Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    kan kırmızı olmasına rağmen damarlarımız neden yeşil renk gözükür

    1 ziyaretçi

    kan kırmızı olmasına rağmen damarlarımız neden yeşil renk gözükür bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Kan kırmızıyken damarlarımız neden yeşil görünür?

    Kan kırmızıyken damarlarımız neden yeşil görünür?

    Kan damarları, vücudunuzdaki kan ve besin maddelerinin taşınmasına yardımcı oluyor.

    Çoğu damarın görevi oksijeni tükenmiş kanı vücut dokularından kalbe geri taşımak olarak biliniyor. Pulmoner arteriniz kanınızı akciğerlerinize getirir ve burada taze oksijeni alır. Arterleriniz daha sonra oksijenli kanı dokularınıza ve organlarınıza taşır.

    Bu yazıda, özellikle açık renkli ciltlerde damarların neden yeşil veya mavi görünebileceğini açıklayacağız.

    İnsan vücudunda üç tür damar bulunıyor: derin damarlar, pulmoner damarlar ve yüzeysel damarlar. Yüzeysel damarlar bizim gördüğümüz tip olarak dikkati çekiyor.

    Yeşil renk kırmızı renkten daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için damarlar kırmızı yerine yeşil görünebilirler. Ayrıca mavi veya mavimsi yeşil görünebilirler çünkü mavinin dalga boyu kırmızıdan daha kısadır.

    Elektromanyetik spektrum, dalga boylarını veya gözünüzün görebileceği görünür ışığı içerir. Görünür ışığın renkleri şu sırayla kırmızıdan mora değişir: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor. Kırmızı, en uzun dalga boyuna, en düşük frekansa ve en az enerjiye sahiptir.

    Yeşil renkten dalga boyu sorumlu

    “Renk” olarak algıladığımız şey aslında bir yüzeyden yansıyan ve diğer dalgalar emilirken görsel ışık tayfının frekansları diye bilinir. Örneğin, yeşil bir yaprak yeşil dalgaları yansıtır ve diğer renkleri emer, bu yüzden onu yeşil olarak görürüz.

    Kırmızı frekanslarını cilt ve doku katmanları emer. İşte bu nedenle kırmızıyı göremiyoruz ve yeşil-mavi rengi görüyoruz. Bu durum tıpkı okyanus ve denizleri mavi olarak görmemiz gibi. Aslında su mavi değil. Ama biz onu uzaktan mavi görürüz.

    Cildinizin ince olduğu yerlerde yeşil ve mavi damarlar daha net görülebilir. Cilt yaşla birlikte daha ince ve daha az elastik hale gelebilir, bu da damarların daha belirgin görünmesini sağlar. Ayrıca, ne kadar az yağınız varsa, yaşınıza bakılmaksızın damarlarınız o kadar fazla görünebilir.

    Yazı kaynağı : www.gidahatti.com

    Kan Kırmızı Olduğu Halde Neden Damarlar Mavi Görünür?

    Bazı insanlar damarların mavi görünme sebebinin kanın oksijen oranının düşmesinden kaynaklandığını düşünür. Ancak bu görüş, teknik nedenlerle tamamiyle hatalıdır. Peki o zaman neden içinde kıpkırmızı renkte bir sıvının aktığı damarlarımız, mavi ile yeşil arası bir renkte görürür?

    Damarlar mavi görünür çünkü damarlardan yansıyan ışık, gözümüze gelmeden önce deri ve yağ katmanlardan geçer. Kırmızı ve mavi renkler farklı dalga boylarına sahiptir. Bu nedenle cilde nüfuz etme dereceleri birbirinden farklıdır. Bunun sonucu olarak kandan yansıyan mavimsi yeşil ışık gözlemcinin gözüne damarların mavi görünmesine neden olur. Ancak konuyu daha iyi anlamayabilmek için biraz daha detaya girmemiz gerekir.

    Lise yıllarından hatırlayacağımız gibi kalbimize gelen kan ile kalbimizden çıkan kan içerik olarak birbirinden farklıdır.

    Kalp dolaşım sistemimizin merkez organıdır. Aynı zamanda vücudun en önemli organlarından biridir. Akciğerlerin üzerinde sola yakın bir konumdadır. Biz daha 8 haftalık bir fetüsken atmaya başlar ve son nefesimizi verene kadar atmaya devam eder. Bu yüzden ona en çalışkan organ denir. Kalbimiz kanımızı vücudumuza pompalar, atar damarlar kalbimizden çıkan oksijen bakımından zengin kanı vücudumuza dağıtırken toplar damarlar vücudumuzun çalışması sırasında üretilen atıkla yani karbondioksitle dolu olan kanı yeniden kalbe taşır. Kan kalbin ilk iki odacığından sağ atrium (sağ kulakçık) ve sağ ventrikülden geçtikten sonra akciğerlere taşınır. Akciğerlerde karbondioksitten arınarak oksijenle dolarak yeniden kalbe gönderilir. Oksijen bakımından zenginleşmiş olan kan, bu defa kalbin diğer odacıkları sol atrium (sol kulakçık) ve sol ventrikülden geçerek yeniden vücuda dağılır.

    Toplar Damarlar Mavi midir?

    Birçok insan toplar damarlardaki kanın oksijenden arınmış olduğundan mavi olduğunu düşünür. Oysa bu doğru değildir. Hatta oksijenden arınmış olan kan oksijenli kandan çok daha kırmızıdır. O halde neden bileklerimizde ellerimiz ve bacaklarımızda gördüğümüz damarlar kırmızı değil de mavi renktedir?

    Damarın rengi ışığın cilt katmanlarıyla nasıl etkileşime girdiğine bağlı olarak belirlenir. İnsan cildi hiçbir dalga boyundaki ışığı emmez ama kan, tüm dalga boylarının ışığını emer fakat kırmızı ışığı, diğerlerinden birazcık daha fazla emer. Üstelik mavi ışık, cilde kırmızı ışık kadar nüfuz edemez.

    Atar damar, oksijen bakımından zengin kanı vücuda dağıtan, toplar damar ise karbondioksit dolu kanı yeninden kalbe taşıyan damarlardır. Derimizin yüzeyine yakın olan damarlar, toplar damarlardır. Bu nedenle de insanlar toplar damarların mavimsi göründüğüne inanır.

    İlginç bir şekilde daha derinde olan damarlar, maviden çok kırmızı ışık yansımasına rağmen mavi görünür. Bu garip fenomen renk algısının göreceli olmasından kaynaklanır. Yani renkle ilgili algımız, çevredeki diğer renklerden etkilenerek belirlenir. Mesela mor bir topu kırmızı bir topun yanına koyacak olursanız moru daha çok mavimsi bir mor olarak algılarız. Benzer şekilde bazı damarların mavi görünmesinin nedeni derimizden mavi ışıktan daha fazla kırmızı ışık yansımasından kaynaklanır. Toplar damarlar daha ince duvarları olan geniş damarlardır ve atar damarlara oranla cildimizin yüzeyine daha yakındır. Bu nedenle atardamarlardan daha fazla toplar damarları görürüz.

    Sonuç olarak eğer bir damar derinin yüzeyine yakınsa mavi ışığın neredeyse tamamı cilt tarafından emilir. Yani mavi cilde nüfuz etmez. Bu da damarın kırmızı görünmesini sağlar. Ancak damar biraz derindeyse 0,5 mm ya da daha fazlaysa durum değişir ve ne kırmızı ne de mavi ışık emilmez. Bu durumda yansıyan mavi ışığın yansıyan kırmızı ışığa oranı 2/3 civardında olacaktır. Böylece damarın rengi yeşil ile mavi arası bir renkte görünür.

    Özetle, damarların mavi olması, taşıdıkları kanla (oksijenli / oksijensiz) kanla ilgili değildir; tamamen cildin altındaki konumlarına bağlı!

    Kaynaklar:

    Yazı kaynağı : www.olaganustukanitlar.com

    Damarlarımız niye mavi ya da yeşil görünürler? | Prof. Dr. Bora Farsak

    Bu aslında herkesin aklından geçen bir sorudur ve tek bir cevabı da yoktur. Kalbimiz akciğerlerde oksijenlenmiş olan kanı açık renk kırmızı olarak pompalar ve hücrelerde oksijenini bırakan kan, aslında koyu kırmızı olarak kalbe geri döner. Peki biz niye bunu  yeşil ya da mavi görürüz?

    Damarlarımız niye mavi ya da yeşil görünürler?

    Bu aslında herkesin aklından geçen bir sorudur ve tek bir cevabı da yoktur. Kalın ve kaslı olan atar damar duvarı renk geçirgenliğini engellerken, oldukça ince ve renksiz olan toplar damar duvarı bu başlığın ilk belirleyenidir.

    Kalbimiz akciğerlerde oksijenlenmiş olan kanı açık renk kırmızı olarak pompalar ve hücrelerde oksijenini bırakan kan, aslında koyu kırmızı olarak kalbe geri döner. Peki biz niye bunu yeşil ya da mavi görürüz?

    Bu aslında gözün farklı dalga boylarındaki ışığı algılaması ile alakalıdır.

    Kırmızı ışık en uzun dalga boyunu menekşe mor ise en kısa dalga boyuna sahiptir. Diğerleri bunların arasında yer almaktadır. Beyaz ışık ise tüm renkleri ve tüm dalga boylarını taşımaktadır. Tüm renkleri içeren beyaz ışık vücudumuza geldiğinde kırmızı ışık derinlere kadar ilerleyebilir çünkü dalga boyu daha uzundur . 


    Normal beyaz ışık altında kırmızı dışında bütün renkler hemoglobin adlı oksijen taşıyan protein tarafından emilir ve kan normal şartlarda kırmızı olarak görülür. Damarları bakan bir kişide göz ve kan arasına yansıyan renkleri bloke edecek bir filtre konulduğunda, algılanan renk değişecektir, insanlarda bu renk filtresi cilttir ve buna bağlı olarak damar yeşil olarak görülür. Aslında renk değişikliğini belirleyen oksijene demir miktarı ve karbondioksit miktarıdır. Yüksek oksijen seviyeleri kırmızıyı yansıtırken yüksek karbondioksit seviyeleri maviyi yansıtmaktadır. Yani cilt filtresinden geçtiğinde bu bize Yeşil olarak görülmektedir.

    Aradaki renk değişiklikleri ise yani yeşilden koyu kırmızı, menekşe mor ve açık kırmızıya doğru giden renk değişikliği ise damarın kalınlığı ve buna bağlı olarak içerdiği oksijensiz kanın yoğunluğu ile alakalıdır.

    Burada cilt rengi, vücut kitle indeksi, yaş ve damarların ne kadar derinde yer aldığı da önemli bir yer tutmaktadır.

    Yazı kaynağı : www.borafarsak.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap