engellilerin hayatını kolaylaştıran icatlar
engellilerin hayatını kolaylaştıran icatlar bilgi90'dan bulabilirsiniz
İşte engellilerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler
Dünyada 1 milyara yakın engelli birey vararken, Türkiye’de ise Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı 2 milyon 512 bin civarında engelli birey yaşıyor. Görme, işitme, bedensel ve zihinsel engelli bireylerin hayatın kolaylaştırmak için yeni teknolojiler de geliştiriliyor.
Fiziksel engelliler için Sesame Phone ismiyle geliştirilen cep telefonu göz hareketiyle kullanılabiliyor. Akıllı telefonlara indirilen birçok uygulama da engelli bireylerin hayatını kılaylaştırıyor. Engellilerin hayatını kolaylaştıran teknolojileri derledik. Bazı cihajların ve uygulamaların Türkiye’ye henüz gelmediğini hatırlatmakta fayda var.
Sesli Adımlar
Türk Telekom ve Boni Global işbirliğiyle geliştirilen Sesli Adımlar uygulaması, görme ve işitme engellilerin hayatını kolaylaştıryor. Uygulama, kapalı alanlarda kişileri yönlendirmeye yarıyor. Uygulama, acil durumlarda kullanıcıyı doğrudan tahliye noktalarına yönlendirebiliyor.
Google Talkback
Google tarafından görme engelliler için özel olarak geliştirilen bu uygulamayla, ekran okuması sesli hale getiriliyor. Talkback ile gelen mesajlar sesli olarak dinlenebiliyor ve onlara ses ile yanıt gönderilebiliyor.
Scalevo merdiven çıkıyor
İsviçre’de geliştirilen ‘Scalevo’ paletli tekerlek sistemiyle engellilerin merdiven çıkmasını kolaylaştırıyor. Elektrikli sandalyede paletler sadece istendiği zaman çıkıyor ve kullanım bittiğinde yerlerine dönüyor. Paletlerle sadece merdivenlerde değil, engebeli yollarda da rahat bir sürüş sağlanabiliyor.
KNFB Reader
Yazılı ve basılı metinleri tek tuşla algılayarak sesli okuma haline dönüştüren bu uygulama, bünyesinde bulunan Görüş Alanı Bildirimi, Otomatik Sayfa Algılama ve Eğim Kontrolü gibi özellikler sayesinde kullanıcıların mektup, reçete, basılı ders notları gibi materyalleri sesli olarak dinleyebilmelerine olanak veriyor.
WeWalk akıllı baston
WeWalk, görme engellilerin kullanımı için Young Guru Academy ve Vestel tarafından geliştirilmiş bir akıllı baston. Göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri algılayıp uyarıyor. Bluetooth ile cep telefonuna bağlanabiliyor.
Hayal Ortağım
Turkcell tarafından görme engelli kişiler için geliştirilen bu uygulama ile istedikleri filmi izleyebiliyor. Günlük burç yorumlarından her türlü güncel haber ve köşe yazıları takip edebilme imkanı sağlıyor.
Akıllı saat
Görme engellilerin kullandığı Braille alfabesine uygun akıllı saatler de var. Güney Kore’de geliştirilen Dot Watch, Braille alfabesiyle kullanılabiliyor.
CEYD-A
CEYD-A uygulaması, tamamen Türkçe konuşan bir mobil asistan uygulaması olarak tanımlanıyor. CEYD-A, hava durumu ve trafik yol durumu bilgileri dışında fotoğraf çekme, sesli haber okuma gibi özellikleri de bünyesinde bulunduruyor.
HAFTANIN YENİSİ
* Studio Buds Türkiye’de
Apple markasının çatısı altında hizmet sunan Beats, 24 saate kadar çalma süresi ve gürültü engelleme özellikleriyle öne çıkan yeni kulaklığı Studio Buds’ı Türkiye pazarına sundu. IOS ve Android uyumlu Beats Studio Buds’ın fiyatı ise 1.499 TL.
* realme’den 8 Pro ve GT
realme, yeni amiral gemisi akıllı telefonu realme 8 Pro ve GT’yi tanıttı. realme 8 Pro sektördeki en yüksek çözünürlüklü 108 megapiksellik kamerası, 50W hızlı şarj ve AMOLED ekran özelliği ile geliyor. realme, 8 Pro ile birlikte Snapdragon 888 işlemcili realme GT 5G'yi de Türkiye'de satışa sundu.
Yazı kaynağı : www.cumhuriyet.com.tr
Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde toplam nüfusun yüzde 15'i, yani 1 milyarın üzerinde insan 'engelli' olarak kabul ediliyor ve bu rakam her geçen gün artıyor. Son teknoloji ise engellilerin hayatını kolaylaştırıyor ve sorunlarını biraz olsun azaltıyor.
Dünya genelinde engellilere yardımcı olması için tasarlanan pek çok teknoloji ve uygulama bulunuyor. 1992 yılında kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde bu teknolojileri size yeniden hatırlatmak istiyoruz:
WeWalk Akıllı Baston
Türkiye'de mühendislerce geliştirilen ve ABD'de dahi ödül alan WeWalk Akıllı Baston, Times Dergisi'nce de 2019 yılının en iyi icatlarından biri olarak seçildi. Peki bu baston engelli bireylere nasıl destek oluyor?
Merdiven çıkabilen tekerlekli sandalye
Engellilerin en önemli sorunların biri de merdivenler. Tekerlekli sandalye ile yol kat edebiliyor olsalar da pek çok yerde engellilere özel bölüm olmadığından merdivenler kabus olabiliyor. İsviçreli bilim insanlarının ürettiği Scewo isimli tekerlekli sandalye ise akranlarından farklı olarak merdiven de çıkabiliyor.
Google Glass otizmlilere destek oluyor
Google'ın geliştirdiği akıllı gözlük Google Glass, pek çok açıdan ilkleri üzerinde barındıran bir buluş. Ancak pek çok kimsenin bilmediği bir özelliği de var. Cihaz, otizmli çocukların sosyalleşmelerine destek oluyor.
EyeSense
Türk Telekom’un görme engelliler için geliştirdiği sesli uyarı sistemi EyeSense, nesneleri tanıyabilen bir uygulama. Kullanıcı, etrafındaki objeleri ve renkleri bu uygulama üzerinden sesle duyabiliyor.
Felçi hastalar için özel uygulama: Voice4U
Konuşma güçlü çeken hastalara yönelik olarak geliştirilen Voice4U isimli uygulama, kullanıcıların düşüncelerini paylaşabilmelerine imkan veriyor.
Görme engellilere özel akıllı saat
Kullanımı gün geçtikçe artan akıllı saatler, engellilerin de hayatlarını kolaylaştırıyor. Dot isimli bu özel saat, görme engellilerin iletişimlerini sürdürmesini sağlıyor.
Hareket bozukluğu olanlara özel çatal ve kaşık
Litfware ismini taşıyan bu özel cihaz, parkinson hastaları için geliştirildi. Hareket bozukluğu sorunu yaşayan kullanıcılar, yemek yerken bu cihazı kaşık veya çatal olarak kullanabiliyor.
İşitme engellilere özel uygulama
Ava ismini taşıyan bu özel uygulama, işitme engelli bireyler için geliştirildi. İşitme engellilerin karşıdaki kişinin mimiklerini çözmesi zor olduğundan bu uygulama destek oluyor.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Bedensel engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler
Nil Ticaret Merkezi – Giriş Katı
Yeşilce Mah. Yunus Emre Cd. No:8
34418 – Kâğıthane/İstanbul
[email protected]
Yazı kaynağı : shiftdelete.net
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.