Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    kordonlar bağlıyken hamile kalma riski var mı

    1 ziyaretçi

    kordonlar bağlıyken hamile kalma riski var mı bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Tüplerini Bağlatan Kadın Bir Daha Hamile Kalabilir mi?

    Tıpta tüp ligasyonu olarak bilinen tüplerin bağlanması işlemi, yumurtalıklarda olgunlaşan yumurtanın rahme inişini engelleyen, bir tür gebelikten korunma yöntemidir.

    En başarılı doğum kontrol yöntemleri arasında yer alan tüplerin bağlanması, %99’a varan oranda koruma sağlar. Laparoskopik cerrahi operasyonla ya da sezaryen sırasında yapılan tüp ligasyonu işleminde kişinin rahmi ile yumurtalıkları arasında bulunan fallop tüpleri bir kıskaç aracılığıyla bükülerek bağlanır.

    Böylece erkek üreme hücresi olan sperm, rahme ulaşsa bile döllenmenin gerçekleşeceği fallop tüplerine, dolayısıyla yumurta hücresine ulaşamaz.

    Her yaştan kadına uygulanabilen tüplerin bağlanması işlemi, diğer tüm koruma yöntemlerinin aksine kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Farklı bir deyişle işlemin, belirli aralıklarla yenilenmesi ya da günlük olarak ilaç kullanılması gibi gereksinimleri bulunmaz.

    Tüp bağlatma işlemi yüksek oranda doğum kontrolü sağlasa da cinsel hastalıklara karşı kişiyi korumaz. Tüp bağlatma işlemi, bazı vakalarda tüpler tamamen çıkarılarak yapılır. Özellikle yumurtalık kanseri riski bulunan kişilere yapılan bu işlem, geri döndürülemez.

    Yani kişi bu işlemden sonra bir daha doğal yollardan hamile kalamaz. Ancak fallop tüpleri kıskaç aracılığıyla bükülerek bağlandığında işlem kısmen geri döndürülebilir.

    “Tüplerin bağlanması ameliyatı ne kadar sürer?” ve Tüplerin bağlanmasının zararları nelerdir? konularına geçmeden önce sıklıkla sorulan Tüplerin bağlanması nedir? sorusunu yanıtlamak gerekir.

    Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

    Tüplerin Bağlanması Nedir?

    Tüplerin bağlanması operasyonu, tüp sterilizasyonu ya da tüp ligasyonu olarak da tanımlanır. Bu işlem ile fallop tüpleri bağlanır ve kişinin gebe kalması engellenir.

    Gebeliğin oluşması için beyinde yer alan hipotalamus bölgesi, yine beyinde yer alan bir diğer endokrin organı olan hipofiz bezini uyarır. Böylece hipofiz bezi LH ve FSH hormonları salgılar.

    Kan dolaşımı aracılığıyla yumurtalıklara ulaşan hormonlar, yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmının olgunlaşmasını sağlar. Olgunlaşan yumurtalar, içinde bulundukları folikülleri ya da diğer bir deyişle kesecikleri çatlatır.

    Yumurtalar arasında en sağlıklı olanı, yumurtalıklarla rahim arasında köprü görevi gören fallop tüplerine atılır. Fallop tüplerinde erkek üreme hücresi olan sperm ile karşılaşması durumunda yumurta döllenir ve gebelik süreci başlar.

    Döllenen yumurta daha sonra rahme yerleşir ve bundan sonra bebeğin gelişimi doğuma kadar rahimde devam eder. Tüplerin bağlanması işleminde ise fallop tüpleri bağlandığı için yumurtalık ile rahmin bağlantısı kesilmiş olur. Böylece sperm, yumurtaya ulaşamaz ve gebelik önlenmiş olur.

    Kadınlarda tüplerin bağlanması, kesilerek, yakılarak ya da bağlanarak yapılabilir. Bazı durumlarda tüpler tamamen de alınabilir. Laparoskopik yöntemle ya da sezaryen sırasında yapılabilen bu işlemde çoğunlukla tüpler, kıskaç yardımıyla bükülerek bağlanır.

    Operasyonun nasıl yapılacağı çoğunlukla kişi ile hekimin ortak kararına bağlıdır. Kişi bundan sonra kesinlikle gebe kalmak istemiyorsa, tüpler yakılarak ya da kesilerek bağlanabilir.

    Sıkça merak edilen “Kadınlarda tüplerin bağlanması nasıl yapılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken, akıllara “Tüplerini bağlatan kadın bir daha hamile kalabilir mi?” sorusu gelir.

    Tüplerini Bağlatan Kadın Bir Daha Hamile Kalabilir mi?

    Tüplerin bağlanması işleminden önce kişinin emin olması son derece önemlidir. Kişinin aklında en ufak bir kuşku bulunması durumunda tüp bağlatma işlemi yaptırılmamalıdır.

    Tüplerin bağlanması her ne kadar çok etkili bir doğum kontrol yöntemi olsa da tek yöntem değildir. İleride çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin bu yöntemi tercih etmemesi önerilir. Tüp ligasyonunda en büyük problemlerden biri, kişi istediğinde bu işlemin kolayca geri alınamamasıdır.

    Farklı bir deyişle kişi, tüplerinin tekrar açılmasını istemesi durumunda tüpler, cerrahi olarak tekrar açılsa dahi kişinin doğal yollarla gebe kalma ihtimali, ortalamada %50 oranının altında kalır.

    Bu da çoğunlukla çiftin istediği halde doğal yollardan çocuk sahibi olamamasına neden olur. Tüplerin bağlanması ve dış gebelik arasında da yakın bir ilişki bulunur.

    Doğal yollardan çocuk sahibi olmak isteyenlerin büyük kısmı gebe kalsalar bile bu durum dış gebelikle sonuçlanır. Sıklıkla sorulan sorulardan biri de “Tüplerini bağlatan tüp bebek yapabilir mi?” şeklindedir.

    Tüplerini Bağlatan Tüp Bebek Yapabilir mi?

    Tüp bağlatmak, kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak kabul edilse de kişi, tüplerin tekrar birleştirilmesini isteyebilir. Bu durumda mikro cerrahi yöntemiyle tüpler tekrar birleştirilir.

    Böylece kişi doğal yollardan gebe kalabilir. Bu yöntemle gebe kalınması çoğunlukla düşük ihtimallidir ve gebelik, dış gebelikle sonuçlanabilir. Tüplerin bağlanmasından sonra kişinin gebe kalmak istemesi durumunda üremeye yardımcı tüp bebek tedavi yöntemine başvurulabilir.

    Tüp bebek tedavisinde kadın yumurtalığından toplanan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek yumurtanın döllenmesi sağlanır.

    Embriyonun meydana gelmesinin ardından embriyo, anne adayının rahmine bırakılır. Böylece tüplerini bağlatan kişi gebe kalabilir. Tüplerini bağlatan ya da bağlatmayı düşünen kişilerin sıkça merak ettiği sorulardan biri de “Tüplerin bağlanması kilo yapar mı? ya da “Tüplerin bağlanması adet düzensizliği yapar mı?” şeklindedir.

    Tüplerin Bağlanması Kilo Yapar mı?

    Tüplerin bağlanması, kişinin hormonal düzeyinin değişmesine ya da menopoza girmesine yol açmaz. Kişi normal şekilde yaşamını sürdürür. Dolayısıyla tüplerin bağlanması ile kilo arasında bağlantı yoktur.

    Tüpler bağlatılmadan önce çok kez düşünülmeli ve ardından karar verilmelidir. Aksi halde kişi, fizyolojik olmasa bile bazı psikolojik sorunlar yaşayabilir.

    Tüplerin Bağlanması Adet Düzensizliği Yapar mı?

    Sıklıkla merak edilen sorulardan biri de “Tüplerini bağlatan kadın adet görür mü?” şeklindedir. Tüplerin bağlanması kişinin üreme ya da endokrin sisteminde farklılık yaratmaz.

    Kişinin hormonları normal şekilde salgılanmaya ve vücudu da hormonlara bağlı olarak sağlıklı şekilde tepki vermeye devam eder. Adet (regl) kanamasının, fallop tüpleriyle bir bağlantısı yoktur.

    Yumurtanın fallop tüplerine atılmasının ardından döllenme gerçekleşmediğinde kalınlaşan rahim duvarı, değişen hormon düzeylerine bağlı olarak dökülmeye ve vücuttan bir miktar kanla atılmaya başlar.

    Bu sistem içinde fallop tüplerinin yeri bulunmaz. Kişi, eskiden olduğu gibi adet (regl) görmeye devam eder. Dolayısıyla tüplerin bağlanması ile adet düzensizliği arasında ilişki bulunmaz.

    Tüplerin Bağlanmasının Zararları Nelerdir?

    Tüp bağlatmanın en büyük yan etkisi, kişinin gebe kalamamasıdır. Tüplerin tekrar açılması durumunda da kişinin doğal yollardan gebelik elde etme ihtimali %50 civarındadır.

    Bunun haricinde tüplerin bağlanması kadının hormonal düzeninde, cinsel ya da aktif yaşamında hiçbir farklılığa yol açmaz. Ancak kişinin emin olmadan tüplerini bağlatması durumunda bazı psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için tüpler bağlatılmadan önce çok iyi düşünülmelidir.

    Tüplerin Bağlanması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Tüplerin bağlanması sezaryen sırasında yapılabileceği gibi laparoskopik yöntemle karın bölgesine açılan küçük kesilerden girilerek de yapılabilir.

    Laparoskopik yöntemde hekim, optik görüntüleyici ve laparoskopik el aletleri kullanarak operasyonu yürütür. Tüplerin bağlanması işlemi yaklaşık olarak yarım saat sürer.

    Laparoskopik yöntemde büyük kesiler olmadığı için iyileşme de hızlıdır. Tüplerin bağlanması sonrası ağrı hafif şiddette olabilir. Ağrı, çoğunlukla operasyon sırasında fallop tüplerine müdahalenin kolaylaşması için kullanılan karbondioksit gazından kaynaklanır. Kişi genellikle bir günlük yatışın ardından taburcu edilir.

    Tüplerin Bağlanması Fiyatı

    Etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olan tüplerin bağlanması işlemi, geri döndürülebilir olsa da kişinin doğal yollardan gebelik şansının düşmesine yol açar.

    Bu yüzden kişi, tüplerini bağlatmadan önce tekrar tekrar düşünüp karar vermelidir. Tüplerin bağlanması fiyatı, operasyonun sezaryen sırasında yapılmasına ya da ayrı bir operasyonla gerçekleştirilmesine bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca hekimin bu konudaki deneyimi ve hastanenin sağladığı hizmetler de tüplerin bağlanması işleminin fiyatlarının farklılaşmasına yol açar.

    Yazı kaynağı : bahceci.com

    Doğum Kontrolü - Tüplerin Bağlanması - Dr. Alper Mumcu

    Doğum Kontrolü - Tüplerin Bağlanması - Dr. Alper Mumcu

    Bir kadında hamilelik oluşabilmesi için erkekten gelen sperm ile kadından gelen yumurtanın fallop tüplerinde biraraya gelmesi ve sperminyumurtayı döllemesi gerekir. Herhangi bir nedenle (enfeksiyon, ameliyat) tüplerde meydana gelen hasarlanma ve tıkanıklık kısırlığa neden olur. Benzer şekilde tüplerin geçirgenliğinin bilinçli olarak engellenmesi ise bir doğum kontrol yöntemidir ve cerrahi sterilizasyon olarak adlandırılır. Bu şekilde sperm yumurtaya ulaşamaz ve onu dölleyemez.

    Tüp ligasyonu ya da tüplerin bağlanması kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden olarak kabul edilir. Daha sonra çocuk isteği ortaya çıkrsa tüplerin yeniden açılması her zaman mümkün olmaya bilir. Tüp ligasyonuna karar verirken bu durumun mutlaka göz önüne alınması gereklidir.

    Kimler için uygundur
    Günümüzde Amerika Birleşik Devletlerinde üreme çağındaki evli her 5-6 kadından biri tüplerini bağlatmayı tercih etmektedir. Tüplerin bağlatılmasının önünde hiç kimsede tıbbi bir engel bulunmamakla birlikte bazı durumlarda yapılması daha uygun ve avantajlıdır.

    Kimler için uygun değildir

    başka bir doğum kontrol yöntemini tercih etmelidirler.

    Avantajları 
    Tüplerin bağlanması kullanıcıdan bağımsız olarak yüksek oranda kalıcı koruma sağlaması açısından uygun kişilerde en avantajlı doğum kontrol yöntemidir. Tüpler bağlı olduğunda hamile kalma korkusu olmadığından cinselliğin daha verimli yaşanmasına yardımcı olabilir. Koruyuculuğu hemen başlar ve ömür boyu sürer

    Dezavantajları
    Kalıcı bir yöntem olması ve geri dönüş olasılığının düşük olması en önemli dezavantajıdır. Öteyandan eşlerin her ikisinin de yazılı onayının gerekmesi bir başka dezavantajdır

    Etkinliği 
    Tüplerin bağlanması teorik olarak %100 koruma sağlamakla birlikte pratikte bu koruyuculuk daha düşüktür. İşlemin başarısız olma olasılığı 1000’de 4’tür. Tüpleri bağlı olan bir kadında adet gecikmesini takiben gebelik testi pozitif olduğunda bunun bir dış gebelik olmadığı mutlaka gösterilmelidir.

    Tüpleri bağlanan bir kadın bir daha hamile kalamaz mı?
    Teroik olarak hayır. Ancak tüpler bağlanırken uygulanan tekniğe bağlı olarak mikrocerrahi işlemler ile tüpler yeniden açılabilir. Ancak bu operasyonların hem etkinliği düşüktür hem de maliyeti yüksektir. Tüpleri bağlanmış olan bir kadın yeniden çocuk sahibi olmak istediğinde en uygun yöntem tüp bebek uygulanmasıdır. Ancak tüp bebek uygulamalarında da gebelik şansının %100 olmadığı akılda tutulmalıdır. Artan kadın yaşı ile birlikte hamilelik şansı da giderek azalmaktadır.

    Ne zaman yapılabilir
    Tüp ligasyonlarının çoğu sezaryen operasyonları sırasında yapılır. Ancak bu kural değildir. Laparoskopi ile her yaşta ve dönemde yapılabilir. Ancak sezaryen dışı zamanlarda yapıldığında gebelik testi yapılarak bir hamilelik olmadığı gösterilmelidir. Hamilelik şansını en aza indirmek için tercihan adet kanamasını takip eden ilk günlerde yapılmalıdır.

    Nasıl yapılır?
    Bugüne kadar tanımlanmış pekçok tüp ligasyonu tekniği mevcuttur. Tüplerin etrafına sıkı bir plastik halka geçirilebilir, tüplerin süpürgemsi ucu (fimbria) cerrahi olarak çıkarılabilir, tüp yakılıp ortası kesilebilir ya da tüp ortasından bir parça çıkartılarak kalan uçlar bağlanabilir. En son tarif edilen teknik Pomeroy tekniği olarak adlandırılır ve en sık kullanılan tekniktir.

    Laparparoskopi genelde son derece basit ve ayaktan yapılan bir işlem olmakla birlikte genel anestezi altında yapılır.Yaklaşık 15 dakika süren işlem sonrası hastanede yatmak gerekmez, 3-4 saatlik dinlenme sonrası hasta evine gidebilir. Takiben 1 günlük dinlenme genelde yeterlidir. İşlem sonrası ilk 24 saat ağızdan ağrıkesici almayı grektirecek şiddette ağrı olabilir.

    Yan etkileri
    Tüplerin bağlanması işleminin herhangi bir yan etkisi yoktur. Adet düzeninde genelde bir değişikliğe neden olmaz. Cinsel yaşantı açısından hiçbir olumsuz etkisi yoktur

    Riskler
    Genel anestezi ve laparoskopiye ait riskler dışında ek bir risk taşımaz

    Yazı kaynağı : www.mumcu.com

    Tüplerini Bağlatan Kadın Bir Daha Hamile Kalabilir Mi?

    Kordon bağlatma (tüp ligasyonu) kimler için uygundur?

    Kordon bağlatma (tüp ligasyonu) kimler için uygundur?

    Kordon bağlatma bilinen adı ile tüplerin bağlaması veya tüp ligasyonu; modern doğum kontrol yöntemlerinden olan kadının yumurta hücresinin erkeğin sperm hücresi ile buluşacağı döllenme kanalına yumurtanın geçişini engellemek için tüplerin cerrahi yolla kapatılması, tahrip edilmesi olarak tanımlanabilir. Kordon bağlatma operasyonları yeterli sayıda çocuk sahibi olduğunu düşünen çiftler tarafından tercih edilmektedir. Kişilerin tercihine göre uygulandığında en başarılı doğum kontrol yöntemi tüplerin bağlanmasıdır. Geri dönüşü zor olduğundan dolayı erken yaştaki kişilere, yeniden çocuk sahibi olmayı isteyebilecek çiftlere önerilmemektedir.

    Bu yazımızda kordon bağlatma kimler için uygundur, ameliyatsız tüp bağlatma mümkün mü, geçici kordon bağlatma mümkün mü, tüp bağlatmanın riskleri nelerdir, tüplerin bağlanmasından sonra hamile kalmak mümkün mü ve tüp bağlatma fiyatları ne kadar sorularına cevaplar vereceğiz.

    Kordon bağlatma (tüp ligasyonu) kimler için uygundur?

    Uygulanabilirlik açısından kordon bağlatma tüm kadınlar için uygundur. Herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak geri dönüşümü çok zor bir operasyon olan tüp bağlatma, aşağıdaki şartları taşıyan kadınlara önerilmektedir.

    Ameliyatsız tüp bağlatma mümkün mü?

    Tüp bağlatma en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ameliyatsız olarak yapılıp yapılmadığı merak konusudur. Tüp bağlatma ameliyatları genellikle tek başına değil sezaryen veya normal doğum sırasında yapılmaktadır. Doğum operasyonlarına ek olarak yapılmayan tüp bağlatma operasyonları laparoskopik(kapalı) olarak yapılabilmektedir. Ancak ameliyatsız tüp bağlatma mümkün değildir.

    Geçici kordon bağlatma mümkün mü?

    Tüp bağlatma geri dönüşümsüz olarak tek sefer yapılan cerrahi bir operasyondur. Geçici kordon bağlatma imkânı bulunmamaktadır. Geçici doğum kontrol yöntemi arayışı olan kişilerin spiral kullanması önerilmektedir.

    Tüp bağlatma sonrasında hamile kalmak mümkün mü?

    Tüplerin bağlanması sonrasında doğal yollardan hamile kalınması mümkün değildir. Tüp bağlatma operasyonları geri dönüşü zor olan operasyonlardır. Tüp bağlatma ameliyatı sonrasında yeniden çocuk sahibi olmak isteyen çiftler tüp bebek yöntemini tercih edebilirler.

    Tüp bağlatma operasyonu anestezi altında yapıldığı için her operasyonda karşılaşılabilecek anestezi riskleri dışında bir riski bulunmamaktadır.

    Tüp bağlatmanın yan etkisi olarak erken menapoza neden olduğu, cinsel ilişkide isteksizlik oluşturacağı gibi durumlar tüp ligasyonu hakkında yanlış bilinenlerdendir. Tüp bağlatmanın bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

    Tüp bağlatma operasyonları normal doğum, sezaryen doğum sırasında, açık veya laparoskopik olarak yapılabilen cerrahi operasyonlardır. Operasyonun farklı teknikler ve farklı zamanlarda yapılabilmesinden dolayı ortalama tüp bağlatma fiyatı verilebilmesi mümkün olmamaktadır. Tüp bağlatma fiyatları doktor kontrolü sırasında; doğum durumu olup olmaması ve operasyon tercihi kriterleri göz önünde bulundurularak belirlenmektedir.

    Kordon bağlatma ameliyatı ne kadar sürer?

    Tıpta tüp ligasyonu olarak anılan kordon bağlatma; yeterli çocuk sayısına ulaştığını düşünen çiftlerin başvurduğu bir doğum kontrol yöntemidir. Geri dönüşümü olmayan bir yöntemdir. Kordon bağlatma operasyonuna karar verilmeden önce çiftlerin kararları kesin olmalıdır. Tüplerini bağlatan kadınların kararlarından dönmeleri sonucu tekrar normal yollarla hamile kalabilmesi neredeyse imkânsızdır. Ancak tüp bebek yöntemi ile hamile kalınabilir. Kordon bağlatma, yeterli çocuk yaptıklarını düşünen çiftler ve spiral ile doğum kontrolü uygun olmayan kadınlar için ideal bir operasyondur. Tüplerini bağlatmak isteyen kişiler tüp bağlatma operasyonu herhangi bir risk taşır mı, yan etkileri var mı şüphesine düşmektedirler. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi tüp bağlatma riskleri ve yan etkileri adlı yazımızı okuyarak alabilirsiniz. İlerlemiş tıp teknolojisi ile günümüzde uygulanan birçok tüp bağlatma yöntemleri bulunmaktadır. Tüp bağlatma yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgiyi tüp bağlatma yöntemleri adlı yazımızı okuyarak alabilirsiniz. Kordon bağlatma operasyonu kişinin normal doğum sonrası, sezaryen doğum sonrası ve doğum sonrası harici tüplerini bağlatmak isteyen kişiler için laparoskopik olarak yapılmaktadır. Kordon bağlatma ameliyatı yaklaşık 15-20 gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Kordon bağlatma ameliyatı sonrası iyileşme süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için tüp bağlatma ameliyatı iyileşme süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

    Kordon bağlatma nasıl yapılır?

    Kordon bağlatma işlemi istenilen çocuk sayısını yaptıklarını düşünen çiftlerin başvurduğu bir doğum kontrol yöntemidir. Kordon bağlatma; normal doğum, sezaryen doğum ve doğum harici laparoskopik olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Kişi normal doğum sonrası ve sezaryen doğum sonrası aynı kesi yerinden tüplerini bağlattırabilir. Herhangi bir doğum harici tüpler bağlatılmak istenirse ameliyat laparoskopik olarak küçük bir kesiden girilerek işlem tamamlanır. Tüp ligasyonu işlemini yaptırmak isteyen kişiler kordon bağlatma nasıl oluyor, kordon bağlatma nasıl olur şüphesine düşmektedirler ve internet ortamında ameliyata dair araştırmalar yapmaktadır. Tüp bağlatma ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgiyi tüp bağlatma ameliyatı adlı yazımızı okuyarak alabilirsiniz.

    Kordon bağlatma ne zaman yapılır?

    Kordon bağlatma işlemi, 30 yaşın altındakilere yapılması uygun görülmeyen bir operasyondur. Tüp ligasyonu işlemini yaptırmak isteyen kişilerin merak ettikleri bir diğer konu ise kordon bağlatma kaç yaşında yapılır konusudur.

    Kordon bağlatma geri açılır mı?

    Kordon bağlatma işlemine başvuran çiftlerin bu konu hakkındaki kararları net olmalı, geri dönüşümsüz olarak yapılabilen bir operasyon olduğunun farkında olmalıdırlar. Tüp bağlatma ameliyatı geri dönüşümsüz olarak yapılır fakat karar değiştirilmesi durumunda bağlanan tüpler geri açılmaktadır. Tüplerin geri açılması ile birlikte kişilerin normal yollardan hamile kalması mümkün olmayacaktır. Tekrar çocuk sahibi olmak isteyen çiftler ancak tüp bebek yöntemi ile hamile kalabilir.

    Kordon bağlatma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

    Kordon bağlatma ameliyatı sonrası hastanın kendine dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Ameliyat sonrası hasta kesi bölgesinin kuru tutulmasına, ağır kaldırmaktan kaçınmaya ve işlem sonrasındaki 1 hafta içerisinde cinsel ilişkiden kaçınmaya özen göstermelidir. Ayrıca doktor tarafından önerilen programa ve verilen ilaçlara harfiyen uyulmalıdır. Hastanın dikkat etmesi, iyileşme sürecini kısaltacaktır.

    Tüp ligasyonu, genellikle aile planlaması kapsamında ele alınan bir konudur. Ancak bazı durumlarda kadınlar kendi istekleri doğrultusunda da bu sürecin içerisine dahil olabilmektedir.

    Tüp ligasyonu, kadınlarda yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyat ile bağlanması işlemidir. Bu operasyon sonunda kadın istenmeyen bir gebelik yaşamaz ve çocuk sahibi olmaz. Yapılan ameliyat sonucunda kadınların adet düzeninde ya da hormonal dengesinde herhangi bir sorun meydana gelmez.

    Kadınlarda yumurtalıkta üretilen yumurtalar tüplerin içerisinden geçerek spermlerle buluşur ve gebe kalınır. Ancak sperm ile yumurtanın buluştuğu noktayı kapatmanız halinde ikisi de buluşamayacağı için gebe kalınmaz ve hamilelik süreci başlamaz.

    Tüp ligasyonu yüzde 100 etkili bir yöntemdir. Bu işlemin yapılması sonrasında kesinlikle hamile kalınmaz. Cinsel yönden herhangi bir problem yaratmaz ve var olan anne sütüne olumsuz yönde etki etmez.

    Tüp ligasyonu sonrasında geri dönüş yapılabilir mi?

    Tüp ligasyonu dönemsel yaptırılmaz. Bu nedenle kişilerin dikkatli olması ve iyi bir düşünce süzgecinden geçirerek süreci ilerletmesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü tüp ligasyonundan geri dönüş oldukça güçtür, hatta bazı durumlarda imkansızdır. Dolayısıyla bu kararı alan kişi geri dönüş olmadığını düşünerek karar verirse daha sağlıklı bir sonuç elde eder. Böylece hem psikolojik hem de fizyolojik olarak rahatlamış olur.

    Tüp Ligasyonu ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

    Tüp ligasyonu operasyonu ile ilgili olarak doğru bilinen fakat yanlış olan bazı kanılar mevcuttur. Öncelikle adet düzeni ile ilgili herhangi bir sorun yaratmaz. Kişinin fizyolojik rahatsızlığı ya da hormonal olarak bozukluğu bulunmuyorsa adet düzeni aynı şekilde devam eder.

    Ameliyat ile birlikte erken menopoz evresi de yapılan araştırmalar sonucunda gelişmediği ortaya konmuştur. Operasyon sonrasında birçok kişi erken menopoz korkusu yaşamaktadır.

    Meme kanseri riskini tetiklediği düşüncesi de tamamen yanlıştır. Yine yapılan klinik araştırmalarda meme kanseri ile ilgili bir ilişkiye rastlanmamıştır.

    Tüplerin bağlanması kaç saat sürer?

    Tüp ligasyonu ameliyatı sanıldığı gibi uzun sürmez. Yaklaşık olarak 15 ila 20 dakika arasında tüm işlem sonuçlandırılır. Ameliyat yalnızca normal yaşam içerisinde değil, doğum sırasında da yapılabilmektedir. Başka çocuğu olmasını istemeyen ailelerin bu yöntem başvurduğu sıklıkla görülmektedir.

    Ameliyat sonrasında doktorunuzun tavsiyelerine uymanız halinde iyileşme süreciniz oldukça hızlı gerçekleşir. Son derece küçük kesilerle yürütülen operasyonda bu noktalar mutlaka kuru tutulmalıdır.

    Tüp bağlatmak için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Bunun için öncelikle kişinin en az 18 yaşını aşmış olması gerekiyor. Ancak genellikle yeterli çocuk sayısına ulaşmış aileler ve kadınlar bu yönteme başvurmaktadır. Bu da tıp dünyasında yapılan araştırmalara göre genellikle 35 yaş ve üzerinde kadınlar bu yönteme başvurarak aile planlaması kapsamında operasyonu yaptırmaktadırlar. Ancak elbette çocuk sahibi olmak istemeyen ve daha genç yaştaki kadınlar da istekleri halinde tüp ligasyonu işlemini yaptırabilirler.

    İstanbul Bağcılar’daki hastanemizde alanında uzman kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarımız ile hijyenik hastane ortamında tüp bağlatma imkanı sunmaktayız. Kordon bağlatma, tüp bağlatma ve tüp bağlatma fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiyi hastanemiz kadın hastalıkları ve doğum servisinde bulabilirsiniz. Kordon bağlatma hakkında merak ettiklerinizi telefon numaramız ve whatsapp bilgi hattımızdan bize ulaşarak sorabilirsiniz.

    Yazı kaynağı : www.kastipmerkezi.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap