Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    nallıhan hangi coğrafi bölgededir

    1 ziyaretçi

    nallıhan hangi coğrafi bölgededir bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Coğrafi Yapı

            

            Nallıhan Ankara’nın batısında olup; Doğudan Beypazarı, Kuzeybatıdan Göynük, Kuzeyden Mudurnu-Seben, Batıdan Sarıcakaya, Güneyden Eskişehir ve Mihallıçcık’la çevrilidir.

            İl merkezine uzaklığı 160 km’dir. Dört bir tarafı dağ ve tepelerle çevrilidir. Nallıhan Çayının kenarına kurulmuştur. Yüzölçümü 1978 km2’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 625 metredir.İlçe arazisi çok engebelidir.

            Batıda Andız, Kuzeyde Sarıçalı, Doğuda Kara geriş, Güneyde Sündiken dağları vardır. Bu dağlar ve tepeler arasında da dik vadiler bulunduğu gibi dere boylarında ve tepelerin düzlüklerinde ekime müsait araziler bulunur.Dere boyları bilhassa sulu ziraata müsaittir.

            Çayırhan ve Beypazarı'na bitişik kısımlar kısmen düzlüktür. Nallıhan’ın dağları çam ormanları ve meşeliklerle kaplıdır. Bilhassa kuzeye ve batıya gidildikçe orman örtüsü sıklaşır.Doğuda ve güneyde dağ ve tepeler umumiyetle çıplaktır. Arazinin % 48’i Orman, % 25’i tarıma elverişli, % 22’si çayır ve mera, % 5’i çalılıktır.

            Bölge genellikle güneye doğru meyilli olduğundan dere ve çaylar Güneyden geçen Sakarya Nehrine dökülür. Sakarya bölgenin en büyük akarsuyudur.İlçe topraklarından çıkan Pınarbaşı, Nallıhan Çayı, Sofulu belli başlı akarsularıdır.

            Nallıhan’ın iklimi İç Anadolu'nun ve Batı Karadeniz ikliminin özelliklerini gösterir. İlkbahar, Sonbahar ve Kış ayları yağışlı ise de yaz aylarında pek yağış görülmez. Kışlar fazla soğuk olmayıp yağışlı geçer. Sakarya Nehri Vadisinde rakım 200-250 m.ye kadar düştüğünden burada daha ılımlı bir iklim hüküm sürer.

            Nallıhan Dağları çam ormanları ve meşeliklerle kaplıdır. Bilhassa kuzeye ve batıya gidildikçe orman örtüsü sıklaşır. Doğuda ve Güneyde dağ ve tepeler umumiyetle çıplaktır.

    Yazı kaynağı : www.nallihan.gov.tr

    Nallıhan

    Nallıhan

    Nallıhan, Ankara ilinin bir ilçesidir. Ankara'ya 160 km uzaklıkta, tarihi İpek Yolu üzerinde bir ilçedir.

    Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

    Nallıhan adını; yakınından geçen Nallı Suyu ve Osmanlı vezirlerinden Nasuh Paşa'nın yaptırdığı handan alır.

    Nallıhan Kuş Cenneti, Hoşebe, Ilıca Şelalesi, Taptuk Emre, Bacım Sultan, Sarıyar Barajı ve Hidroelektrik Santrali, ilçenin önemli turistik yerleridir. İpek iğne oyaları ile ünlüdür. Yaprak sarma, kapama pilavı, höşmerim ve bayram çörekleri yöresel yemeklerindendir.

    Çayırhan ve Sarıyar adlı iki beldesi bulunmaktaydı. Beldeler 6360 sayılı kanun kapsamında, mahalleye dönüşmüştür.[3]

    İlçede domates ve biber başlıca geçim kaynaklarındandır. Mikroiklima özelliğinden dolayı pirinç yetiştirilebilmekteydi. iklimsel değişimle birlikte zamanla patatese yönelinmiş ancak beklenen verim alınamayınca fasulye ve domates ekimi yaygınlaşmıştır.

    Avcılık için uygun arazisi ve çeşitli av hayvanları bulunmaktadır.

    İlçede bor madeni çıkarılmaktadır. İlçede Çayırhan termik santrali ve Alkim Alkali Kimyaya ait sodyum sülfat üretim tesisi bulunmaktadır. Ayrıca ilçeye bağlı Bozyaka ve Sobran köylerinde bulunan yün ayıklama ve yıkama tesisleri ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır. Sarıyar ve Yenice Hidroelektrik santralleri ile bölgenin önemli enerji üretim tesislerine de ev sahipliği yapan ilçe Nallıhan Kuş Cenneti ve Ilıca (Uyuzsuyu) Şelalesi ile turizm merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir.

    Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

    İlçeye bağlı 84 mahalleden oluşmaktadır.

    Not: Büyükşehir yasası nedeniyle köyler mahalle statüsüne geçtiğinden 2013'ten itibaren kır nüfusu tabloda yer almamıştır.

    Görülesi yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

    Nallıhan kuş cenneti[değiştir | kaynağı değiştir]

    Nallıhan Çayırhan Kuş Cenneti; 179 kuş türünün barındığı, sulak alan bakımdan zengin olan bir bölgedir. Milyonlarca yıl önce iç deniz olan Kuş Cenneti Bölgesi, suyun çekilmesi ile doğal erozyona maruz kalması sonucunda renkli bir yapı oluşmuştur.

    Soyu tehlikede olan Kara leyleğin Türkiye'de en çok yaşadığı bölge olup yine nesli tehlikede olan Küçük karabatak, Kaya kartalı, Bıldırcın kılavuzu, Yaz ördeği, Ulu doğan, Peçeli baykuş, Küçük kerkenez, Akkuyruklu kartal, Balık kartalı, Kara akbaba ve Gökdoğan kuşlarının yaşam alanlarından birisi de burasıdır.[25]

    Kocahan[değiştir | kaynağı değiştir]

    Hanı; Osmanlı Veziri Nasuh Paşa, Osmanlı-İran Antlaşmasından döndükten sonra buraya uğrayarak 1599'da yaptırmıştır.[26] Dikdörtgen şeklinde ve 46 odalı olup odalarında belirli işletmeler, kafeler bulunur.

    Uyuzsuyu/Ilıca Şelalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

    Göynük yolu üzerindeki Karacasu köyünün Sarıçalı Dağı eteğinde yer alan şelale, Ankara sınırları içerisindeki tek şelaledir. Suyunun cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünüldüğünden Uyuzsuyu adını almıştır.[25]

    Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

    Belediye başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

    İlçe okulları[değiştir | kaynağı değiştir]

    Liseler[değiştir | kaynağı değiştir]

    İlköğretim[değiştir | kaynağı değiştir]

    Ağız[değiştir | kaynağı değiştir]

    Nallıhan ilçesinde kullanılan Türk şivesinin Batı Anadolu ağızları içindeki konumu Prof. Dr. Leyla Karahan'ın Anadolu Ağızlarının Sınıflandırılması (Türk Dil Kurumu yayınları: 630, Ankara 1996) adlı çalışmasına göre şöyledir:

    Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

    Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

    Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

    Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde oturan biri Türkiye'nin hangi coğrafi bölgesinde yaşıyor demektir?

    Nallıhan Hangi Coğrafi Bölgede

    Milyoner'de Ankaralı Yarışmacıyı Yanıltan "Ankara" Sorusu

    Milyoner'de Ankaralı Yarışmacıyı Yanıltan

    Nallıhan nerededir nereye bağlıdır? Nallıhan hangi ilin ilçesidir?

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap