Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    internet adreslerinin yapısı

    1 ziyaretçi

    internet adreslerinin yapısı bilgi90'dan bulabilirsiniz

    �nternet Adresi Nedir?

    burcu-arici-bilisim - İNTERNET ADRESLERİ VE İNTERNET ADRES YAPISI

    burcu-arici-bilisim - İNTERNET ADRESLERİ VE İNTERNET ADRES YAPISI

    İNTERNET ADRESLERİ

    İnternet sayfalarına ulaşmak için internet site adreslerini (URL) kullanırız.

    İnternet site adresleri çeşitli kısımlardan oluşur.

    İNTERNET ADRES YAPISI

    Bir internet site adresi aşağıdaki kısımlardan oluşur.

    http://www.meb.gov.tr

    http-İletişim Kuralı

    www- Word Wide Web Kısaltması    

    meb-Alan Adı  

    gov- Site Uzantısı       

    tr- Ülke Kısaltması

    İLETİŞİM KURALI (PROTOKOL)

    İnternet sitesine hangi yöntemle bağlanacağını belirten ön ektir.En sık kullanılan iletişim kuralları HTTP, HTTPS ve FTP’dir.

    HTTPS İLETİŞİM KURALI

    Web sitesi ile yapılan bilgi alma/gönderme işlemlerinde şifreleme yapıldığını gösterir. Özellikle banka, alışveriş siteleri gibi güvenliğin ön planda olduğu web sitelerinde kullanılır.

    WORLD WIDE WEB KISALTMASI

    Dünya Çapında Ağ anlamına gelen kısaltmadır

    ALAN ADI

    Web sitesinin internetteki adıdır.

    Alan adı benzersiz olup içerisinde boşluk ve Türkçe karakterler (ı,ç,ğ,ö,ü,ş ) yer almaz.

    Örnek:

    www.ogretmenler  sitesi.com adresi yanlıştır.

    Doğrusu: www.ogretmenlersitesi.com’dur

    www.içişleri.gov.tr adresi yanlıştır.

    Doğrusu: www.icisleri.gov.tr ’dir.

    SİTE UZANTISI

    Sitenin hangi tür içerik sunduğunu belirten kısaltmadır.

    Sitenin Türünü Belli Eden Belli Başlı Uzantılar:

         .gov Devlete ait kurumlar

        .com Ticari siteler

         .org Ticari olmayan vakıf siteleri

       .edu Üniversitelerin internet siteleri

        .k12İlkokul, ortaokul ve liseler

    .net İletişim ağları ile ilgili kuruluşlar

       .mil Askeri siteler

    Ülke Kısaltmalarına Örnekler:

       tr: Türkiye

       uk: İngiltere

       ca: Kanada

        jp: Japonya

    de:Almanya

    IP Adresi Nedir?

    Belli bir ağa bağlı cihazların ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları sayısal adrese IP ADRESİ denir.

    Ör: 193.140.80.201

    İnternete bağlanan her bilgisayarın mutlaka bir IP adresi vardır. Bilgisayara IP adresini veren modemdir.

    Internet Adresi Yazım Kuralları

    1.  BÜYÜK harf kullanılmaz.

    Örnek: www.AKBANK.com.tr adresi yanlıştır. Doğrusu: www.akbank.com.tr’dir.

    2.  Web adresindeki harf  veya kelimeler arasında boşluk kullanılmaz.

    Örnek: www.ogretmenler  sitesi.com adresi yanlıştır. Doğrusu: www.ogretmenlersitesi.com’dur

    3.  Türkçe karakter dediğimiz ve İngiliz Alfabesinde bulunmayan harfler kullanılmaz 

      ( ç   ğ   ı   ö   ş   ü ).

    Örnek: www.aileveçalışma.gov.tr adresi yanlıştır. Doğrusu: www.ailevecalisma.gov.tr ’dir.



    Yazı kaynağı : burcu-arici-bilisim.tr.gg

    İnternet Sunumu

    İnternet Sunumu

    Merhaba Arkadaşlar, İnternet Sunumu İnternet Nedir, İnternet Site Adres Yapıları ve İnternet Sitesi Uzantıları konuları için hazırlanmıştır.

    Not: Bu sunu eski müfredata göre hazırlanmış olup konu ile ilgili ders içeriğinde kullandığım sunu İnternette Aramayı Öğreniyorum Sunumu sayfasına eklenmiştir.

    Bilgisayarında Microsoft Office programı olmayan, telefon veya tabletle sunumlara çalışmak isteyen öğrencilerimiz için eklenmiştir. Yalnız MEB bakanlığına bağlı hatlarda engelleme olduğundan dolayı içerik görüntülenmeyebilir.

    Alternatif olarak Google Docs kullanılmıştır. Maalesef MEB orayıda engellemiştir. Sadece İnternet explorer ile görüntüleme yapılabilmektedir. Onuda yakında engelleyeceğini düşünerek google paylaşımları kaldırılmıştır. Alternatif yöntemler bulununca eklenecektir.

    Sunumu ben hazırlamadım. Ahmet SOYARSLAN’ın sitesinden hazır olarak aldığımdan dolayı site üzerinden indirme linkini paylaşmıyorum. Sunum üzerinden indirebilirsiniz ama tavsiye etmiyorum. Sunumun orjinal halini bilgisayarınıza indirmek istiyorsanız  Ahmet SOYARSLAN’ın http://biltek.info/btyders/etkinlikler/ sitesi üzerinden indiriniz. Emeğine saygı gösterip teşekkürü çok görmeyiniz.

    Sunum üzerinde çalışırken fare ile tıklayarak ilerleyiniz. Sunum altındaki ileri geri tuşları ile geçmeniz halinde sayfa içi animasyonlar görünmeden diğer sayfalara atlayacaktır.

    Faydalı olması dileğiyle, iyi çalışmalar dilerim.

    İNTERNET SUNUMU GÖRÜNTÜLEYİCİ

    Sunumu powerpoint belgesi olarak pptx uzantılı haliyle bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

    İnternet Sunumu Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf öğrencilerimiz için hazırlanan 5. Sınıf – Hafta 9 – İnternette Arama Bilgileri Tarama ünitesinin bir parçasıdır.  Ünitenin diğer parçalarına link üzerinden ulaşabilirsiniz.

    Faydalı olması dileğiyle…

    Yazı kaynağı : ozgurseremet.com

    İnternet Adresleri Yapısı, Site Uzantıları ve Ülke Kısaltmaları

    İnternet Adresleri Yapısı, Site Uzantıları ve Ülke Kısaltmaları

    Bilgisayarın kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda bir ortamdaki bilgisayarları birbirine bağlayarak dosya alışverişi sağlamak amacıyla ağ (network) sistemleri kullanılmaya başlandı. Daha sonra bu ağları da birbirine bağlayarak daha geniş çapta ağ sistemleri kuruldu.

    Genişleyen ağdaki bilgisayar sayısı arttıkça dosya almak ve göndermek için aradığımız şeyi nasıl ifade edeceğimizi, nereye yazacağımızı, verilerin nerede saklanacağı ve bunlara nasıl erişeceğimizi belirleyen tüm dünyanın kullanabileceği ortak bir yapıya ihtiyaç duyuldu. Bu nedenle internet ve internet adresleri kavramları ortaya çıktı.

    İnternet Nedir?

    Birbirine bağlı çok sayıda bilgisayar ve akıllı cihazların bilgi alışverişini yapmalarını sağlayan ve her geçen saniye yeni cihazların kablolu ya da kablosuz olarak eklenmesiyle giderek büyüyen en büyük iletişim ağıdır. Türkçesi “Genel Ağ” olan internet, “arasında” anlamına gelen inter sözcüğü ile “ağ” anlamına gelen network sözcüğünün birleşmesiyle oluşur.

    İnternetin ortaya çıkması 1960’lı yılların başında Amerika Birleşik Devletleri ordusuna ait bilgisayarlar arasındaki iletişimi koordine etmek amacıyla başlatılan ARPANET projesinin daha sonraki yıllarda geliştirilmesine dayanmaktadır.

    İnternet Adresleri

    İnternet sayfalarına ulaşmamız için gerekli olan adreslerdir. URL (Uniform Resource Locator) adı da verilen bu adresleri Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari Browser gibi web tarayıcıların adres satırına yazarak açmak istediğimiz web sayfasına ulaşabiliriz.

    İnternet Adres Yapısı

    Bir internet adresi; iletişim kuralı (protokolü), www, alan adı (domain), site uzantısı, ve ülke kısaltması gibi kısımlardan oluşur.

    İletişim Kuralı (Protokol) Nedir?

    Bir internet sayfasına hangi yöntemle bağlanılacağını belirten ve adresin başına yazılan ön ektir. Bir internet adresinde mutlaka bulunması gerekir ancak web tarayıcılar iletişim kuralını kendileri otomatik olarak yazarlar.

    En sık kullanılan iletişim protokollerini http, https ve ftp olarak sıralayabiliriz. Bu protokollerden önce kullanılan gopher isimli protokol ses, resim ve video gibi içerikleri görüntülemeye pek imkan vermediği için günümüzde popülerliğini yitirmiştir.

    Http: İngilizce “Hyper Text Transfer Protocol” kelimesinin kısaltmasıdır. “Üstün Metin Transfer Protokolü” anlamına gelir. Bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan bilgi sistemleri için kullanılır. İstemci yani bir kullanıcıya ait bilgisayar ile sunucu (server) arasındaki veri alışveriş kurallarını belirleyerek internet sayfalarının görüntülenmesini sağlar.

    Https: Http iletişim kuralına İngilizce “Secure” yani “güvenli” kelimesinin kısaltması olan S harfnin eklenmesiyle oluşur. Adresinde https ön eki olan bir internet sitesinin, üzerinde barındırdığı verileri şifreleyerek koruduğunu gösterir. Yani https protokolü ile bir siteye bağlandığınız zaman güvenlik önlemleri daha ağırdır ve bilgileriniz asla başkaları tarafından okunamaz. Bu nedenle ziyaret ettiğiniz sitelerin adreslerini kontrol etmenizde fayda vardır.

    Bir web sitesinin https ön ekine sahip olması için SSL adı verilen güvenlik sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Bazı web tarayıcılarda Https yazısı yeşil renk ile görünebildiği gibi adresin başında sadece kilit simgesi de yer alabilmektedir.

    Ftp: Açılımı File Transfer Protocol olan FTP’ nin Türkçe karşılığı “Dosya Transfer Protokolü” ‘dür. İsminden de anlaşılacağı gibi internete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokol ve bu işleme hizmet eden uygulamaya verilen isimdir. Genellikle internet sitesi sahipleri yazı, resim, video gibi dosyaları sitelerine göndermek için FTP uygulamalarını kullanırlar.

    World Wide Web (www) Nedir?

    Türkçe “Dünya Çapında Ağ” anlamına gelen World Wide Web, kısaca www veya web kelimesi ile ifade edilir. Birbirine bağlı internet sayfalarından oluşan bir sistemdir. Bu internet sayfalarına web tarayıcı denilen bilgisayar programları ile erişilir. 1991 yılında Tim Berners Lee tarafından bulunmuştur.

    Alan Adı (Domain)

    Alan adları yani domainler bir web sitesinin internetteki adıdır. Alan adları sitenin adresinde uzantıdan önce gelir.

    Alan adı olmadan bir internet sitesine yalnızca sayılardan oluşan 11-12 haneli IP adresini yazarak girilebilir. Tüm web sitelerinin belirli ve sabit bir IP adresi vardır. Ancak akılda kalması için alan adları kelimelerle ifade edilmiştir.

    Alan adları yani domainler satın alınamaz. Ancak bu hizmeti veren domain ya da hosting firmalarından en az 1 yıl ve en fazla 10 yıllığına kiralanabilir.

    Bir alan adında ç,ğ,ı,ö,ü,ş gibi Türkçe karakterler eskiden kullanılamıyordu ancak günümüzde kullanılabilmektedir ancak yurt dışından yapılacak ziyaret sayısını azaltacağından pek tercih edilmemektedir. Ayrıca tire (-) dışında noktalama işareti ve semboller de alan adlarında kullanılmamaktadır.

    Site Uzantıları

    Bir web sitesinin hangi türde içerikler sunduğunu belirten genellikle üç harften oluşan kısaltmalardır. Alan adı ile uzantı arasına nokta isareti (.) konularak bu iki yapı birbirinden ayrılır.

    Dünyanın en çok tercih edilen site uzantısı .com dur. Ardından .net gelir. En çok kullanılan site uzantılarına ait bilgiler şu şekildedir;

    .com (commerical): Genellikle ticari yani kar amacı güdülen siteler için kullanılır.

    .net (network): İnternet, iletişim ağları ve teknoloji içerikli siteler için kullanılır.

    .org (organization): Vakıf, dernek ve hayır kurumu gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlara ait siteler için kullanılır.

    .edu (education): Üniversite ve akademi gibi eğitim kurumlarına ait siteler için kullanılır.

    .k12 (Kindergarten ve 12th grade): Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki okullara ait siteler için kullanılır. Kindergarten; 4-6 yaş aralığında okula başlayan çocukları temsil ederken 12thgrade veya grade 12 ise 12.sınıf anlamına gelmektedir.

    .gov (goverment): Devlete bağlı kurum ve kuruluşlara ait siteler için kullanılır. Devlete ait olmayan kuruluşların kullanması yasaktır.

    .mil (military): Sadece ordu ve askeri kuruluşlara ait sitelerde kullanılır.

    .info (information): Bilgi siteleri için kullanılır.

    .biz (business): İş ile ilgili siteler için kullanılır.

    .int (intergovermental): Devletlerarası işbirliğine dayalı kuruluşlara ait sitelerde kullanılır. (Ör: NATO gibi…)

    Ülke Kısaltmaları

    Bir sitenin hangi ülke için yayın yaptığını gösteren genellikle iki harften oluşan coğrafi kodlardır. Ülke kısaltmaları web sitesi adreslerinde en sonda bulunur ve önünde nokta işareti vardır. Bazı ülkelere ait kısaltmalar şu şekildedir;

    .tr : Türkiye

    .us : ABD

    .ru : Rusya

    .uk : İngiltere

    .jp : Japonya

    .de : Almanya

    .fr : Fransa

    .be : Belçika

    .br : Brezilya

    .cn : Çin

    .sy : Suriye

    .nl : Hollanda

    NOT: Sonu .tr ile biten tüm siteler Türkiye için hizmet veren web siteleri olmakla beraber .pol.tr, .bel.tr ve .av.tr gibi sadece Türkiye’ye ait site uzantıları da mevcuttur. .pol.tr uzantısı polis, emniyet teşkilatı için, .bel.tr uzantısı Belediye teşkilatları için, .av.tr uzantısı Türkiye Barolar Birliğine kayıtlı avukatlar için ayrılmıştır.

    Yazı kaynağı : www.bilisimle.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap