e devlet yerleşim yeri adresi değiştirme
e devlet yerleşim yeri adresi değiştirme bilgi90'dan bulabilirsiniz
E-Devlet Üzerinden Adres Değişikliği Yapılabiliyor Mu Ve Nasıl Yapılır? Sisteme Ne Zaman Düşer
E-devlet vatandaşların tüm işlemlerini online şekilde yürütebilmeleri adına geliştirilen sistemlerden biridir. Bu sistem üzerinden pek çok işlem yapılmaktadır. Ev adresi değişikliği talebi oluşturmanın en kısa ve hızlı yolu da e-devlet sitesi üzerinden adres güncellemesi yapmaktır. Yaşanan şehir, ilçe ve mahalle gibi bilgilerin yer aldığı bu sistem tarafından yeni adres girilerek ikametgah adresi değiştirilmektedir.
E-devlet Üzerinden Adres Değişikliği Yapılabiliyor Mu ve Nasıl Yapılır?
Yerleşik bir yaşam şeklinde vatandaşlar zaman zaman adres değişikliği yapmaktadır. İkametgah adresinin değişmesi ile birlikte kişilere ulaşım daha kolay bir hal almaktadır. Kişiler nüfus müdürlüğü üzerinde adres değişikliği işlemleri gerçekleştirmektedir. Tüm adres bilgileri nüfus müdürlüğü tarafından kayda alınmaktadır.
İkametgah adres bilgileri de vatandaşların nüfus müdürlüğüne bildirmesi gereken zorunlu bilgiler arasında yer almaktadır. Ev değişimi ya da şehir değişimi yapan kişiler ikametgahını bulunduğu ve yaşadığı şehre konuma göre güncellemektedir.
E-devlet üzerinden adres değişiklik talebi oluşturulmaktadır. Aynı zamanda adresini hızlı bir şekilde değiştirmek isteyen kişiler il, ilçe, sokak ve mahalle bilgilerini e-devlet sistemine giriş yapmaktadır. Kanunlara göre kişi yaşadığı yerden ayrıldığı takdirde geçiş yaptığı adrese en az 20 gün içerisinde ikametgah kaydı aldırmalıdır. Adres değişikliğinin yapılmadığı durumlarda idari para cezası uygulanmaya başlanır. İnternet üzerinden adres değişiklik işlemleri kolaylıkla tamamlanmaktadır. Bunun için e-devlet sistemi kullanılmaktadır.
E-devlet sitesine giriş yapan kişiler TC kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak sisteme erişim sağlamaktadır. E-devlet sayfası üzerinden ikametgah kategorisi ve işlemleri seçilmektedir. Ardından eski ikametgah adresi silinerek yeni adres girilmektedir. Bu işlem sonunda güncelleme işlemleri yapılarak adres değişikliği tamamlanmaktadır. Aynı zamanda pek çok vatandaş https://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden de adres değişikliğini kolaylıkla gerçekleştirmektedir. Yapılan adres değişiklikleri nüfus müdürlüğüne iletilmektedir.
Sisteme Ne Zaman Düşer?
E-devlet sayfası vatandaşların farklı pek çok işlem yapmalarına yardımcı olan sistemlerden biridir. Bu sistem üzerinden adres değişikliği ve ikametgah adresi taşıma işlemleri de tamamlanmaktadır. E-devlet sistemi ya da nüfus müdürlüğü tarafından yapılan adres değişiklik sistemleri bir kaç iş günü içerisinde sisteme düşmektedir. Kişiler iş dolayısıyla yaptıkları adres değişikliği işlemlerini sistemde görmek istemektedir. Bu nedenle yapılan ikametgah adresi değişikliğinin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Sisteme birkaç saat ya da iş günü içerisinde düşmektedir.
E-devlet üzerinden kimlik bilgilerini giren vatandaşlar birbirinden farklı vatandaşlık işlemlerini bu sayfa üzerinden yürütmektedir. İşlemlerin kısa bir süre içerisinde tamamlanmasına yardımcı olan bu sayfa 7/24 aktif şekilde çalışmaktadır. Aynı zamanda kısa sürede sistem içerisinde yenilenen bilgiler de görünmeye başlamaktadır. Evinden ya da bulunduğu şehirden taşınan kişiler en fazla 20 gün içerisinde adres değişimi nüfus müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir. Bu nedenle 20 gün önceden e-devlet üzerinden adresin güncellenmesi ve yeni adres bilgilerinin girilmesi önemlidir.
Sistem içerisinde yenilenen bilgiler nüfus müdürlüğüne iletilerek onaylanmaktadır. Onaylanma süreci sonunda e-devlet ve tüm sistemlerde yeni adres görülmektedir. Vatandaşlar adres değişikliği üzerinden sistemi takip ederek adresin hangi tarihler arasında değişeceğini de görebilmektedir. E-devlet adres değişikliği işlemleri hakkında adım adım vatandaşlara bilgi akışı sunmaktadır.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Adres Hizmetleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bildirime konu adresin durumuna göre üç tür adres bildirimi söz konusudur. İçinde bulunduğunuz durum bunlardan birine karşılık gelir.
•Boş Konuta Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, bildiriminiz yeterli görülür, belge istenmez. Genel kural budur. Ancak bildirime konu adresin sistemde “inşaat” olarak tanımlı olması gibi, adresteki konuta/binaya ilişkin özel durumlar söz konusu ise nüfus müdürlükleri bilgi ve belge isteyebilirler.
•Birlikte Oturma Gerekçesiyle (Muvafakatle) Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, adrese bildirimde bulunacak kişi ile adreste hâlihazırda kayıtlı ergin bir kişinin, birlikte ya da ayrı ayrı başvuruları gerekir.
•Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, kişinin bildirimi yeterli görülmez ve bildirimi teyit edici belgeler istenir. Elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet gibi adrese tahsis edilmiş aboneliklerden birine ait abonelik sözleşmesi veya faturası bildirimi teyit edici belgelerdir. Gerektiğinde, müstakil konut sahibi, site veya apartman yönetimi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından imzalanmış belgeler de istenebilir.
Bu konularda detaylı bilgi için lütfen şu başlıklar altında yapılan açıklamaları inceleyiniz:
•“Boş Konuta Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?”
•“Birlikte Oturma Gerekçesiyle (Muvafakatle) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır”
•“Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?”
Yazı kaynağı : www.nvi.gov.tr
İkametgah değişikliği nasıl yapılır? İkametgah değişikliği için gerekli belgeler nelerdir?
İkametgah adreslerini değiştirmek zorunda olan yurttaşlar ikametgah değişikliğinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Yurttaşlar çeşitli nedenlerden ikametgah değişikliğine gerek duyabiliyor. Adres değişikliği yapan yurttaşların yeni ikametgah adreslerini güncellemesi gerekli. Nüfus Müdürlüklerine bildirilmesi gereken ikametgah değişikliği, birkaç adımda kolayca tamamlanabiliyor.
ADRES BİLDİRİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Türk Medeni Kanunu’nda, kişiler, kuruluşlar ve yargı makamları açısından haklar, yükümlülükler, sorumluluklar, görevler ve yetkiler düzenlenirken, “yerleşim yeri” kavramına atıfta bulunulmaktadır. “Yerleşim yeri”, düzenlemelerde belirleyici role sahiptir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 52’nci maddesinin 3’üncü fıkrasında: “Kurumlar, yürütecekleri iş ve işlemlerde Genel Müdürlükte tutulan adres bilgilerini esas alırlar.” denilmektedir.
En başta afet ve acil durumların önlenmesi ve felaket anı ve sonrasındaki karar alma süreçlerinde insan ve mekân arasındaki ilişkilerin süratle çözümlenmesi gerekmektedir.
Anayasa’dan ve yasalardan kaynaklanan hakların kullanılması; sağlık, eğitim, güvenlik, ekonomi, bankacılık, iletişim, ulaştırma, altyapı, enerji gibi hayatın her anını etkileyen hizmetlerin analizi, planlanması ve sunumu adres kayıtlarının tutulması ve bildirimiyle ilgilidir. Adres bildirimi, bu nedenle önemlidir.
İKAMETGAH ADRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Bildirim, ilçe nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere şahsen başvuru yapılarak ya da internet üzerinden adres bildirimleri https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresinden e-Devlet Kapısı kullanıcı şifreniz ile SMS doğrulama yöntemi kullanarak yapılabiliyor.
ADRES DEĞİŞİKLİ RANDEVUSU NASIL ALINIR?
Adres değişikliği randevusu https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden alınabilir.
ADRES DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ?
Adres değişikliği için nüfus müdürlüklerinden istenen belgeler şunlardır:
ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRMEMENİN CEZASI NE KADAR?
Taşınma nedeniyle adres değiştiren ve ikametgah adresini 20 iş günü içinde güncellemeyen vatandaşlar için para cezası uygulanacak.
5490 sayılı Kanunun 68. maddesi uyarınca, adres bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen kişilere 128,00 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişilere ise 2673,00 TL idari para cezası uygulanacak.
YURTDIŞINDA YAŞAYANLAR İKAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİNİ NASIL YAPACAK?
Yurtdışında yaşayan vatandaşlar, adres değişiklik işlemleri için bulundukları yerin konsolosluğuna başvuru yapabiliyor.
Yazı kaynağı : www.cumhuriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.