geceleri mide yanması neden olur
geceleri mide yanması neden olur bilgi90'dan bulabilirsiniz
Mide Yanması
Nedenleri
Mide Yanması Neden Olur?
Gastrit veya H. pylori enfeksiyonu gibi başka tıbbi durumlar da mide yanmasına yol açabilir.
Gastrit midenin içini kaplayan koruyucu dokuda meydana gelen iltihaplanmaya verilen isimdir. Bu durumda yemek sonrasında mide yanmasına eş zamanlı olarak bulantı ve şişkinlik gözlemlenebilir. Tedavi edilmeden ilerleyen gastrit vakaları midede ülser oluşumuna, dolayısıyla artan kanser riskine ve mide kanamasına sebep olabilir.
Helicobacter pylori normal şartlarda midenin asidik ortamında varlığını sürdürebilen bir bakteri türüdür. Bu bakterinin dışarıdan mide içine yerleşmesi, ve midede normalde bulunan faydalı bakterilerin yerini alması her vakada en başta belirti ve semptomlara yol açmaz. Bu enfeksiyon zaman içinde bulantı, iştah ve kilo kaybı veya mide yanması gibi belirtilere yol açabilir.
Özellikle üçüncü dünya ülkelerinde, temiz su bulunmayan yerlerde ve besin hazırlığı sürecinde gerekli temizlik ve hijyen standartlarının takip edilmediği ortamlarda yaygın olarak bulunur.
Belirli ilaçlar, özellikle steroid olmayan antienflamatuar, yani NSAID türü ilaçlar bireylerde mide yanmasına neden olabilir.
Bireyin başka sağlık durumlarından kaynaklanan hassasiyetleri mide yanmasına yol açabilir. Örneğin çölyak hastaları gluten içeren gıdalara, laktoz intoleransı olanlar ise süt ürünlerine tepki olarak mide yanması hissedebilirler. Mide yanmasının yanı sıra başka belirti ve semptomlar da görülebilir. Bazı vakalarda hazımsızlık da mide yanmasına neden olabilir.
Normal şartlarda bireylerin beslenme sürecinde yaygın olarak yediği ve içtiği bir takım yiyecekler, mide yanması için zemin hazırlayacak şekilde mide asidi salgısını artırabilir. Bunların arasında gazlı içecekler, ananas, greyfurt veya portakal suyu gibi asitli meyve suları, domates ve ketçap gibi domates ürünleri, greyfurt, mandalina, limon ve portakal gibi asitli narenciye yiyecekleri, çok yağlı besinler, baharatlı yiyecekler, soğan, kafein ve çikolata bulunur.
Aşırı alkol tüketimi ile doğrudan veya dolaylı olarak sigara dumanı da mide yanmasına neden olabilir. Özellikle sigara içmenin alt özofagus sfinkterinin işlevini etkileme eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Bu midenin üst kapakçığının gevşemesine ve asidin yemek borusuna geri akışına neden olur.
Midenin bir kısmının karın içi yerine göğüste bulunur. Bu nedenle bir fıtık türü olan hiatal herni, alt özofagus sfinkterinin işlevini yerine getirme şeklini doğrudan etkileyebilir ve reflü için bir risk faktörü oluşturabilir. Hiatal herni normalde kendi başlarına herhangi bir belirti veya semptom göstermez. Ancak alt özofagus sfinkterinin işlevini yerine getirmemesi nedeniyle mide yanması olduğunda fark edilebilir.
Gebelik, bireyin karın boşluğu içinde basıncı artırabilir, ve alt özofagus sfinkterinin işlevini etkileyerek reflü ve mide yanması için daha yatkın hale getirebilir. Obezite de aynı zamanda karın bölgesinde ortaya çıkardığı basınç artışı sebebiyle aynı şekilde reflüye neden olabilir.
Skleroderma ve sarkoidoz gibi doğrudan yemek borusu üzerinde görülen çeşitli hastalıklar da bir belirti olarak mide yanmasına neden olabilir.
Mide Yanması İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Sıklıkla ortaya çıkarak tekrarlayan ve ve bireyin günlük hayatına müdahale eden mide yanması, gastroözofageal reflü hastalığı olarak kabul edilir ve komplikasyonsuz değildir. Yemek borusu içinde skarifikasyona, yani yara izi oluşumuna ve darlığa neden olarak bireyin yemek borusuna ciddi şekilde zarar verebilir.
Yazı kaynağı : www.acibadem.com.tr
Mide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir?
Mide yanması neden olur?
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. Genel olarak mide yanması, mide ekşimesi mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından kaynaklanır. Normalde yiyecek ve içecekler ağızdan yemek borusu aracılığıyla mideye geçer. Yemek borusunu mideye bağlayan kaslı bir halka (alt özofagus sfinkteri) bu akışın tek yönlü olmasını sağlar. Mide yanması, bu tek yönlü sistem başarısız olduğunda ve mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi durumunda ortaya çıkar. Mide yanması, göğüs kemiğinin arkasında spazm ya da keskin bir ağrı, yanma hissi olarak da hissedilebilir. Bu durumu oluşturan risk faktörleri, midede asit üretimini artıran etkenler yanı sıra yemek borusuna asit reflüsünü kolaylaştıran yapısal sorunları içerir.
Gastrit, belirli gıdalara karşı hassasiyet durumu (çölyak hastaları gluten içeren gıdalara, laktoz intoleransı olanlar süt ürünlerine tepki olarak mide yanması hissedebilirler), mide fıtığı, H. pylori enfeksiyonu, bazı ilaçların kullanımı, mide kanseri, skleroderma ve sarkoidoz gibi hastalıklarda yemek borusunun etkilenmesi mide yanmasına (mide ekşimesi) yol açabilir.
Turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli veya yağ oranı yüksek yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Baharatlı yiyecekler ve büyük porsiyonlar da mide yanması şikayetinin kaynağı olabilir. Sigara içmek kası gevşeterek mide ekşimesine neden olabilir.
Öte yandan stres de mide yanması yakınmasının daha şiddetli hissedilmesine yol açabilir. Mümkün olduğunca iş yerindeki ve sosyal hayattaki stresi azaltmak önemlidir.
Mide yanması komplikasyonları nelerdir?
Mide yanmasına bağlı bazı komplikasyonlar gelişebilir. Mide yanması veya gastroözofageal reflü göz ardı edilirse yemek borusunun tekrarlayan tahrişi ve iltihabı, doku parçalanmasının küçük alanları olarak tanımlanabilecek ülserlere yol açabilir. Bu ülserler de iç kanamaya neden olabilir. Ayrıca yemek borusunu kaplayan hücrelerin tipindeki değişiklikler ortaya çıkarak Barrett özofagusu olarak bilinen ve yemek borusu kanseri riskinin artmasıyla ilişkili bir duruma neden olabilir.
Uzun süredir devam eden mide yanması, yaşam kalitenizi de etkileyebilir. Günlük hayatınızı sürdürmekte zorlanıyorsanız veya mide yanması nedeniyle rutin aktiviteleriniz kısıtlanıyorsa tedavi seçenekleri için doktora görünmelisiniz.
Mide yanması belirtileri nelerdir?
Mide yanması, göğsünüzün ortasında iman tahtası olarak da bilinen göğüs kemiğinizin (sternum) arkasında yanma, acı verici bir hissi içerir. Bu ağrı genellikle yemek yedikten sonra, akşam eğildiğinizde veya uzandığınızda daha da kötüleşir. Ayrıca mide yanmasıyla baş gösteren göğüs ağrısı, kalp krizi ağrısıyla karıştırılabilir. Mide ekşimesi, bir üst karın- göğüs ağrısı şeklidir. Yaşadığınız herhangi bir rahatsızlığın mide ekşimesi olup olmadığından emin olmak, gerekli adımların atılması için çok önemlidir. Özellikle nefes darlığı, kol ağrısı, baş dönmesi ve / veya soğuk terleme semptomlarının eşlik ettiği şiddetli göğüs ağrısı yaşıyorsanız vakit kaybetmeden uzman yardımı almalısınız. Çünkü bu tür semptomlar, kalp krizi gibi daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir.
Mide yanması birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir, belirtileri şunları içerir:
Mide yanmasını nasıl önleyebilirim?
Mide ekşimesini önlemek için aşağıdaki hususlara dikkat edebilirsiniz;
Mide yanması teşhisi nasıl konulur?
İlk olarak, hastanın fiziksel muayenesi gerçekleştirilir. Doktorunuz semptomlarınıza ve muayenenize dayanarak gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) tanısı koyabilir ve tedaviye başlayabilir. Doktorunuzun teşhis için uygulayabileceği testler şunlardır:
Endoskopi: Endoskopitestinde, yemek borusu ve midenin iç yüzeyine bakmak için esnek bir tüpün ucunda bulunan bir fiberoptik kameradan faydalanılır Gerekirse endoskopi sırasında doku örneği (biyopsi) yapılabilir. Bu örnekler, problemlerin kontrol edilmesi için laboratuvarda analiz edilir.
pH-meri: Bu testle yemek borusundaki mide asidi kontrol edilir.
Motilite testi: Bu test yemek borusu hareketlerinin değerlendirilmesini sağlar. Yemek borusundan aşağıya ve mideye ince, esnek bir tüp (kateter) yerleştirilerek test yapılır.
Mide yanması (mide ekşimesi) için tedavi seçenekleri nelerdir?
Mide yanmasını azaltabilecek yöntemlerini uygulamaya ve yaşam standardı değişikliklerine rağmen mide yanması şikayetinde azalma olmayan kişilerin, tedavi için doktora başvurmaları gerekmektedir.
Tedavi seçenekleri mide yanmasına yol açan nedenlere göre farklılık gösterir. Nitekim doktorunuz teşhisinize bağlı olarak, semptomlarınızı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek tedavi seçeneklerini sunacaktır.
Doktorunuz midenizde asit üretimini baskılayan bir ilaç yazabilir. Antasitler, o anda midede bulunan sıvıların asitliğini hızla nötralize eder ve mide ekşimesini giderebilir, etkileri kısa sürelidir.
Aljinat veya aljinat-antiasit kombinasyonu da hafif/orta şiddette yanma yakınmalarını yönetmek için kullanılabilir.
'H2 blokerleri' olarak da adlandırılan ilaçlar da midede üretilen asit miktarını azaltır. Mide ekşimesini antasitler kadar çabuk gidermez ancak daha uzun süreli etkiye sahiptir. İhtiyaç duyulduğunda tablet olarak alınır.
Proton pompa inhibitörleri, rahatsız edici mide ekşimesi olan kişilerin çoğunda çok etkilidir, hatta altın standart tedavidir. Proton pompa inhibitörleri mide tarafından asit üretimini engelleyen ilaçlardır. Proton pompası inhibitörü ile uygun süre tedaviden sonra, doktorunuz mide ekşimenizi kontrol etmeye yardımcı olmak için bu ilaçları ihtiyaç durumunda almanızı önerebilir. Bazı ilaçlar reçetesiz bulunabilirler. Ancak bu ilaçlar istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Doktora danışılmadan ilaç kullanımı önerilmemektedir.
Mide ile yemek borusu arasındaki bağlantıyı 'sıkılaştırmayı' ve yemek borusuna giren asit miktarını azaltmayı amaçlayan ameliyatlar da uygun hastalarda gerçekleştirilebilir. Bu tür ameliyatlar genellikle her gün bir proton pompası inhibitörü ile yakınması düzelen, ama ilaca ara verir vermez yakınmaları hızla geri gelen kişiler veya uzun süreli ilaç almak istemeyen bireyler için uygulanmaktadır.
Hamilelikte mide yanması nedir?
Mide ekşimesi, hamile kadınlarda yaygın olarak görülen bir semptomdur ve anne adaylarının % 40-80'ini etkiler.
Mide yanması hamile kadının yaşadığı yeni bir semptom veya önceden var olan gastroözofageal reflü hastalığının alevlenmesi olabilir. Semptomlar tipik olarak İkinci üç ayın (trimester) sonuna doğru veya üçüncü üç ayda ortaya çıkar ve mide yanması sıklığı ve şiddeti artabilir.
Hamilelikte neden mide ekşimesi meydana gelir?
Hamilelik sırasında artan mide ekşimesi sıklığının birkaç nedeni şu şekilde belirtilmektedir:
Kesin nedensel mekanizmalar henüz kanıtlanmamış olsa da, sürecin yukarıda bahsedilen faktörlerin birçoğunu içeren çok faktörlü olması muhtemeldir.
Hamilelikte mide yanması kişiyi nasıl etkiler?
Hastalar göğüs kemiğinin arkasında, boğazın içine ve ağzın arkasına kadar değişken uzayan bir yanma hissinden şikayet eder. Semptomlar genellikle yemekten sonra ve yatma saatinde daha da kötüleşebilir.
Bazı durumlarda yemek borusu, mide reflüsünün asidik içeriği ile tahriş olabilir ve özofajit (yemek borusu iltihabı) meydana gelebilir. Hamilelikte mide ekşimesi meydana geldiğinde, özofajit gibi komplikasyonlar nadiren ortaya çıkar.
Emzirme döneminde mide yanması kişiyi nasıl etkiler?
Hamilelikte mide yanması semptomları genellikle doğumdan sonra hızla düzelir; ancak bazı kadınlar doğum sonrası dönemde mide ekşimesi semptomları yaşamaya devam eder ve bu durum tedavi gerektirir.
Mide yanması tedavisinde kullanılan ilaçlar emziren annelerin anne sütüne geçme potansiyeline sahiptir. Hangi ilacın sizin için doğru olduğuna karar vermek için doktorunuza danışmanız çok önemlidir.
Mide yanmasının önlenmesine yardımcı olabilecek besinler nelerdir?
Lifli yiyecekler
Lifli yiyecekler sizi tok hissettirir. Böylece aşırı yemek yeme olasılığınız azalır, bu durum da mide ekşimesi şikayetinin azalmasına katkıda bulunabilir. Bazı yüksek lif içeren gıdalar şunlardır:
Alkali yiyecekler
Düşük pH'a sahip olan besinler asidiktir ve reflüye neden olma olasılığı daha yüksektir. Daha yüksek pH'a sahip olanlar alkalidir ve güçlü mide asidinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Alkali yiyecekler şunları içerir:
Su içeren besinler
Su içeren besinler mide asidini seyreltebilir ve zayıflatabilir. Tüketilmesi önerilen su deposu bazı besinler şunlardır:
Mide yanmasına ne iyi gelir? Evde uygulayabileceğiniz öneriler
Kişinin yaşam kalitesinin düşmesine sebep olan mide yanması vakaları çoğunlukla hatalı beslenmeye bağlı olarak gelişir. Sindirimi zor olan besinlerin tüketimi, hijyenik olmayan koşullarda pişirilen besinler, kafein tüketimi, aşırı baharatlı, yağlı ve tuzlu ürünlerin tüketimi gibi nedenler kişide mide yanması şikayetinin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca karın kısmını sıkan dar kıyafetler, kemerler de mide yanması şikayetine yol açabilir.
İşte bu yanma hissini doğal ve hızlı bir şekilde hafifletmenin birkaç basit yolu:
1. Karbonatlı su karışımı
Bir çay kaşığı karbonatı bir bardak suda eritin. Karbonat asidi nötralize etmeye yardımcı olur.
Not: Karbonat sodyum içerir, düşük sodyumlu diyet yapıyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
2. Aloe vera suyu
Aloe veranın cildin güneş yanıklarını yatıştırmak için kullanıldığı gibi, aloe suyu da asit reflü kaynaklı tahrişi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Mide ekşimesi ile mücadele ediyorsanız, midenizi ve yemek borunuzu rahatlatmak için yemeklerden önce yarım bardak aloe suyu içmeyi alışkanlık haline getirmek iyi bir fikirdir.
3. Şekersiz sakız çiğnemek
Tükürük asidin seyrelmesine yardımcı olur, bu nedenle yemekten sonra ürettiğiniz tükürük miktarını artırmak, asit üretimini önlemeye yardımcı olmanın harika bir yoludur. Mide yanmasını azaltmak için 30 dakika sakız çiğnemeyi deneyin.
4. Elma sirkesi
3 çay kaşığıelma sirkesibir bardak suya karıştırılabilir ardından her yemekten önce veya yatmadan önce içebilirsiniz.
5. Muz yiyin
Muzun doğal antiasitler içerdiğini biliyor muydunuz? Asit reflü ile mücadele etmek için her gün bir muz yemeye başlayın. Muz yoksa elma da tüketilebilir.
6.Meyan kökü
Meyan kökü mide ekşimesini hafifletebilir ve sorunun kaynağına ulaşabilir. Meyan kökü ölçülü tüketilmelidir. Zira çok fazla meyan kökü tüketmek yüksek tansiyon gibi ciddi yan etkilere de neden olabilir.
7.Kaygan karaağaç
Kaygan karaağaç, bitkisel ilaçlarda, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) semptomları da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu ağaç özü mideyi kaplayan mukoza tabakasını kalınlaştırarak aside karşı daha güçlü bir bariyer oluştur. Kaygan karaağaç safra kanalı obstrüksiyonu ya da safra taşı olanlara tavsiye edilmez.
8. Sol tarafınıza yatın
Birçok araştırmacı, (yemek sonrası duruşunuzda olduğu gibi) mide içeriğinin midede tutulmasına yardımcı olabilecek bir eğimde uyumayı önermektedir. Sağ tarafa dönük uyumak mide yanması gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Daha önce çoğunlukla sırt üstü veya sağ taraflarında uyuduktan sonra sol taraflarında uyumaya geçiş yapan hastalarının çoğunda, mide yanması bir diğer adıyla mide ekşimesi semptomlarında gözle görülür bir iyileşme görülmüştür. JAMA Internal Medicine’de yayınlanan GÖRH çalışmalarının 2008 yılı incelemesinde, araştırmacılar sağ tarafta uyumanın semptomları şiddetlendirdiğini ortaya çıkarmıştır.
9. Yemekten sonra duruşunuza dikkat edin
Yemekten sonra kanepede uzanmak yerine, ayağa kalkın ve biraz ev işi yapın ya da rahatlatıcı bir yürüyüşe çıkın. Bu durum asidin midenizde tutunmasını sağlar. Yemekten sonra vücudunuzu üç saat dik tutmak, mide ekşimesi semptomlarının azalmasını sağlayabilir.
10. Yaşam tarzı değişiklikleri
Fazla kiloluysanız, diyetinizde küçük değişiklikler yapmak ve fiziksel aktiviteyi artırmak mide ekşimenizi hafifletebilir. Yağlı veya baharatlı yiyecekler, kafein, çikolata veya gazlı içecekler gibi mide ekşimenizi tetikleyen yiyecekleri tüketmemeye çalışın.
Tüm bunlarla birlikte patates suyu da mide yanmasını azaltabilir. Çiğ patates suyu içindeki nişasta, asidi bağlar. Patates suyunun taze içilmesine dikkat edilmelidir. Patates suyu gibi beyaz lahana suyunun da mide yanmasını rahatlatan bir etkisi olabilir. Papatya çayı da tercih edilebilir. Ancak bu çayı fazla sıcak değil küçük yudumlarla tüketilmelidir. Badem ve fındığın iyice çiğnenerek tüketilmesi de mide yanmasına iyi gelebilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr
Gece mide yanmasının nedeni belli!
Gece mide yanmasının nedeni belli!
Uzmanlar özellikle akşam saatlerinde yenilen yiyecekler konusunda uyardı, mide yanmasına neden olabilir!
Uzmanlar, uyumadan 3 saat önce bir şeyler yemeyi ve içmeyi kesmeyi öneriyor. Ancak geceleri açlığınızı bastıramıyor ve kendinizi buzdolabının önünde buluyorsanız, midenize zarar verecek bu 6 şeyi asla yemeyin.
Midenizin rahatsızlanmasını istemiyorsanız, uyumadan önce bunları asla yemeyin! İşte gece yenmemesi gerekenler:
Kuruyemiş
Söz konusu reflü olduğunda, yiyeceklerin içeriğindeki yağlar ister doymuş ister doymamış olsun mideye her şekilde zarar verir. Fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler, sağlıklı da olsa yağ içerirler ve gece yatmadan önce uzak durulması gereken yiyeceklerdendir. Kaju, ceviz ve yer fıstığı en çok yağ içeren kuruyemişlerden bazılarıdır. Antep fıstığı ve badem, diğer kuruyemişlere oranla daha az yağ içerir.
Peynir
Bir başka yağ içeren yiyecek de peynirdir. Peynir yeme isteğinizi bastıramıyorsanız, parmesan gibi sert yapılı peynirleri tercih edin. Sert yapılı peynirler, mozzarella ya da beyaz peynir gibi yumuşak olanlara oranla midenize daha az zarar verir.
Turunçgiller ve yeşil elma
Portakal, greyfurt gibi turunçgil meyveleri yüksek oranda asit içerir. Bir bardak portakal ya da yeşil elma suyunu gece içmek midenizde yanma hissi oluşturur. Ancak yeşil elma yerine kırmızı elmayı bütün olarak yerseniz midenize zarar vermez.
Meşrubatlar
Meşrubatlar, yüksek oranda asit içerirler ve mideye en ok zarar veren içeceklerdendirler. Asit, mide kapağına zarar verir ve kola gibi meşrubatlı içeceklerdeki karbonatlaşma, mide rahatsızlıklarına zemin hazırlar.
Kahve
Yüksek oranda kafein içeren kahveyi de gece yatmadan önce asla içmemeniz gerekiyor. Kafein, midenin asit seviyesini yükseltir ve sizi rahatsız eder. Eğer kahve içme tutkunuzdan vagzçemiyorsanız, mide asidini daha az yükselten kafeinsiz kahve tüketin.
Çikolata
Çikolatayı tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Kafein ve çok az bilinen teobromin (kakaoda bulunan başlıca alkaloid) adlı maddeyi içeren çikolata, midenizde yanma hissi oluşturur.
Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.