birlikte oturma gerekçesiyle adres değişikliği nasıl yapılır
birlikte oturma gerekçesiyle adres değişikliği nasıl yapılır bilgi90'dan bulabilirsiniz
Adres Hizmetleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bildirime konu adresin durumuna göre üç tür adres bildirimi söz konusudur. İçinde bulunduğunuz durum bunlardan birine karşılık gelir.
•Boş Konuta Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, bildiriminiz yeterli görülür, belge istenmez. Genel kural budur. Ancak bildirime konu adresin sistemde “inşaat” olarak tanımlı olması gibi, adresteki konuta/binaya ilişkin özel durumlar söz konusu ise nüfus müdürlükleri bilgi ve belge isteyebilirler.
•Birlikte Oturma Gerekçesiyle (Muvafakatle) Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, adrese bildirimde bulunacak kişi ile adreste hâlihazırda kayıtlı ergin bir kişinin, birlikte ya da ayrı ayrı başvuruları gerekir.
•Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi
Bu bildirim türünde, kişinin bildirimi yeterli görülmez ve bildirimi teyit edici belgeler istenir. Elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet gibi adrese tahsis edilmiş aboneliklerden birine ait abonelik sözleşmesi veya faturası bildirimi teyit edici belgelerdir. Gerektiğinde, müstakil konut sahibi, site veya apartman yönetimi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından imzalanmış belgeler de istenebilir.
Bu konularda detaylı bilgi için lütfen şu başlıklar altında yapılan açıklamaları inceleyiniz:
•“Boş Konuta Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?”
•“Birlikte Oturma Gerekçesiyle (Muvafakatle) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır”
•“Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?”
Yazı kaynağı : www.nvi.gov.tr
Adres değişikliği için e-Devlet'e yeni özellik eklendi
Vatandaşların kamu işlemlerini internet üzerinden kolayca halletmesine yarayan e-Devlet’e yeni özellikler gelmeye devam ediyor. Son olarak adres değişikliği bildirme özelliği eklendi.
İkametgahınızı tanıdığınız bir kişinin yanına alacaksanız nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan adres değişikliği bildiriminde bulunabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek için adreste oturan bir kişinin size muvafakat vermesi yani onaylaması gerekiyor. Muvafakat işlemini de e-Devlet’ten yapılabilirsiniz.
Boş bir konuta taşınmak istiyorsanız bu durumda da e-Devlet'i kullanabilirsiniz. Boş konuta adres değişikliği yapma özelliği daha önceden eklendi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, e-Devlet'e eklenen bu hizmet hakkında şunları söyledi:
"Anne babası köyde olduğu halde şehirde akrabası yanında eğitim gören birçok gencimiz, üniversite öğrenimi sebebiyle birlikte ev kiralayan öğrencilerimiz, çeşitli sebeplerle bir yakını yanında kalan yetişkin vatandaşlarımız artık adres beyanlarını, e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek. Önceden bu işlem için vatandaşlarımız, ayrı ayrı ya da münferit olarak nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunuyorlardı. Artık tüm bu adamlar dijitalleşti ve e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilir hale geldi."
Nasıl kullanılır?
Bu özellik iki aşamalı çalışıyor. Tanıdığınız ikametgahınızı tanıdığınız birisinin yanına almak istiyorsanız önce bu adresteki kişinin işlem yapması gerekiyor. Adreste bulunan kişinin işlemi tamamlandıktan sonra, adrese kaydolmak isteyen kişi işlem yapacak ve adres değişikliği tamamlanacak.
Adreste bulunan kişinin yapması gerekenler:
İkametgahını taşımak isteyen kişinin yapması gerekenler:
Yazı kaynağı : www.donanimhaber.com
Bir Başkasının Yanında Kalacak Vatandaşlarımız Adres Beyanlarını e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapabilirler
Çeşitli sebeplerle bir yakınının yanında kalacak olan yetişkin vatandaşlarımız artık adres beyanlarını, e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilirler. 2 aşamadan oluşan hizmet için önce adreste bulunacak işinin "Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme" hizmeti üzerinden bildirimde bulunması, sonrasında ise adrese taşınacak vatandaşın ilgili beyanı kabul edip onaylaması gerekmektedir.
Hizmetin ilk aşamasında; önce adrese kayıtlı olan vatandaşın "Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme" hizmeti üzerinden adres bildiriminde bulunacak kişinin adı, soyadı ve kimlik numarası bilgilerini girerek e-İmza, mobil imza ya da kısa mesaj doğrulamasıyla işlemi onaylaması gerekmektedir.
İkinci aşamada ise; adres değişikliği bildirimi yapacak vatandaşların, "Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturma İçin/Muvafakatlı)" hizmeti üzerinden ekranında gözüken muvafakat ve adres bilgisini seçip yine e-İmza, mobil imza ya da kısa mesaj doğrulamasıyla işlemi onaylaması gerekmektedir.
Yazı kaynağı : cbddo.gov.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.