Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    cinsel hastalık belirtileri

    1 ziyaretçi

    cinsel hastalık belirtileri bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Cinsel hastalık belirtileri nelerdir? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

    Cinsel hastalık belirtileri nelerdir? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar diğer pek çok hastalıktan farklı olarak sperm, vajinal akıntı ve kan gibi vücut sıvılarının birbirine teması ile kişiden kişiye vajinal, anal ve oral yollardan bulaşır. Büyük çoğunluğu korunmasız cinsel ilişki ile partnere bulaşan bu hastalıklar; enjeksiyon, kan ve kan ürünleri transfüzyonu ile bulaşabilir ya da hastalığı taşıyan gebe anneden bebeğe geçebilir. Bulaşan hastalığın türüne göre belirtiler faklılık gösterir ancak çoğunlukla genital ve anal bölgede ya da ağız içinde su kesesi görünümünde kabarıklık, ağrı ve yanmanın eşlik ettiği idrar yapma, cinsel organdan akıntı gelmesi, ishal ve bulantı gibi bulgularla görülür. Belirtilerin görülme süresi de hastalığın türüne göre değişkendir. Bazen 2 ile 3 gün içinde belirti gözlenirken, bazı hastalıklarda belirtiler 3 ay ve üzeri zaman dilimlerinde de ortaya çıkabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavi türü, hastalığı oluşturan etkenlere yönelik olarak uzman hekim tarafından düzenlenir. Bu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde, kişiden kişiye bulaşmaya, kişinin hayat kalitesini düşürmeye, cinsel işlev bozukluklarına, kısırlığa ve hatta kişinin hayatını riske atacak kadar ileri boyutlara ulaşabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken dönemde tespit edilerek tedavi edilmesi, hastalığın diğer bireylere bulaşmasının engellenmesi açısından da son derece önemlidir. Hastaya ve hastalığa göre farklılık gösteren belirtilerin göz ardı edilmemesi ve şüpheli bir durum varlığında vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulması gerekir.

    Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri nelerdir?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bazı ortak belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden bazıları her iki cinsiyette de görülebilir. Cinsel hastalıkların en yaygın belirtileri şunlardır:

    Vajinal akıntı 

    Her kadında bazı dönemlerde vajinal akıntı görülmesi normaldir. Fizyolojik akıntı olarak tanımlanan, rahim ağzı ve rahimden salgılanan bu akıntı çoğunlukla yumurta akına benzer bir yapıdadır, berrak ve kokusuzdur. Akıntı miktarının yumurtlama döneminde, gebelikte ve cinsel ilişki sırasında artması, renginin koyulaşması da normal karşılanır. Bu akıntı yoluyla vajinada bulunan bakteriler dışarı atılır ve yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteler sırasında sürtünmeye bağlı iç dudak yapısının tahriş olması engellenir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalığın varlığında, renkli ve kokulu akıntı görülür. Sarı, yeşil, gri renkte, rahatsız edici düzeyde kokunun eşlik ettiği, bazen kanlı, ağrılı ve köpük görünümünde akıntı oluşabilir. Bazı durumlarda akıntının miktarı da normalde olduğundan çok daha fazladır. Bu gibi şikayetlerin varlığında vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır. Erkeklerde ise peniste akıntı cinsel yolla bulaşan hastalıkların habercisi olabilir. 

    İdrar yaparken yanma ve sürekli idrara çıkma isteği

    İdrar yolu enfeksiyonunu andıran ancak cinsel yolla bulaşan bir hastalığın varlığında idrar yaparken yanma hissedilebilir. Ayrıca sık sık idrar yapma isteği de cinsel hastalık belirtisi olabilir. Az miktarda idrar yapılmasına rağmen sürekli olarak idrara çıkma isteği bulunan kişilerin de üroloji uzmanına ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerekir.

    İshal ve bulantı

    Pek çok hastalığın belirtisi olan ishal ve bulantı, aynı zamanda cinsel yolla bulaşmış bir hastalığın belirtisi de olabilir. Böyle bir şüphenin varlığında uzman bir hekime başvurulması gerekir.

    Aşırı terleme

    Aşırı terleme normalde görülenden daha fazla miktarda terleme ya da hiçbir sebep yokken aniden oluşan ateş basması cinsel yolla bulaşan pek çok hastalığın belirtileri arasında yer alır.

    Tüm bu belirtiler cinsel yolla bulaşan hastalıkların habercisi olabilir. Bunun yanı sıra cinsel hastalıklar; baş ve eklem ağrıları, ateş, deri döküntüleri, vajinal kaşıntı, adet dönemi haricinde kanama, genital bölgede siğil, testislerde şişme, ağrı ve kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel organlarda akıntı, şişme, yara gibi belirtilere yol açabilir.

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hangileridir?

    Korunmasız cinsel ilişki sırasında vücut salgılarının teması ile ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan hastalıklarından bazıları aşağıda sıralanmıştır.

    Frengi

    Sifiliz olarak da bilinen frengi, cinsel yolla bulaşan kronik ve yaygın bir hastalıktır. 4 farklı evreden oluşan bu hastalık derhal tedavi edilmelidir. 1. evre, cinsel temastan sonraki 10 ile 90 gün arasında şikayetlerin başladığı dönemdir. Cinsel bölge, rektum, ağız ve dudak çevresinde, kırmızı, ıslak çıban şeklinde yara oluşumu ile görülür. Yaralar 2 ile 3 hafta içinde kendiliğinden geçse de hastalık iyileşmez. 2. evre ise hastalığın en bulaşıcı olduğu dönemdir. Yorgunluk, baş ve eklem ağrıları, kaşıntı, döküntü, kadınlarda vulvada, erkeklerde testislerde geniş, beyaza yakın bir renkte siğiller görülür. Ayrıca vücut tüylerinde, özellikle saç ve kaşlarda dökülme görülür. 3. evrede herhangi bir belirti göstermeyen frengi, 4. ve son evrede ise kalp, karaciğer, sinir dokuları kemik ve cilt dokularına zarar vermeye başlar. Hayati tehlike yaratan bu durumun önüne geçilmesi için ilk iki evrede var olan belirtilerin mutlaka ciddiye alınarak hekime başvurulması gerekir. Erken evrelerinde 2 ile 3 ayda tedavi edilen frengi, ileri evrelerinde 1 ile 2 yıl boyunca tedavi gerektirir.

    Belsoğukluğu

    Gonore olarak da tanımlanan bu hastalık, cinsel ilişki sonrası ilk hafta içinde belirtilerini gösterir. İrinli idrar yolu akıntısı ve idrarda yanma gözlenir. Bu belirtiler sonucunda hastada idrar yolu enfeksiyonu gelişir. Kadınlarda rahim ağzı iltihabı, vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında kanama şeklinde kendini gösterir. Sistemik olarak yayılan belsoğukluğu; farklı cilt lezyonlarına, menenjit ve endokardit gibi iltihaplı hastalıklara da yol açabilir. İlaçla tedavisi mümkündür.

    HPV enfeksiyonu

    Human Papilloma Virüsü olarak tanımlanan HPV enfeksiyonuna, yüzün üzerinde farklı virüs neden olabilir. Hastalığa yakalanan kişilerin yalnızca %30'unda vücudun farklı bölgelerinde siğil gözlenir. Kalan %70'lik kısımda herhangi bir belirti görülmez. Ancak kişinin vücuduna bulaşan bu virüs türlerinin kanser oluşumu ile direkt bağlantılı olduğu düşünüldüğünden riskli bir ilişki sonrası ilgili testlerin yapılması önemlidir. Vajinal, anal ya da oral seks sırasında gerçekleşen temas ile kişiden kişiye bulaşan bu hastalığın neden olduğu siğiller, cinsel temastan yaklaşık 9 ay sonra görülür.

    HSV enfeksiyonu

    Herpes Simpleks virüsünün neden olduğu HSV enfeksiyonu, genital uçuk olarak kendini gösterir. Uçuk; ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi yakınmalar ile seyreder. Genital bölge ve anüs çevresinde kaşıntılı, ağrılı kabarcık ve kızarıklık şeklinde görülen HSV, cinsel temasın yanı sıra öpüşme ile de bulaşabilir. İlaçla tedavi edilir.

    Aids

    Ömür boyu ilaç tedavisi gerektiren AIDS hastalığının belirtileri cinsel ilişki sonrası 2 ile 4 haftada ortaya çıkar. HIV virüsü kaynaklı bir bağışıklık problemi olan AIDS hastalığı başlangıçta grip ve nezle hastalıklarına benzer semptomlar gösterir. Sonrasında yıllarca belirti göstermeden vücut içerisinde hızla çoğalabilir. Yaklaşık olarak 5 ile 10 yıl sonunda kendini bağışıklık sisteminin yetersizliği olarak gösterir. CD4 hücrelerinin azalması sonucunda bağışıklık sistemi çöker ve normalde kolayca atlatılabilecek hastalıklar bile kişiyi kolayca hasta edebilir. Kan ve cinsel sıvıların teması ile bulaşan AIDS, hasta kişiyle aynı ortamı ve nesneleri paylaşmak, ter, gözyaşı ve sivrisinek sokması ile bulaşmaz. Son yıllarda geliştirilen ilaçlar ve tedavi yöntemleri ile AIDS'e bağlı ölüm vakaları azalmıştır.

    Hepatit B

    Kan, idrar ve vücut sıvıları ile bulaşan Hepatit B, aşılama ile korunabilen bir hastalıktır. Hepatit B virüsünün bulaşmasına neden olan temas sonrası yaklaşık 45 ile 160 gün sonrasında hâlsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ateş, deri döküntüsü, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi geri döndürülmesi mümkün olmayan hastalıklara yol açan Hepatit B, hastalığın dönemine uygun yöntemler ile kontrol altına alınır. Hastalığın erken dönemlerinde ilaçlı tedavi mümkün iken ilerleyen safhalarında karaciğer nakli gibi nispeten zor tedavi yöntemleri gerekebilir.

    Klamidya

    Klamidya, Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır. İdrarda yanma ve sık idrara çıkma, genital bölgede kaşıntı, akıntı, kızarıklık, yara oluşumları ile karakterize olan klamidya, ilaçla tedavi edilir. Bazı durumlarda tekrarlayabilen bu hastalığın tedavisinde son 6 ay içinde cinsel ilişkide bulunulan eş ya da partnerin de hastalığın varlığı açısından sorgulanması önemlidir. Aşısı bulunmayan bu hastalıktan tek korunma yolu, cinsel ilişki sırasında korunmaktır.

    Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

    Yazı kaynağı : www.medicalpark.com.tr

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

    Cinsel temas yoluyla 30'dan fazla farklı bakteri, virüs ve parazitin bulaştığı bilinir. Bu etkenlerden 8 tanesi en yüksek oranda görülmekle birlikte, günümüzde bunlardan dördü tedavi edilebilmektedir. Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez.  

    CYBE'ler (cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar) ağırlıklı olarak vajinal, anal ve oral seks de dahil olmak üzere cinsel temasla yayılır. Bazı CYBE'ler kan veya kan ürünleri gibi cinsel olmayan yollarla da yayılabilir. Frengi, hepatit B, HIV, klamidya, bel soğukluğu, uçuk ve HPV dahil olmak üzere birçok CYBE, hamilelik ve doğum sırasında anneden çocuğa da bulaşabilir.

    Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her gün bir milyon cinsel yolla bulaşan hastalık ortaya çıkar. 500 milyondan fazla insanda herpes simpleks virüsü (HSV) ile genital enfeksiyon olduğu tahmin edilir. 290 milyondan fazla kadın insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonuna sahiptir. 

    Kadınlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar

    Cinsel yolla bulaşan hastalıkların kadınlarda görülen başlıca belirtileri:

    Pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık hiç belirti vermez. Tedavi edilmediği taktirde cinsel yolla bulaşan hastalıklar kısırlığa ve rahim ağzı kanserine yol açabilirler. Bu tip riskler güvenli seks konusunu daha önemli hale getirir. 

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazılarının hiç belirti vermemesi bulaşma riskini artırır. Bu durumda hasta tedavi alamamaktadır. 

    Kadınlarda en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar:

    - vajinadan akıntı (sulu, kremsi veya hafif yeşil),

    - idrar yaparken ağrı veya yanma  hissi,

    - daha sık idrara çıkma ihtiyacı,

    - adet kanamalarının uzun sürmesi veya ara lekelenmeler,

    - boğaz ağrısı,

    - cinsel ilişki esnasında ağrı,

    - alt karın bölgesinde keskin ağrı,

    - ateş. Hastalık tedavi edilmezse PID (Pelvik inflamatuvar hastalık) yapabilir. Bel soğukluğu kısırlık ve ektopik gebeliğe neden olabilir. Bel soğukluğu tedavisi antibiyotiklerle yapılır. 

    Erkeklerde en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar

    Kadınlarda görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar erkeklerde de görülür. Bu enfeksiyonlarda erkeklerde görülen belirtiler şöyledir:

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nasıl önlenebilir?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını önlemenin yolu güvenli sekstir. Tek cinsel partner seçimi koruyucudur. Seks esnasında prezervatif kullanmak bazı enfeksiyonları önleyebilir. Hepatit B ve HPV aşı ile önlenebilir. 

    Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

    Yazı kaynağı : www.medicalpark.com.tr

    Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

    Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

    Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar en sık 15-30 yaş grubunda görülür. Kadınlarda erken yaşta evlenme, biyolojik olarak cinsel organ mukozasının ilişki sırasında tahriş olasılığını ve dolayısıyla cinsel yolla bulaşan hastalıklar için riski artırır. Erkeklerin ise cinsel olarak daha aktif olmaları, erken yaşta cinsel ilişkiye başlamaları ve sık cinsel eş değişikliği hastalık konusunda risk oluşturur. Ayrıca sünnet olan erkeklerde olmayanlara oranla risk düşer.

    Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel temas sırasında semen ve vajinal sıvılar gibi vücut salgıları ile bulaşır. Bazı cinsel hastalıklar sadece cinsel organlarda ve komşu bölgelerde (vajen, penis, üretra-dış idrar yolu, özellikle homoseksüeller için anüs) görülürken, bazıları tüm vücuda yayılma eğilimi gösterebilir.

    Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

    Yaklaşık 50’den fazla bilinen cinsel yolla bulaşan hastalık vardır. Bunlardan en yaygın görülenler şöyle sıralanabilir:

    Kadınlarda Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

    Cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar kadınlarda da erkeklerde görülen hastalıklardır. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok HPV, vajinit, hepatit, siğil, mantar ve trikomanas görülür.

    Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri

    Cinsel yolla bulaşan hastalıkların yaklaşık yüzde 70’i belirti vermez. Bazı hastalıklar erkeklerde sessiz kalıp belirti vermezken, hastalığın kadına bulaşması durumunda kadınlarda kalıcı hasarlara neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan şüphelenilmesi gereken durumlar şöyle sıralanabilir:

    Hastalıklara göre belirtiler ise şöyle açıklanabilir:

    LGV Belirtileri: Kuluçka süresi 7-10 gündür. Etkenin girdiği bölgede küçük ve çabuk iyileşen vezikül (su dolu kesecik) şeklinde başlar. İleri aşamada kasık lenflerinde ağrılı şişlikler oluşturarak lenf ve kan ile yayılır. Bu tabloya ateş, bitkinlik, baş ağrısı, eklem ağrısı, iştahsızlık ve kusma da eşlik eder. Homoseksüalitede aynı zamanda "proktit" denilen anüs iltihaplanmasına da neden olabilir. Tanısı bakteriyolojik ve serolojik testlerle konulur. Tedavisi antibiyotiklerle mümkündür.

    Molluscum Contagiosum Belirtileri: Poxvirüs (çiçek hastalığı virüsünün de içinde yer aldığı bir virüs grubu) nedeniyle oluşan viral bir hastalıktır. Kasık, cinsel bölge ve makatta sivilceye benzeyen, inci tanesi şeklinde sert göbekli kabartılar şeklinde görülür. Kabartılar sıkıldığı takdirde içinden süt renginde ve kıvamında sıvı gelir. Cinsel yolla veya virüsün bulaştığı eşyalar yoluyla bulaşabilir. Elektrokoterle yakılarak veya kriyoterapi ile dondurularak tedavi edilir. Bazen kendiliğinden iz bırakmadan da iyileşebilir.

    Uyuz Belirtileri: Alerjik reaksiyona neden olarak, özellikle geceleri ortaya çıkan şiddetli kaşıntı meydana getirir. Çoğunlukla vücudun kıvrım ve çatlaklarında başlar, özellikle parmaklar arasında, dirsek ve bileklerde, kalça ve kemer hizasında, kadınlarda meme başında, erkeklerde cinsel organda görülebilir. Yakın temasla bulaşır. Özel ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

    Kasık Mantarı Belirtileri: Kasıkların her iki tarafında kenarları hafif kabarık olan, koyu kırmızı veya kahverengi renkte, üzeri kabuklu, geniş ise orta kısımdan iyileşme gösterebilen oldukça kaşıntılı oluşumlardır. Kişisel hijyen kurallarına uyulmaması, yakın temas veya kişisel eşyaların ortak kullanılması kasık mantarına neden olabilir. Tanısı kolay konulur ve tedavi edilebilir. Tedavide kullanılan ilaçlar yaranın üzerine doğrudan sürülür veya ağızdan alınır ama öncelikle derinin kuru tutulmasına dikkat edilmesi gerekir.

    Kasık Biti Belirtileri: Kasık bölgesine yerleşip, kan emerek yaşayan bir bit türü tarafından oluşur. Kaşıntı ve deride mavimsi gri iltihaplı bir ısırık izi şeklinde görülebilir. Cinsel temas sırasında veya bitin bulaştığı havlu gibi eşyaların kullanılması ile bulaşabilir. Kıl diplerinde bulunan parazit veya yumurtanın görülmesi ile tanı konur. Özel ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

    Yumuşak Şankr Belirtileri: Etken "haemophilus ducreyi" adında bir basildir. Cinsel yolla bulaşır, fakat bulaşmanın olması için deri ve mukozanın hasar görmesi gerekir. Bulaşmadan 3-5 gün sonra mikroorganizmanın girdiği yerde yumuşak, ağrılı, kırmızı bir yara oluşur, kasık bölgesindeki bezelerde şişlik ve akıntı görülür. Sülfanamid grubu antibiyotiklerle tedavisi mümkündür.

    Granuloma İnguinale Belirtileri: Granuloma yumrulu, iltihaplı bir reaksiyona, inguinale ise hastalığın karın altında bulunan bölgesine işaret eder. Hastalık düzensiz kenarlı ve ağrısız, pembe-kırmızı yaralarla kendini gösterir. Kasık bölgesindeki bezelerde şişlik görülür ve bunlar içindeki iltihabi akıntı dışarıya açılabilir. Açık yaralar ile bulaşabilir. Granuloma inguinale antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

    Genital Uçuk Belirtileri: Cinsel bölgede uçuk oluşturan "herpes simpleks tip 2" virüsü, cinsel bölgede (cinsel organlar ve makat gibi çevre bölgeler) ağrılı, kaşıntılı, içi su dolu kabarcıklar şeklindedir. Genital bölgedeki bezelerde ağrılı şişliklere de neden olabilir. Hastalık yaklaşık 7-10 gün sürer. Kabarcıklar kabuklu yaralara dönüşerek yavaş yavaş iyileşir. İlaçlarla tedavi edilebilir, ancak eşin de tedavi edilmesi gerekebilir.

    Genital Siğil Belirtileri: Hastalığa "human papilloma virus" (HPV) neden olur. Siğil şeklinde ortaya çıkar. Cilt teması veya HPV bulaşmış havlu, iç çamaşırı, jilet, dövme materyalleri veya ortak kullanılan tuvaletlerle bulaşabilir. Siğiller deriden kabarık karnabahara benzeyen tek tek, farklı sayılarda olabileceği gibi, kümeler şeklinde de olabilir. Siğiller erkeklerde daha çok penis ve kasıkta, kadınlarda da dış genital bölgede, makatta ve vajinada görülür. Siğiller kimyasal bazı maddeler veya koterle yakma, kriyoterapi ile dondurma veya cerrahi olarak çıkarılma gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Aşısı çıkmıştır, korunmada en önemli yöntemdir.

    Hepatit B ve C Belirtileri: Hepatit B ve C virüsleri kan, semen, vajinal sıvı ve idrar gibi tüm vücut sıvılarında bulunur. Belirtileri aşırı halsizlik, hafif derecede ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, iştah kaybı, karaciğer bölgesinin üzerinde ağrı ve hassasiyet, kabızlık veya ishal, kas ve eklemlerde ağrı ve deride kızarıklık şeklinde görülür. En iyi yol hastalıktan korunmaya dikkat etmektir. Hepatit B'den aşıyla korunmak mümkündür. Hepatit C ise ilaçla bile tedavi edilemeyebilir.

    Sifiliz (Frengi) Belirtileri: "Treponema pallidum" denilen bir bakteri neden olur. Temastan yaklaşık 3 hafta sonra bakterinin vücuda girdiği yerde, bakterinin ilk bulaştığı cinsel organ etrafında düzgün kenarlı, ağrısız, kırmızı bir kabartı (şankır) oluşur. Sifilizin 1’inci döneminde hasta iyileştiğini düşünür, fakat bakteri vücutta çoğalarak kan yoluyla iç organlara, sinir sistemine, hatta kalbe yayılabilir. Sifilizin 2’nci dönemi kan ile yayılan bakteri el, ayak ve vücutta döküntülere neden olur. Kan testleri ile tanı konulduktan sonra antibiyotikle tedavi edilir.

    Bel Soğukluğu Belirtileri: Hastalığa "neisserria gonorhea" adı verilen bir mikroorganizma neden olur. Hastalıkta vajen, penis, üretra (dış idrar yolu), boğaz mukozası ve anüs iltihaplanabilir. Erkeklerde genellikle penisten meniye benzer koyu kıvamlı sarımtırak akıntı, idrar yaparken yanma, ağrı ve sık idrara çıkma belirtileri ile kendini gösterir. Erkekten kadına geçmesi daha kolaydır. Bel soğukluğu tedavisi mümkün olan bir hastalık. Yalnızca kadın ve erkeğin aynı anda tedavi edilmesi gerekir, tedavi süresince cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.

    AIDS Belirtileri: Hastalığa HIV virüsü neden olur. Cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri, aynı enjektörün kullanması ve vücut sıvılarının temasıyla bulaşır. AIDS'in kendine özgü belirtileri olmamakla birlikte, kilo kaybı, iştahsızlık, ateş, yorgunluk, ishal, eklem ve kas ağrıları, vücudun çeşitli bölgelerinde çıkan, iyileşmeyen yaralar, lenf bezlerinin şişmesi hastalığı gösterir. Tam bir tedavisi olmamakla birlikte virüsün yayılımı kısmen azaltılabilir ve yaşam süresini uzatan bazı ilaçlar tedavide kullanılır.

    Trikomanas Belirtileri: Trikomanas vajinalis adlı organizmanın neden olduğu bu hastalık kadınlarda kötü kokulu akıntı, kaşıntı, idrar çıkışında yanma ile belirti verir. Erkeklerde ise genellikle herhangi bir belirti vermez. Bazen penisin uç kısmında irritasyona neden olabilir. İlaç ile tedavisi kolaydır ancak partner tedavisi de gereklidir.

    Klamidya Belirtileri: Bakteriyel bir enfeksiyon olan klamidya en yaygın cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklardan biridir. Klamidya belirtileri 1-3 hafta süresinde akıntı, idrar çıkışı sırasında ağrı ve yanma, karın alt bölgesinde ağrı şeklinde görülebilir. Kadınlarda regl haricinde kanamayla karşılaşılabilir. Antibiyotik tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır. Tamamen tedavi edilmeyen klamidya, yine partnerden partnere bulaşabilir.

    Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Ölümcül Müdür?

    Cinsel yolla bulaşan hastalık, kadın üreme organlarına vereceği zarardan dolayı kısırlık, dış gebelik, gebelik sırasında hastalığın anneden bebeğe geçmesi ve kansere zemin hazırlayabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazıları sadece cinsel organlarda sorun yaratırken, bazıları tüm vücuda yayılma eğilimi göstererek hayatı tehdit edecek durumlara neden olabilir.

    Cinsel Hastalıklar İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için kadınlarda Kadın Hastalıkları ve Doğum, erkeklerde Üroloji bölümlerine gidilir. Yine Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji’ye de başvurulabilir. Tedavi doktor yönlendirmesiyle yapılır.

    Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları

    Yazı kaynağı : www.acibadem.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap