halkın kurtuluş partisi başkanı kim
halkın kurtuluş partisi başkanı kim bilgi90'dan bulabilirsiniz
Halkın Kurtuluş Partisi
Halkın Kurtuluş Partisi (kısaca HKP), 2005 yılında, 15-16 Haziran İşçi Direnişi'nin 35. yıldönümünün kutlandığı 15 Haziran gününde kuruluşunu duyuran komünist parti.
Parti, Yörük Ali Efe'nin çetesinde Kuvâ-yi Milliye mücadelesinin ön saflarında yer almış ve daha sonraki yaşamını sosyalizm fikrine adamış Hikmet Kıvılcımlı'yı (1902 - 11 Ekim 1971) teorik ve pratik önder kabul eder.
1920'de kurulan ve 1952'de dağılan ilk TKP'nin (Türkiye Komünist Partisi) ve 1954 senesinde Hikmet Kıvılcımlı tarafından kurulan Vatan Partisi'nin siyasi mirasçısıdır.
Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde 85 seçim bölgesinde 550 milletvekili adayı ile seçimlere katıldı. 319 adayı işçiydi ve 80 seçim bölgesinde ilk sırada kadın adaylar yer aldı. Bu seçimde 60.396 oy ve binde 1,3 oy oranı ile 20 parti arasında 11. parti oldu.
Haziran ayında yapılan seçimlerde koalisyon hükûmeti kurulamaması üzerine yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde 85 seçim bölgesinde 550 milletvekili adayı ile seçimlere katıldı. Bu seçimde 330 işçi aday ve 82 seçim bölgesinde ilk sırada kadın adaylar yer aldı. Seçimde oylarını arttırarak 83.057 oy ve binde 1,7 oy oranı ile 16 parti arasında 9. parti oldu.
Seçim konuşmaları[değiştir | kaynağı değiştir]
HKP'nin kamuoyunda tanınmasını en çok sağlayan eylem, seçim kanunu dolayısıyla her partinin hakkı olan toplam 20 dakikalık seçim öncesi propaganda konuşmaları oldu. Partinin Genel Başkanı Nurullah Ankut, Haziran 2015 genel seçimleri öncesi yaptığı konuşma ve Kasım 2015 genel seçimleri öncesi yaptığı konuşmalarda kamuoyunun dikkatini çekti.
İşçi sınıfı içinde çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]
Halkın Kurtuluş Partisi, yığın örgütlerinde yer alan üyelerinin gerçekleştirdiği çalışmalarla, gerek kamu emekçilerinin gerekse işçilerin hak arama mücadelesi alanında önemli mücadeleler vermekte. Partinin önemli işçi önderleri, DİSK'e bağlı Nakliyat-İş sendikası başta gelmek üzere çeşitli sendikalarda çalışmalarını sürdürmekteler.
Parti ile ilişkili olan ve işçi mücadelesini yürüten yığın örgütleri şu şekilde;
Hukuk alanı çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]
Halkın Kurtuluş Partisi'nin kamuoyunda duyulmasını sağlayan diğer alan ise hukuk alanındaki hak mücadelesi. Parti, iktidar partisi AKP başta olmak üzere çok sayıda hukuksuzluk üzerine suç duyurularında bulunmakta. Partinin hukuk alanındaki çalışmalarını yürüten grup ise Halkçı Hukukçular [9]. Gerçekleşen suç duyuruları arasında en bilinenleri; Yunanistan'ın Ege Denizi'nde bulunan ve Lozan ile Türkiye'ye bırakılan çeşitli adaları işgal etmesi dolayısıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuru yapılması [10], "MİT Tırları" olarak bilinen silah kaçakçılığı şüphesi üzerine Uluslararası Ceza Makemesi'ne başvuru [11], AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçerli bir diplomaya sahip olmadığına dair suç duyurusu [12].
Partinin 2015 seçimlerine Anayasal hakka dayanarak katılabilen HKP, 2018 Genel Seçimleri ve 2019 Yerel Seçimleri'ne gerekli şartları taşıdığına rağmen alınmadığını ifade etti. Konu ile ilgili olarak aynı durum devam etmektedir.[13]
Partinin Genel Başkanı Nurullah Ankut, yapılan suç duyuruları dolayısıyla hapis cezasına çarptırıldı. Parti Genel Başkanı'nın "delil ve emareler uydurduğu" iddia edildi.[14] Ayrıca Ankut hakkında yazdığı kitaplardan ve yaptığı açıklamalardan dolayı çok sayıda soruşturma açılmış durumda. Bu soruşturmaların bazıları davaya dönüştü ve Ankut, bu davalarda hapis ile cezalandırıldı.
Halkın Kurtuluş Partisi ve seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]
Genel Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]
Yerel Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]
2015'te gerçekleşen seçimler sonrası, YSK tarafından seçimlere katılabilir olduğu onaylanmayan HKP, 2023 seçimlerine katılmaya hak kazandığını duyurdu. [15] Seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağının açıklanması üzerine YSK'nın 11 Mart 2023 tarihinde açıkladığı 36 partilik "seçime katılma yeterliliği olan partiler" listesinde Halkın Kurtuluş Partisi de yer aldı. [16] Böylece parti, üçüncü defa Genel Seçimlere katılmış olacak.
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Nurullah Ankut
Nurullah Efe Ankut (d. 8 Ekim 1945, Konya), Türk emekli öğretmen, yazar ve komünist eylemci. 15 Haziran 2005 tarihinden beri Halkın Kurtuluş Partisi genel başkanlığını sürdürmektedir.
Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]
8 Ekim 1945 tarihinde Konya'da dünyaya geldi.[1] Sırasıyla 14 Mayıs İlköğretim Okulu'nu, Konya Karma Ortaokulu’nu ve Konya Erkek Lisesi'ni bitirir ve ardından üniversite eğitimi için kayıt olduğu İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden 1972 yılında mezun olur. Nurullah Ankut, öğrencilik yılları boyunca yaz tatillerinde inşaat işçisi olarak çalışır.
Öğretmenlik Yılları[değiştir | kaynağı değiştir]
Üniversite eğitimini tamamlamasının ardından 1972’de Mersin Mut Lisesi’nde öğretmenliğe atanır. 26 Kasım 1972 Hacer Ankut ile evlenir ve eş durumundan Konya Gazi Lisesi’ne tayin olur. Ancak siyasi faaliyetleri sebebiyle 1-1,5 sene sonra Müdürler Komisyonu kararı ile Konya Koleji’ne gönderilir. Orada 1975-1976’ya kadar çalışır. Bu sırada 1975 yazında Manisa Kırkağaç’ta kısa dönem olarak askerliğini yapar. Milli Eğitim Müdürü tarafından TÖB-DER'deki eylemliliğinden dolayı Artvin'in Şavşat ilçesine sonrasında ise Yusufeli'ne, Tunceli'nin Mazgirt Lisesi'ne ve Tunceli Öğretmen Okulu'na sürülür. 1977 yılında siyasi eylemliliğine devam etmek amacıyla kendi isteği ile öğretmenlikten ayrılır.
Siyasi Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]
Nurullah Ankut, sosyalist görüşler ile lise yıllarında tanışır. Sosyalizmi teorik olarak daha iyi kavramak adına felsefe öğrenimi yapmaya karar alır. 1967 yılında, Türkiye Devrimci Hareketi'nin önderlerinden Hikmet Kıvılcımlı'nın teorisini benimser ve onun pratik ve teorik mücadelesini yürütmek adına İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği'ndeki çalışmalara katılır. Bu derneğin faaliyetleri altında DİKÖB’ü (Devrimci İşçi Köylü Öğrenci Birliği) adlı yığın örgütünü arkadaşları ile birlikte kurar. 15-16 Haziran İşçi Direnişi sırasında gözaltına alınır ve bu sırada 1 ay kadar tutuklu olarak kalır.
1972 yılında başladığı öğretmenliği sürecinde TÖB-DER'de eylemliliğini sürdürür, buradaki eylemliliğinden dolayı defalarca sürgün edilir. Öğretmenliği sırasında da Hikmet Kıvılcımlı'nın teorisini savunmak adına çeşitli örgütlerin siyasi çalışmalarına destekte bulunur. 6 Temmuz 1977’de Devrimci Derleniş Gazetesi'nin çıkması ile birlikte bu yayın çevresinde devrimci çalışmalarını sürdürür.
Nurullah Ankut, 12 Eylül Darbesi sonrasında kaçaklık hayatı sürmek zorunda kaldı, gözaltında işkenceye uğradı ve idamla yargılandı. 12 Eylül sonrası sol hareketlerin toparlanmaya başladığı dönemde, 1987 yılında tarihe “Kuruçeşme Toplantıları” olarak geçecek BTDK (Birlik Tartışmaları Düzenleme Kurulu) toplantılarında “Anarşi Yok! Büyük Derleniş!” parolası dahilinde komünist partinin reorganizasyonu olgusunu grubundaki taraftarları ile birlikte savundu. Eylül-Ekim 1989 yılında yayın hayatına başlayan “Devrimci Mücadele Dergisi”nin ilk sayısıyla yayın faaliyetlerine kaldığı yerden devam etti. 2005 yılına kadar devam edecek olan Devrimci Mücadele dergisinde devrimci hareketin derlenişi savunuldu. Aynı süreç içinde İnsan Hakları Derneğinde "Devrimci Mücadeleci İnsan Hakları Savunucuları" grubu içinde sınıfsal hareket temelinde insan hakları savunucusu olarak yer aldı. Grubundaki arkadaşları ile birlikte birçok işyeri işgalinin, grevin ve direnişin yönlendiricisi, örgütleyicisi oldu.
15 Haziran 2005 tarihinde legal olanaklardan yararlanmak üzerine eşitsiz bir yarışın olduğu üzerine yapılan değerlendirme sonrası[2] grup partisi yöntemine geçilerek Halkın Kurtuluş Partisi kuruldu. Nurullah Ankut, partinin kurucusu oldu ve genel başkanlığa seçildi. Partinin gazetesi Halkın Kurtuluş Yolu'nda başyazı bölümünde yazılarına devam etmektedir. Ayrıca konuşmalarından, gazete yazılarından ve makalelerinden derlenen çok sayıda kitabın yazarıdır. 2013 yılında gerçekleşen Gezi Eylemlerine aktif bir şekilde katıldı. 2015 yılında Halkın Kurtuluş Partisi Konya Milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı.[3] Parti, söz konusu seçimlerde Konya'da 2136, Türkiye genelinde ise 60396 oy aldı.
Nurullah Ankut, 1 Kasım 2015 seçimlerinde gerçekleşmiş olan erken seçimlerde yeniden Halkın Kurtuluş Partisi Konya Milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı. Parti, erken seçimde Konya'da 2019, Türkiye genelinde ise 83057 oy aldı.
"Kedi" Davaları[değiştir | kaynağı değiştir]
Nurullah Ankut, hayvan hakları savunucusu olarak da bilinmektedir. Apartmanında yaşayan kişilerin, mahallede yaşamakta olan hayvanlara zarar vermesinden dolayı, onlarla tartışmalar yaşayan Nurullah Ankut, "Kedi Davası" olarak bilinen ve hala süren duruşmalara sebep olan olaylardan dolayı yargılandı ve ceza aldı.[4]
TRT Konuşmaları[değiştir | kaynağı değiştir]
31 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye'nin durumunun Türk Kurtuluş Savaşı sürecinden çok daha kötü bir durumda olduğunu belirtti.[5] 6 Haziran 2015 tarihinde gerçekleşen ikinci konuşmada ise Türkiye'nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığını kazanması gerektiği ve bu konuda nasıl bir yöntem izleneceği üzerine partinin görüşleri bildirildi.[6]
1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak erken seçimler için yapılan propaganda konuşmalarında ise ilk konuşmasını 25 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştiren Ankut, bu konuşmasında ise yaşanan son olaylar ile Türkiye halklarının kanlı bir hesaplaşmaya götürüldüğü ve bunun sorumlusunun meclisteki partiler ve onları güden uluslararası sermaye kuvvetleri olduğuna vurgu yapıldı.[7]
"MİT Tırları" davası[değiştir | kaynağı değiştir]
Halkın Kurtuluş Partisi, MİT TIR’ları ile Suriye’ye silah taşınmasını bir savaş suçu olması sebebiyle ve yerel adliyelerde hiçbir sonuç alınamaması sonrasında, iddiasını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıdı.
Yalnızca bu şikayet sebebiyle, “hak arama hürriyeti”nin kullanılmasını "delil uydurma" olarak değerlendiren mahkeme, HKP Genel Başkanı sıfatı ile 1 yıl 2 ay hapis cezasına hükmetti.[8]
Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Nurullah Ankut
Nurullah Ankut, 15 Haziran 2005 tarihinde Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)'ni kurdu ve ilk başkanı oldu. Kendisini sadece “gerçek insan, gerçek devrimci” diye tanımlar.
O yıllarda yani çocukluk ve ilk gençlik yıllarında belirlenir statik karakteri. Bu statik karakterine, kişiliğine üç kişi damgasını vurur. Annesi, babası ve ilkokul öğretmeni Seniha Hanım. Ezilenden, güçsüzden yana olur. Erzincan’dan göç etmiş yoksul bir ailenin çocuğuna daha güçlü biri tarafından yapılan saldırının önüne geçer okul müdüründen azar duyma pahasına. O yoksul insanların acısını hiç unutmaz. Çocuk kafasıyla bu yoksul insanların acılarının neden kaynaklandığını düşünür, kurtuluşlarının nerede olduğunu bulmaya çalışır. İşyerleri, tarlalar tüm toplumun olsa ve insanlar kardeşçe çalışıp kardeşçe üretseler ve bölüşseler ne iyi olur, o zaman bu acılar yaşanmaz, diye düşünür. 14 Mayıs İlköğretim Okulunda’dır, öğretim yılı 1953-1954. Konya Karma Ortaokulu’ndan sonra geldiği Konya Erkek Lisesi’nde öğrenir bu düşüncelerin Sosyalizme ilişkin düşünceler olduğunu. Sosyalizm sıcak gelir Nurullah Ankut’a ve insanların acılarının nedenini bulabilmek için felsefe öğrenimi yapmaya karar verir. Bu arada tüm yaz tatillerinde ve ara tatillerde inşaat işçiliği yapar, yoksul ailesine destek olmak için.
1967 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde başlar Üniversite eğitimine. Devrimci ortamın da içinde bulur kendini Nurullah Ankut. O zaman Devrimci ortamda Bilimsel Sosyalizmin Vladimir Ilyich Lenin sonrası 20’inci Yüzyıldaki en büyük geliştiricisi Hikmet Kıvılcımlı Usta hakkında söylenen; “cezaevinde çok yattığı için dengesini kaybetmiş bir deli” söylemlerinden gençlik saflığıyla etkilenir ve Kıvılcımlı Usta’yı okuyup araştırma gereğini duymaz. Tâ ki Sefer adındaki bir arkadaşının elinde Hikmet Kıvılcımlı’nın “Tarih Devrim Sosyalizm” adlı eserini görünceye kadar.
Fakat orada anlatılanların, sıradan, hele hele deli insan düşünceleri olmadığını görür. Hemen gider, “Tarih Devrim Sosyalizm” kitabını satın alır, etüt eder ve görür ki yazılanlar olağanüstü doğru şeyler. O güne kadar kimsenin söylemediği, düşünmediği tezlerdir orada anlatılanlar. Arkasından okuduğu Kıvılcımlı Usta’nın kitaplarında bulur çocukluğundan beri aradıklarını. Kötülüklerin, insanlığın başına gelen bütün felaketlerin, insanlığın çektiği bütün acıların, savaşların, kinlerin, düşmanlıkların, kıyımların yani insanın hayvan yerine konulmasının nedenini ve kaynağını bulmuştur artık Nurullah Ankut. Kendini, “gerçek insan, gerçek devrimci” olmaya verir.
O yıllarda Deniz Gezmiş’in önderliğinde DÖB (Devrimci Öğrenci Birliği) kurulur. Nurullah Ankut işçi ve köylü kökenlidir ve İşçi Sınıfı Sosyalizmine inanmıştır. Bunun içindir ki aydın gençliğin üretmen işçi ve köylülerle bağ kurması gerektiğine karar verir ve yoldaşlarıyla birlikte DİKÖB’ü (Devrimci İşçi Köylü Öğrenci Birliği) kurarlar.
Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 1972 yılında Mersin Mut Lisesi’nde öğretmenliğe atandı. Evlendikten sonra Eş durumundan Konya Gazi Lisesi’ne tayin edildi. Ancak devrimci faaliyetlerinden dolayı 1-1,5 sene sonra Müdürler Komisyonu kararı ile Konya Koleji’ne gönderildi.
Nurullah Ankut, 26 Kasım 1972 tarihinde Hacer Ankut ile evlendi. 1975 yazında Manisa Kırkağaç’ta kısa dönem olarak askerlik görevini yaptı. Öğretmenlik döneminde TÖB-DER’de aktif bir şekilde çalıştı. 12 Eylül 1980 döneminde Artvin’in Şavşat İlçesine sürüldü. Oradan da Yusufeli ilçesine sürüldü. Orada göreve başlamadan Bakanlık emri ile Tunceli Mazgirt Lisesi’ne sürüldü.
6 Temmuz 1977’de Devrimci Derleniş Gazetesi çıkartılmaya başladı. 12 Eylül döneminde kapatıldı. 1989 yılında “Devrimci Mücadele Dergisi”nin ilk sayısını çıkarttı.
Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanı. 24 Mart 2007 tarihinde, Ankara’da; “ABD-AB Emperyalizmi, Ortaçağcı İrtica ve Türkiye” adıyla bir Konferans verdi. Derleniş Yayınları, günümüz Türkiye’sinin en önemli sorunlarından biri olan Ortaçağcı İrtica Sorununu işleyen; bu sorunu Bilimsel ve Tarihsel kökleriyle tahlil eden; günümüzde neden önemli bir Siyasal Problem oluşturduğunu somut olaylarla açıklayan bu Konferansı, kitaplaştırdı.
7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri'ne 550 milletvekili adayı ile katıldı.
Kitapları :
2014 - Lenin Sonrasının Marksizmi- Leninizmi Işığında Dünya ve Türkiye Cilt: 4
2014 - Vurgunlarda İhanetlerde Katliamlarda Suçlular Hep Aynı - Soma
2013 - Kadınların Kurtuluşu İşçi Sınıfının Kurtuluşundan Bağımsız Değildir.
2012 - Sebebi ve Yarattığı Sonuçlar İtibarıyla 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi
2009 - Sevrci Soytarı Sahte Sol ve Ermeni Sorunu
2008 - Latin Amerika`dan Türkiye`ye Devrimci Kavga
2008 - ABD-AB Emperyalizmi Ortaçağcı İrtica ve Türkiye
2000 - Fatih, Che, Kıvılcımlı Olmak
Kaynak:Biyografi.info
Yazı kaynağı : www.biyografi.info
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.