kalın bağırsağın sindirimdeki görevi nedir
kalın bağırsağın sindirimdeki görevi nedir bilgi90'dan bulabilirsiniz
Kalın bağırsak
Sindirim sisteminin anatomisinde kalın bağırsak (Intestinum Crassum), ince bağırsak (Intestinum Tenue) ile anüs arasındaki kısımdır. Toplam uzunluğu 1,5 ile 2 metre arasında olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur. Başlangıcında yer alan çekumda çapı en geniştir, sonra kolon boyunca gittikçe daralır, anal kanaldan hemen önce yer alan rektumda epeyce bir genişler. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda bumbar adı verilir.
Kalın bağırsağın ince bağırsaktan farkı, çapının büyüklüğü, nispeten sabit konumu, keseli görünümü ve dışında yer alan peritonla örtülü "yağ parçacıkları"dır (appendices epiploicae). Uzunlamasına kas lifleri bağırsağı devamlı bir tabaka olarak kaplamak yerine üç uzunlamasına bant şeklinde düzenlenmişlerdir[kaynak belirtilmeli].
Kalın bağırsak, ince bağırsağı çevreleyerek etrafında bir kemer oluşturur. İleumun sağ tarafında çekumdan başlar, sağ lumbar ve karaciğerin altına kadar yukarı doğru çıkıp oradan sola kıvrılır, abdomenin karşı tarafına uzanır, tekrar kıvrılıp pelvise doğru aşağıya iner; orada gene kıvrılıp pelvisin arka duvarı boyunca uzanır ve anüste sona erer.
Kalın bağırsak çekum, kolon, rektum ve anal kanal olarak bölümlere ayrılır. Kalın bağırsak midenin altındadır.
Dışkı depolama kapasitesi 2100 gram olarak ölçülmüştür.
Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]
Kolon sindirim sisteminin son kısmıdır. Haustra adı verilen bir dizi kesecik nedeniyle parçalı bir görünüme sahiptir.[1]
Vücuttan atılmadan önce katı atıklardan suyu ve tuzu alır ve flora destekli (büyük ölçüde bakteriyel) emilmeyen malzemenin fermantasyonun gerçekleştiği yerdir. İnce bağırsağın aksine, kolon, gıdaların ve besinlerin emiliminde önemli bir rol oynamaz. Her gün kolona yaklaşık 1.5 litre veya 45 ons su gelir.[2]
Ortalama yetişkin insan kolonunun uzunluğu, erkeklerde 65 inç veya 166 cm (80 ila 313 cm aralığında) ve kadınlarda 155 cm veya 61 inç‘dir (80 ila 214 cm aralığında).[3]
Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]
Memelilerde, kolon altı bölümden oluşur: çekum, yükselen kolon, enine kolon, inen kolon, sigmoid kolon ve rektum.
Kolonun bölümleri şunlardır:
Kolonun bölümleri ya intraperitonealdir ya da retroperitoneum'un arkasındadır. Genel olarak retroperitoneal organlar periton'u tam olarak kaplamaz, bu nedenle yerlerinde sabitlenirler. İntraperitoneal organlar tamamen peritonla çevrilidir ve bu nedenle hareketlidir.[4] Kolondan yukarı doğru çıkan kolon, inen kolon ve rektum retroperitoneal iken çekum, apendist, enine kolon ve sigmoid kolon intraperitonealdir.[5] Bu, laparotomi gibi ameliyat sırasında hangi organlara kolayca erişilebileceğini etkilediği için önemlidir.
Çap olarak, çekum en geniş olanıdır, ortalama olarak sağlıklı kişilerde 9 cm'den biraz daha küçüktür ve enine kolonun çapı ortalama 6 cm'den azdır.[6] İnen ve sigmoid kolon biraz daha küçüktür ve sigmoid kolonun çapı ortalama 4-5 cm (1,6-2,0 in)'dur.[6][7] Her kolon bölümü için belirli eşiklerden daha büyük çaplar megakolon için tanısal olabilir.
Çekum kolonun ilk bölümüdür ve sindirimde görevlidir, ondan embriyolojik olarak gelişen apandisit ise kolonun bir yapısıdır, sindirime karışmaz ve bağırsakla ilişkili lenfoid doku parçası olarak kabul edilir. Apendistin görevi belirsizdir ancak bazı kaynaklar apendistin kolon mikroflorasının bir örneğini barındırmada rolü olduğuna ve bağışıklık reaksiyon sürecinde mikroflora hasar görmüşse kolonun bakterilerle yeniden doldurulmasına yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Apendistin ayrıca yüksek lenfatik hücre konsantrasyonuna sahip olduğu gösterilmiştir.
Dışkı[değiştir | kaynağı değiştir]
Kalın bağırsakta veya kolonda, kimusta bulunan su emilir. Kalın bağırsakta tuzlar aktif taşıma ile emilir, su da osmoz yoluyla onları takip eder. Sindirilmemiş posa ve kalın bağırsakta yaşayan bakterilerden oluşan dışkı rektuma gider, anüsten atılana kadar orada depolanır.
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Kalın bağırsak nedir, Kalın bağırsağın özellikleri ve görevleri
İç organlarımızdan biri olan kalın bağırsak, sindirim sisteminde yer almaktadır. Sindirim sisteminin en sonunda olan organlarımızdan biridir. Peki, kalın bağırsak nedir ve ne işe yarar? İşte, detaylar;
Kalın bağırsak nedir?
Sindirim sisteminde yer alan ve temel görevi sindirim sistemine yardımcı olmak olan organlardan biridir.
Kalın bağırsak vücutta nerededir?
Kalın bağırsak, anüs ile ince bağırsak arasında yer almaktadır. Tam olarak midenin alt kısmında bulunur.
Kalın bağırsağın görevleri;
Ana görevi sindirim sistemine yardımcı olmaktır. Kalın bağırsağa gelen sindirilmemiş posa yani dışkı, sudan ayrıştırılarak anüse gidene kadar burada bekletilir. Bir anlamda dışkının depolanmasını gerçekleştiren bölüm kalın bağırsaktır.
Kalın bağırsağın bir diğer görevi de, inorganik tuzları ve suyu ince bağırsaktan sıvı olarak gelen içerikten emmesidir. Bunun olması ile dışarı atılacak olan dışkı koyulaşır ve katılaşması sağlanmaktadır. Kalın bağırsak, bu işlemi yerine getirdikten sonra dışkı rektuma aktarılmaktadır.
Kalın bağırsağın özellikleri;
Kalın bağırsak hastalıklarının belirtileri;
Kalın bağırsak hastalıklarının belirtileri olarak; Karın ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, dışkılama sırasında ağrı, makat veya anüs bölgesinde kaşıntı ve ağrı, makat bölgesinde şişlik, dışkıda kanama, dışkılama sonrasında rahatlama olmaması, ishal ve kabızlık atakları sayılabilir.
Kalın bağırsak hastalıkları;
Kalın bağırsak hastalıklarından en önemlisi kalın bağırsak kanseridir. Genel olarak 50 yaş üzerindeki kişilerde her 1500 – 2000 kişiden birinde bu kanser görülmektedir.
Diğer bir kalın bağırsak hastalığı ise, kalın bağırsak iltihabıdır. Bazı hallerde bağırsakta bulunan fazla miktardaki bakteriler kalın bağırsağın delinmesine neden olabilir. Bu oldukça tehlikeli ve ciddi bir sorundur. Çünkü bakteriler buradan vücuttaki diğer iç organlara geçebilmektedir.
Diğer kalın bağırsak hastalıkları ise şöyle;
Kolon polipleri,
Chron hastalığı,
Fissür,
Hemoroit,
Kolonun divertükler hastalığı,
Anal fistül,
Anal abse,
İrritabl bağırsak hastalığı,
Ülseratif kolittir.
Kaynak: Bu yazı, ozelliklerinedir.com/kalin-bagirsak-ne-ise-yarar-gorevi-ve-ozellikleri-nelerdir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.
Yazı kaynağı : www.poliklinik.org
Kalın bağırsağın sindirimdeki görevi nedir
Su, vitamin ve minerallerin kana emilimini tamamlamak. Faydalı bakterilerin ürettiği K ve B vitaminlerinin emilimini gerçekleştirmek. Sindirim atıklarını geçici olarak depolamak.
Kalın bağırsakta veya kolonda, kimusta bulunan su emilir. Kalın bağırsakta tuzlar aktif taşıma ile emilir, su da osmoz yoluyla onları takip eder. Sindirilmemiş posa ve kalın bağırsakta yaşayan bakterilerden oluşan dışkı rektuma gider, anüsten atılana kadar orada depolanır.
Vücuda alınmış olan yiyeceğin tamamen sindirildikten sonra gittiği son yer kalın bağırsak olarak söylenebilir. Kalın bağırsağa ulaşan yiyecek artık sıvı hale gelmiştir. Farklı bölümlere sahip olan kalın bağırsakta, belirtilen yiyecek sonlara yol aldıkça sıvıdan katı forma dönüşmeye başlar. Kalın bağırsakta rektum bölümünde bu bekletilir. Rektum dolduğu anda, beyin otomatik olarak talimat verip, tuvalete gitme ihtiyacını belirtir.
Yazı kaynağı : www.egitimsistem.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.