Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    bulaşık makinesini icat eden kadın

    1 ziyaretçi

    bulaşık makinesini icat eden kadın bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Josephine Cochrane

    Bulaşık makinesini bulan kadının ilginç icat serüveni

    Bulaşık makinesini bulan kadının ilginç icat serüveni

    Amerikalı Josephine Cochran, eğlenceye düşkün, hali vakti yerinde olan, boş günlerinde evinde partiler veren bir kadındı. Özel günlerde sık sık arkadaşlarını evine topluyor, çeşitli organizasyonlar yapıyordu. Bu keyifli günlerinde canını sıkan olaysa kuşkusuz parti sonrası kalan bulaşıklardı. Her ne kadar hizmetçisi bulaşıkları yıkıyorsa da, her seferinde mutlaka bir tabak kırıyordu ki bu Cochane’nin hiç hoşuna giden bir durum değildi.

    19'uncu yüzyılda ABD'li kadınların en büyük sıkıntılarından biri kuşkusuz ev işlerindeki aksamalardı. Dönemin elit kadınları bulaşık yıkamanın kendi görevleri olmadığını düşünüyorlardı. Bu tür işlerle uğraşmak yerine daha sosyal aktivitelere zaman ayırmak istiyorlardı. Bu nedenle tuttukları temizlikçiler onların yerine bu görevleri yerine getiriyorlardı.

    Bulaşık makinesini bulan kadının ilginç icat serüveni

    Gel gelelim o değerli tabak çanaklar elde yıkandığından çoğu zaman kırılıp, tuzla buz oluyordu. Hizmetçiler bu değerli parçalara gereken özveriyi göstermedikleri için sürekli şikayet alıyorlardı. ''Buna bir çözüm bulmak lazım'' diye düşünen birçok kadın bulaşık makinası yapabilmek için değişik fikirler geliştirmeye başladı.

    Bulaşık makinesini bulan kadının ilginç icat serüveni

    Cochran son derece güzel bir batılı kızdı; elini ne bulaşığa sürmek istiyor, ne de hizmetçisi değerli tabaklarını kırsın istiyordu.  Kafasına nasıl koyduysa, tüm servetini bu cihazın materyalleri için harcadı ve nihayet kıymetli tabaklarını kırmadan, bardakları parçalamayan  bulaşık makinesini icat etmeyi başardı.

    Bulaşık makinesini bulan kadının ilginç icat serüveni

    Tüm girişimlere rağmen ilk Patent 1885"te Josephine G. Cochran tarafından alındı. Cochran yaratıcılık konusunda rakiplerinden bir adım öndeydi, bunun nedeni buharlı gemiyi icat ettiğini ortaya süren John Fitch'in soyundan geliyor olmasıydı.

    1850 'den önce Joel Houghton tarafından sunulan bulaşıkları yıkamak için bir cihaz vardı, ancak modeli hatalıydı ve pratik kullanıma uygun değildi.

    Bulaşık makinesini bulan kadının ilginç icat serüveni

    Cochran her zaman daha üstün bir yaşayış tarzı hayal etti. Bulaşık makinasını üretip patentini aldığı zaman ismi Josephine G. Cochran olarak tarihe geçti.

    Makinanın çalışma sistemi çok basitti. Alt kısımda yeralan iki silindir ile pompalanan Su ve sabun, makinanın içinde bulaşıkların dizildiği raflara pompalanıyordu. Daha sonra yeniden pompalanmak üzere emici silindirler bu suyu çekiyordu.

    Bulaşık makinesini bulan kadının ilginç icat serüveni

    Evlerde kullanılmak üzere üretilen makinalar, yan taraflarında bulunan kol yardımı ile çalıştırılıyor. Daha büyük ihtiyaç görülen işyerlerinde ise buhar gücünden faydalanılıyordu. Bir fuarda gazeteciler tarafından makinalarının tanıtılması üzerine daha çok tanındı. Makinanın pazarlamasınıda kendi yapan Cochran, Pazarlamanın icat etmekten daha zor olduğunu ve şimdiki aklı olsa bu işe girişmeyeceğini söylemişti.

    Bulaşık makinesini bulan kadının ilginç icat serüveni

    Yazı kaynağı : www.ensonhaber.com

    Başarılı Kadın Mucit Josephine Cochrane'in İcat Ettiği Bulaşık Makinesinin Az Bilinen İlginç Hikayesi

    Başarılı Kadın Mucit Josephine Cochrane'in İcat Ettiği Bulaşık Makinesinin Az Bilinen İlginç Hikayesi

    electroluxgroup

    Bulaşık makinesi icat ediliyor edilmesine ama hikayesi burada da bitmiyor tabii. 1920’lerde su tesisatları gelişince başka birçok marka da bu alanda üretime geçiyor ve sektörü genişletiyor. 1929’da Avrupa’nın ilk elektrik üstten yüklenen bulaşık makinesi üretiliyor. Bu makine çok büyük bir ilgi uyandırmasına rağmen satışta yeterince rağbet görmüyor. Zira dönemin koşulları ekonomik olarak insanları zorluyor, neredeyse tüm dünyayı etkileyen ekonomik sıkıntılar insanların yeni icatlara para harcama isteğini söndürüyor.

    Ardından da bulaşık makinesinin peşini olumsuzluklar bırakmıyor. İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle ülkeler savaş için ihtiyaç duyulan teçhizatlar dışında neredeyse hiçbir üretim yapmıyor. Savaş dönemi olmasına rağmen kimyasal silah tasarımlarından başını kaldırabilen mucit William Howard Livens ise pes etmiyor ve tam anlamıyla bugün bildiğimiz bulaşık makinesini icat ediyor. 1940’ta bu halini alan bulaşık makineleri o dönem de önden yüklemeli ve kurutmalı olarak tasarlanıyor. 1960 yılında ise bu modelin otomatik hali üretiliyor. İlk üretildiği dönem bu otomatik bulaşık makineleri yine beklenen ilgiyi göremiyor çünkü fiyatının neredeyse bir hizmetlinin 1 yıllık maaşına denk gelecek kadar pahalı olduğu söyleniyor. Fiyatlarının zamanla daha alınabilir seviyelere inmesi sayesinde ise o günden bugüne, birçok evde bulaşık makinesi kendine yer bulabiliyor. İşte bir kadın mucidin ellerinden çıkan bulaşık makinesi böyle bir geçmiş sayesinde bugün hayatı kolaylaştırmaya devam edebiliyor.

    Kaynak: 1, 2

    Yazı kaynağı : yemek.com

    Yemek Takımı Kırıldığı Için Bulaşık Makinesi Icat Eden Kadın: Josephine Cochrane - TeknoCase

    Yemek Takımı Kırıldığı Için Bulaşık Makinesi Icat Eden Kadın: Josephine Cochrane - TeknoCase

    Gündelik yaşantımızı oldukça kolaylaştıran bulaşık makinesinin mucidini tanımaya ne dersiniz? Üstelik bu mucit bir kadın! Gelin, bu yazımızla bu kadın mucidimizi birlikte tanıyalım.

      Josephine Cochrane 8 Mart 1839 yılında ABD’nin Ohio eyaletinde dünyaya gelmiştir. İnşaat mühendisi John Garis ve Irene Fitch Garis’in kızıdır. Babası onu Indiana’da özel bir liseye göndermiştir. Josephine kız kardeşiyle birlikte Illinois eyaletinde yaşamaya başlamıştır ve orada lise eğitimine devam etmiştir. Daha sonra lise eğitimini bitirip mezun olmuştur. 13 Ekim 1858’de henüz 19 yaşındayken William Cochran ile evlenmiştir. Josephine özgürlüğüne düşkün ve özgüvenli bir kadın olduğu için evlendikten sonra eşinin soyadı olan Cochran’ı değiştirip Cochrane olarak kullanmaya başlar. Bu durum eşinin ailesini kızdırsa da Cochrane soyadı artık onun ürettiği bir şey haline gelip ona ait olmuştur.

      Cochran ailesi o yılların önde gelen ve varlıklı ailelerindendir. Evlerinde sürekli misafir ağırlamakta ve vakitlerinin çoğunu bu şekilde geçirmektelerdir. Varlıklı bir aile oldukları için de ev işlerini yapan hizmetçileri vardır.

      Josephine bir akşam misafirler gittikten sonra bulaşıkları yıkayan hizmetçisinin tabakları kırdığını görür ve bu duruma çok sinirlenir. Bulaşıkları bir süre kendisi yıkamaya başlar. Fakat bu iş onun sandığından daha zor, sıkıcı ve üstelik zaman alıcıdır. Bu duruma bir çare aramaya başlar. O zamanlarda yaşayan diğer kadınlar da Josephine ile aynı fikirdedir. Bulaşık yıkamanın kendilerine ait bir görev olmadığını ve bulaşık yıkamak yerine sosyal aktivitelere zaman ayırmanın daha mantıklı olduğunu dile getirirler. Birçok kadın kendilerinin yerine bu işi yapan bir makine üretebilmek için değişik fikirler üretmiştir.

      O zamana kadar bulaşık makinesini tam anlamıyla icat eden kimse olmamıştır. 1880 yılında Joel Houghton tarafından patenti alınan bir bulaşık makinesi vardır fakat bu alet bulaşıkları tam anlamıyla temizleyememektedir. Bunun üzerine Cochrane: ’’Kimse bulaşık makinesi icat etmiyorsa, o halde ben de bunu kendi başıma yapacağım.’’ der ve bunun için çalışmalara başlar. İlk önce bulaşıkların boyutlarını ölçer. Sonra tel bölmeleri yapar. Her birini özellikle tabakların, fincanların ya da çay tabaklarının uyacağı şekilde tasarlar. Bölmeleri düz yüzeyleri bakır kazan içerisine itecek bir tekerlek üzerine yerleştirir. Motor tarafından harekete geçirilen çark döndükçe, sabunlu su, kirli bulaşıkların üzerine püskürerek onları temizler.

       Cochrane'in yaptığı çizim

    Chochrane'in ilk bulaşık makinesi

      Bu tasarımını geliştirmeye başladığı sırada, eşi vefat eder ve Josephine’e borçlarını miras bırakır. O güne dek para sıkıntısı olmayan Josephine için artık tasarımını başarması zorunluluk haline gelmiştir. Ve tasarımını sonunda bitirmeyi başarır. Cochrane’in arkadaşları bu durumdan çok etkilenirler. Cochrane arkadaşları için de birer bulaşık makinesi yapar ve ona ‘’Cochrane Bulaşık Makinesi’’ ismini koyarlar. İcadını, yerel gazetelere ilan vererek tanıtan Cochrane, Garis-Cochrane Manufacturing Company’yi kurar. İcadı otellerin ve restoranların ilgisini çekmiştir.

      1893 yılında, meşhur Chicago Dünya Fuarı’nda makinesini tanıtır; makine, tasarımı ve dayanıklılığı sebebiyle ödüle layık görülür.

      Bulaşık makinesi, Cochrane’in düşündüğünün aksine genellikle ticari kuruluşlara satılır. Makinenin fazlaca sıcak su ihtiyacı vardır ve çoğu evin altyapısı gerekli miktarlarda su ısıtacak kazana sahip olmadığından; makine, ev kullanımına uygun bulunmaz. Toplamda dokuz makine geliştiren Cochrane, 1913 yılında geliştirdiği ev tipi bulaşık makinesini 350 dolardan satmıştır ve aynı yılda bu makine nihayet evlerimize girmeyi başarır.

      1916 yılında Cochrane vefat eder ve Illinois Glenwood Mezarlığı’nda toprağa verilir. Kendi ismini taşıyan firması, Whirlpool Corporation tarafından satın alınarak bugünkü KitchenAid markasına evrilir.
     

    Yazı kaynağı : www.kampustenevar.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap