Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    bilgisayarın olumlu ve olumsuz yönleri

    1 ziyaretçi

    bilgisayarın olumlu ve olumsuz yönleri bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Bilgisayarın çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri

    Bilgisayarın çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri

    BİLGİSAYARIN

    insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olduğu günümüzde açıkça fark edilmektedir. Bilgisayar kullanımı özellikle çocuklar için olumsuz bir aktivite olarak düşünülür. Ancak, çocuk ve gençler açısından bakıldığı zaman, bilgisayarın iyi değerlendirdiği taktirde gelişime ve eğitime olunlu katkısı olduğu gerçektir.

    Ne gibi olumlu etkileri vardır diye düşündüğümüzde, bunlar;

    * Çocuğun rekabet ve merak duygusunu kuvvetlendirir.
    * Kullanım kolaylığı nedeniyle küçük çocuklar için öğrenmeyi eğlenceli hale getirmesi mümkündür.
    * Çocuğun dikkatini yoğunlaştırmayı öğrenmesini sağlar.
    * Okul öncesi dönemde yaşa uygun bilgisayar etkinliklerinin, özellikle el göz koordinasyonuna katkı sağlaması nedeniyle önemli olduğu kabul edilir.
    * Uygun ölçude kullanıldığı taktirde yazma ve iletişim becerilerinin gelişmesine katkısı vardır. Çocuğun yazmadan önce düşüncelerini paylaşması gerekir. Nasıl yazacağını düşünürken, okuyarak etkili öğrenmesine destek sağlanmış olur.
    * Çocuğun ilgisini çektiği sürece, bilgisayar, bir öğretmen görevi üstlenir.
    * 'Bilgisayar destekli eğitim' yoluyla öğrencinin, öğrendiği konuyla ilgili değerlendirmeyi kendi kendisine yapmasını sağlar. Böylece çocuğa, anlama düzeyini belirleme fırsatı sağlanmış olur. Çocuğun aktif kaılımıyla gerçekleşen bu etkinlikte bilgisayar sürekli tekrara elverişli olduğu için sabırlıdır. Süratli geribildirimde bulunurken, değerlendirmeside yargısızdır.

    Ancak bu olumlu etkilerinin yanısıra, bilgisayar kullanımı sınırlı bir süreyi aştığı taktirde, olumsuz etkileri kaçınılmaz olur. Bunlara örnek verecek olursak;

    * Öğrenci merkezli eğitimde bireysellik esasken, bilgisayar yoluyla eğitimde bireysellikten uzaklaşılır.
    * Düzenli yaşam alışkanlığı olmayan çocuk, bilgisayar kullanımında sınırı aşarak ekran bağımlısı olabilmektedir. Bu da çocuğun yüz yüze iletişimini büyük oranda etkileyeceğinden, onun sosyal gelişimini engeller. Sosyal gelişim için çocuğun yaş grubuyla oyun ortamında buluşması esastır. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların bilgisayar kullanımı asgari düzeyde sınırlı olmalıdır. Çünkü erken gelişim döneminde çocuğun hareket etmeye, deneyim kazanmaya, insan insana ilişkiye yoğun ihtiyacı vardır.

    Bütün bunlar, gelişim düzeyine uygun yoğunlukta, sınırlı kullanıldığı taktirde, bilgisayarın çocukların gelişimnde ve eğitiminde olumlu katkı sağladığını gösteriyor.

    Yazı kaynağı : www.yenialanya.com

    Enderun

    Enderun

    Öz

    The aim of this study is to examine the positive and negative aspects of children's computer and internet usage from the eyes of parents. The study was carried out with the parents of 145 children in Tokat province. The interview form developed by the researcher was used in the study. This study is a descriptive survey which is based on quantitative data analysis. The data in the valid interview form were transferred to the computer and the data were analyzed in SPSS program. At the end of the study, parents stated that the computer was mostly found in the study room, living room and living room at home. What are the positive aspects of parents using computers? most of the question "Provides Access to Information" gave the answer. What are the negative aspects of using computers? '' Health negatively affects '' most of the answer to the question. Parents; what are the positive aspects of using the internet? '' Provides Easy and Fast Access to Information '' is the answer to the question. The question of what are the negative aspects of using the Internet is the answer to the most '' harmful content that is not suitable for children's age and development ''.

    Yazı kaynağı : dergipark.org.tr

    Bilgisayarın olumlu ve olumsuz yönleri anlatıldı

    Bilgisayarın olumlu ve olumsuz yönleri anlatıldı

    Bilgisayar Öğretmeni Çetin Abat öncülüğünde Genç Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Bilgisayarın Olumlu ve Olumsuz Yönleri Konferansına Halk Eğitim Merkezi Müdürü Muzaffer Dengeşik, öğrenciler ve veliler katıldı.

    Bilgisayarın insan hayatında ki yerine ve bilinçsiz internet kullanımının insanlar üzerindeki etkisini ele alan konulara değinen konuşmacı Çetin Abat: “Çağımızın en güçlü kitle iletişim kaynaklarından biri olan bilgisayarlar ve yaşamımıza birden bire giren internet, bugün bilgilenme, işlem yürütme, haberleşme, eğitim ve eğlence fonksiyonlarıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Günümüz toplumunda insanlar, bilgisayar ile küçük yaşlarda tanışmakta; evde ve okulda, gerek ödevleri için gerek eğlence için bilgisayardan yoğun bir şekilde istifade etmektedir''.

    Bu açıdan bakıldığında çocuklar, teknolojiyi iyi kullanan ve onu ileriye taşıyacak etkenlerin başında gelmektedir. Bilgisayar ve internet, sadece erişkinler için değil; aynı zamanda çocuklar için de oldukça faydalı bir ortamdır. Bilgisayarın olumlu bir şekilde kullanıldığı zaman birçok yararının olduğunu belirten Çetin: “Bilgisayarı olumlu kullanmanın, bireylerin yaratıcılıklarının geliştirilmesine katkı sağlar. Eleştirel düşüncelerinin geliştirilmesinin bir sonucu olarak toplumsal olaylara farklı bakış açısıyla bakmayı öğrenebilirler. İnternet bireylerin hayal güçlerinin geliştirilmesinde ve düşünce anlamında daha üretken olmaları konusunda bireylere yardımcı olmaktadır. Bireylerin karşılaştıkları sorunlara karşı pratik çözümler geliştirebilmelerine yardımcı olabilmektedir. İnternet uygun ve belirli saatler içerisinde kullanıldığı takdirde çocukların araştırırken öğrenmelerini de sağlamaktadır. Bilgisayar ve internet kullanımının çocuk ve gençlere sunduğu olumlu getirilerinin yanında, bu kullanımın olumsuz etkilerinin bulunduğu da her zaman göz önünde tutulmalıdır.

    Bilgisayarın olumsuz yönlerini açıklayan Çetin:

    1. Bağımlılık: Çocuğun dış dünyadan kopup tüm bağımlılıklarda olduğu gibi bilgisayar ve internet için diğer sorumluluklarını ihmal etmesidir. Yarattığı sanal dünya içinde kaybolan çocuğun gelişimi olumsuz etkilenir ve sosyal yaşamdan kopar. Dışarıda ya da okulda arkadaşlarıyla etkileşimde olmak yerine eve kapanarak ve özellikle şiddet içerikli oyunlar oynayarak bilgisayarları başında aşırı zaman harcayan çocuklar, fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişme problemleri ile yüz yüze kalabilirler. Kişilik gelişimleri de sağlıklı olmaz.

    2. Şiddet ve Cinsellik: ''Çocukların internette karşılaşabileceği risklerden biri, sakıncalı olan cinsel içerikli sitelere girmeleri ve erişkinlerin cinsel tekliflerine maruz kalmalarıdır. Kimlik ve kişilik gelişimini henüz tamamlamamış olan çocuk ve ergenlerin cinsellikle ilgili yayın ve bilgileri internette doğru şekilde öğrenememeleri, sanal yolla cinsel tacize uğramaları, onların ruhlarında ve beyinlerinde tamiri zor hasarlara yol açmaktadır. Günümüzde 25 milyondan fazla çocuk internette saatlerce sörf yapmakta ve her dört çocuktan biri cinsel içerikli sitelerine girmektedir. Bu olumsuz etkilere maruz kalan çocuk ve ergenler, karşı cinsi ve cinselliği doğru tanıyamamakta, karşı cinsle ilişkide güvensizlik ve kaygı taşımakta ve hepsinden önemlisi ileriki dönemlerde sapkınca eğilimlere yönelmektedirler.'' Özünde bu konferans bozulmaya yüz tutmuş toplumumuzun, bu noktada sorumluluğumuzu yerine getirip biz bu konuda ne yapabiliriz sorusunun cevabıdır” şeklinde konuştu. 

    Yazı kaynağı : www.bingolonline.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap