü ameliyatı sonrası iyileşme ne kadar sürer?

    Omurga ve omurilik tümörü ameliyatlarından sonra iyileşme tümörün cinsi, bulunduğu bölge hastanın tedaviye verdiği yanıta göre değişkenlik gösterebilir. Genel anlamda omurga ve omurilik tümörü ameliyatlarından yaklaşık 3 hafta sonra hastalar sosyal yaşamlarına geri dönebilirler. 

    İyi huylu omurilik tümörü tedavisi nasıldır?

    İyi huylu omurilik tümörün tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi uygulanmamaktadır. İyi huylu omurilik tümörlerinin büyük bir kısmı cerrahi olarak tamamen çıkartılabilmektedir. Bu hastalarda ameliyattan sonra herhangi başka bir tedaviye gerek kalmadan hastalar normal yaşantılarına devam edebilirler. Ancak bazı genetik hastalıklardan kaynaklanan omurga ve omurilik tümörlerinde birden fazla tümör ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda tümör sayısı yıllar içinde artış gösterebilmektedir. Tümör cerrahi işlemle çıkartılma bile belli bir zaman sonra tekrar oluşabilmektedir. 

    Omurga ve omurilik tümörü tehlikeli midir? 

    “Omurga ve omurilik tümörü ölümcül müdür?”, “Omurga ve omurilik tümörü ölüm riski var mıdır?”, “Omurga ve omurilik kanseri kaç yıl yaşar?”, “Omurga ve omurilik tümörü öldürür mü?”, “Omurga ve omurilik kanseri ne kadar yaşar?”, “Omurga ve omurilik kanseri yaşam süresi ne kadardır?” gibi sorular hastalar tarafından merak edilen konular arasındadır. 

    Omurga tümörleri genellikle farklı bir kanserden kaynaklanan metastaz tümörleridir. Bu hastalarda tedaviye verilen yanıta bağlı olarak hastadan hastaya farklılık gösteren durumlar söz konusudur. 

    Beyin tümörlerinde hızlı yayılım gösterdiği durumlarda hastanın kaybedilmesi mümkündür ancak omurilik tümörleri bu bakından diğer tümörlerden farklılık gösterir. Omurilik tümörü beyne, kalbe ya da solunum merkezine yakın bir bölgeye yerleşmişse ölüm riski bulunabilmektedir. Ancak bunu dışında omurilik tümörleri hastanın ölümüne değil tedavi edilmezse zaman içerisinde felç geçirmesine neden olabilmektedir. Hasta omurilik tümörü olsa da hayatını devam ettirebilir ancak gerekli tedavileri almazsa zaman içerisinde uzuvlarını kullanamamak ve tümörün bulunduğu bölgeye göre boyundan ya da belden aşağı felç riskiyle karşı karşıyadır. 

    Omurilik tümörü metastaz yapar mı? 

    Omurilik içinde gelişen tümörler genellikle metastaz yapmazlar. Çocukluk çağı bazı beyin tümörleri beyin omurilik sıvısının dolanım yolu üzerindeyse omuriliğe doğru tümör akışı olabilir. Ancak omuriliğin kendinden kaynaklana tümörler genellikle metastaz yapmazlar. 

    Omurga ve omurilik tümörü bacak ağrısı yapar mı?

    Omurga ve omurilik tümörünün ilk belirtisi genellikle bacak ağrısı veya bacaklarda kuvvetsizlik olarak ortaya çıkar. Gerekli tedavinin uygulanmadığı durumlarda zaman içerisinde sorun her iki bacağa da yayılabilir. 

    Omurga ve omurilik tümörü baş ağrısı yapar mı?

    Omurga ve omurilik tümörlerinin yarattığı şikayetlergenellikle tutulum gösterdiği bölgeyle ilgilidir. Bu nedenle omurga ve omurilik tümörleri baş ağrısına neden olmazlar. 

    Omurilik kanseri evreleri nelerdir?

    Omurga ve omurilik tümörlerinin evrelemesi diğer kanserlerde olduğu gibi genel olarak 4 evredir. 

    Omurga ve omurilik tümörü felç yapar mı?

    Omurga ve omurilik tümörleri felce neden olabilmektedir. Özellikle tedavi edilmeyen veya tedavisinde geç kalınan omurga ve omurilik tümörleri zaman içerisinde felce neden olabildiği gibi aniden gelişerek de felç yapabilirler. Omurga ve omurilik tümörünü bulunduğu bölgeye göre felç boyundan aşağı ya da belden aşağı şekilde gelişebilir. 

    Omurga ve omurilik tümörü fizik tedavi uygulanır mı?

    Omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisinde destekleyici olması bakımından fizik tedavi uygulanabilir. Ameliyattan sonra hastalarda el veya ayaklarında fonksiyon kaybı yaşanmışsa fiziksel tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. 

    Omura ve omurilik tümörü ışın tedavisi uygulanır mı?

    Omurga ve omurilik tümörü tedavisinde radyoterapi yani ışın tedavisi kullanılabilir. Bu hastanın ve tümörün durumuna göre farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem öncesi radyoterapi kullanılırken bazı hastalarda ameliyat sonrası tercih edilebilir. İleri teknoloji radyoterapi cihazları ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. 

    Omurga ve omurilik tümörü ilaç tedavisi uygulanır mı? 

    Omurga ve omurilik tümörü tedavisinde iki şekilde ilaç kullanmak mümkündür. Tedavi planlamasında kemoterapi uygulanacaksa bu konuda uzman onkoloğunvereceği ilaçları yanı sıra yaşanan ağrılara yönelik de ilaç kullanılabilir. 

    Omurga ve omurilik tümörü kan tahlilinden belli olur mu?

    Genellikle metastaz kaynaklı olan omurga tümörleri kan tahlilinden belli olabilir ancak omuriliğin kendisinden kaynaklanan tümörler kan tahliliyle belli olmamaktadır. Bu tümörlerde teşhis için Manyetik Rezonans (MR), Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi radyolojik yöntemler kullanılır.  

    Omurga ve omurilik tümörü tekrarlar mı?

    Genetik yatkınlığı olan bazı iyi huylu omurilik tümörleri tekrarlar. Kötü huylu tümörler de bulunduğu bölgede tekrarlayabilir. 

    Omurga ve omurilik tümörü hastalarında ağrılar için neler yapılabilir?

    Omurga ve omurilik tümörleri hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası kuvvetli ağrı kesicilerle ağrı kontrol altına alınmaya çalışılır. Ancak bazı hastalarda ağrı kesiciler ile giderilemeyen ağrılar için ağrıya neden olan sinirin kesilmesine dayanan cerrahi işlemler uygulanabilir.  Hasta bu durumda normal hayatına devam edebilmekte ancak ağrıyı hissetmemektedir. 

    Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

    Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap