milletvekili aday adayı maaşları
milletvekili aday adayı maaşları bilgi90'dan bulabilirsiniz
Aday adayları belli oluyor: Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor? 2023 milletvekili maaşları ne kadar? İşte detaylar
Türkiye, 14 Mayıs tarihinde seçime gitmeye hazırlanıyor.
“Milletvekilleri ne kadar maaş alıyor? 2023 milletvekili maaşları ne kadar?” sorularının yanıtı merak ediliyor.
Edinilen bilgilere göre; 2021 yılında milletvekili maaşı 25 bin TL iken, 2022’de yılın ilk 6 ayında bu rakam 40 bin TL’ye yükseldi.
2022 yılının temmuz ayında milletvekili maaşları 56 bin TL’ye yükselmişti.
2023 yılında asgari ücrete ve memurlara yapılan zamlarla beraber milletvekili maaşlarının da 73 bin 379 TL’ye yükseldiği ifade edilmişti.
PEKİ MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI NASIL BELİRLENİR?
Milletvekili maaşları; TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emeklilerine Dair Kanun hükümleri çerçevesinde belirleniyor.
Kanunun 1. maddesi şu şekilde:
“"Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktardır. En yüksek devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar bu kanuna göre de gelir vergisine tabi tutulmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak ödenir. Bu yolluklar herhangi bir suretle haczedilemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanırlar.”
En Yüksek Devlet Memuru ifadesi Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı için kullanılıyor.
Görsel Kaynak: AA
Yazı kaynağı : anadoludabugun.com.tr
İşte siyasi partilerin 'aday adaylığı' tarifesi
27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde aday gösterilecek isimlerin tespiti için yoğun çalışma yürüten siyasi partiler, milletvekili aday adaylarından alacağı ücretleri de belirledi.
AK Parti'de, 24 Nisan'da başlayan aday adaylığı başvuruları, yarın sona erecek. Başvurular, Genel Merkez ve il başkanlıkları üzerinden yapılabiliyor.
AK Parti, adaylık başvurusu için özel aidat olarak erkek adaylardan 6 bin lira, kadın ve genç adaylardan 3 bin lira, engellilerden ise bin lira alıyor.
Başvuruların sona ermesinin ardından AK Parti'de, 3-4 Mayıs'ta temayül yoklaması yapılacak.
CHP'de adaylık için yüksek ücret
Adaylık başvurularının 30 Nisan'da başlayacağı CHP'de bu süre 7 Mayıs'ta sona erecek.
Başvuru ücreti olarak kadın, genç ve engellilerden 5 bin, diğer aday adaylarından ise 10 bin lira alınacak. CHP, bu rakamla partiler arasında en yüksek aday adaylığı ücreti talep eden parti oldu.
Başvuru aidatı dışında müracaat sırasında bin lira dosya ücreti talep edilecek.
MHP'de başvuru süresi bir hafta
MHP'de milletvekili adaylık başvuruları 26 Nisan'da başladı, 3 Mayıs'ta sona erecek.
Aday adayları, bu tarihler arasında MHP Genel Merkezi Seçim İşleri Kayıt Kabul Birimine şahsen müracaat edecek. MHP'de aday adaylarından 2 bin 500 lira başvuru aidatı alınıyor, engelli aday adaylarından başvuru ücreti istenmiyor.
HDP'de adaylık süreci başladı
HDP'den adaylık başvuruları bugün alınmaya başlandı, 5 Mayıs'ta sona erecek.
Aday adayları, Genel Merkez'in yanı sıra Adana, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Van'daki Aday Adayı Başvuru Komisyonları'na şahsen başvurabilecek.
HDP'ye adaylık başvurusunda bulunan erkekler 2 bin 500 lira ödeyecek, kadın, genç ve engellilerden ücret talep edilmeyecek.
İYİ Parti'de başvuru ücreti 5 bin lira
İYİ Parti'de milletvekili aday adayı başvuru süreci 30 Nisan'da başlayacak, 4 Mayıs'a kadar sürecek. Aday adayları başvurularını yalnızca parti genel merkezine yapabilecek.
Başvuru aidatı olarak erkek adaylardan 5 bin lira, kadın ve genç adaylardan 2 bin 500 lira, engelli adaylardan ise bin lira alınacak. Gazi aday adaylarından başvuru ücreti talep edilmeyecek.
BBP şehit yakınlarından ücret almıyor
Büyük Birlik Partisi'nde (BBP) ise 24 Haziran seçimine ilişkin aday adaylığı müracaatları 7 Mayıs'a kadar devam edecek.
BBP'de erkek adaylardan bin lira, kadın adaylardan 500 lira adaylık başvuru ücreti alınırken, engelliler ve şehit yakınlarından ücret talep edilmiyor.
Saadet Partisi'ne başvurularda son iki gün
Milletvekili aday adaylığı için başvuruların 30 Nisan'a kadar devam edeceği Saadet Partisi'nde, aday adayları, il başkanlıklarına veya partinin genel merkezine şahsen başvuru yapabiliyor.
Başvuru ücretleri, erkek aday adayları için 3 bin lira, kadın ve genç aday adayları için bin 500 lira olarak belirlendi.
Vatan Partisi, HÜDA PAR ve BTP'de aday adaylığı ücretsiz
Seçime girecek partilerden Hür Dava Partisi'nde (HÜDA PAR) milletvekili aday adaylığı başvuruları 10 Mayıs'a kadar devam edecek.
HÜDA PAR'da, milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunanlardan ücret alınmıyor.
Milletvekili aday adaylığı için başvuranlardan herhangi bir ücret talep etmeyen Vatan Partisi'nde ise başvurular, 18 Mayıs'a kadar sürecek.
Bağımsız Türkiye Partisi'nde (BTP) başvurular 25 Nisan'da başladı, 7 Mayıs'a kadar devam edecek. BTP'den milletvekili aday adayı olmak isteyenlerden ücret talep edilmiyor.
Demokrat Parti'de (DP) de başvurular 11 Mayıs'a kadar sürecek. Erkek aday adaylarından 2 bin 500 lira başvuru ücreti alan parti, kadın ve gençlerden ücret talep etmiyor.
Bağımsızlar 13 bin 916 lira yatıracak
Bağımsız milletvekili adayı olmak isteyenler, 21 Mayıs Pazartesi, saat 17.00'ye kadar milletvekili seçilmek istedikleri çevrenin il seçim kuruluna başvuracak.
Adaylar, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı kadar parayı ilgili mal sandığına yatıracak. Emanete yatırılacak para miktarı 13 bin 916 lira olarak belirlendi.
Bağımsız adayların, adaylıktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatırdıkları paraları geri almaları için 25 Mayıs'a kadar istifalarını Yüksek Seçim Kurulu'na bildirmeleri gerekecek.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Milletvekili Aday Adaylığında Cep Yakan Ücretler
Türkiye, çok partili siyasal yaşamın 20’nci genel seçimi için 24 Haziran’da sandık başına gidecek. 92 siyasi partiden seçime katılma hakkına sahip olan 11’i, 16 Nisan referandumunda üye sayısı 550’den 600’e çıkan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne adaylarını sokmaya çalışacak.
Geçen yıl yapılan referandumunda kabul edilen bir başka değişiklik ise milletvekili seçilme yaşıydı.1924 Anayasası’nın kabul edilmesinin ardından 2002’ye kadar olan tüm seçimlerde 30 olan milletvekili seçilme yaşı, 2007 Seçimlerinde 25’e çekildikten sonra referandumla 18 yaşına düşürüldü.
En pahalı başvuru CHP’den
Seçimlere girecek partiler, milletvekillerinin başvuru şartlarını açıklamaya başladı. Milletvekili aday adaylarından en fazla başvuru ücreti talep eden Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Genç ve engellilerden 5 bin lira başvuru ücreti talep eden ana muhalefet partisi, diğer aday adaylarından ise 10 bin lira alacak. Milletvekili adayları başvuru bedellerine ek olarak 1000 lira da dosya ücreti ödeyecek.
AK Parti ise kadınlar ve erkekler için ayrı başvuru ücreti belirledi. Erkek milletvekili aday adayları başvuru için 6 bin lira, kadınlar 3 bin lira ödeyecek. Engelli adaylar ise 1000 lira karşılığı aday adayı listesine ismini yazdırabilecek.
Erken seçimin yolunu açan Milliyetçi Hareket Partisi, erkek ve kadın adaylar arasında ayrım gözetmedi. MHP, tüm adaylar için 2500 TL başvuru ücreti belirledi. Gazi ve engellilerin bedelsiz adaylık başvurusu yapmaları mümkün. İYİ Parti de tıpkı MHP gibi gazi ve engellilerden başvuru ücreti almayacağını açıkladı. İYİ Parti’nin diğer aday adaylarından talep ettiği ücret ise MHP’nin iki katına tekabül eden 5000 lira.
Saadet Partisi ise kadın ve gençlerden 1500 lira, diğer adaylardan 3000 lira başvuru bedeli alacak.
Kimler milletvekili olabilir?
Anayasa’nın 76’ncı maddesine göre; kamu hizmetinde yasaklı ve askerlikle ilişiği olmayan, devlet sırlarını açığa vurmamış, terör eylemlerine katılmamış, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmayan, kaçakçılık ile dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı (hileli) iflas gibi yüz kızartıcı suçlara bulaşmamış olan ,18 yaşını doldurmuş her Türk en az ilkokul mezunu olmak kaydıyla milletvekili seçilebilecek.
Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının ise milletvekilliğine aday olmak için görevlerinden ayrılmaları gerekiyor.
Emniyet Genel Müdürü, SGK Başkanı ve Burdur Valisi AK Parti’den vekil olmak için istifa etti
Kamu çalışanları için görevden ayrılmaları için son gün perşembe günüydü. Aralarında Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu bürokratlar Adalet ve Kalkınma Partisi’nden milletvekili olabilmek için görevlerinden ayrıldılar.
İktidar partisinden milletvekili olmak için başvurularını yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ile Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı da istifalarını veren isimler arasında.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise CHP’den milletvekili olmak için görevinden istifasını verdi.
YSK milletvekili aday listelerini 21 Mayıs’a kadar bekliyor
Tüm partiler başvurularda nüfus kağıdı örneği, adli sicil ile arşiv kaydı belgesi, askerlik belgesi ve engelli adaylardan sağlık raporu da talep ediyor.
Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP’de adaylık başvuruları 26 Nisan’da başladı. İktidar partisi 30 Nisan’a kadar muhalefet partisi ise 3 Mayıs’a kadar başvuru alacak. CHP ise AKP’nin başvuruları kapattığı 30 Nisan’dan 7 Mayıs’a kadar talepleri kabul edeceğini açıkladı.
Yüksek Seçim Kurulu, milletvekili listeleri için son başvuru tarihini 21 Mayıs olduğunu duyurdu.
Yazı kaynağı : www.voaturkce.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.