Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    koltuk altında ağrılı şişlik

    1 ziyaretçi

    koltuk altında ağrılı şişlik bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Koltuk altındaki her kitle kanser midir?

    Koltuk Altında Beze Oluşumu

    Koltuk Altında Beze Oluşumu

    Vücudumuz sağlığını sürdürebilmek için kendisine yabancı olan her türlü mikroorganizma, hücre veya maddeye karşı savaşmak üzere bağışıklık sistemi geliştirmiştir. Bağışıklık sistemi kan ve dokularda yer alan çeşitli hücrelerin yanında, vücudumuzda özelleşmiş damar ağına sahip lenf sistemini de kapsar. Lenf sisteminin vazgeçilmez bir parçası olan lenf bezleri vücut geneline yayılmış halde bulunur. Çeşitli koşullarda ise lenf bezlerinin boyutlarında farklılık görülebilir. Vücutta yaygın olarak bulunması ve farklı boyutlara ulaşabilmesi gibi sebeplerden ötürü sağlık kuruluşlarında sık görülen şikayetlerden biri lenf bezleriyle ilgili olan koltuk altında beze oluşumudur.


    Lenf Bezi Nedir?


    Lenf bezi veya lenf düğümü; vücutta kan dolaşımının yanı sıra vücut sıvılarının kan dolaşımına geri kazandırılması, sindirim esnasında belirli maddelerin emilimi ve bağışıklık yanıtının sağlanması için özelleşmiş kontrol noktalarıdır. Lenf sıvısı, damarlardan düğümlere doğru akış gösterir ve bu esnada lenf düğümlerinde yer alan çok miktarda bağışıklık hücresi tarafından denetlenerek zararlı patojenlerden arındırılır. Yine vücudun herhangi bir bölgesinde tespit edilen tehdit etkenleri lenf yoluyla lenf bezlerine getirilir. Burada etkenler tanımlanır ve onlara yönelik spesifik bağışıklık yanıtı başlatılır.


    Lenf düğümleri, vücudun büyüme ve gelişme döneminde üretilen başta lenfositler olmak üzere bağışıklık sistemi hücrelerinin göçüne uğrar ve hücreler için ev sahipliği yapar. İltihaplanmayla sonuçlanan hastalıklarda bu hücrelerin sayısı artış gösterdiği ve lenf bezlerine göç etmeye devam ettiğinden lenf düğümü boyutu artış gösterir ve klinikte beze halinde hissedilebilir. Vücudumuzda lenf düğümleri iç organların çevresinde ve koltuk altı, diz, kasık veya boyun gibi bağlantı bölgelerinde yaygın olarak bulunur.


    Koltuk Altında Beze Neden Oluşur?


    Koltuk altı veya aksilla, kol ile gövdenin birleşme bölgesi olması nedeniyle yoğun miktarda damar, sinir ve lenf dokusu barındırır. Bu anlamda kolda gelişebilen çeşitli hastalıklarda lenf dolaşımı öncelikli olarak koltuk altındaki lenf bezlerine ulaşır. Benzer şekilde göğüs bölgesi ve meme dokusuna ait lenf dolaşımı da ilk olarak bu bölgeye gelir.


    Klinik olarak koltuk altında beze şeklinde hissedilen şişlikler lenf düğümlerinden kaynaklanabileceği gibi bu bölgede yer alan bağ, yağ veya damar dokularından da kaynaklanabilir. Bu doğrultuda aşağıdaki koşullarda koltuk altında beze oluşumu görülebilir:


    Enfeksiyon hastalıkları

    Her türlü bakteri, virüs, mantar veya parazit enfeksiyonunda lenf düğümlerinde boyut artışı ile birlikte beze hissedilebilir. Koltuk altındaki bezeler genellikle kol, göğüs veya boyun bölgesine ait enfeksiyonlara işaret eder.


    Romatizmal (romatolojik) hastalıklar

    Lupus, eklem romatizması veya sarkoidoz gibi romatolojik veya otoimmün temelli hastalıklarda vücut dokularında iltihaplanma geliştiğinden bölgesel veya yaygın lenf bezlerinde büyüme izlenebilir.


    İyi huylu tümörler

    Koltuk altında yer alan yağ dokusu, bağ dokuları veya damar yapılarından kaynaklanan lipoma, fibroma, hemanjiom gibi iyi huylu tümörlerde beze oluşumu olabilir.


    Kanser

    Lenf kanseri (lenfoma) veya meme kanseri gibi bölgeyle ilişkili kanser hastalıklarında koltuk altındaki lenf düğümlerinde büyüme görülebilir.


    Travma

    Kol, göğüs bölgesi veya boyun gibi komşu bölgelerde yaşanan fiziksel travmalar, girişimsel işlemler veya cerrahi operasyonlar sonrasında iyileşme sürecindeki iltihabi reaksiyonlar nedeniyle koltuk altı lenf bezleri büyüyebilir.


    İlaç yan etkisi

    Fenitoin veya hidroksiklorokin gibi belirli ilaçlar yan etki olarak lenf düğümlerinde büyümeye yol açabilir.



    Koltuk Altında Beze Oluşumuna Hangi Belirtiler Eşlik Edebilir?


    Koltuk altında beze oluşması ile birlikte hastalarda aşağıdaki belirtiler görülebilir:



    Koltuk Altında Beze Oluşumunun Tedavisinde Neler Yapılır?


    Koltuk altında şişlik şikayeti ile başvuran hastalarda uzman bir hekim tarafından kapsamlı inceleme yapılması gerekir. Koltuk altında gelişen bezenin karakterine göre altta yatan nedene yönelik değerlendirmeler yapılır. Eğer gerekiyorsa ek görüntüleme veya laboratuvar tetkiklerine başvurulur. Sert kıvamda, ağrılı, hareketsiz şişlikler sıklıkla enfeksiyon veya romatizmal (romatolojik) hastalıklar açısından anlamlıyken lastik kıvamda, ağrısız, hareketli şişlikler tümör ile ilişkili olabilir.


    Muayene esnasında tespit edilen şişlikler için lezyonun özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir. Bu sayede yumuşak dokulara ait iyi huylu tümörler, kansere bağlı gelişen bezeler veya enfeksiyon hastalıkları ayırt edilebilir. Kan tetkiklerinde enfeksiyon veya iltihaplanma lehine belirlenen parametreler teşhis için yardımcıdır. Gerekli vakalarda koltuk altındaki bezeden parça alınma suretiyle biyopsi yapılır. Biyopsi sonucunda bezeye yol açan rahatsızlık kesin olarak belirlenebilir.


    Tedavide altta yatan nedene göre ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi yapılabilir. Enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik, romatizmal (romatolojik) hastalıklarda anti-inflamatuar ilaçlar verilir. Tümör ile ilişkili lezyonlarda ise cerrahi olarak kitlenin çıkarılması, radyoterapi veya kemoterapi verilmesi gündeme gelebilir.

    Yazı kaynağı : www.medicana.com.tr

    Koltuk Altı Bölgesinde Ele Gelen Kitle – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

    Koltuk Altı Bölgesinde Ele Gelen Kitle – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

    Koltuk altında şişlik, beze ve yumru, genellikle koltuk altı bölgesinde yer alan lenf bezlerinin şişmesi sonucunda ortaya çıkar. Lenf nodülleri küçük, yuvarlak şekilli bezlerdir ve bağışıklık sisteminin ana elemanlarıdır, bakteri ve enfeksiyonlar ile mücadele ederler.

    Lenf bezleri küçük olarak hissedilebilir ya da bazı durumlarda bariz olarak fark edilebilir. Koltuk altı şişlikleri kist enfeksiyonu ya da ter önleyiciler gibi tahriş edicilerden kaynaklanabilir. Bunun dışında bu kitleler daha ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir.

    Bu şişliklerin çoğu zararsızdır ve çoğunlukla anormal doku büyümeleridir. Fakat, koltuk altındaki bu bezeler daha ciddi sağlık sorunlarını da gösterebilir. Herhangi bir olağandışı kitle, doktor tarafından değerlendirilmelidir.

    Koltuk altındaki şişlikler aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir;

    Eğer yavaş yavaş büyüyen bezeler varsa, ağrısız ve kalıcı hale gelmişse derhal meme konusunda uzmanlaşmış bir genel cerrahi doktoruna gidilmelidir.

    Yazı kaynağı : hospital.kyrenia.edu.tr

    Koltuk altı ağrısı neden olur? Koltuk altı ağrısı nasıl geçer?

    Koltuk altı ağrısı neden olur? Koltuk altı ağrısı nasıl geçer?

    Koltuk altı ağrısı, günlük yaşamda sıklıkla duyulan bir sorun olmasa da birçok insanın yaşamı boyunca en az bir kez karşılaşmış olduğu şikayetlerden bir tanesidir. Koltuk altlarından herhangi bir tanesinde veya her ikisinde birden ağrı oluşumuna neden olabilecek pek çok faktör söz konusu olabilir. Bunlar epilasyon gibi basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kısa süreli semptomlardan ibaret olabileceği gibi tümör ve kanser oluşumu gibi ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Son günlerde koltuk altı ağrısı oluşumuna neden olabilecek ters bir hareket, yorucu bir egzersiz, epilasyon işlemi veya tahriş edici giysilerin giyilmesi gibi bir durumun varlığında ağrı oluşumu genellikle normaldir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bu gibi bir durumun söz konusu olmaması halinde veya birkaç gün, bir hafta gibi bir süreç içerisinde azalmadığı veya kaybolmadığı takdirde koltuk altı ağrısının daha önemli bir sorunu işaret ettiği düşünülebilir. Bu nedenle beklenenden uzun süren veya çok şiddetli seyreden koltuk altı ağrılarında doktora başvurularak muayeneden geçilmesinde fayda vardır.

    Koltuk Altı Ağrısı Nedir?

    Koltuk altı bölgesinde yanma, sızlama tipinde veya donuk şekilde hissedilen tüm ağrılar, koltuk altı ağrısı olarak adlandırılır. Bu ağrıların en yaygın nedeni jilet veya sir ağda gibi yöntemlerle yapılan epilasyon işlemleri sonrasında veya sürtünme ile koltuk altını tahriş edebilecek giysilerin kullanımı sonucunda koltuk altı bölgesindeki ciltte tahrişlerin meydana gelmesidir. Epilasyon işlemlerinin daha sık olması, sütyen kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak koltuk altı ağrıları kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Bu en yaygın neden olmakla birlikte koltuk altı ağrısının oluşumunda rol oynayabilecek çok farklı ve çok daha ciddi nedenler de söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla koltuk altı ağrıları hafife alınmamalı, özellikle de birkaç günden uzun sürmesi halinde hekimlere başvurulmalıdır.

    Koltuk Altı Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

    Koltuk altı ağrısı adından da anlaşılacağı üzere koltuk altında çeşitli şekillerde ve şiddette hissedilebilen ağrılarla kendini gösterir. Fakat bu ağrıların kişi tarafından nasıl hissedildiği ve ağrıyla birlikte görülen diğer belirtiler, koltuk altında ağrıya neden olan soruna bağlı olarak değişebilir. Kıl dönmesi, kıl köklerinin iltihaplanması veya zona gibi viral hastalıklar koltuk altında ağrıya neden olabilen durumlardan birkaçı olmakla birlikte bu gibi durumlarda döküntüler ve kızarıklıklar gibi belirgin cilt rahatsızlıkları önemli belirtiler arasında yer alır. Lenf nodlarına ilişkin bozukluklar da koltuk altında ağrıya yol açabilir ve bu durumda ağrıyla birlikte en yaygın görülen belirti koltuk altında şişliklerin oluşumudur. Bir veya birden fazla şişlik oluşabileceği gibi şişlikler koltuk altından kola doğru da yayılabilir. Koltuk altındaki lenf nodları ile birlikte vücudun diğer bölgelerindeki lenf nodlarının da etkilenmiş olması halinde koltuk altına ek olarak karın, bacaklar ve kasıklarda da şişlikler ortaya çıkabilir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin belirtileri arasında da koltuk altı ağrısı yer alır. Ağrıların nedeni meme kanseri ise genellikle koltuk altı ağrısı ile birlikte meme şekli ve büyüklüğünde değişiklikler, meme ucunun görüntüsünün değişmesi, renginin koyulaşması ve derisinin çukurlaşması gibi semptomlar da görülür. Yorucu spor aktiviteleri sonrasında ve kas spazmı durumlarında oluşan koltuk altı ağrılarında ise koltuk altı ile birlikte kol, omuz ve göğüs gibi bölgelerde de çeşitli şiddette ağrıların görülmesi muhtemeldir. Tüm bu belirtilerin bir haftadan uzun sürmesi veya günlük yaşamı olumsuz etkileyecek boyutta şiddetlenmesi durumlarında sağlık profesyonellerinden yardım alınmalıdır.

    Koltuk Altı Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

    Koltuk altı ağrısı, genellikle direkt olarak koltuk altı bölgesine ilişkin basit bir sorundan kaynaklı geçici bir şikayet olarak görülür. Daha nadir durumlarda ise farklı ve daha ciddi bir sağlık sorununu işaret eden semptomlardan bir tanesi olarak değerlendirilebilir. Sağ veya sol koltuk altı ağrısı oluşumuna neden olabilecek olası nedenlerden bazıları şunlardır:

    Koltuk Altı Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?

    Kas zorlanması gibi nedenlere bağlı olarak gelişen koltuk ağrıları genellikle sağlık kuruluşlarına başvurmayı gerektirmeden birkaç gün içerisinde hafifleyerek ortadan kaybolur. Fakat koltuk altında ağrı ile birlikte şişlik, kızarıklık, deri döküntüsü, iltihaplanma, ele gelen kitle ve ateş gibi semptomların görülmesi halinde iyileşmesi beklenmeden derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Koltuk altı ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda detaylı olarak tıbbi öykü alındıktan sonra hekim tarafından fiziksel muayene yapılır. Bu muayene sırasında hekim tarafından söz konusu semptomların ne zaman başladığı, ağrıların nasıl hissedildiği, eşlik eden hastalıklar ve sürekli kullanılan ilaçların olup olmadığı gibi sorular sorulabilir. Ek olarak fiziksel muayene esnasında kulak, burun ve boğaz bölgeleri de incelenebilir. Lenf nodu bozuklukları veya meme kanserinden şüphelenilmesi halinde kan testleri, tıbbi görüntüleme tetkikleri ve biyopsi uygulamalarına başvurulması gerekebilir. Tüm bu işlemlerin sonucunda koltuk altında ağrıya neden olan faktörler teşhis edilerek tedavi süreci başlatılabilir.

    Koltuk Altı Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Koltuk altı ağrısı sorunu olan bireylerde nasıl bir tedavi planı izleneceği, ağrıya neden olan faktörlere göre belirlenir. Kas gerginliğine bağlı olarak ortaya çıkan koltuk altı ağrılarında dinlenme ve soğuk kompres uygulamaları ağrıların hafifletilmesine büyük oranda yardımcı olur. İlk birkaç gün buz kompresinin ardından sonraki günlerde dolaşımı destekleyerek iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla ısı ve gerdirme uygulamaları da tercih edilebilir. Zona hastalığı söz konusu ise hastalığa neden olan herpes virüsüne yönelik antiviral ilaç uygulamaları yapılır. Ağrının çok şiddetli olması halinde hekim tarafından kapsaisin veya lidokain gibi uyuşturan ilaçların kullanımı önerilebilir. Koltuk altında iltihaplı lezyonların oluşumuna neden olan Hidradenitis Suppurativa hastalığının teşhisini almış olan hastalarda antibiyotik ve akne önleyici ilaç uygulamalarından yararlanılabilir. Bu olguların bir kısmında ilaç tedavisine yanıt alınamayabilir, bu durumda cerrahi operasyonlardan faydalanılır. Lenf nodlarında şişliklerin söz konusu olması halinde tedavi, bu şişliklerin hangi nedenle oluştuğuna göre şekillendirilir. Bakteriyel veya viral enfeksiyonlarda antibiyotik ve antiviral uygulamaları ile ıslak ve ılık bezle yapılan kompresler enfeksiyonu ve lenf nodlarındaki şişlikleri azaltmaya yardımcı olur. Koltuk altındaki ağrıların nedeninin meme kanseri olduğunun tespiti halinde ise tümör ve tümörden etkilenmiş olan lenf düğümlerini çıkarmak için cerrahi operasyonlar tercih edilebilir. Cerrahi operasyonlarla tamamen tedavi edilemeyen kanser durumunda ise kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi seçeneklerinden yararlanılır. Buna ek olarak meme kanserinin çevre doku ve organlara yayılmış olması veya farklı bir bölgedeki kanserden metastatik yolla buraya ulaşmış olması ihtimallerine karşılık detaylı tarama testleri de yapılır. Tüm bu durumlarda altta yatan hastalığa yönelik tedavilerle birlikte koltuk altı ağrısı sorunu da ortadan kaldırılabilir.

    Eğer siz de koltuk altı ağrılarından şikayetçiyseniz, sol koltuk altı ağrısı ve sağ koltuk altı ağrısı neleri işaret eder diye merak ediyorsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayeneden geçmelisiniz. Hekiminiz tarafından yapılacak olan muayene ve tanı testlerinin ardından yaşadığınız ağrılara neden olan sorunun tespit edilmesini sağlayarak tedavi sürecinize bir an önce başlayabilir, ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

    Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

    Yazı kaynağı : www.medicalpark.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap