geri dönüşümü olmayan ürünlerin kullanılması alınabilecek önlemler
geri dönüşümü olmayan ürünlerin kullanılması alınabilecek önlemler bilgi90'dan bulabilirsiniz
Geri Dönüşüme Girmeyen Maddeler Nelerdir?
Künye
İletişim
Reklam
Basında Ekolojist
Read ekolojist.net in English
Yazı kaynağı : ekolojist.net
Geri dönüşüme destek vermek için neler yapabiliriz?
Nedeni açık, tüketim hızımıza dünyamız yetişemiyor. Giyip attığımız giysilerimiz, evsel ve diğer atıklarımız ile çöp bir gezegen olma yoluna giderken buna bir dur demek için geri dönüşümün önemine dikkat çekmek amaç.
Kendini gerçekten iyi hissetmenin, sağlıklı olmanın, iletişim kurmanın, gelişmenin, topluma faydalı olmanın ve bir çok aradığımız meziyetin en etkin aracı hizmet etmek ise bizde yaşadığımız topluma etki edebilmek için çaba göstermeliyiz.
Geri dönüşüme destek vermek için neler yapabiliriz?
Geri dönüşüm evde başlar.
Kağıt, cam ve plastik geri dönüştürülebilir. Kağıt, cam ve plastik atıklar için hazırlayacağınız üç farklı geri dönüşüm kutusunda, ilgili atıkları geçici bir süre biriktirebilir, bağlı bulunduğunuz belediye ile irtibata geçerek kutularınızın toplanmasını isteyebilirsiniz. Belediyeler, atıklarınızın alınması için size genellikle belli bir gün veriyorlar. Bazı belediyelerin geri dönüşüm kumbaralarını ise sokaklarda bulabilirsiniz .
Çocuklarımız bu süreçte bizle çalışmalı, çevre bilincini kazanmalılar. aşılayabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki linkler çok bilgilendirici ve geri dönüşüm firmalarına ve kuruluşlarına ulaşmanızı sağlayacak kaynaklar
http://www.cevko.org.tr ,http://www.geridonusum.org
Atık Yağların toplanmasına destek verin
WWF Türkiye’nin Ezici Biodizel ile yürüttüğü ortak kampanyası sayesinde bitkisel atık yağların toplanmasına katkıda bulunabilirsiniz. Lavabolardan dökülen her 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor. Ülkemizde her yıl 350 bin ton atık yağ doğaya bırakılıyor. Halbuki yağlar toplanabilir ve biyodizele dönüştürelebilir. Benzindense bitkisel yakıt kullanmak çok iyi fikir değil mi?
Bunun için 444 28 45 numaralı Alo Atık Hattı’nı arayabilir, lavaboya dökmediğiniz bitkisel yağlarınızın adresinizden teslim alınmasını sağlayabilirsiniz
Doğa Derneklerini Destekleyin
Benim de markam aisha ile bağışçısı olduğum su kaynakları, topraklar, ormanlar, denizler ve kıyıların korunması ile projeleri WWF Türkiye’nin organizasyonlarına da dahil olabilirsiniz. TEMA, DOĞA DERNEĞİ, ÇEKÜL doğa derneklerinin organizasyonlarına katılabilir, bağışta bulunarak doğayı koruyacak projeleri destekleyebilirsiniz.
Ubuntu ne demek biliyor musunuz?
Ubuntu insanların birbirlerine bağlılığı ve ilişkilerine odaklanan etik ya da hümanist bir felsefedir. Sözcük Güney Afrika’daki Bantu dillerinden gelmekte. Ubuntu, klasik bir Afrika anlayışı olarak görülmektedir. Nedir peki, Ubuntu. Ona inanan bir insan diğerlerine açıktır, diğerlerine olumludur, diğerleri iyi ve yetenekli olduğunda kendini tehdit altında hissetmez, onun daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır ve diğerleri aşağılandığında, küçük düştüğünde, zulme uğradığında ya da ezildiğinde kendini de aşağılanmış hisseder. Çocuğundan yetişkinine inanç ve felsefe ile yaşayan çok az insan gördüm şu yaşıma kadar ne yazık ki.
Ubuntu ile ilgili çok sevdiğim bir hikâyeyi, hayatımızı yaşarken benimsediğimiz değerlerden olması ve çocuklarımıza da bu değerleri verebilmek dileğiyle paylaşıyorum.
Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir, ağacın altına koyduğu meyvelere ilk ulaşanın ödülü o meyveleri yemek olacaktır.
Onlara, “Hadi şimdi başlayın, birinci olan ödülü alacak” der. O anda bütün çocuklar el ele tutuşur, koşup ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar. Antropolog neden böyle yaptıklarını sorduğunda şu yanıtı verirler: “Biz Ubuntu yaptık! Nasıl olur da diğerlerimiz mutsuzken birimiz o meyveleri yiyebilir ki?”
Diğerinin mutsuzluğu, bizim de mutsuzluğumuz olduğunda..
Birlik için konuşabileceğiz.
.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Geri Dönüşüme Girmeyen Maddeler Nelerdir?
Geri dönüşüm günlük yaşamımızda önemli bir yere sahiptir. Geri dönüşüm hem çevreye hem ekonomiye pek çok katkı sağlarken her maddenin geri dönüşüme dahil olabileceği düşünülebilir. Ancak bazı maddelerin kullanıldıktan sonra geri dönüşüm ile tekrar kullanıma sunulması söz konusu değildir. Her plastik geri dönüşüm sürecine dahil edilememektedir.
Maddelerin geri dönüşümü, çöp sahalarının büyümesini önleyerek çevreye ve ekonomiye karşı olumlu etki sağlar. Dünyada birçok ülke, atıkların önemli bir kısmını geri dönüştürmeye çalışır. Çevre kirliliğini azaltmanın ve dünyayı korumanın temel yollarından biri olan geri dönüşüm sürecinde geri dönüştürülebilen ve geri dönüştürülemeyen ürünler vardır. Çoğu plastik geri dönüştürülebilir. Ancak günlük yaşamda sıklıkla kullandığımız ve geri dönüştürülebildiğini düşündüğümüz ürünler aslında geri dönüşüm sürecine dahil edilememektedir.
Geri dönüşümü olmayan ürünler kullanımın ardından tekrar kullanma olanağı bulunmayan atıklardır. Bu atıkların geri dönüşüm yöntemleri ile çevreye kazandırılması söz konusu değildir. Günümüz teknolojisi hemen hemen her alanda geri dönüşüm yapabilse de plastik torbalar geri dönüştürülememektedir. Bunun yanı sıra pipetler, kâğıt bardaklar geri dönüştürülememektedir.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar. Geri kazanımı mümkün olmayan kağıtlar ise kaplama kağıtlar, kısmen gümüşlü kâğıtta kaplı olan kağıtlar, karbon kâğıdı, eski duvar kağıtları, plastik ve alüminyum ile kaplanmış kağıtlar, yollama çantaları, filtre kağıtları olarak sayılabilir.
Plastik pipetler: Pipetler sanılanın aksine geri dönüştürülememektedir.
Karton bardaklar: Birçok kişi karton bardakların geri dönüştürülebildiğini düşünse de kâğıttan yapılan bardaklar genellikle sıcak içeceği tutabilme özelliği kazanabilmesi için özel bir kaplama ile kaplanır. Bu da genel olarak geri dönüştürülemeyen bir malzemedir. Bu nedenle karton bardaklar genellikle geri dönüştürülememektedir.
Ambalaj kağıtları: Paketli gıdalar ve hediyeler için tercih edilen ambalaj kağıtlarının da pek çoğu geri dönüşüme dahil edilememektedir. Birçok farklı çeşitte ambalaj kağıdı geri dönüştürülebilir ancak geri dönüştürülemeyen birkaç çeşit bulunur. Özellikle folyolar ve parlak ambalaj kağıtları ilave maddeler içerdiğinden geri dönüştürülemez.
Kağıt havlu ve mendil: Kağıttan yapılması nedeniyle geri dönüştürülebileceği düşünülse de kağıt havlu ve mendiller geri dönüşüm tesislerindeki standart ölçülerin altında kalır.
Plastik poşetler: Plastik poşetler geri dönüştürülebilir ancak farklı bir sisteme gereksinim duyarlar. Plastik poşetler esneme özelliği nedeniyle geri dönüşüm tesislerindeki makinelere takılarak çalışmalarını engelleyecek zararlar verebilir.
Strafor köpük: Strafor köpük geri dönüşüm işlemleri milyarlarca yıl alabilir. Bu nedenle strafor köpük yerine alternatif malzemelerin kullanımı geri dönüşüm süreci açısından oldukça önemlidir.
Çeşitli cam malzemeler: Cam malzemeler farklı yapım süreçlerine tabi tutulurlar. Pencere, bardak ve aynaları üretmek içen tercih edilen camlar erime sıcaklığına etki eden kimyasal malzemelerle işlenir. Bu camlar geri dönüşüm tesislerinde yer alan makinelere hasar verebilir.
Floresan lambalar: Floresan lambalar, içerisinde az miktarda yer alan cıva elementi nedeniyle özel dikkat ister. Geri dönüşüme dahil etmeden önce içerisinde yer alan cıvanın bittiğinden emin olmak gerekmektedir.
https://saydasplastik.com.tr/
Yazı kaynağı : saydasplastik.com.tr
Temiz Bir Gelecek için Geri Dönüşüm | Ytong
Eğer hepimiz tüketimi azaltır, tekrar kullanır ve geri dönüşüme katkı sağlarsak dünya kaynaklarının gelecek kuşaklara da kalmasını sağlayabiliriz. Geri dönüşüm sadece malzeme tasarrufu sağlamaz aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlar.
Dünyadaki kaynaklar sınırlı ve bu kaynakları kullandığımızda bir daha yerine getiremiyoruz. Tüketimin her kanaldan körüklendiği günümüz dünyası ise tam bir kullan-at çılgınlığı içerisinde. Ama dünyanın bize verdiği somut mesaj; bu şekilde devam edersek, gelecek nesillere bir dünya bırakamayacağımız yönünde. Peki ne yapmalı? Eskileri tamir etmek yerine yeni şeyler almaya meyilliyiz. Ancak tarihimizdeki bu israf dönemi sona ermek zorunda. Karamsarlığa gerek yok. Atılacak küçük adımlar bile çok önemli. Belki de yapılacak en mantıklı şey dünya kaynaklarını daha makul şekilde kullanmak yani daha az tüketmek ve geri dönüşüm konusunun önemini kavrayarak hayatın her alanında konumlandırabilmek.
Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilebilme olanağı olan atıkların çeşitli işlemlerden geçerek üretim sürecine dahil olmasıdır. Geri dönüşüme olan ihtiyaç, savaşlar nedeniyle baş gösteren kaynak sıkıntılarıyla ortaya çıkmıştır. Geri dönüşüm yoluyla atıkların tekrar ham madde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örneğin; geri dönüştürülmüş, alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35’e varan enerji tasarrufu sağlar.
Atık malzemelerin ham madde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da oldukça önemlidir. Kaynakların tükenmesini önlemek ve atık çöp miktarını azaltmanın tek yolu geri dönüşümdür.
Geri Dönüşümün Amacı Nedir?
Geri dönüşümün hizmet ettiği önemli üç amaç vardır. Bunlardan birincisi, atık sahalarına daha az çöpün gitmesinin sağlanması dolayısıyla hava, su ve toprak kirliliğini azaltmaya yardımcı olunmasıdır. İkinci fayda ise ekonomik anlamdadır ve geri dönüşüme uygun materyallerin bu sürece dahil edilmesi, ham madde olarak yeniden kullanılması ülkeler adına ciddi bir ekonomik kazanım sağlar. İsrafın önüne geçilir. Üçüncü ve belki de en önemli amaç ise çevresel faydalardır. Bir şeyleri çöpe attığımızda ondan kurtulduğumuzu ve onun bir daha asla karşımıza çıkmayacağını sanırız. Ne yazık ki durum pek öyle değildir. Bizim atıp kurtulduğumuzu düşündüğümüz ‘çöpler’ bir yerlere taşınmak zorundadır. Genellikle atık sahalarına taşınırlar, bu depolama alanları çok kirletici olabilir, kötü görünür ve kokarlar. Geri dönüşüm yoluyla ekonomiye fayda sağlayabilecek atıklar bu alanlarda yer işgal ederler ve kaynak israfına neden olurlar.
Bazen çöplerin atık sahalarında toplanması yerine büyük yakma tesislerinde yakılması tercih edilir, bu işlemin gömülmesi gereken atık miktarını azaltması ve yanma sonucu enerji üretilmesi gibi avantajları olmasının yanı sıra toksik hava kirliliği yaratması, küresel ısınma ve iklim değişikliği sorununu artırması gibi zararları vardır.
Yeni bir ürünü üretebilmek için çok fazla enerji ve kaynak gerekir, geri dönüşebilir malzemeleri çöpe attığımızda ise üretimi esnasında tüketilen enerji ve kaynaklarını da çöpe atmış oluruz. Geri dönüşümün amacı; kaynakların tükenmesini önlemek ve atık çöp miktarını azaltmaktır. Cam, kağıt, alüminyum, plastik, pil, motor yağı gibi maddeler geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hale gelir bu da ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlar. Aynı zamanda ülkelerdeki katı atıkların depolanması ve taşınması gibi sorunları da engeller.
İşin gerçeği kullanımını tamamladıktan sonra çöp kutusuna attığımız çoğu şey aslında geri dönüştürülebilir ve yeni ürünler için ham madde olarak kullanılabilir. Bazı malzemelerin dönüşüm süreci daha kolayken bazıları zorlu süreçler gerektirebilir. Geri dönüşebilen maddeler; kimyasal atıklar, cam, kağıt alüminyum, plastik, piller, motor yağı akümülatörler, beton, organik atıklar, elektronik atıklar, demir, tekstil, ahşap ve metal olarak özetlenebilir.
Geri Dönüşümü Mümkün Olan Atıklardan Bazıları
Mutfak ve bahçe atıkları
Organik (karbon bazlı) malzemeler biyolojik olarak parçalandığında (solucanlar ve bakteriler tarafından parçalandığında) içeriği zengin, ufalanabilen, toprak benzeri bir malzemeye yani komposta dönüşür. Mutfak ve bahçe atıklarının neredeyse yarısı bu şekilde değerlendirilebilir. Kompost bahçelerde kullanmak için idealdir.
Kağıt ve karton
Bazı malzemelerin aksine, kağıt birçok kez geri dönüştürülebilir. Kağıt atıkları hamur haline getirilerek yeni kağıt yapımında ham madde olarak kullanılabilmektedir.
*1 ton kullanılmış kâğıt atığının geri dönüşümü sonucunda, 16 adet yetişmiş çam ağacı ve 85 metrekarelik ormanlık alan tahrip edilmekten kurtuluyor.
Türkiye genelinde düşünecek olursak, bu kazanım, yılda 80 milyon çam ağacı ve 40.000 hektar ormanlık araziyi korumak anlamına gelir.
Metal
Çöpe atılan metal atıkların çoğunu yiyecek ve içecek kutuları teşkil etmektedir. Tipik olarak bu kutular eritilebilen ve yeni gıda kutuları haline getirilebilen çelikten yapılır. İçecek kutuları genellikle daha ince ve daha hafiftir ve çok kolay bir şekilde geri dönüştürülebilen alüminyumdan yapılmıştır. Alüminyum madenciliği enerji yoğun ve çevreye zararlı bir süreçtir. Bu nedenle atık alüminyum kutuların değeri oldukça yüksektir.
*1 ton metal atığın geri dönüştürülmesi sonucunda 1300 kg ham madde tasarrufu sağlanır!
Ahşap
Geleneksel ve sürdürülebilir bir materyal olan ahşabın geri dönüşümü insanlık tarihi boyunca yapılmıştır. Atık ahşap, genellikle geri dönüştürülmüş ahşap döşeme veya bahçe zemin kaplaması gibi yeni ahşap ürünlerine dönüştürülür. Atık ahşaplar laminat ve kompozit malzeme yapımında yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yakıt olarak da kullanımı mümkündür.
Cam
Cam geri dönüşümü en kolay olan atık çeşididir. Atık cam şişeler ve kavanozlar eritilerek tekrar tekrar kullanılabilir. Cam atıkları çöpe atmamamız gerekmektedir çünkü kırılan camlar atık sahalarında besin arayan sokak canlılarına zarar vermektedir. Bu nedenle cam atıklarını belediyelerin belli bölgelere yerleştirdikleri atık cam toplama noktalarına götürmek gerekmektedir. Bu noktalarda renlerine göre ayrılan cam atıklar, atık işleme merkezine aktarılır. Burada belli süreçlerden geçen cam, tekrar ürün olarak raflarda yerini alabilir.
* 1 ton cam atığın geri dönüşümü sonucunda yaklaşık 100 litre benzin tasarrufu sağlanmaktadır.
Plastik
Plastikler doğal ortamlar için en fazla tehdit içeren atık çeşididir. Doğal ortamda bozulmadan uzun süre dayanırlar. Çok hafif olmaları nedeniyle denizlere sürüklenerek, denizlerin ve plajların kirlenmesine neden olurlar. Deniz canlılarının yaşamını tehdit ederler. Plastiklerin geri dönüşümü nispeten daha zordur.Çok farklı türde plastik atık bulunduğu için herbir tür farklı süreçlerden geçmektedir.
*1 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14.000 kWh enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Beton
Her yer sürekli yıkılıp yeniden yapılırken, yıkım esnasında tonlarca moloz çıkıyor. Peki bu moloz nereye gidiyor? Betonun da geri dönüşümü mümkün. Beton parçalar, yıkım alanlarından toplanarak kırma makinalarının bulunduğu yerlere getirilerek, kırma işleminden geçirilir ve ufak parçalara bölünür. Bu malzemeler yeni işlerde çakıl olarak kullanılabildiği gibi aynı zamanda eğer içeriğinde katkı maddeleri yoksa yeni beton için kuru harç olarak da kullanılabilir.
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir.
1- Kaynakta ayrı toplanması
Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir.
2- Sınıflama
Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır.
3- Değerlendirme
Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
4- Yeni ürünü ekonomiye kazandırma
Geri dönüştürülen ürün, yeni bir malzeme olarak kullanıma sunulur.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)’nin araştırmalarına göre, Almanlar çöplerinin %65’ini ayrıştırıyorlar ve değerlendirilmelerini sağlıyorlar. Geri dönüştürülemeyen çöpleri ise tekrar kullanarak yakıt üretiyorlar veya farklı tasarımlarla yeni ürünler elde ediyorlar. Böylece neredeyse hiçbir şey “boşa gitmemiş” oluyor!
Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) verilerine göre, diğer Avrupa ülkeleri de çöp konusunda en az Almanya kadar gayretli görünüyor. Avusturya, Belçika, İsviçre, Hollanda ve İsveç çöplerinin en az %50’sini geri dönüştürüyor ve büyük bir kısmı yeniden kullanılıyor. Geri dönüşüm ve çevreyi koruma konusunda Almanya’yı takip eden Güney Kore atıklarının %59’unu geri dönüştürüyor, Amerika ise %35’lik bir oranla gelişmiş ülkelerin ortalamasının biraz üzerinde yer alıyor. Belki şaşırtıcı olmayacak ama örnek verdiğimiz bu ülkeler maalesef bizim ülkemizden kilometrelerce ilerideler. Çünkü Türkiye’deki çöpün %99’u atık depolama sahalarına gömülüyor.
Geri dönüşüm sürecinin gerçek anlamda işlerlik kazanması ancak konunun bir devlet politikası haline gelmesi ile mümkün olacaktır. Kaldı ki ülkemizde son zamanlarda hükümet destekli ‘sıfır atık’ projesi hayata geçirilmekte ve konuyla ilgili olumlu gelişmeler yaşanmaktadır.
Geri dönüşüm sürecinde ilk adım atıkları azaltmak olmalıdır. Bu sağlandıktan sonra ise atıkların kaynağında ayrıştırılması ve bunların yerel yönetimlerce toplanarak geri dönüşüm tesislerine iletmesi ile devam eder. Geri dönüştürülebilir her malzeme için ayrı çöp kutuları kullanmak dönüşüm sürecini hızlandırır ve kolaylaştırır. Aynı zamanda geri dönüşümü doğru uygulayan tüketiciler ve bu konuda çalışma yapan okullara küçük ödüller verilmesi de bu güzel alışkanlığa katılımı artırabilir.
Eğer hepimiz tüketimi azaltır, tekrar kullanır ve geri dönüşüme katkı sağlarsak dünya kaynaklarının gelecek kuşaklara da kalmasını sağlayabiliriz. Geri dönüşüm; malzemelerin değerlendirilmesini sağlar ve atık depolama - yakma ihtiyacını azaltır, çevre kirliliğinin azaltılmasına katkısı olur. Geri dönüşüm sadece malzeme tasarrufu sağlamaz aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlar.
Aslında geri dönüşüm tahmin edildiği kadar zor değildir. Sadece alışkanlıkların değişmesi ve çöpün kaynağında ayrıştırılması bile sürecin hızlanmasına fayda sağlayacaktır.
Geri dönüşüm evde başlar. Geri dönüşüme bir bütün olarak bakılmalıdır. Asıl fikir; azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür. Herkes üstüne düşeni yaptığında çok büyük farklar yaratacağımızın farkında olmalıyız.
YTONG’un çevre koruyucu özellikleri inşaat ile sınırlı değildir. YTONG’un kapalı üretim sürecinde, atık sorunları oluşmadan önlenmektedir. Sertleştirilmemiş üretim artıkları yeniden üretime dahil edilerek kaynaklar korunmakta, sertleştirilmiş malzemeler ise YTONG geri dönüşüm tesislerine aktarılarak işlenmekte ve ham madde olarak üretim sürecine dahil edilmektedir.
YTONG bloklarının şantiyedeki fire oranı yalnızca %1’dir. Nakliye için kullanılan paletler YTONG tarafından toplanmakta ve yeniden kullanılmaktadır. YTONG ayrıca ambalaj atıklarının toplanması konusunda ÇEVKO ile işbirliği yapmaktadır.
Üretim ve şantiye artıklarını yeniden değerlendiren YTONG çevrenin korunmasına katkıda bulunmaktadır.
26.6.2019
Yazı kaynağı : ytong.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.