japonların depreme dayanıklı evleri
japonların depreme dayanıklı evleri bilgi90'dan bulabilirsiniz
Japonya’nın Depreme Dayanıklı Evlerinin Özellikleri Nelerdir?
Japonya’nın dünya çapında ünlü olduğu en önemli konulardan biri depreme karşı aldıkları büyük ölçekli önlemler. Japonya’nın herhangi bir yerinde olan, nispeten büyük çaplı bir depremde insanlar sakin ve güvenli kalabiliyor. Peki, Japonya'nın depreme dayanıklı evleri nin sırrı ne? Öncelikle, odak en çok zarar görme ve dolayısıyla insana zarar verme ihtimali olan evlere kayıyor. Evler için Japonlar iki ana sistem geliştirdi. Bu sistemlerin amacı iki grupta toplanabilir. İlk olarak binaların depreme karşı dirençli olması fikrini bıraktılar. Çünkü “yumuşak olma ezilirsin, sert olma kırılırsın” gibi bir mantıkla yürüdüler. Bu yüzden sonuç olarak binaların deprem ile birlikte ancak kontrollü bir biçimde hareket etmesini sağlayacak bir teknoloji geliştirdiler. İkinci olarak da sismik dalgaların, yani yer sarsıntılarının enerjisini ve hareketini tüm binaya olabildiği kadar hissettirmemek.
Japonya’nın Depreme Dayanıklı Bina Türleri
Depreme Japon tipi dayanıklılık gösterebilen üç farklı bina çeşidi vardır. Bu bina çeşitleri aşağıdaki listede sıralanmıştır:
-Depreme dayanıklı binalar: Bu Japonya’da en çok görülen bina tipidir. Genel olarak 1981’den sonra inşa edilmişlerdir ve bu yüzden sismik izolasyon yapı standartlarına uygun yapılmışlardır. Bu tip binaların katı yapıları esnek değildir ve sert bir şekilde yapılmıştır ki binanın çökmesi engellenebilsin. Esnek yapıları ise sismik dalgalanmalar sonucunda eğilip bükülebilen ve binanın temel yapısını oluşturan kısımlardır. Duvarlar ve zeminler ikinci kısma girmektedir.
- Sismik izolasyonlu binalar : Bu tip binalar genel olarak gökdelenlerde görülmektedir. Sistemi zemine entegre olacak şekilde inşası yapılır. Sarsıntı emici yapılar, yani izolatörler zemine kurulur. Böylelikle sismik dalgalar binaya ulaşamaz. Hatta normal binalara nazaran üçte bir ya da beşte bir iletim sağlamaktadır.
-Emici yapılı binalar: Bu binaların amacı sismik hareketlerin etkisini olabildiğince azaltmaktır. Bunun için özel emici duvarlar kullanılır. Depreme dayanıklı yapılarla karşılaştırıldığında %70 ila %80 daha fazla enerji emer.
Japonya’da Depreme Karşı Ne Tür Önlemler Alınıyor?
Japonya tarih boyunca depreme bu kadar hazırlıklı değildi. Ancak coğrafi konumu sebebi ile çok sık büyük depremlere ve bazen de bunların getirdiği tsunamiye maruz kaldığı için ülke genelinde önlemler alındı. Dayanıklı evler haricinde, örneğin, telefon uygulamaları oldukça yaygın. Ülkedeki her akıllı telefonda deprem ve tsunami için acil uyarı sistemi var. Bu tip bir sistem beş on saniye öncesinden uyarı verebiliyor. Bir diğer önlem ise toplu taşıma konulu. Japonya’daki hızlı trenler büyük depremlere oldukça dayanıklıdır. Tabii ki tüm bu önlemler, vatandaşların farkındalığı ile pekişmektedir.
Peki oturduğunuz evin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz? Bu sorunuzun cevabı Emlakjet'in hazırladığı özel yazımızda sizleri bekliyor. Yazıya hemen ulaşmak için tıklayın.
Yazı kaynağı : www.emlakjet.com
Japon bilim insanları anlattı: Binaları 9 büyüklüğündeki depreme nasıl dayanıyor?
Japonya'nın Kagawa Üniversitesi Sismoloji ve Afet Azaltma Bilimi Anabilimdalı’ndan Profesör Yoshiyuki Kaneda ve Japonya Ulaştırma Bakanlığı’nda afet riskinin azaltılması konusunda uzun süre çalışan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Kıdemli Danışmanı Dr. Hitoshi Baba, depreme dayanıklı bina inşa etmenin kuralını anlattı.
Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan'ın haberine göre, Japon bilim insanları, 9 büyüklüğündeki depremde bile zarar görmeyen bina inşa etmenin sırrının şantiye denetiminde olduğunu söyledi. .
Zemine uygun bina
Japonya'da da İzmir'de olduğu yumuşak zeminli alanlar bulunduğunu belirten Dr. Hitoshi Baba, “Japonya’da çok fazla yumuşak zemin ve tortul vardır ve üstüne bina inşa edilir ama binalar sismik standartlara göre maksimum sismik yoğunluk varsayılarak sismik standartlara göre inşa edilir” diye yanıt verdi.
Prof. Kaneda ise, bu tür zeminlerde uygulanacak yapı tekniği hakkında şu bilgiyi veriyor:
Depremin ardından yapılan arama-kurtarma çalışmalarının iyi yapıldığını düşündüğünü belirten Hitoshi Baba, “İyi iş yaptıklarını düşünüyorum çünkü yıkılmış binalardan birçok insan kurtardılar” diyor.
Türkiye’de yıkım yapan depremler neden Japonya’da yapmıyor?
Japon uzmanlar “Japonya’yı etkilemeyen bu büyüklükteki deprem, Türkiye’de neden büyük yıkımlara neden oluyor? Japonya neyi doğru yapıyor, Türkiye neyi yanlış yapıyor” sorlarını se şöyle yanıtladı:
Doğal afet eğitimi
“Deprem bizim bir gerçeğimiz ve bununla yaşamayı öğrendik. Anaokulundan başlayarak öğrencileri bir doğal afette nasıl davranmaları gerektiği konusunda düzenli tatbikatlar yaparak eğitiyoruz” diyen Baba ve Kaneda, doğal afetler konusunda hem vatandaşların hem de ilgili birimlerin sürekli eğitilmesinin ve bu bilincin sağlanmasının önemine de dikkat çekiyor.
9 büyüklüğündeki Büyük Doğu Japonya Depremi sırasında binaların ayakta kaldığını belirten Japon bilim insanları, Türkiye’de deprem sırasında bir bina ayakta kalırken diğerinin yıkılmasının nedenini şöyle izah ediyor:
Independent Türkçe, Habertürk
Yazı kaynağı : www.indyturk.com
Japonya'nın depreme hazır olmasının 8 nedeni
Ülkeyi vuran felaketlerin sayısı ile nüfus yoğunluğunu düşünüldüğünde ve buradan elde edilen veriler de ölüm oranları ile karşılaştırıldığında, oldukça düşük rakamlar ile karşı karşıya kalıyoruz.
Peki, Japonya dünyada afetlere karşı en iyi hazırlanan ülke konumuna nasıl geldi?
Culture Trip'de yer alan bir makeleye göre, Japonya'nın yeniliğe uyum sağlama, yatırım yapma, eğitme önem verme ve geçmiş hatalardan ders alma yeteneği, onu dünyada depreme en hazır ülke yaptı.
DEPREME DAYANIKLI BİNALAR
Japonya'daki depremlerin devamlılığı göz önüne alındığında, tüm evler olası sarsıntılara dayanacak şekilde inşa edilmiş olduğu ortaya çıkıyor. Bunun temel nedeni; Japonya'daki mevcut yasaların sadece depreme dayanıklı olan binaların yapımına izin vermesi ve bunu belli ölçümlerle denetlemesi. Bu yasalar, okullar ve ofis binaları da olmak üzere tüm yapıları kapsıyor.
2018 verilerine göre, Tokyo'daki binaların yaklaşık yüzde 87'si depreme dayanıklı.
Yapıların çoğu, deprem sarsıntısına maruz kaldığında esnek hale gelecek şekilde tasarlanıyor. Bazı binalar sarsıntı ile hareket etmesine olanak tanıyan teflon zemin üzerine inşa edilirken, kimi binalar da sarsıntı gücünü çekebilen şişirilmiş, kauçuk veya sıvı dolu tabanlara sahip.
Örnek olarak; Tokyo'daki ünlü Skytree, depreme dayanıklı geleneksel antik ahşap uzakdoğu tapınak yapıları taklit edilerek doğal afetlere dayanacak şekilde inşa edildi.
Japonya'nın güneyindeki bir yanardağın yanında yer alan, çiçekler ve dinozorlarla süslenmiş 450 adet depreme dayanıklı kubbe ev / Reuters
TELEFON UYGULAMASI
Japonya'daki her akıllı telefonda deprem ve tsunami acil durum uyarı sistemi mevcut. Yaklaşan felaketlerden yaklaşık beş ila on saniye önce uyarı alan bu sistem, kullanıcılara gerekirse hızlı bir şekilde önlem alabilmeleri için zaman tanıyor. Sistem, deprem durana kadar "Jishin desu! Jishin desu! " (Deprem var, deprem var!) uyarsında bulunuyor.
DEPREME HAZIR HIZLI TRENLER
Japonya, raylı sistemin yoğun olarak kullanıldığı bir ülke. Sahip oldukları "shinkansen" ağları (hızlı tren), geleceğin taşımacılığı olarak değerlendiriliyor. Yolcuların güvenliğini sağlamak için ülkedeki tüm trenlerde gerektiğinde durmasını sağlayacak deprem sensörleri mevcut.
2011 yılında 9,0 büyüklüğünde bir deprem Japonya'yı vurduğunda, 27 hareketli tren aktif biçimde çalışmaktaydı. Her bir trene öncü depremler süresince (ana deprem öncesi) bildirim ulaştı ve trenler, büyük depremden önce durduruldu. Bu da depremin sıfır ölüm ve hatta yaralanma ile sonuçlanmasına olanak tanıdı.
Kyodo tarafından havadan çekilen bu fotoğrafta, Tokyo'ya giden ilk hızlı tren görülüyor. 14 Mart 2015 / Reuters
ACİL TV YAYINLARI
Ülkede bir deprem yaşandığında, tüm TV kanalları acil olarak resmi deprem yayınına geçiyor. Bu şekilde insanlar nasıl güvende kalabilecekleri konusunda bilgilendiriliyor. Acil yayınlar, artçı depremler, nerede korunulması gerektiği ve herhangi bir tsunaminin yaklaşıp yaklaşmadığı hakkında bilgi verirken, vatandaşlara daha yüksek noktalara gitmeleri ve önlem almaları için zaman tanınıyor.
AFET ÖNLEMLERİ KONUSUNDA FARKINDALIK EĞİTİMİ
Dünyanın dört bir yanındaki diğer okulların yaptığı gibi, Japonya'daki okullar da ayda bir kez olmak üzere düzenli deprem tatbikatları gerçekleştiriyor. Eğitim kurumları, küçük yaşlardan itibaren çocukları, bir deprem bölgesinde önlem almanın ve güvende kalmanın yolları konusunda eğitiyor. Tatbikatlar sırasında en yaygın yöntem, çocukların sarsıntı bitene kadar sıralarının altına girip masa ayaklarına tutunmaları. Dışarıda oynuyorlar ise öğrencilere, düşen enkazın altında kalmamak için doğrudan açık bir alanın merkezine gitmeleri öğretiliyor.
Okullar aynı zamanda, yerel itfaiye personelinin, çocukları deprem simülatörlerine koyduğu, çok küçük yaşlardan itibaren deprem hissini algılayabilecekleri saha gezileri de gerçekleştiriyor.
DEPREM ANIT MÜZESİ
Japonya'nın, nüfusunu gelecekteki doğal afetlere karşı korumaya yardımcı olmasının bir başka nedeni de geçmişten ders alabilmesi. 1995 yılında Kobe şehri, 5 bin kişiyi öldüren ve on binlerce evi yıkan tamamen yıkıcı Büyük Hanshin Awaji Depremi ile sarsıldı. Şehrin yeniden inşasının ardından Kobe, Kobe Deprem Anıt Müzesi'ni de inşa etti.
Afet sırasında hayatını kaybeden insanları hatırlamak için inşa edilen müze, aynı zamanda afet önleme ve hayatta kalma konusunda faydalı programlarla dolu bir eğitim merkezi olarak da çalışıyor.
Bir kadın, Kobe deprem'in 15'inci yıl dönümünde hayatını kaybedenlere dua etmek için bir mum yakıyor. / Reuters
DEPREM ÇANTASI
Her hane halkının depreme nasıl hazırlandığı değişiklik gösterir; ancak birçok evde deprem çantası bulunuyor. Çanta içinde şişe sular, yiyecekler, eldivenler, yüz maskeleri, yalıtım örtüleri, meşaleler gibi hayatta kalma araçları ve hatta düzenli bilgilendirmeler yayınlayan radyolar bulunuyor. Deprem çantası için gerekli tüm malzemeler çoğu eczaneden veya çeşitli mağazalardan temin edilebiliyor.
SU TAHLİYE TÜNELİ
En etkileyici mühendislik becerilerinden biri de Tokyo şehrinin eteklerinde yer alan bir futbol sahası ve paten parkının altında bulunan, az bilinen Su Deşarj Tüneli... Bu büyük gizli tünel, siklonlar ve tsunamiler gibi doğal afetlerin neden olduğu sel sularını toplayarak, suyu güvenli bir şekilde Edo Nehri'ne yeniden boşaltıyor. Bu, bölgede bir deprem yaşanırsa ve ardından bir tsunamiyi tetiklerse, kenti büyük bir sel felaketinden koruyor. İnşası 13 yıl süren tünelinin maliyeti ise 3 milyar ABD Doları. Ancak tünelin ne kadar insanın hayatını kurtarmayı vaat ettiği göz önüne alınınca bu; onu paha biçilemez kılıyor.
Yazı kaynağı : www.cumhuriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.