c vitamini ve niacinamide birlikte kullanılır mı
c vitamini ve niacinamide birlikte kullanılır mı bilgi90'dan bulabilirsiniz
Bir Yıl Blogger
Kullandığımız cilt bakım ürünleri pek çok farklı kimyasaldan oluşuyor. Günlük rutinimizde de pek çok farklı ürün kullandığımızı düşünürsek, aslında pek çok farklı kimyasalı da birbirine karıştırıyoruz. Bazen bu yaptığımız “karıştırma” işlemi faydalı sonuçlar verse de, kullandığımız ürünün aktif içeriğini “inaktif” hale getirebilir, hatta cildimizde irritasyon gibi sorunlara yol açabiliriz.
Aynı cilt tipine sahip iki kişinin farklı ürünlerle oluşturdukları günlük rutinlerine aynı ürünü eklediklerini düşünelim. Birinde sonuçlar göz alıcı olurken, diğerinde olmamasının sebebi ne olabilir? Rutininde yer alan diğer cilt bakım ürünlerinin içeriğini gözden geçirmemiş ve fayda alacağı ürünü farkında bile olmadan bambaşka bir forma sokmuş olabilir.
İşte tam da bu sebeple, kullandığımız her ürünün içeriğini gözden geçirmek, birlikte kullandığımız ürünlerin gerçekten birlikte iyi anlaşıp anlaşmadıklarını bilmek, hatta içerik bilgimiz arttıkça kullandığımız ürünlerden maksimum faydayı alacak günlük rutinler oluşturabiliriz.
Bu yazıda birlikte kullanmamamız gereken bazı kimyasalları derledim. Bir sonraki yazıda birlikte kullanılması gereken ürünlerden de bahsedeceğim 🙂
Retinoid/Retinol ve Benzoil Peroksit (Benzoil Peroxide)
Retionid iyi bir yaşlanma karşıtı ürün. Benzoil Peroksit, retinoid ile birlikte kullanıldığı zaman, retinoid moleküllerini deaktive edebilir. Yani kullandığınız retinoidden hiçbir fayda göremeyebilirsiniz. Yeni ürünlerde bu iki bileşenin bir arada kullanılması deneniyor. Dolayısıyla, iki bileşeni bir arada içeren özel olarak formüle edilmiş bir cilt bakım ürününüz varsa, etkili bir cilt bakım ürününüz var demektir.
Eğer kullandığınız iki farklı üründen biri retinoid biri benzoil peroksit içeriyorsa, ikisini birlikte kullanmamanız sizin için daha faydalı olacaktır.
Retinoid/Retinol ve C Vitamini
C vitamini asidik ortamlarda en etkili halde çalışmaktadır. Buna karşın retinolün pH tercihi ise daha bazik. Bu iki ürünü birlikte kullanmak maalesef ikisinin de etkili çalışmasını engelleyecektir. Retinolü gece rutininizde, C vitaminini ise gündüz saatlerinde kullanmak ikisi için de optimum koşulları sağlayacaktır.
Retinoid/Retinol ve Salisilik Asit (Salicylic Acid)
Retinoid, yaşlanma karşıtı bir ürün olduğu gibi, oluşmuş kırışıkların görünümünü azaltmada da etkili olabilir. Salisilik asit ise, akne karşıtı ürünlerin başında geliyor. İki üründe ciltte kuruluğa sebep olabileceği için, karıştırırken ekstra dikkatli olmak gerekiyor.
Ciltteki fazla kuruluk irritasyona sebep olabilir ve hali hazırda bulunduğunuz durumu daha kötü bir hale getirebilir. Bu iki ürünü rutininize eklemek istiyorsanız, retinoidi gece, salisilik asidi gündüz uygulayabilirsiniz.
Sabun Bazlı Temizleyici ve C Vitamini
C vitamini, gündüz rutininde yer alması gereken bir cilt bakım ürünü. Bununla birlikte, C vitaminini uygulamadan önce kullandığınız temizleyici, cildinizin C vitaminini emme kapasitesini de etkileyecek. Daha önce bahsettiğim gibi, C vitamini düşük pH’lı ürünlerle kullanıldığı zaman en iyi sonucu verecektir. Sabun bazlı temizleyicilerin pH değeri ise oldukça yüksek.
C vitamini içeren ürünlerin pahalılığını göz önünde bulundurursak sanırım bu ürünlerden maksimum faydayı almak istememiz gayet normal. C vitamini kullanmadan önce cildinizi glycolic- veya salisik- bazlı temizleyicilerle temizleyebilirsiniz.
Retinol ve Güneş Işığı 🙂
Retinol, hücre yenilenmesini hızlandıran bir içerik. Dolayısıyla, retinol kullandığınız zaman genç hücreler cildinizde fazlaca bulunuyor. Bu hücreleri korumak için, güneş ışığına çıkmadan önce güneş koruyucu kullanmanız çok daha fazla önem taşıyor. Aynı zamanda, bahsettiğim gibi, retinolün gece rutinimizde olmasının sebeplerinden biri de bu.
Sitrik Asit ve C Vitamini
C vitamini, iyi bir antioksidan ve cildimize sağlıklı bir parlaklık verebilir. Sitrik asit ise bir AHA (Detaylı bir yazı gelecek elbet…) ve peeling etkili bir cilt bakım ürünü. Bu iki ürünün birlikte kullanılmamasının sebebi birbirlerini inaktif hale getirmeleri. Yine bir ürünü gündüz kullanırken diğerini gece kullanarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Aynı Aktif İçeriğe Sahip Ürünler
Aynı aktif içeriğe sahip ürünleri kullanmak teoride mantıklı gelse de, pratikte maalesef öyle olmuyor. Yaşayabileceğiniz en temel sorun, irritasyon. Eğer farkında olmadan aynı aktif içeriğe sahip ürünleri kullanmış ve bir irritasyon yaşamamış, aksine görmek istediğiniz sonuçları elde etmişseniz, rutininize devam edebilirsiniz.
Kızarıklık, yanma, kaşıntı gibi yan etkiler görüyorsanız veya istediğiniz sonuçları alamıyorsanız, birlikte kullandığınız cilt bakım ürünlerinin içeriklerini gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Yan etkilerden rutininizi değiştirmenize rağmen kurtulamamışsanız, dermatoloğunuza mutlaka başvurun.
Niacinamide ve C Vitamini
Nicinamide de C vitamini gibi iyi bir antioksidan. Pek çok cilt bakım ürününde, niacinamide veya C vitaminini görebilirsiniz. Birlikte kullanılmama sebepleri, birbirlerinin faydalı etkilerini ciddi ölçüde azaltmaları.
Eğer rutininizde hem Niacinamide hem de C vitamini varsa, iki ürünü arka arkaya kullanmadan önce en azından 10 dakikalık bir ara vermelisiniz.
Hem gündüz hem de gece rutinimizde farklı pek çok cilt bakım ürünü kullanıyoruz. Ürünleri karıştırmadan önce içeriklerini kontrol etmek, birlikte kullanabileceğimiz ve kullanamayacağımız ürünleri bilmek, cilt sorunlarının önüne geçmek ve aynı zamanda cilt bakım ürünlerinden alacağımız faydayı artırmak için son derece önemli.
Hem gündüz, hem gece rutinimizi oluştururken birlikte kullanmamamız gereken ürünlere artık aşinayız. Bir sonraki yazıda birlikte kullanmamız gerekenleri de gözden geçirdikten sonra, cilt bakım rutinimizden maksimum faydayı alacağımıza şüphe yok. 🙂
Sevgilerimle.
https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/skin-care-ingredient-combinations-that-dont-mix/
https://www.instyle.com/beauty/mixing-skincare-ingredients
https://www.skincare.com/article/skin-care-ingredients-that-should-not-be-mixed
Yazı kaynağı : www.biryilblogger.com
Cilt Bakımında Birlikte Kullanılmaması Gereken İçerikler
Cevap: Evet
Hyaluronik asit, cildin alt katmanlarında çalışma özelliğine sahip. C vitamini ile birlikte kullanıldığında, daha etkili bir sonuç elde edilebileceği söyleniyor. Bu yüzden C vitamini serumu uyguladıktan sonra, hyaluronik asit içeren bir nemlendirici uygulamak cildinin çok daha dolgun ve ışıltılı görünmesini sağlayacak.
Hyaluronik Asit Serumu Önerisi: L’Oréal Paris Revitalift Filler %1.5 Saf Hyaluronik Asit Kırışıklık Karşıtı Yüz Serumu
C Vitamini Serumu Önerisi: SkinCeuticals CE Ferulic
Niacinamide ve C vitamini birlikte kullanılır mı?
Yazı kaynağı : www.cildimveben.com
C vitamini serumu hakkında her şey: Nasıl işe yarıyor, nasıl kullanılıyor?
Cilt üzerinde çok başarılı sonuçlar yaratan birçok bakın ürünü var. Ancak bu ürünler genellikle bir veya iki cilt sorununu hedef alır. Örneğin önceden sigara içen, hiperpigmentasyon sorunu yaşayan, akneye meyilli bir cildiniz varsa ve birden fazla bakım ürünü kullanıp çok para harcamak istemiyorsanız karar vermeniz biraz zor olabilir.
İşte bu noktada devreye C vitamini serumları giriyor. Üreticiler, C vitamini serumlarının güneşe bağlı hasar, ince çizgiler, akne izleri, gözaltı torbaları gibi birden fazla cilt problemini gidermede işe yaradığını söylüyor. Peki bu konuda uzmanlar ne diyor?
C vitamini serumu ne işe yarar?
C vitamini; kirlilik, UV ışınları gibi bazı durumlara maruz kalan cildimiz tarafından üretilen serbest radikalleri nötralize eden bir anti-oksidan görevi görüyor. Serbest radikallerle anti-oksidanlar arasındaki denge cilt açısından oldukça önemli. Eğer serbest radikallerin oranı artarsa ve vücudun bunu düzenleme yeteneğine engel olursa, oksidatif stres meydana gelir. Bunun sonucunda serbest radikaller DNA, yağlar ve proteinler üzerinde negatif bir etki yaratır, hücre hasarına neden olur, kolajen üretimi yavaşlar ve cildin kendi kendini onarma yeteneğini engellenir. Bu yüzden vitamin C gibi anti-oksidanların cilde uygulanması, bedenin stresle mücadelesine destek olur. Peki C vitamini serumlarının faydaları neler?
Yaşlanma karşıtı C vitamini serumu
Dermatolog ve “Skin Rules: Trade Secrets from a Top New York Dermatologist” kitabının yazarı Dr. Debra Jaliman, “C vitamini serumları, yaşlandıkça yavaşlayan kolajen üretimini tetikliyor” diyor. Kolajen; hücreleri bir arada tutan, cildi güçlendiren ve elastikiyet kazandıran yapısal proteinlerden biri. Tüm bunlar sağlıklı ve iyi görünen bir cilt için çok önemli. Cildin kolajen üretme yeteneğini güçlendirerek, C vitamini serumları ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalmasına, yenilerinin oluşmasının engellenmesine yardımcı olur.
Hiperpigmentasyona karşı savaşan C vitamini serumu
Dermatolog Rhonda Klein, “C vitamini serumları, tirosinaz enzimini durdurup, melanin üretimini engelleyerek hiperpigmentasyonla savaşıyor” diyor. Bu da koyu renkli lekelerin açılmasını ve cilt tonunun eşitlenmesini sağlıyor.
Akne ve akne izleriyle mücadele
Anti-enflamatuar özellikle sahip olan C vitamini, hem akneyle mücadele hem de akneye bağlı kızarıklıkların azaltılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda silt dokusunu da geliştiriyor. Bunu sağlayan şey ise C vitamininin kolajen ve elastin destekleyici özellikte olması.
Güneşe bağlı zararlara karşı koruma
C vitamini serumları, güneşe bağlı zararların bazılarını tersine çevirebiliyor ve hatta cildinizi UV ışınlarından koruyabiliyor. Ancak yine de C vitamini serumlarının güneş koruyucu özellikte olduğunu düşünmek pek doğru değil. C vitamini serumu UV ışınlarının zararlarını azaltabiliyor.
C vitamini serumu nasıl kullanılır, başka cilt bakım ürünleriyle birlikte kullanılabilir mi?
Dermatologlar birden fazla cilt bakım ürünü kullanılacaksa, bunların en düşükten en yüksek pH’a göre uygulanması gerektiğini söylüyor. C vitamini serumundan sonra istediğiniz gibi peptit, hyaluronik asit ve B5 kullanabilirsiniz. Sadece C vitamini serumu ile birlikte niacinamide kullanımına dikkat etmelisiniz. Niacinamide, C vitamini ile karıştırıldığında niacin’e dönüşüyor. Niacin cilt için zararlı olmamasına rağmen kısa süreli kızarıklığa ve cilt hassasiyetine neden olabiliyor.
Genel anlamda bakıldığında, C vitamini serumlarını cildinizi temizledikten ve tonik uyguladıktan sonra, nemlendiriciden önce kullanabilirsiniz. C vitamini serumundan elinize birkaç damla alıp, parmak uçlarınızla hafifçe masaj yaparak cildinize uygulayabilirsiniz.
C vitamini serumu alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Kızarıklık ve iritasyona neden olmadan maksimum C vitaminini alabilmek, C vitamini serumlarından yararlanmanın anahtarı. Dr. Klein, C vitamini oranı yüzde 15 ile yüzde 30 arasında olan serumları tavsiye ediyor. Bir başka dermatolog ise C vitamini serumlarının etiketine baktığınızda, ilk sırada C vitaminin yer almasına dikkat edilmesi gerektiğini öneriyor.
C vitamini zamanla etkisini kaybedebiliyor ve azalabiliyor. Isı, ışık ve havayla temas eden C vitamininin ışığı ve havayı mümkün olduğunca az geçiren şişelerde olmasına dikkat etmelisiniz.
Kaynaklar:
Greatist
Independent
Yazı kaynağı : www.uplifers.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.