eşit ağırlık öğrencisi ayt de ne çözmeli
eşit ağırlık öğrencisi ayt de ne çözmeli bilgi90'dan bulabilirsiniz
Alan Yeterlilik Testi (AYT) Hakkında Bilinmesi Gerekenler – Originist Akademik Danışmanlık
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ikinci aşaması Alan Yeterlilik Testi (AYT), Temel Yeterlilik Testi tamamlandıktan bir gün sonra yani; 16 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilecek. TYT sınavından farklı olarak girilmesi zorunlu olmayan AYT sınavı başvuru ücretleri TYT sınavından ayrı yatırılacak.
Sınav döneminin hızla yaklaşması ve YKS hakkında soru işaretlerinin artması nedeniyle bu yazımızda sizler için AYT hakkında en çok merak edilenleri derledik.
AYT Sınavından Hangi Testler Yer Alacak?
Lise müfredatı doğrultusunda hazırlanan Alan Yeterlilik Testi kapsamında öğrencilere 160 soru sorulacak ve 160 sorunun çözümlenmesi için 180 dakikalık bir süre tanınacak. AYT sınavında öğrenciler şu testlerden sorumlu olacak:
Adaylar ATY Kapsamındaki Hangi Testleri Çözmeli?
AYT sınavına katılacak öğrenciler hedefledikleri programın türü doğrultusunda AYT testlerini çözebilirler. Bu doğrultuda;
Kimler Lisans Programlarını Tercih Edebilir?
YKS sonrası lisans programlarının tercih edilebilmesi için adayların ilk olarak Temel Yeterlilik Testi (TYT) barajını geçmeleri; diğer bir deyişle en az 150 puan almaları gerekir. Daha sonra alınan TYT puanı AYT puanı ile birlikte hesaplanır ve sözel, eşit ağırlık, sayısal ve dil puanlarından en az birinde minimum 180 puan alanlar; ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarını tercih etme hakkına sahip olurlar.
Alan Yeterlilik Testi YKS Sonuçlarını Ne Oranda Etkiler?
AYT’nin YKS sonuçlarına olan etkisi %60’tır. Tüm adayların girmek zorunda olduğu TYT sınavının ağırlığı ise %40’tır. TYT sınavından 150 barajını geçip AYT sınavından 180 puan alamayan öğrenciler lisans programlarını tercih edemezler; bu durumda ön lisans programları için başvuru yapabilirler.
Yazı kaynağı : originistakademi.com
Eşit ağırlık dersleri, meslekleri ve bölümleri nelerdir? Eşit ağırlıkta hangi dersler var?
Dokuzuncu sınıf eğitimini tamamlayan lise öğrencileri, geride kalan 3 yıl için sözel, sayısal ya da eşit ağırlık bölümlerinden birini seçerek ilerleyen dönemlerde alacağı eğitimde hangi dersleri ağırlıklı olarak alacağı konusunda bir seçim yapar. Eşit ağırlık, EA, TM veya Türkçe Matematik olarak da tanımlanmaktadır. Ağırlıklı olarak Türkçe, Matematik ve Edebiyat derslerini içeren Eşit ağırlık bölümü öğrencileri düzenli bir çalışma şeklini benimseyerek hayallerine daha emin adımlarla ilerleyebilirler.
EŞİT AĞIRLIK DERSLERİ NELERDİR?
Eşit ağırlık derslerine ilişkin detaylar şu şekildedir;
Üniversite sınavı sonrası alınan puanlar 3 ayrı kategoriye ayrılıyor. Puanları belirlemek için TM1 TM2 ve TM3 olmak üzere karşınıza bu puan kategorileri çıkacaktır. Bu nokta da sayısal ya da sözel sonuçlar, aldığınız puanlarınıza yansıyacaktır.
TM ÖĞRENCİLERİ AYT'DE NE ÇÖZER?
Tüm öğrenciler AYT'de (Alan Yeterlilik Testi) alanlarına uygun sınavlara gireceklerdir. Eşit ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Cöğrafya1 ve Tarih1 testlerini çözecekler.
EŞİT AĞIRLIKTA HANGİ MESLEKLER VAR?
Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan eşit ağrılık bölümünde yaygın olarak aşağıdaki meslekler ön plana çıkmaktadır.
Türkçe Matematik alanında 2 yıllık tercih eden öğrenciler tarafından aşağıdaki meslekler de son derece ilgi görmektedir;
Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr
Yks (tyt-ayt) Puan Türleri Ve Bölümleri Nelerdir?
YKS sınavı TYT – AYT – YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşmaktadır. Sınavlara göre öğrencilerin tercih ettiği bölümler değişkenlik göstermektedir. 4 yıllık lisans bölümleri için puan türleri önemlidir. 4 tane puan türü bulunmaktadır. Bunlar Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve Dil şeklindedir. YKS TYT puan türleri nelerdir? puan türleri bölümleri nelerdir? YKS ile alan bölümler hangileri? AYT bölümleri gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını aşağıdan öğrenebilirsiniz.
NOT: Bu liste YÖK tarafından yayımlanan bilgilere göre düzenlenmiştir. Öğrenciler puan türlerine göre girebilecekleri bölümleri ve test ağırlıklarını aşağıdan öğrenebilirler.
TYT Puan Türleri
TYT sınavı Temel Yeterlilik Testi olup, üniversiteye geçiş sisteminin 1. oturum sınavıdır. Bu sınavda sadece 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimleri sorusu karşımıza çıkıyor. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. TYT için puan türü olayı yoktur. Çünkü öğrenciler tüm TYT testlerinden sorumludur. Her çözeceğiniz soru size puan kazandıracaktır.
TYT Test Ağırlıkları (Sadece TYT Sınavına Girecekler için Geçerlidir)
AYT Puan Türleri ve Bölümleri
Sayısal Puan Türü
Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Fen Bilimleri ve AYT Matematik testlerini çözmek zorundalar.
Sayısal Test Ağırlıkları – TYT
Sayısal Test Ağırlıkları – AYT
Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
Sözel Test Ağırlıkları – TYT
Sözel Test Ağırlıkları – AYT
Türk Dili ve Edebiyat Sosyal Bilimler – 1
Sosyal Bilimler – 2
Eşit Ağırlık Puan Türü
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Eşit Ağırlık Test Ağırlıkları – TYT
Eşit Ağırlık Test Ağırlıkları – AYT
Türk Dili ve Edebiyat Sosyal Bilimler – 1
Matematik: %30
Yabancı Dil Puan Türü
Yabancı Dil öğrencileri ilk oturum TYT sınavı ve 3. oturum olan Yabancı Dil Sınavını çözmek zorundalar.
Yabancı Dil Test Ağırlıkları – TYT
Yabancı Dil Test Ağırlıkları – YDT
Yazı kaynağı : sevinc.k12.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.