milletvekili adayi olmak icin yatirilan para
milletvekili adayi olmak icin yatirilan para bilgi90'dan bulabilirsiniz
Milletvekili aday adaylığı için partilerin başvuru ücretleri ve tarihleri! Milletvekili olma şartları neler?
Milletvekili aday adaylığı için partilerin başvuru ücretleri ve tarihleri! Milletvekili olma şartları neler?
Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılmasının kesinleşmesi sonrasında siyasi partiler de milletvekilliği aday adaylığı için koşullarını ve başvuru ücretlerini belirledi. Böylece Milletvekili aday adayları başvuru kuyruğuna girdi. Peki, Milletvekili olma şartları neler? İşte partilerin Milletvekili aday adalığı ücretleri ve tarihleri…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 Mart'ta imzaladığı karar ile 14 Mayıs 2023 seçim süreci başladı. 2023 seçimlerinin 14 Mayıs'ta olacağının kesinleşmesinin ardından siyasi partiler vekil aday adaylığı için başvuru tarihlerini ve ücretlerini açıkladı. İşte siyasi partilerin milletvekilliği aday adaylığı için başvuru tarihleri ve başvuru ücretleri detayları…
MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI İÇİN PARTİLERİN BAŞVURU ÜCRETLERİ VE TARİHLERİ
AK PARTİ
AK Partili başvuru ücretleri yetişkinler için 20 bin TL, kadınlar ve gençler için 10 bin TL şeklinde, engelliler içinse 5 bin TL olarak belirlendi. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti'de milletvekili aday adaylığı başvuru süresinin 22 Mart 17.00'ye kadar uzatıldığını açıkladı. Milletvekili adaylık başvurusu için tüm detaylara ulaşmak için TIKLAYIN!
MHP
MHP'de milletvekili aday adaylığı başvuruları 14 Mart'ta başlayıp 21 Mart'ta sona erecek. Başvuru aidatı olarak adaylardan 3 bin lira alınacak. Yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan ise aidat alınmayacak. Aday adayları, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edebilecek. Adaylar merkezi yoklama ile belirlenecek.
CHP
CHP'de de milletvekilliği genel seçimleri için aday adaylığı başvurusu da 13 Mart’ta başlayacak ve 20 Mart'a kadar sürecek. Başvuru ücreti ise 30 bin lira olarak belirlendi. Başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Başvurular için aday adaylarından ayrıca 3'er bin lira da dosya ücreti alınacak. Depremlerden etkilenen Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay'da başvuru yapacak aday adaylarından ücret alınmayacak.
SAADET PARTİSİ (SP)
Saadet Partisi’nde ise, müracaatlar 13 Mart 2023 Pazartesi başladı, 17 Mart 17.00’de sona erdi. Saadet Partisi milletvekili aday adayı olmak isteyenler müracaatlarını İl Başkanlıklarına veya doğrudan Genel Merkeze yapabilecekler. Saadet Partisi, milletvekili aday adaylığı katkı payı, erkekler için 15 bin TL, kadın ve gençler için 10 bin TL, engelliler için beş bin TL olarak belirlendi. Deprem Bölgesindeki iller için (Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana, Elazığ)aday adaylığı katkı payı alınmayacağı belirtildi.
İYİ PARTİ
İYİ Parti Sözcüsü Küşrad Zorlu partisinin milletvekili aday adaylığı başvurularının 15 Mart'ta başlayacağını ve 22 Mart’ta tamamlanacağını açıkladı. Erkeklerden 30 bin TL, kadınlardan ve gençlerden 15 bin TL ücret alınacağını belirten Zorlu, engelli aday adaylarından ise ücret talep edilmeyeceğini kaydetti.
DEVA PARTİSİ
20 Mart Pazartesi günü saat 17:00’ye kadar sürecek olan başvurularda erkek aday adayları 5000 TL, kadın ve genç (30 yaş altı) aday adayları ise 2500 TL ödeyecek. Engelli aday adayları ve deprem bölgesinden başvuru yapacak aday adayları için de başvuru ücreti 1000 TL olarak belirlendi.
YENİDEN REFAH PARTİSİ
Yeniden Refah Partisi (YRP), milletvekili adaylığı için başvuru ücreti erkekler için 7 bin 500 TL, kadınlar için ise beş bin TL olarak belirlendi. Deprem bölgesinde olanlar ya da depremden etkilenenlerden ise ücret alınmayacak. Milletvekili aday adaylığı için başvurular 21 Mart Salı günü mesai bitimine kadar gerçekleştirilebilecek.
TİP
TİP aday adaylarından ücret istemezken deprem bölgelerinde yaşayan yurttaşlar için en az bir gıda ve bir hijyen kolisi hazırlanıp iletilmesi şartı konuldu.
HDP’DE 15 BİN TL
HDP’de Adaylık başvuru ücreti henüz ilan edilmedi ancak 15 bin TL olması, kadın ve engelliler için pozitif ayrımcılık uygulanması bekleniyor.
MEMLEKET PARTİSİ
Milletvekilliği aday adaylığı için 10 bin lira ve 2 bin lira da dosya masrafı belirlendi.
GELECEK PARTİSİ
Milletvekili adaylığı için 10 bin lira, kadın ve gençler için 5 bin lira, yüzde 40 engelli ve üzeri engelliler için ise 2000 lira olarak belirlendi.
MİLLETVEKİLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Kısıtlı olmamak, hür olmak
- Herhangi bir kamu görevinde yasaklı pozisyonda olmamak
- 1 seneden daha uzun bir zaman hapis cezası almamış olmak
- Taksirli suçların hiçbirinden kesinlikle hapis cezası almamış olmak
- Yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olmak. Devlet sırlarını açığa çıkarmak, kaçakçılık vb. gibi suçlar yüz kızartıcı suçlara örnek gösterilebilir.
- İdeolojik gösterilere katılmamış olmak
- Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması
- Eğitim konusunda en az ilkokul diplomasına sahip olması
MİLETVEKİLİ OLMAK İÇİN KİMLER İSTİFA ETMELİ?
- Hakim ve savcılar
- Yüksek Öğretim Kurumları'na bağlı kurul üyeleri ve öğretim elemanları
- Silahlı Kuvvet çalışanları
- Yüksek Yargı Organlarına mensup kişiler milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmek zorundalardır.
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Milletvekili Aday Adaylığında Cep Yakan Ücretler
Türkiye, çok partili siyasal yaşamın 20’nci genel seçimi için 24 Haziran’da sandık başına gidecek. 92 siyasi partiden seçime katılma hakkına sahip olan 11’i, 16 Nisan referandumunda üye sayısı 550’den 600’e çıkan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne adaylarını sokmaya çalışacak.
Geçen yıl yapılan referandumunda kabul edilen bir başka değişiklik ise milletvekili seçilme yaşıydı.1924 Anayasası’nın kabul edilmesinin ardından 2002’ye kadar olan tüm seçimlerde 30 olan milletvekili seçilme yaşı, 2007 Seçimlerinde 25’e çekildikten sonra referandumla 18 yaşına düşürüldü.
En pahalı başvuru CHP’den
Seçimlere girecek partiler, milletvekillerinin başvuru şartlarını açıklamaya başladı. Milletvekili aday adaylarından en fazla başvuru ücreti talep eden Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Genç ve engellilerden 5 bin lira başvuru ücreti talep eden ana muhalefet partisi, diğer aday adaylarından ise 10 bin lira alacak. Milletvekili adayları başvuru bedellerine ek olarak 1000 lira da dosya ücreti ödeyecek.
AK Parti ise kadınlar ve erkekler için ayrı başvuru ücreti belirledi. Erkek milletvekili aday adayları başvuru için 6 bin lira, kadınlar 3 bin lira ödeyecek. Engelli adaylar ise 1000 lira karşılığı aday adayı listesine ismini yazdırabilecek.
Erken seçimin yolunu açan Milliyetçi Hareket Partisi, erkek ve kadın adaylar arasında ayrım gözetmedi. MHP, tüm adaylar için 2500 TL başvuru ücreti belirledi. Gazi ve engellilerin bedelsiz adaylık başvurusu yapmaları mümkün. İYİ Parti de tıpkı MHP gibi gazi ve engellilerden başvuru ücreti almayacağını açıkladı. İYİ Parti’nin diğer aday adaylarından talep ettiği ücret ise MHP’nin iki katına tekabül eden 5000 lira.
Saadet Partisi ise kadın ve gençlerden 1500 lira, diğer adaylardan 3000 lira başvuru bedeli alacak.
Kimler milletvekili olabilir?
Anayasa’nın 76’ncı maddesine göre; kamu hizmetinde yasaklı ve askerlikle ilişiği olmayan, devlet sırlarını açığa vurmamış, terör eylemlerine katılmamış, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmayan, kaçakçılık ile dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı (hileli) iflas gibi yüz kızartıcı suçlara bulaşmamış olan ,18 yaşını doldurmuş her Türk en az ilkokul mezunu olmak kaydıyla milletvekili seçilebilecek.
Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının ise milletvekilliğine aday olmak için görevlerinden ayrılmaları gerekiyor.
Emniyet Genel Müdürü, SGK Başkanı ve Burdur Valisi AK Parti’den vekil olmak için istifa etti
Kamu çalışanları için görevden ayrılmaları için son gün perşembe günüydü. Aralarında Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu bürokratlar Adalet ve Kalkınma Partisi’nden milletvekili olabilmek için görevlerinden ayrıldılar.
İktidar partisinden milletvekili olmak için başvurularını yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ile Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı da istifalarını veren isimler arasında.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise CHP’den milletvekili olmak için görevinden istifasını verdi.
YSK milletvekili aday listelerini 21 Mayıs’a kadar bekliyor
Tüm partiler başvurularda nüfus kağıdı örneği, adli sicil ile arşiv kaydı belgesi, askerlik belgesi ve engelli adaylardan sağlık raporu da talep ediyor.
Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP’de adaylık başvuruları 26 Nisan’da başladı. İktidar partisi 30 Nisan’a kadar muhalefet partisi ise 3 Mayıs’a kadar başvuru alacak. CHP ise AKP’nin başvuruları kapattığı 30 Nisan’dan 7 Mayıs’a kadar talepleri kabul edeceğini açıkladı.
Yüksek Seçim Kurulu, milletvekili listeleri için son başvuru tarihini 21 Mayıs olduğunu duyurdu.
Yazı kaynağı : www.voaturkce.com
Milletvekili adayı olmak için ne kadar parayı gözden çıkarmalı - Güncel - ODATV
Bağımsız adaylar, 10 bin 167 TL’yi vekil olabilmek için gözden çıkarmak zorunda kalacak. Milletvekili seçimine bağımsız olarak katılacak adaylar en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı kadar parayı ilgili mal sandığına yatıracaklar. Emanete yatırılacak para miktarı ise 10 bin 167 TL olarak belirlendi. Bağımsız adayların, adaylıktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatırdıkları paraları geri almaları için 11 Nisan'a kadar istifalarını YSK'ya bildirmeleri gerekiyor.
Siyasi partiler, milletvekili aday listelerini en geç 7 Nisan Salı günü Yüksek Seçim Kurulu’na bildirecek. 19 Nisan 2015 Salı gününden sonra aday listeleri kesinleşecek. 23 Nisan 2015 Perşembe gününden itibaren ölüm veya istifa nedeni ile aday listelerinde oluşacak eksikliklerin tamamlanması mümkün olmayacak. Bu kişilerin seçilmiş bulunmaları halinde yerlerine kendilerinden sonra gelenler seçilmiş sayılacak. Bağımsız adaylar aday olabilmek için 10 bin 167 TL yatırmak zorunda olacak.
Yüksek Seçim Kurulu’nun 25. dönem milletvekili genel seçiminde bağımsız ve siyasi partilerin aday bildirimine ilişkin belirlediği usul ve esaslar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. 25 yaşını dolduranların milletvekili seçilebileceği anımsatılan kararda, en az ilkokul mezunu olmayanların, kısıtlıların, yükümlü olduğu askerlik hizmetim yapmamış olanların, kamu hizmetinden yasaklıların, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanların; zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarım açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanların, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemeyecekleri belirtildi. Seçim Takvimine göre, siyasi partiler, aday bildirimlerini elektronik ortamda ve ayrıca cetveller halinde 7 Nisan 2015 Salı günü saat 17.00'ye kadar YSK’ya verecek. Siyasi partiler, seçime katılacakları her ile ait aday listelerini ayrı ayrı bildirecek. 19 Nisan 2015 tarihine kadar YSK’ya bildirilen istifalar veya ölüm nedeni ile eksiklik oluşan listelerin tamamlattırılması mümkün olacak, bu tarihten sonraki istifalar veya ölümlerin listelerin tamamlattırılması yönünden dikkate alınmayacak.
İSTİFALAR BİZZAT YAPILACAK
Milletvekili adaylarının incelenmesi işlemlerinin hızlı yürütülebilmesi için adaylara ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını gösteren nüfus cüzdanı örneğinin, öğrenim durumunu gösterir diploma suretinin, askerlik belgesi ile adli sicil ve arşiv kaydının da YSK’ya sunulması gerekiyor.
Kararda, Anayasa'nın 76. Maddesinde ve 2839 sayılı Kanun'un 11. maddesinde belirtilen nitelikte bir ceza mahkûmiyeti nedeniyle milletvekili seçilme hakkını yitirmiş bulunan adayların, "memnu hakların iadesi" veya mahkemece verilecek "yasaklanmış hakların geri verilmesi" kararı ile başvurabilecekleri anımsatıldı. Siyasi partilerin YSK’ya verdikleri listelerde, siyasi parti mührü olacak ve parti yetkililerinin imzasını taşıyacak. Taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olup da cezaları ertelenmiş olan adalar, beş yıl içinde, başka bir suçtan hüküm giymemiş olduklarını kanıtlayabilmeleri için söz konusu tecilli mahkûmiyet kararlarının 10 Mart 2015'den sonraki tarihli kesinleşme şerhlini YSK’ya sunacak.
Kasıtlı bir suçtan dolayı 1 yıldan az süre ile seçilme hakkı yoksunluğunu doğuracak biçimde kesinleşmiş hapis cezası bulunan adaylar ise bu cezaların infaz edildiğine veya infaz edilmiş sayıldıklarına ilişkin belgelerini Kurula sunacak. Seçime katılan siyasi partilerin iller toplamının en az yarısında o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısı kadar aday göstermeleri gerekiyor. Eksik aday gösteren siyasi partiler, bu eksikliği YSK’ca verilen sürede tamamlayacaklar. Adaylık istifaları YSK’ya ve il seçim kurulu başkanlığına doğrudan ve bizzat kimlik göstererek yapabilecek. İstifalar ayrıca YSK’ya belirlenen süre içinde noter vasıtasıyla da gönderebilecek. Seçim Takvimine göre, 19 Nisan 2015 Salı gününden sonra ve aday listeleri kesinleşecek. 23 Nisan 2015 Perşembe gününden itibaren ölüm veya istifa nedeni ile aday listelerinde oluşacak eksikliklerin tamamlanması mümkün olmayacak. Ancak bu kişilerin seçilmiş bulunmaları halinde istifalarının hüküm ifade edeceğine ve yerlerine kendilerinden sonra gelenler seçilmiş sayılacak.
BAĞIMSIZ ADAYLAR 10 BİN 167 TL YATIRACAK
25. Dönem Milletvekili Genel Seçimine bağımsız aday olarak katılmak isteyenlerin, 7 Nisan 2015 Salı günü saat 17.00'ye kadar milletvekili seçilmek istedikleri çevrenin il seçim kuruluna, yasal şart ve nitelikleri taşıdıklarım belirten bir dilekçe ile bizzat veya bağımsız milletvekili adaylığı başvurusuna münhasır olarak verilen özel noter vekâletnamesine istinaden yapılacak bağımsız adaylık başvuruları kabul edilecek.
Bağımsız adaylar, 10 bin 167 TL’yi vekil olabilmek için gözden çıkarmak zorunda. Milletvekili seçimine bağımsız olarak katılacak adaylar en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı kadar parayı ilgili mal sandığına yatıracaklar. Bağımsız adaylar ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı örneğini, öğrenim durumunu gösterir diploma örneğini, askerlik belgesini (aslı veya noter tarafından onaylanmış) ve ayrıca adli sicil ve arşiv kaydı belgelerini de ekleyecek. Emanete yatırılacak para miktarı ise 10 bin 167 TL. Bağımsız adayların, adaylıktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatırdıkları paraları geri almaları için 11 Nisan'a kadar istifalarını YSK'ya bildirmeleri geriyor. Milletvekilliği için adaylıktan vazgeçenler, kimlik göstermek suretiyle doğrudan doğruya ve şahsen Yüksek Seçim Kurulu'na veya il seçim kurulu başkanlığına başvurabilecek.
Odatv.com
Yazı kaynağı : www.odatv4.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.