motosiklet ruhsat çıkarma ücreti 2023
motosiklet ruhsat çıkarma ücreti 2023 bilgi90'dan bulabilirsiniz
Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti
Motosikletlerde plaka konusu çok uzun zamandır bir sorun olarak gösteriliyor. Bazı modellerde plaka kullanımının zorunlu olmaması diğer motor kullanıcılarını da plaka kullanmamaya itiyor. Özellikle kırsal alanlarda kullanılan motosikletlerde plakaya rastlamak oldukça zor olabiliyor. Bütün bu sorunların yanında motosikletini tamamen kurallara uygun şekilde kullanmak isteyen vatandaşlarımız da bulunmakta.
Motosikletlerini plakalarını alarak, kurallara uygun bir şekilde kullanacak olan vatandaşlarımızın ilk olarak notere gitmeleri gerekli. Satın alma işlemleri için notere gittiklerinde faturalarını göstermeleri gerekiyor. İkinci el araç satın alma işlemlerinde ise önceki ruhsat üzerinden işlemler yapılabilmekte. Buradan da hemen plaka basım alanlarına gidilmesi gerekiyor. Motosiklet plaka çıkarma ücreti 2023 yılında biraz yükselmiş olsa da sorun yaratacak bir seviyede değil. Bu bedel ödenerek kolayca plakalar basılabilir.
Sıfır Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti 2023
Sıfır motosiklet alımlarında kullanıcıların resmi işlemleri gerçekleştirmesi son derece kolaydır. Bayilerden yeni bir motosiklet aldıklarında kendilerine bir fatura verilir. Faturayı yanlarına alan kullanıcılar notere giderek motoru kendi üzerine kayıt ettirirler ve motosiklet için bir ruhsat basılır. Ruhsat işlemleri için otomobillerde olduğu gibi 259 TL ödenmesi gerekmektedir.
Notere ödenen ruhsat ücretlerinin ardından yeni ruhsatlar basılır ve kullanıcılara sunulur. Bu işlemlerin ardından motosiklet sahiplerinin plaka basımı için şoförler odasına gitmesi gerekmektedir. Bazı ilçelerde plaka basım işlemleri farklı alanlarda da yapılıyor olabilir. Noterdeki yetkililer bu konuda sizlere bilgi verebilirler. Plaka çıkarma alanına giden kişiler motosiklet plaka çıkarma ücreti 2022 olarak belirlenen 80 TL meblağı ödedikten sonra plakalarını teslim alabilirler.
2.El Motora Plaka Çıkarma Ücreti
Motosiklet alımlarında her zaman sıfır araçlar tercih edilmiyor. İkinci el motosikletler de oldukça popüler bir seçenek. 2. el motosiklet alımlarında plaka çıkarma işlemleri temelde aynı şekilde ilerliyor. Ancak motosikletin mevcut durumu bu aşamada önemli hale gelmekte.
İkinci el motosiklet alacak olan kişiler, ruhsatı ve plakası olan bir motosiklet aldıkları zaman masrafları düşük seviyede olacaktır. Ruhsat alımları için yine 259 TL ücret ödenir. Bunun sonrasında istenmiyorsa plaka değişikliği yapılmaz ve motosiklet plaka çıkarma ücreti 2022 olarak belirlenen 80 TL ödenmez.
Şehir değişikliği ya da motoru satan kişinin plakasını tutma isteği sebebiyle plaka değişikliği de yapılabilir. Yapılacak olan değişiklikler için plaka basım alanına gidip burada 80 TL ödeme yapılması gerekmektedir.
Yeni Alınan Motora Plaka Çıkarma Süresi
Resmi işlemlerde dijital dünyaya geçiş ile birlikte işlem süreleri çok daha kısaldı. Geçmiş dönemde günler süren işlemler artık birkaç dakika içerisinde halledilebiliyor. Plaka basım işlemleri de bunlardan bir tanesi. Notere gidip ruhsatlarını alan kişiler direkt olarak plaka basım merkezlerinin yolunu tutarlar. Motosiklet plaka çıkarma ücreti 2022 ödendikten sonra plaka basımı için sıraya girilmiş olacaktır.
Plaka basımlarında yoğunluk önemli bir etmendir. Büyük şehirlerdeki basım alanlarında birkaç saat sıra beklenmesi gerekebilir. Ancak küçük şehirlerde yarım saat içerisinde plakaların basımı tamamlanıp teslimatı gerçekleşecektir. Motosikletlerini aldıktan sonra sabahtan notere giden kişiler öğlen saatine kadar plakasını da çıkarmayı başaracaktır. Plaka merkezlerine ulaşımda sorun olursa ya da sıra varsa öğleden sonra işlemler tamamlanır ancak ertesi güne sarkmaz.
Faturalı Motora Plaka Çıkarma 2023
Motosikletler satın alındığında fatura kesimi yapılır. Araç sahiplerine motosikletin faturaları verilir ve bu fatura ile birlikte notere giderek ruhsat çıkarması talep edilir. Yazımızın ilk kısmında da bahsettiğimiz gibi bazı motosikletler bu işlemleri yapmaz ve yasadışı yollardan motosikleti kullanmaya devam eder. Motosikletlerin bu şekilde satışı da mümkündür.
Faturası bulunan ancak plakası bulunmayan bir motosikleti alan kişiler notere giderek kendi adına ruhsat çıkarırlar. Ruhsat işlemlerinde bir ceza uygulanmaz. Ancak plakasız araç kullanmanın 2023 yılı için belirlenen 3.091 TL cezası bulunmaktadır. İlk olarak bu bedelin ödenmesi şarttır. Bu ceza ödendikten sonra plaka çıkarma işlemleri standart bir şekilde devam eder ve motosiklet plaka çıkarma ücreti 2023 yılı için 80 TL olan ücret ödenerek plakalar alınır.
Faturasız Motora Plaka Çıkarma 2023
Faturası bulunmayan motosiklet plaka çıkarma ücreti 2023 yılı için çok daha yüksek olur. İlk olarak satışın yapıldığı mağazaya gidilerek yeniden faturanın basılması istenir. Bayilere bu aşamada bir bedel ödenmesi gerekir. Eğer motosiklet alınmasının üzerinden 3 aydan fazla süre geçmişse faturalar tekrar basılamaz ve sorunlar ortaya çıkar. Bayiler yeni bir fatura keserken belirli vergilere tabi tutulurlar ve bu vergilerin de motosiklet sahibi tarafından ödenmesini isterler. Buna ek olarak plakasız araç kullanma cezaları da üzerine eklendiğinde oldukça yüksek ücretler kullanıcıların karşısına çıkacaktır.
Motosiklet Fuarı
Honda Motosiklet Fiyat Listesi
Yazı kaynağı : www.motosikletalsat.com
Sıfır Motor Alırken Masraflar 2023
Sıfır motosiklet satın almak herkes için çok heyecan verici bir durum. Bir yandan motosiklet tutkunuzu harekete geçirecek bir araca sahip olmak bir yandan da yepyeni bir araç kullanmanın verdiği heyecanı hissetmek herkes için olumlu bir durum. Sizi çok mutlu edecek bu anları yaşarken belli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Aksi halde yeni motorunuz ile trafiğe çıkmanız mümkün değil.
Motorunuzu satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk işlem zorunlu trafik sigortasını yaptırmak olacaktır. Trafik sigortası olmadan ruhsat çıkarmanız dahi mümkün olmaz. Bu işlemi isterseniz internet üzerinden gerçekleştirebilir, isterseniz de size en yakın sigorta şirketine giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Motor alırken masraflar 2023 senesi için bu işlem ile başlayacaktır.
Zorunlu trafik sigortanızı yaptırdıktan sonra notere giderek ruhsatınızı çıkarmanız için önünüzde hiçbir engel bulunmamaktadır. Motor alırken masraflar 2023 senesinde ruhsat çıkarma işlemi ile devam eder. Hangi ilde olursanız ya da hangi notere giderseniz gidin ruhsat için ödemeniz gereken ücretler değişmeyecektir. Noterin vezne kısmına bu ödemeleri yaparak ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
Ruhsatınızı elinize aldıktan sonra yapmanız gereken işlem ise plakanızı çıkarmak olacaktır. İlçede bulunan şoförler odasına giderek plaka basım için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Plakanızın ne olacağı noterde belirlenecektir. Basım yerleri yalnızca belirtilen basım işlemlerini gerçekleştirir. Basım için belirlenen ücreti ödediğinizde 1 saat içerisinde plakanız size teslim edilebilir.
Motorunuzu satın aldıktan sonra plaka işlemleri ile motorunuz kullanıma hazır bir hale gelir. Ancak muayenesi yapılmamış bir aracın da trafiğe çıkışı mümkün olmaz. Haliyle randevunuzu oluşturup araç muayenesini eksiksiz bir şekilde geçirmeniz gerekli. Araç muayeneleri TÜVTÜRK üzerinden gerçekleştirilir ve araç türüne göre belirlenen ücretleri bulunur. Bu ücretler ödendikten sonra motorunuzun muayenesi yapılacak ve önünüzde bir engel bulunmayacaktır.
Sıfır Motor Alırken Masraflar
Yazımızın ilk kısmında motosiklet satın alım işlemleri sonrasında yapılması gereken bir dizi işlemden bahsettik. Eğer sıfır bir motosiklet satın alıyorsanız saydığımız bu işlemlerin tamamını yapmak zorunda olacaksınız. Bu işlemleri yapmadan motosikletinizi sağlıklı bir şekilde kullanmanız mümkün olmaz. Trafikteki polis çevirmelerinde çok büyük cezalar alabilirsiniz.
İlk olarak motosikletinizin sigorta işlemlerinden başlamalısınız. Motor alırken masraflar 2023 listesinin ilk sırasında yer alan zorunlu trafik sigortası için ortalama 1100 TL ödemeniz gerekir. Bu ücret İstanbul’da 1300 TL seviyelerine çıkar. Motosikletiniz yeni olduğundan ücret taban seviyesinden olabilir. Tabi burada sizin kaza geçmişiniz de ön planda olacaktır.
Sigortanızı başarılı bir şekilde yaptırdıktan sonra hemen notere gitmeniz gerekir. Noterde ruhsatınızın basımı için sizden 259 TL talep edilecektir. Vezneye bu parayı yatırdıktan sonra satın aldığınız sıfır motor için ilk ruhsat basılmış olur. Ruhsatın hemen ardından şoförler odasına hareket etmeniz gerekecektir. Şoförler odasında plaka basımı yapılır ve bu aşamada da sizlerden 80 TL talep edilmektedir.
Plakanızı aldıktan sonra araç muayene işlemlerini yaptırmanız gerekmektedir. Muayene işlemlerinde motosikletler ve traktörlerden minimum ücretler alınır. Bu ücret de ruhsat çıkarmak için ödenen 259 TL ile aynıdır. Aracınız büyüdükçe muayene için ödeyeceğiniz bu ücret de artar. Ancak motosikletlerde en düşük ücret olan 259 TL talep edilmektedir. Böylece sıfır motor alırken masraflar 2023 listesindeki tüm harcamalar gerçekleşmiş olur.
2. El Motor Alırken Masraflar
Motorunuzu sıfır almamak da bir tercihtir. Çok daha ekonomik bir alışveriş yapmak isterseniz ikinci el motosikletleri tercih etmeniz mümkün olur. İkinci el motor alırken masraflar 2023 senesinde sıfır motosikletlere göre daha düşük olabilir. Burada birkaç farklı etmen devreye girer.
Sıfır motosiklette olduğu gibi ruhsat ve sigorta işlemlerinin yine yapılması gerekmektedir. Bu masraflardan kaçınmak mümkün olmaz. Üstelik motosikletinizin eskiyse ödemeniz gereken sigorta bedeli biraz artacaktır. Çünkü eski motosikletlerin daha yüksek kaza riski ortaya çıkardığı düşünülür.
İkinci el motor alırken masraflar 2023 senesinde plaka aşamasında düşmeye başlar. Aynı plakayı kullanmaya devam edecekseniz plaka çıkarma ücreti olan 80 TL’yi ödemenize gerek kalmaz.
Muayene aşamasına da benzer bir süreç yaşanır. Eğer aracın muayene süresinin dolmasına zaman varsa gidip muayene yaptırmanız gerekmez. Haliyle muayene ücreti olan 259 TL’yi ödemek zorunda kalmazsınız. İlerleyen dönemde muayene süresi dolunca bu ücret ödenerek muayene işlemleri gerçekleşir.
Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti
Motosiklet Fuarı
Honda Motosiklet Fiyat Listesi
Yazı kaynağı : www.motosikletalsat.com
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023
Araç hakkındaki tüm önemli bilgilerin bulunduğu, aracın kimliği olan Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023 nasıl yapılır?
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023
Herhangi bir otomobil veya ticari araç alım satımı ya da trafik çevirmesi durumunda ilk bakılacak belgelerden biri ruhsat olacaktır. Peki Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Ruhsatta Hangi Bilgiler Yer Alır?
Ruhsatta aracın teknik bilgilerini ve araç sahibinin kişisel bilgilerini içeren iki sayfa bulunur.
Teknik bilgilerin yer aldığı sayfada:
REKLAM
REKLAM
Daha önceleri Emniyet Müdürlükleri Trafik Tescil Şubeleri tarafından yapılan araç tescil işlemleri 01.02.2018 tarihli yasal düzenleme sonrasında noterlikler üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Bu işlemlerin noter tarafından gerçekleştirilebilmesi için Araç Sicil ve Tescil Sistemi (ARTES) kurulmuştur. Araç tescil işlemleri, Türkiye genelinde 1931 noterlikte ve istenilen noterde yapılabilir.
Ruhsat işlemlerinin noterliklerde gerçekleşmeye başlamasıyla birlikte ruhsatın eve gelmesini bekleme devri de sona erdi. Artık araç aldıktan sonra devir işlemleri yapıldıktan sonra ruhsat da aynı noterden alınabiliyor. İkinci el araç alımlarında aşağıdaki işlemleri satın alan kişi yaptırırken, sıfır araç alımlarında bu işlemleri aracın alındığı bayii gerçekleştirir. Aldığınız arabanın plakası değişmeyecekse noterde ruhsat işlemleriniz yaptırmak için gereken şartlar şunlardır:
Plaka değişikliği olacaksa yapılması gerekenler:
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023 kapsamında araç cinslerine göre başvuruda gereken belgeler önem kazanıyor.
Otomobil:
Minibüs/Kamyonet/Motosiklet:
Otobüs/Kamyon/Çekici:
Mevcut aracın renginin komple değiştirilmesi ya da aracın kaplatılması durumlarında ruhsatın mutlaka değiştirilmesi gerekir. Bu işlem de noterde gerçekleştirilir. Ruhsatta renk değişikliği işlemi için gerekli belgeler:
Araç Ruhsatı Yenileme
Araç ruhsatının kaybedilmesi veya araç üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı durumunda ruhsatın yenilenmesi gerekir. Ruhsat yenileme işlemi de noterler aracılığıyla gerçekleştirilir.
Ruhsat yenileme için gerekli evraklar:
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023 kapsamında motorlu araç tescil belgesi ücreti 557 TL, noterde araç alım-satım işlemleri için toplam ödemeniz gereken tutar ise 930,09 TL’dir.
Araç ruhsat sorgulama işlemi e-devlet üzerinden yapılabilir. turkiye.gov.tr adresine girip “Adıma Tescilli Araç Sorgulama” sayfasına giderek kimlik bilgileriniz ile giriş yapıp sorgulama yapabilirsiniz.
Ruhsatın kaybolması durumunda, ruhsatın kötü amaçlarla kullanılmasını önlemek ve ruhsatın sizin sorumluluğunuzda olmadığını göstermek için, il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek araç ruhsatınızı kaybettiğimize dair bilgilendirme yapmalısınız. Bildirim, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde yapılmadır. Aksi durumda, yaşanacak olumsuzluklarda çeşitli mağduriyetler yaşamanız söz konusu olabilir. Gerekli bildirimleri yaptıktan sonra yeni bir ruhsat çıkarmak için notere giderek işlemleri tamamlamalısınız. 2023 yılı için ruhsatsız araç kullanmanın cezası 370 TL’dir.
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023
Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.
Yazı kaynağı : www.vidyoto.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.