deprem ağı uygulaması yorumları
deprem ağı uygulaması yorumları bilgi90'dan bulabilirsiniz
DEPREM AĞI UYGULAMASI NEDİR? Deprem Ağı Ücretsiz İndir iOS, Android! Deprem Ağı İşe Yarıyor Mu, Depremi Önceden Biliyor Mu?
Merkez üssü Pazarcık ile Elbistan olan; Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Adana, Osmaniye, Kilis, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa ile Elazığ olmak üzere 11 ilde hissedilen depremlerin ardından milyonlarca insan evlerine girme konusunda tereddüt ediyor. Üst üste yaşanan şiddetli artçılar çok ağır hasarı ve ağır hasarlı binaları yıkarken vatandaşların tedirginliği de artıyor. Sarsıcı depremlerin ardından Deprem Ağı isimli bir mobil uygulama popüler oldu. Depremleri önceden haber verdiği iddia edilen uygulama bu kapsamda milyonlarca defa indirildi. Bu şekilde popüler olan uygulamayı indirmek isteyenler ise internette konuyu araştırmaya ve detaylı bilgi sahibi olmaya çalışıyor. İşte, DEPREM AĞI NEDİR? APK, GOOGLE PLAY Deprem Ağı Ücretsiz İndir iOS, Android! Deprem Ağı İşe Yarıyor Mu, Depremi Önceden Biliyor Mu? İstanbul'a yakın iller arasında bulunan Düzce'de meydana gelen depremin ardından uygulama yeniden gündem oldu. Kullanıcılar Deprem Ağı uygulamasının işe yarayıp yaramadığını ve detayları araştırıyor. Uygulamanın nasıl kullanıldığı ve nasıl depremi bildiği de araştırılıyor. Detaylar haberimizde...
DEPREM AĞI UYGULAMASI UYGULAMASI NEDİR?
Kahramanmaraş merkezli depremler ve devamında yaşanan artçı sarsıntılarla popüler olan ve dikkatleri çeken Deprem Ağı uygulamasının gerçek zamanlı deprem uyarıları verdiği biliniyor. Özellikle sosyal medya tarafından uygulamayı kullandığını ifade eden kullanıcılar tecrübelerinde memnun olduklarını ifade ediyor. Merkezi İtalya’nı Bergamo bölgesinde olan şirket geliştirilen Earthquake Network (Deprem Ağı) uygulaması ile mobil uygulamanın yüklü olduğu telefonlara depremden kısa bir süre öncesinde uyarı gönderiyor.
Deprem Ağı uygulamasının çalışma mantığının ise kamuya açık gerçek zamanlı verilerin uygulama üzerinde toplanarak kullanıcılara göndermesi olarak biliniyor. Uygulama depremin merkez üssünün uzaklık ve yakınlığına göre kullanıcıları erken ya da geç uyarabiliyor. Konuya ilişkin resmi sitelerinde yer alan bilgilendirmede, “Merkez üssüne çok yakın değilseniz, uyarıyı önceden alabilirsiniz ve depremin zarar verici dalgaları size ulaşmadan kendinizi korumaya alabilirsiniz.” ifadesine yer veriliyor.
APK, GOOGLE PLAY DEPREM AĞI ÜCRETSİZ İNDİR İOS, ANDROİD
Deprem Ağı mobil uygulaması iOS, Android ve Huawei cihazlar için Google Play, App Store ve App Gallery’de yer alıyor.
DEPREM AĞI İNDİRMEK İÇİN (BURAYA TIKLAYINIZ)
On milyonlarca kişi tarafından indirilen uygulama düşük boyutu sayesinde cihazlarda fazla yer kaplamamasıyla da tercih ediliyor.
Kullanıcılar tarafından bildirilen gerçek zamanlı deprem raporlarının bildirildiği uygulama USGS, EMSC ve diğer uluslararası sismik ağlardan da gelen deprem bildirilerini rapor ediyor.
DEPREM AĞI İŞE YARIYOR MU, DEPREMİ ÖNCEDEN BİLİYOR MU?
Uluslararası sismik deprem raporlayan kurumların yanı sıra gerçek zamanlı kullanıcı tecrübelerini de harmanlayan Deprem Ağı uygulamasının işe yaradığı ifade ediliyor. Uygulamayı tecrübe eden kullanıcılar tecrübelerini paylaşarak deprem öncesinden bildirim aldıklarını belirtiyor. Öte yandan bazı kullanıcılar 50 saniyeden uzun süre öncesinde bildirim aldığını da belirtiyor. Elde edilen bilgilere göre ise depremi önceden bildiği söylentisi yanlış. Uygulama, olmuş bir depremin sismik hareketlerinden yola çıkarak diğer kullanıcılara uzaklık/yakınlık mesafesine göre bildirim gönderiyor.
Yazı kaynağı : www.tgrthaber.com.tr
Deprem ağı uygulaması nedir, nasıl çalışır? Deprem ağı uygulaması işe yarıyor mı? - Gündem Haberleri
Malatya’daki depremden sonra ‘Deprem Ağı’ adlı uygulama sosyal medyada gündem oldu. Çok sayıda kullanıcı, “Deprem Ağı, Malatya depremini bildi” paylaşımı yaptı. Uzman isimler Hürriyet'te deprem uygulamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
TAHLİYEYE YETERLİ ZAMAN TANIMIYOR
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Depremi önceden bilme diye bir şey yok. Olan depremdeki zaman farkını kullanarak uyarı yapan bir uygulama. Kullanıcı 10 saniye önceden kendi bölgesinin sallanacağını öğrenirse ne yapabilir, örneğin evde güvenli bir yere konuşlanabilir. Ama tahliye için yeterli zaman aralığı yaratmaz. Ama örneğin ocakta Yemek pişiriyorsanız, görür görmez ateşi kapatabilirsiniz, zemin katta oturuyorsanız belki koşarak çıkabilirsiniz.
OLAN DEPREMİ HABER VERİYOR
Deprem tahmini uzmanı Oksal Erev: Deprem ağı, kullanıcılara olan depremi Haber verme uygulamasıdır. Deprem p, s, r dalgalarıyla yayılır. Bu dalgaların ilki p, esas yıkıcı olan ise s dalgasıdır. Deprem ağı örneğin Kahramanmaraş’ta deprem olduktan sonra aldığı sinyallerle Mersin’e bildirim gönderiyor. Mersin’deki kişi kendisinin de sallanacağını birkaç saniye önce öğrenmiş oluyor.
HEDEFİMİZ 88 SANİYE ÖNCE BİLDİRİM
EDİS CEO’su ve kurucu ortağı yüksek mühendis Ali Emre Erişen: Bizim üzerinde çalıştığımız bir Uygulama var. EDİS’i (Erken Deprem İkaz Sistemi) haziranda fabrikaların kullanımına açtık. EDİS ile deprem sarsıntılarının yerleşim yerlerine gelişini beklemeden, depremi oluşum anında yakalayarak kaynağının uzaklığına bağlı olarak saniyeler öncesinde fazladan zaman kazandırmak mümkün. Depremin başlamasının ardından 20 salise gibi bir zaman sonra Bildirim gönderebiliyoruz. Hedefimiz 88 saniyeye kadar önceden bildirim vermek. Bunu kullanıma açacağız. Öncelikle AFAD uygulamayı kullanacak.
Yazı kaynağı : www.gazetevatan.com
Gündem olan deprem uygulaması
Farklı şehirlerden insanlar akıllı telefonlara indirilebilen bu uygulamanın depremi önceden haber verdiğini söylüyordu.
Bulundukları şehre göre değişiyor bu “önceden haber”.
Kimine 10 saniye, kimine 30...
Neymiş diye biraz bakındım.
Öncelikle ücretli bir uygulama bu. Teknik olarak anladığım kadarıyla aslında depremi haber vermiyor. Bir yerde deprem olduğunda sismik dalgaların sizin bulunduğunuz yere ne zaman ulaşacağını söylüyor.
Diyelim ki Malatya’da deprem oldu, siz de Diyarbakır’dasınız.
Telefonunuz alarm vermeye başlıyor ve sarsıntının size ulaşmasına kaç saniye kaldığını söylüyor. İsterseniz hangi şiddetin üzerindeki deprem ya da artçıların size haber vermesi gerektiği konusunda ayar da yapabiliyorsunuz.
Fakat şunu tam kavrayamadım:
Mesela Hatay’da bu uygulamaya sahip insanlar olsaydı, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin sismik dalgaları Hatay’a ulaşmadan önce ne kadar vakitleri olacaktı?
Ben üçüncü katta oturuyorum. Kendimi apartmanın dışına atmak için gereken süreyi hesapladım: Yataktan fırlamam, uygulamaya bakmam, kilidi açmam, merdivenlerden inmem yaklaşık 15 saniye. O da taşımam gereken çoluk çocuğum olmadığı halde.
Fakat ne önemli bir 15 saniye...
Sosyal medyada gündem olmasının ardından Deprem Ağı uygulaması kilitlenmişti, üyelik erişimi sağlanamıyordu. İnsanlar o kadar travmatize durumda ki ne bulursa saldırıyor çaresiz.
Normalde kuraklık konuşacaktık
Önceki gün bizim Sütlüce sahilde mangal yapanlar vardı.
Normalde yaz aylarında olur, şubatta değil.
Ulaştırma servisimizden bir şoför arabada klima çalıştırdığını söyledi.
Şubat ayında! İnsana korkutucu geliyor.
Eğer Kahraman-maraş’taki çifte deprem felaketi olmasaydı şu anda yatıp kalkıp kuraklığı konuşuyor olacaktık.
İSKİ’nin verilerine göre en son 10 sene önce benzer bir şey yaşanmış.
Normalde yılın bu mevsiminde yüzde 80’lerin üzerinde seyreden baraj doluluk oranları bu sene an itibarıyla yüzde 35.
Ocak ayını ve şubatı resmen mayıs gibi yaşadık. Koca kış bitti, bugün resmi olarak bahara girmiş bulunuyoruz.
Umalım ki bahar yağışları bari biraz hayrımıza olsun. Yoksa Orhan Veli’nin de dediği gibi, bizi bu “güzel havalar” mahvedecek.
Yerde değil, baştacı olmaları gerekirdi
Bir fotoğraf gördüm içim ezildi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde kente gelen depremzedeler için bir moral kahvaltısı düzenlenmiş.
Ne güzel, ne ince bir davranış değil mi...
Fakat Farabi Camisi’nin altındaki Medeniyet Araştırmaları Merkezi’ndeki kahvaltıda 300 kadar depremzede yere serilen örtüler üzerinde oturtulup kahvaltı ederken, protokol üyeleri masada oturmuş.
Rektör açıklama yapmış, özrü kabahatinden büyük:
“Ben de organizasyona davetli olarak katıldım. İçeriye girdiğimde alanda yalnızca bir masa olduğunu gördüm. Önceden haberim olsaydı düzenin hazırlanmasını sağlayabilirdim. Ama olmadı maalesef. Yanlış anlaşıldığına üzüldüm.”
Madem imkânlar kısıtlı herkes masaya oturtulamadı. O masaya oturacağınıza diyemediniz mi “Bize de bir örtü serin, misafirlerimizle hemzemin kahvaltı edelim.”
Siz kapatın o Medeniyet Araştırmaları Merkezi’ni.
Araştırdığınız medeniyetten hiçbir şey bulamamışsınız belli ki.
Bir hipodrom insanı olarak İrem Derici
Aşk hayatında bir türlü dikiş tutturamayan ve Cem Belevi’den hayal kırıklığıyla ayrılan İrem Derici, “At gibi âşığım” dediği yeni aşkını tatilde çektikleri fotoğraflarla paylaştı: Survivor’ın eski yarışmacısı Atakan Işıktutan.
Yakışmışlar mı? Çok. Amsterdam’da kanal kenarında çektikleri dudak dudağa pozlar romantik mi? Ziyadesiyle. Allah bir yastıkta kocatsın mı? Mümkünse artık bu sefer.
Peki, doğru zaman mı?
Hayır, değil. İki nedenden.
Birincisi, yine aceleci davranıyor, “at gibi âşık” olunca at gibi koşuyor İrem Derici. Demet Akalın da benzer bir yorum yaptı paylaşımın altına:
“Fotoğrafı koyma dedikten 2 saat sonra İrem...”
Bir sosyal medya kullanıcısı “Hep aynı yanlışı yapıyor, ilk postu erkek atmalı İreeem” demiş.
İkincisiyse malum nedenden:
Karısını, kocasını, nişanlısını, sevgilisini depremde kaybetmiş bu kadar insan varken “koştur koştur” göze sokar gibi... İnsanın ahı tutmasa, nazarı değer.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.