Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    gök gürültüsü depremi tetikler mi

    1 ziyaretçi

    gök gürültüsü depremi tetikler mi bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Gök olayları ile deprem arasında bir bağ var mı?

    Gök olayları ile deprem arasında bir bağ var mı?

    Araştırmalar bağı ortaya koyamıyor

    “Arka arkaya olan bu doğa olaylarının mutlaka birbiriyle ilişkisi olması gerekmez” diyen uzmanlar, bu görüşlerini bilimsel araştırmalara dayandırıyor.

    TÜBİTAK tarafından Güneş tutulması ve depremlerle ilgili yapılan araştırmada 1900 ile 2005 tarihleri arasında gerçekleşen 239 Güneş tutulması ve 10 gün öncesi ve sonrasındaki 6 veya üzeri büyüklükteki depremler incelenmiş. İstatistikler şöyle: Güneş tutulmasından 10 gün önceki dönemde en az 1 deprem olanlar yüzde 40,17 iken, 10 gün sonrasına kadar en az 1 deprem olanlar yüzde 44,35. Hiç deprem olmayanlar ise yüzde 15,48 oranında.

    Bu oranlar güneş tutulmasıyla büyük depremler arasında bağ varmış izlenimi oluşturuyor. Bu bağı kontrol etmek için bilim insanları aynı oranda rastgele tarihleri de seçerek bu rastgele seçilen tarihlerin 10 gün öncesi ile 10 gün sonrası arasında olmuş depremlere bakıyorlar. İstatistiklere göre; 10 gün önceki dönemde en az 1 deprem olanlar yüzde 43,51 iken, 10 gün sonrasına kadar en az 1 deprem olanlar yüzde 41,84. Hiç deprem olmayanlar yüzde 14,64. Sonuçlar karşılaştırıldığında oranların çok fazla değişmediği görülüyor; yani güneş tutulmasıyla depremler arasındaki bağ kanıtlanamıyor.

    İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Cenk Yıltırak ve Jeolog Esen Arpat'ın 2006 yılında yaptıkları depremle güneş tutulmaları arasındaki bağı inceleyen ayrıntılı çalışmada, 1500-1999 yılları arasında meydana gelen binlerce deprem ile bu yıllar arası Türkiye sınırlarını kat eden 24 Güneş tutulmasını incelemiş ve binlerce deprem ile bu 24 tutulma arasında bir ilişki kurmak için mantıklı bir dağılımın bulunmadığını ortaya koymuştur.

    Yapılan araştırma sonucunda Jeolog Esen Arpat, depremleri tetikleme bakımından Güneş tutulmalarının özel bir ilişkisinin olmadığını vurgulayarak bu ilişkinin “bardağı taşıran son damla”

    örneğinde olduğu gibi artık kırılma eşiğine gelmiş bazı faylarla sınırlı olabileceğine dikkat çekmişti. Yine bu bildirinin yazarları tarafından yapılan benzer bir araştırma 11 Ağustos 1999 ve 29 Mart 2006 Güneş tutulmalarından sonraki üç ay içinde tutulma yörüngesinde meydana gelen depremler üzerinde yapılmış ve anlamlı bir ilişkinin olmadığı gözlenmiş.  

    Yazı kaynağı : blog.quicksigorta.com

    Son dakika... Gök gürültüsü 'İstanbul'da deprem mi oldu' paylaşımına neden oldu! Evlerin camları titredi... Hava bir anda karardı

    Son dakika... Gök gürültüsü 'İstanbul'da deprem mi oldu' paylaşımına neden oldu! Evlerin camları titredi... Hava bir anda karardı

    İstanbul'da aniden kararan havanın peşi sıra gök gürültüleri duyuldu. Bazıları öylesine şiddetliydi ki birçok kişi evlerinde camların titrediğini belirtti.

    Sosyal medyada kullanıcılarının yaptıkları yorumlar şöyle:

    - O nasıl gök gürültüsü ev sallandı resmen korktum #istanbul

    - İstanbul semalarında camları titreten bir gök gürültüsü dolaşıyor

    - Gök gürültüsü ile depremi ayırt edemedim az önce ama bana kalırsa deprem gibiydi

    - Bu nasıl bir gök gürültüsü. Ev titredi.

    - Böyle gök gürültüsü mü olur?! Deprem oldu sandım

    - Deprem mi oldu bana mı öyle geldi. Gök gürültüsü ile birlikte bina sallandı

    - Ev titredi ya ne biçim gök gürültüsü o

    - O nasıl bir gök gürültüsü be camlar titredi

    METEOROLOJİ'NİN RADARINDA İSTANBUL'UN GÖRÜNTÜSÜ

    İstanbul üzerindeki hava kitlesi Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün radar görüntülerine yansıdı...

    METEOROLOJİ'DEN UYARI

    Meteoroloji, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya çevrelerinde yerel kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.

    METEOROLOJİ'DEN HAFTALIK HAVA DURUMU RAPORU

    Meteoroloji'nin haftalık hava durumu raporunda ise "İç ve güney kesimlerde mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının Cumartesi günü iç kesimlerde yağışla birlikte azalarak ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği ancak Pazar gününden itibaren tekrar artarak doğu kesimlerde mevsim normallerinin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor" denildi.

    Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

    “Şimşek çakmaları depremle bağlantılı..!”

    “Şimşek çakmaları depremle bağlantılı..!”

    Dünyanın değişik yerleri ile Türkiye’de meydana gelen depremleri çok az zaman ve derece sapmasıyla doğru tahmin eden emekli öğretmen Kadir Sütçü, son olarak Aydın`ın Kuşadası ilçesi açıklarında meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremi önceden tahmin ederek uyarıda bulundu. Sütçü, daha büyük bir depremin olma ihtimali bulunduğunu da belirterek geçen hafta yağan yoğun yağmurla birlikte meydana gelen 43 bin 388 şimşek çakmasının ve elektrik yüklü bulutların deprem uyarısı veren kayaçların sürtünmesinden kaynaklı meydana geldiğini iddia etti.

    ‘BASINI UYARDIM’

    Kadir Sütçü, “Geçen yıl 18 Temmuz’da 6 bin 726 şimşek olayı meydana geldi. 21 Temmuz’da da Gökova Körfez’inde 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelince, ben aralarında bir ilişki kurma ihtiyacı duydum. Son yağmurlar sırasında ise Marmara Bölgesi’nde 43 bin 388 şimşek çaktı. Bununla ilgili mutlaka bir deprem gerçekleşeceğini düşünüp, basını ve SMS üyelerimizi dikkatli olunması konusunda uyardım. Ancak Aydın’da meydana gelen deprem, 43 bin 388 şimşek ve yıldırım düşmesine isabet edecek bir deprem değil, yani yakınlaşmasına rağmen bu depremin küçük geldiğini söyleyebiliriz” dedi.

    “DAHA BÜYÜK DEPREM OLASILIĞI VAR”

    Daha büyük bir deprem beklediğini ifade eden Kadir Sütçü, “Acaba ‘daha büyük bir deprem meydana gelir mi?’ diye endişemiz var. Olma ihtimali de yüksek. Çünkü 43 bin 388 şimşek çakması ile elektrik yüklü bulutların kayaçların sürtünmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Her ne kadar meteoroloji uzmanları buna inanmasa da peş peşe çıkan bulutlar, var olan bulutlara çarparak elektriklenme yaratıyor. Bu elektriklenme nedeniyle de şimşek ve yıldırım düşmeleri bir başka yerdeki depremin  göstergesi oluyor” diye konuştu.

    YUNANİSTAN VE

    GÜNEY BÖLGELERİNİ İŞARET ETTİ

    Yakın bir zamanda olması muhtemel bir deprem için de Marmara Bölgesi`nden ziyade Yunanistan ve güney bölgelerimizde yaşayan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Kadir Sütçü, “Eğer bizi alttan sıkıştırıyor olsa büyük depremi hemen Marmara’da beklemek gerekir ancak biz yüzeyden ve kayaçlardan ötürü bir sıkışma olduğunu görüyoruz. Geçen yıl da böyle bir durum oldu ve13 saat önceden Gökova Körfezi’nde bir deprem olacağını söyledim ve oldu” dedi.

    Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

    Yazı kaynağı : www.yasamgazetesi.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap