erkek bebek cinsiyeti ne zaman belli olur
erkek bebek cinsiyeti ne zaman belli olur bilgi90'dan bulabilirsiniz
Gebelikte cinsiyet ne zaman belli olur?
Gebelikte cinsiyet ne zaman belli olur?
Hastalarımızın en çok merak ettiği konulardan biri: Gebelikte cinsiyet kaçıncı haftada belli olur?
Çoğu zaman ultrasonografi ile bebeği muayene ederken aileler heyecanla bebeğin cinsiyeti ile ilgili yorumumuzu duymayı bekliyor.
Çok nadiren bazı aileler doğuma kadar bebeğin cinsiyetini öğrenmek istemediklerini belirtiyor ve sürpriz olmasını istiyor. Ancak büyük çoğunluk merakla bebeğin cinsiyetini öğrenme anını bekliyor. Bu yazımızda bu konuya biraz açıklık getirmek istedik.
Bebeğin cinsiyetini anne mi, baba mı belirler?
Bebeğin cinsiyetini belli eden taşıdığı kromozomlarıdır. Anne XX kromozomları taşırken, baba ise XY kromozomları taşır.Embriyo oluşurken 46 kromozoma sahip olabilmesi için annenin yumurta hücresi ve babanın sperm hücresi mayoz bölünme ile ikiye bölünür.
Anneden gelen yumurta hücreleri bu durumda yalnızca X kromozomu taşıyabilir. Babadan gelen sperm hücreleri ise X ya da Y kromozomuna sahip olabilir. Bu durumda embriyo anneden yalnızca X kromozomu alabildiği için,babadan gelecek olan kromozomun X ya da Y olması ile bebeğin cinsiyeti belirlenir.
Gebelikte cinsiyet ne zaman oluşur?
Bebeğin cinsiyeti anne karnına düştüğü andan itibaren bellidir.Eğer embriyo XX kromozoma sahipse dişi, XY kromozoma sahipse erkektir.Erkek bebek ve dişi bebeğin dış genital organları, genital tüberkül adı verilen aynı embryolojik yapıdan köken alır.
Erkek bebekte testislerden testosteron salgılandığı için dış genital organlar penis ve skrotuma dönüşürken, kız bebekte ortamda testosteron bulunmadığından, dış genital organ vulvaya dönüşür.
Bu nedenle erken gebelik haftalarında embriyoların cinsiyetini ayırdedebilmek çok zordur. Genital bölgede yer alan genital tüberkül, ilk 3 ayda dişi ve erkek embriyoda, gözle ayırdedilmesi güç bir yapıdadır.
Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?
Genellikle ultrasonografi ile cinsiyet tahmini, ilk trimesterin sonunda, son adete göre yaklaşık 11-13. gebelik haftalarından itibaren yapılabilmektedir. Ayrıca fetal DNA testi ile de 10. gebelik haftasından itibaren cinsiyet tayini yapılabilir.
Bebeğin cinsiyetini nasıl anlarız?
Anne karnındaki embriyonun cinsiyetini tahmin etmek için kullandığımız başlıca yöntem ultrasonografidir. Gebelikte cinsiyet nasıl anlaşılır? sorusunun diğer bir cevabı ise anneden yapılan bir kan testidir.
Kromozom bozukluklarının tesbiti için kullandığımız anne kanından yapılan fetal DNA testi, bebeğin cinsiyetini öngörebilir.
Ülkemizde bu testin raporlanmasında, aileye cinsiyet sonucu bildirilmesi, kanunen kısıtlanmıştır. Ancak cinsiyet kromozomuna bağlı genetik hastalıkların anne karnında tanısı için bu test kullanılabilmektedir. Yine de bu test halk arasında gebelikte cinsiyet belirleme testi olarak bilinmektedir.
Fetal DNA testi 10. gebelik haftasından itibaren anne kanından örnek alınarak yapılabilmektedir. Bu kan örneğinde, bebeğin DNA’ sı anne DNA ‘sından izole edilerek çalışma yapılır.
Eğer başka sebepten bebeğin kromozomlarını test etmek gerekiyorsa, anne karnında CVS ya da amniosentez ile elde edilecek materyalden genetik laboratuarında karyotip çalışılması ile bebeğin cinsiyeti kesin olarak belirlenebilir.
Bu test sonucunda bebeğin kromozomlarının XX ya da XY cinsiyet kromozomları taşıyıp taşımadığı anlaşılabilir. Ancak bu test de yalnızca cinsiyet belirleme amacıyla, cinsiyete bağlı kromozom bozuklukları hariç, uygulanmamaktadır.
Bebeğin Cinsiyetini Tahmin Etme
Bebeğin cinsiyetini tahmin etmede en sık kullandığımız yöntem detaylı ultrasondur.
12. haftada cinsiyet tahmini ne kadar doğru? diye sorulduğunda bu konuda yapılmış çalışmalara bakabiliriz.
Yapılan çalışmalarda ultrasonografi ile bebeğin cinsiyetini tahmin etmede, bebeğin CRL ölçümü > 65 mm ise doğruluk oranı %95, bebeğin CRL ölçümü> 76 mm ise doğruluk oranı %99 olarak rapor edilmiştir. Yani bebeğin haftası büyüdükçe ultrasonografi ile cinsiyet tahmininde yanılma payı azalır.
Ultrasonografi ile gebelikte cinsiyet tahmini için kullandığımız yöntem, fetal profilin değerlendirilmesi ve genital tüberkül ile omurga arasındaki açının ölçülmesidir. Bu açı ne kadar darsa erkek embriyo olma olasılığı artar, açı ne kadar genişse kız embriyo olma olasılığı artar. Ayrıca yeni tanımlanan bir ultrasonografi yöntemi de, birinci trimesterde ano genital mesafe ölçümüdür.
2016 yılında yayınlana bir makalede, erkek fetuslarda bu mesafe >4.8 mm, kız fetuslarda ise >4.8 mm olarak ölçülmüştür. Ancak bu yöntemin daha yüksek hasta sayısında test edildikten sonra rutin kullanıma girecek kadar güvenilir olup olmadığına karar verilebilir.
Bebeğin cinsiyetini göstermemesi, yani bebeğin pozisyonunun bu açıyı net görüntülemeyi mümkün kılmaması durumunda ise, sonraki muayenelerde bebeğin değerlendirmesi tekrar yapılabilir. Ayrıca annenin aşırı kilolu olması ya da karın yağlarının fazla olması durumunda da, ultrasonografideki görüntü kalitesi azalabilir.
Ultrasonografi ile muayenede en önemli amaç bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamaktır. Bu nedenle ailelerde hayal kırıklığı yaratsa da, bebeğin cinsiyetini bir sonraki muayenede tahmin etmek için ertelemek mümkündür.
Gebelikte Cinsiyet Belirtileri
Gebelikte cinsiyet öğrenme konusu çok merak edildiği için halk arasında kulaktan kulağa yayılan pek çok efsane yer almaktadır. Erkek bebek belirtileri nelerdir? diye geleneksel olarak yerleşmiş pek çok yöntem uygulanmaktadır.
Bebeğin solda mı sağda mı yerleştiği, annenin karnının sivri mi yassı mı olduğu, hatta annenin gebelikte güzelleşip güzelleşmediği gibi oldukça sübjektif değerlendirmeler ile gebelikte cinsiyet belirleme çabaları halk arasında yaygındır.
Oysa ki bu yöntemlerin hiç biri ile güvenilir olarak cinsiyet tahmini yapılamaz.
Erkek bebek cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur?
Erkek bebek nasıl belli olur? sorusunun cevabı için halk arasında kulaktan kulağa yayılan yöntemlerin hiçbiri güvenilir değildir.
Cinsiyet tahminininde erkek ya da kız bebek olması, yalnızca ultrasonografide, erken haftalarda yapılan tahminlerde fark yaratır. Bir çalışmaya göre ilk trimesterde ultrasonografi ile erkek bebekleri tahmin etmede doğruluk oranı %94.6 iken, kız bebekleri tahmin etmede bu oran %86.3 olarak rapor edilmiştir.
Dolayısı ile erkek ya da kız bebek olduğu, eğer bebeğin pozisyonu uygunsa ilk trimester sonunda ultrasonografi ile tahmin edilebilir.
12 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?
Cinsiyeti doğduğu andan itibaren belli olan bebeğe 12. haftada pozisyonu uygunsa ultrasonografik muayene ile cinsiyet tahmini yapılabilir.
Yazı kaynağı : www.burcukaramursel.com
Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
Cinsiyet Belirlemede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Cinsiyet Belirlemede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Yüzde yüz cinsiyet belirleme işlemi için birbirinden farklı tekniklerden faydalanılır. Ultrason yani ses dalgası tekniği en sık tercih edilenler arasında yer alır. Anne karnına gönderilecek olan ses dalgaları ile elde edilecek görüntüden bebeğin görseline kolaylıkla ulaşılır. Sağlıklı bir gebelik süreci geçiren anne adayları için bu yöntem oldukça güvenli ve idealdir. Ultrason cihazı ile bebeğin sahip olduğu cinsel organ rahatlıkla gözlemlenir. Bu sayede hekim, cinsiyet hakkında net bir tahminde bulunur.
Bebek cinsiyetini öğrenme konusunda son dönemlerde sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem nub teorisi yöntemidir. Bebeğin 12 haftalık görüntüsünden faydalanarak yapılan nub bölgesi incelemesi ile cinsiyet rahatlıkla belirlenir. Ramzi yöntemi ise bebeğin anne karnındaki konumuna bağlı olarak cinsiyet belirleme işlemidir. Bu yönteme göre bebek eğer erkek ise plasentanın sağında, kız ise solunda yer alır.
Cinsiyet tahmini esnasında kullanılan bir diğer yöntem olan amniyosentez uygulamasında ise bebekten örnek alınır. Bu örnek bebeğin etrafını sarmış olan amniyon sıvısından elde edilir. Bebeğe ait hücrelerin genetik değerleri bu sıvı içinde yer alır. Sadece cinsiyet değil aynı zamanda genetik ve gelişimsel hastalıklarda kolaylıkla tespit edilir.
Kan testi uygulamasında ise anne adayından alınacak olan kan cinsiyetin belirlenmesine yardımcı olur. Kan içinde yer alan kromozom cinsi ve sayısı cinsiyet tahmininde büyük kolaylık sağlar. Sperm sıralama ya da genetik tarama cinsiyet tahmininde sık kullanılan diğer yöntemler arasında yer alır. Bu yöntemler uygulanırken alanında deneyim sahibi kişilerden yardım almak gerekir. Hastane ya da laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu yöntemler ile cinsiyet hızlı bir şekilde tespit edilebilir.
Yazı kaynağı : www.unibaby.com.tr
Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
Bebek Cinsiyeti Belirleme
Anne-baba için en heyecanlı anlar; bir bebek sahibi olacaklarını öğrendikleri an ve bebeğin cinsiyetini öğrendikleri andır. Bazı çiftler “Sağlıklı doğsun, kız-erkek cinsiyet fark etmez” derken bazı çiftler de gönüllerden bebeklerinin cinsiyetlerini geçirirler. Kimi anneler ve babalar cinsiyet öğrenme konusunda daha sabırsız olurlar. Bu dönemde “Sabah bulantıları varsa kesin kızdır” ya da “Anne adayı tatlıya aş eriyorsa kesin erkektir” gibi söylemlerle çok karşılaşılır. Elbette bu inanışlar batıldır. Bebek cinsiyeti 16’ncı haftadan itibaren ultrason ile görülebilir. “Cinsiyet kaçıncı haftada belli olur?” sorusundan önce bebeğin cinsiyetinin nasıl oluştuğuna bakalım.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Oluşur?
Erkek ve kız cinsel organları aslında 14’üncü haftaya kadar ayırt etmek zordur. Bu nedenle gebeliğin 14’üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16’ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur.
Bebeğin cinsiyeti kromozomlarla oluşur. Kadının yumurtası X kromozomlu hücre taşıyan sperm tarafından döllenirse bebeğin cinsiyet kız, Y kromozomlu sperm tarafından döllenirse bebeğin cinsiyeti erkek olur. 46 kromozomdan hepsi X ise (yani 46 XX) kadındır, 46XY ise erkek cinsiyettir. Belirleyici olan nokta “erkekten çıkan spermdeki kromozomlardır” denebilir. Daha sonra kromozomlara göre testis veya yumurtalık oluşur. Bir sonraki aşamada ise hormonal ve genetik etkilerle dişi veya erkek dış görünüm belirlenir.
İç cinsel organlar olarak bilinen erkeklerdeki testisler, kızlardaki rahim ve yumurtalıklar hamileliğin 9’uncu haftasına kadar aynı görünür. Dış cinsel organlar ifade edilen erkeklerdeki penis ve skrotum, kadınlardaki klitoris ve labia 11’inci haftadan itibaren farklılaşmaya başlar. Bebeklerin cinsel organları 6’ncı haftadan itibaren bir şişkinlik olarak oluşmaya başlar.
Erkek bebeklerde 9’uncu haftadan itibaren testisler tanınabilir. 12’nci haftaya kadar penis gelişmeye başlar, daha sonra testisteki skrotum iki taraflı olarak çıkıntı verir. 14 hafta veya daha sonrasında testisler skrotuma inmeye başlar ve doğuma kadar bu devam edebilir.
Kız bebeklerde ise 12’nci hafta rahim ve yumurtalıklar belirginleşir. 22 haftaya kadar yumurtalıklar tamamen oluşur ve karından pelvise taşınır. Bu dönemde bile yumurta içerirler. 14’üncü haftada genital organ artık klitorise, iki taraftaki çıkıntılar da labiaya evrilir. Dış genital bölge yani vulva tamamlanmış olur.
İki cinsiyette de iç genital organlar gelişirken böbrekler de şekillenir. Bebek büyürken böbrekleri de son yerini alana kadar yukarı doğru hareket etmeye devam eder. 14’üncü haftada böbreklerde idrar yapmaya başlar, amniyotik sıvı yutulur ve atılır.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Rutin kontroller sırasında çekilecek olan ultrason görüntüsü ile cinsiyet 14-16’ncı haftadan itibaren öğrenilebilir. Ancak ultrasonda erken haftada cinsiyet tahmini yapılırsa veya bebeğin pozisyonu uygun değilse cinsiyet tahmini yanıltıcı olabilir. Böyle durumlarda tekrarlayan muayenelerde cinsiyet belirlenir.
Ultrason dışında non-invaziv prenatal test (NIPT), amniyosentez, koryon villus örneklemesi (CVS) gibi genetik testlerle fetal DNA analizi yapıldığı için fetal cinsiyet öğrenilebilir. Ancak bu testler daha çok Down Sendromu gibi genetik farklılıklar ve kromozom anomalilerini tespit etmek için uygulanır. Eğer genetik hastalık için cinsiyet önemliyse bebeğin cinsiyeti testte bakılır.
Tüp bebek (IVF), cinsiyetini tercih etmek için yaptıracağınız bir işlem değildir. Türkiye’de tüp bebek ile cinsiyet seçimi zorunlu haller dışında yapılmaz. Sadece cinsiyete bağlı genetik hastalık öyküsü varsa tüp bebekte cinsiyet belirlenir. Bunun dışında cinsiyet tayini ülkemizde yasal değildir.
Bebeğin cinsiyeti 16’ncı haftadan itibaren rutin ultrason muayenesi ile birlikte çoğunlukla tespit edilir. Ancak hata payı olduğu unutulmamalıdır. Zira bebeğinizin pozisyonu önemlidir. Ses dalgaları kullanılan ultrason yönteminde, hamilelik süresince bebeğinizin gelişimi ve sağlığı kontrol edilir. Bebeğin cinsiyetine dair sonucu da çoğunlukla bu rutin kontrolde bulabilirsiniz.
Yazı kaynağı : www.acibadem.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.