aziz yıldırım neden cezaevine girdi
aziz yıldırım neden cezaevine girdi bilgi90'dan bulabilirsiniz
Aziz Yıldırım'ın 10 yıl sonra kazandığı mücadele! Kumpas davası yüzünden hapis yatmıştı
Aziz Yıldırım cezaevinden çıktı
''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 23'üncü duruşması bugün yapıldı.
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi , “Futbolda Şike” davası kapsamında tutuklu bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım , Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı'nın tahliyesine karar verdi. Yıldırım, örgüt kurmak suçundan 2 yıl 6 hapis, şike suçundan ise 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon TL para cezası aldı.
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, son sözü sorulan Aziz Yıldırım, ''Bugün burada hem bizler yargılanıyoruz hem de siz vereceğiniz karar nedeniyle tarih önünde yargılanacaksınız. İnşallah bu karar hepimizin yüz akı olur. TFF'nin oynattığı bütün maçların pislikleri Fenerbahçe üzerinden temizlenmeye çalışılıyor. Baştan söylediğimi şimdi de söylüyorum. Darağacında olsak da son sözümüz Fenerbahçe'' demişti.
Mahkeme, tutuklu sanıklardan Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı'nın tahliyesine karar verdi.
Yargıtay, örgüt kurmak suçundan 6 yıl 3 ay ceza alan Yıldırım'a verilen cezaları onarsa, Aziz Yıldırım'ın başkanlığı düşecek.
Metris önünde çoşkulu kalabalık
Mahkemenin tahliye kararı üzerine Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım , işlemlerinin tamamlanarak salıverilmesi için Metris Cezaevi'ne getirildi. Yıldırım ile tahliye kararı verilen diğer sanıklar İlhan Ekşioğlu, Yusuf Turanlı ve Olgun Peker'i taşıyan cezaevi aracı, Metris Cezaevi'ne giriş yaptı. Yıldırım'ı taşıyan aracın cezaevine gelişi sırasında, tahliye kararını duyarak cezaevi önüne gelen Fenerbahçeli taraftarlar sevgi gösterisinde bulundu.
Yıldırım, Metris Cezaevi'nde yaklaşık 2 saat süren işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Cezaevi önünde bekleyen sarı-lacivertli taraftarlar, 358 gün sonra cezaevinden çıkan başkanlarını coşkulu bir şekilde karşıladı.
Başkan Yıldırım'ın tahliyesi sırasında Fenerbahçe Kulübü Başkanvekili Abdullah Kiğılı, eski yönetici Ali Koç da Metris Cezaevi'nde hazır bulundu.
Yoğun ilgiden dolayı Yıldırım'ı taşıyan araç cezaevinden ayrılmakta zorluk çekerken, Aziz Yıldırım yaklaşık yarım saatte cezaevi önünden ayrılabildi.
Evine gitti
Metris Cezaevi'nden çıkan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Kandilli'deki evine gitti.
Cezaevinden özel bir araçla ayrılan Aziz Yıldırım, Kandilli'deki evine geçti. Fenerbahçeli taraftarlar, yol boyunca başkanlarına eşlik etti. Aziz Yıldırım'ı evinin önünde de taraftarlar karşıladı.
Duruşmadan notlar
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı ile Şekip Mosturoğlu, Hasan Çetinkaya, Mecnun Odyakmaz ve Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 16 tutuksuz sanık katıldı.
"Biz gördüğümüzü çaları"
Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci: ''Biz gördüğümüzü çalarız, seyircinin tezahüratı veya küfürleri bizi ilgilendirmiyor. 2 Temmuz'da imza atmıştım operasyon kararına ama bu dosyada 30'a yakın hakimin dinleme ve el koyma gibi kararları var'' dedi.
Aziz Yıldırım'a başkanlık ve seyir yasağı
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın cezalarını Yargıtay'ın onaması durumunda spor kulüplerinde yöneticilik yapması ve spor müsabakalarını statta seyretmesi yasaklandı.
Bu yasağın geçerli olabilmesi için Yargıtay'ın cezaları onaması gerekiyor. Yargıtay onadığı takdirde ise başkanlığı düşecek. Yıldırım, Yargıtay 'ın cezaları onadıktan sonra 3 yıl 2 ay daha cezaevinde yatacak.
İşte mahkemenin kararları...
Aziz Yıldırım : Şike ve teşvik suçundan 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon TL para cezası, örgüt kurmak suçundan 2 yıl 6 hapis cezası aldı.
-Şekip Mosturoğlu: Şikeden 1 yıl 10 ay 10 gün ceza aldı. Örgütün suçundan beraat etti.
-Olgun Peker: Örgüt kurmak ve yönetmekten dolayı 2 yıl 6 ay.
-Bülent Uygun: Örgüt suçundan beraat etti. Eskişehir-Trabzon maçındaki teşvikten dolayı 11 ay 7 gün ceza aldı.
-Gökçek Vederson: Trabzon-Bursa maçında teşvikten dolayı 5 ay hapis cezası verildi.
-İbrahim Akın: Trabzon- İBB, FB-İBB, Beşiktaş -İBB maçlarından 1 yıl 6 ay ceza aldı.
-İlhan Ekşioğlu: Şikeden hapis 1 yıl 24 ay 15 gün cezası aldı. 900 bin adli para cezasını çarptırıldı.
-Ümit Karan: Trabzon- Eskişehir maçında teşvikten 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. 66 bin para cezası verildi.
-Mehmet Yıldız: Şikeden 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
-Serdar Adalı: 1 yıl 3 ay hapis cezası, 250 bin para cezası çarptırıldı.
-Tayfur Havutçu: 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı. 100 bin TL de adli para cezasına çarptırıldı.
-Sadri Şener: FB-Ankaragücü maçından beraat etti.
-Nevzat Şakar; FB- Ankaragücü maçından beraat etti.
-Serdar Kulbilge ve Sezer Öztürk beraat etti.
-Sercan Yıldırım beraat etti.
-Zeki Mazlum ve Zafer Önder İpek beraat etti.
-Göksel Gümüşdağ beraat etti.
-Hikmet Karaman beraat etti.
Fotoğraf: Fatih Erdoğdu
Yazı kaynağı : www.cumhuriyet.com.tr
Aziz Yıldırım
Aziz Yıldırım (2 Kasım 1952, Ergani) Türk iş insanı ve inşaat mühendisi. 36. Fenerbahçe Başkanı.[1]
Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]
İlkokul ve lise eğitimini Düzce'de yapmıştır. Düzce'de Hamidiyespor Kulübü'nde amatör futbol oynamıştır. Daha sonra Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi'nden (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi) inşaat mühendisi olarak mezun olmuştur. NATO Altyapı ihalelerine de katılan Maktaş Mühendislik firmasının sahibidir. Düzcespor Kulübünde fahri başkanlık yapmıştır.[2]
Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticiliği[değiştir | kaynağı değiştir]
1990-1992 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün yönetimde görev aldı. 1991-1992 sezonunda futbol şube sorumlusu oldu. 15 Şubat 1998'de yapılan kongrede rakibi Vefa Küçük'ten bir oy fazla alarak başkan seçildi. 1998-2018 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yapmış, 3 Haziran 2018 günü yapılan seçimli olağan genel kurulda rakibi Ali Koç'a karşı başkanlığı kaybetmiştir.
Sportif Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]
Futbol[değiştir | kaynağı değiştir]
Not: Sadece Süper Lig maçları dahildir.
: Ön Eleme Turunu Geçti. : Ön Eleme Turunda elendi.
Sadece Resmi Maçlarda alınan sonuçlar dikkate alınmıştır. Hazırlık Maçları dahil değildir. [6]
Kupalar[değiştir | kaynağı değiştir]
Aziz Yıldırım 20 yıllık Fenerbahçe Başkanlığı sürecinde 13'ü Futbol, 17'si Erkek Basketbol, 35'i Kadın Basketbol, 13'ü Erkek Voleybol, 14'ü Kadın Voleybol olmak üzere 92 tane kupa kazanmıştır. Bu kupaların 4 tanesi Avrupa düzeyinde, 1 Tanesi Dünya çapındadır. Aziz Yıldırımı kazandığı 92 adet kupa ile Fenerbahçe Tarihinin en çok kupa kazanan başkanıdır. [7]
Fenerbahçe (futbol takımı)
Fenerbahçe (erkek basketbol takımı)
Fenerbahçe (kadın basketbol takımı)
Fenerbahçe (erkek voleybol takımı)
Fenerbahçe (kadın voleybol takımı)
Şike davası[değiştir | kaynağı değiştir]
Aziz Yıldırım şike davası kapsamında 3 Temmuz 2011'de "Ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" ve "Şike yapmak" iddiasıyla gözaltına alındı.[8]
Daha sonra savcılık tarafından ifadesi alınan Yıldırım, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.[9] Yaklaşık 1 yıl Metris Cezaevinde tutuklu kaldı. Şike davasında 23. duruşma sonunda hüküm giymesine rağmen tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.[10]
Mahkeme kararları[değiştir | kaynağı değiştir]
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, şike davası kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı Aziz Yıldırım'ı Süper Lig'deki 13 maçta yargıladı. Bu 13 maçın 6'sından beraat eden Yıldırım'ın, 4 müsabakada şike yapmak, 3 müsabakada teşvik primi vermek suçlarını işlediğine hükmedildi. Mahkeme ayrıca Aziz Yıldırım'a 18 bin 750 gün adli para cezası da verdi. Aziz Yıldırım'ın mali durumunu dikkate alan mahkeme, bu cezanın günlüğü 70 TL'den toplamda 1 milyon 312 bin 500 TL'ye yükseltilmesine ve bu cezanın 20 eşit taksitle ödenmesine karar verdi. Mahkeme, Aziz Yıldırım hakkında "Spor kulüplerinde ve federasyonlarda görev yapmaktan yasaklama" ve "Stadyumlara giriş yasağı" kararları verdi.[11] Mahkeme tarafından toplamda 6 yıl 3 ay hapis cezası, 1 milyon 312 bin 500 lira para cezası ve sportif olarak çeşitli cezalara çarptırılan Yıldırım, kararı temyiz etti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi 17 Ocak 2014 tarihinde hakkındaki hükümleri onadı.[12]
Hükmün infazını gerçekleştirecek olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz eden Yıldırım'ın itirazı 23 Haziran 2014 tarihinde mahkeme tarafından kabul edildi. Buna göre Aziz Yıldırım'ın infazı durdurulmuş ve yeniden yargılanmasına karar verilmiştir.[13]
Fenerbahçe ve Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım yeniden yargılama sonucu tüm maçlardan ve suçlardan beraat etmiştir.[14][15]
Fakat, daha önce de belirtildiği gibi, Aziz Yıldırım’ın yeniden yargılama talebi 23 Haziran 2014 tarihinde kabul edildi. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yaptığı başvuruları karara bağladı. Mahkeme, Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl hakkında, "ileride telafisi imkansız zararlara sebebiyet vermemek" açısından "yeniden yargılama ve infazların erteleme" kararı verdi.[16]
Bunun üzerine Trabzonspor ve Bucaspor, Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdulah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl'ın "Yeniden yargılama" ve "İnfazın ertelenmesi" taleplerinin kabul edilmesi kararına itiraz ettiler. Bu itirazları 1 Eylül tarihinde karara bağlayan mahkeme, Trabzonspor ve Bucaspor'un itirazlarını reddederek, dosyayı bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. 29 Eylül 2014 tarihinde itirazı değerlendirip reddeden 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın ve diğer sanıkların yeniden yargılanması kararını kesin hükme bağlamış oldu. Dosya 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderildi.[17]
13 Ocak 2015'te yeniden yargılanmasına başlanan Aziz Yıldırım, 9 Ekim 2015 tarihindeki 6. duruşmada beraat etmiştir. Ayrıca yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önceden kapatılmış olan Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını da iptal etmiştir. Böylelikle Azız Yıldırım, hakkındaki tüm suçlamalardan suçsuz bulunmuştur.[18]
Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]
Üç çocuk babası olan Yıldırım, 7 Nisan 2010 tarihinde ilk iki çocuğunun annesi olan 30 yıllık ilk eşi Yıldız Algün'den boşanmıştır.[19][20][21] 12 Mayıs 2011'de Gonca Çelikkıran ile evlenmiştir.[22] Bu evlilikten de bir kız çocuğu olmuştur. İkinci evliliğinden olan kız çocuğunun adı Yaz'dır.
Hatırası[değiştir | kaynağı değiştir]
Yaptırdığı Topuk Yaylası Tesisleri ile Düzce'ye önemli katkı yapan Aziz Yıldırım'ın adı Şıralık Mahallesi’ndeki 5615. Cadde’ye verildi.[23]
Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Kumpas davası yüzünden hapis yatan Aziz Yıldırım, verilen rekor cezaları işte böyle izledi
Aziz Yıldırım 365 gün sonra serbest kaldı
TARAFTARLARDA AZİZ YILDIRIM BAYRAMI /FOTO GALERİ
Yıldırım, Metris Cezaevi'nde yaklaşık 2 saat süren işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Cezaevi önünde bekleyen sarı-lacivertli taraftarlar, 358 gün sonra cezaevinden çıkan başkanlarını coşkulu bir şekilde karşıladı. Aziz Yıldırım, cezaevinden aracın tepe penceresinden dışarı çıkarak, taraftarları selamladı. Taraftarlar, bu sırada meşaleler yakıp, Aziz Yıldırım'a dokunmak için adeta birbirleriyle yarıştı. Fenerbahçeliler, tezahüratlarla başkanlarını desteklerken, Aziz Yıldırım da el sallayarak taraftarlara karşılık verdi. Yıldırım, ayrıca kendisine verilen atkı, forma ve Türk Bayrağı'nı boynuna doladı. Başkan Yıldırım'ın tahliyesi sırasında Fenerbahçe Kulübü Başkanvekili Abdullah Kiğılı, eski yönetici Ali Koç da Metris Cezaevi'nde hazır bulundu. Yoğun ilgiden dolayı Yıldırım'ı taşıyan araç cezaevinden ayrılmakta zorluk çekerken, Aziz Yıldırım yaklaşık yarım saatte cezaevi önünden ayrılabildi.
Bu arada Aziz Yıldırım'ın ardından Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu da cezaevinden salıverildi.
EVİNE GİTTİ
Tahliye edilen Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım evine ulaştı. Metris Cezaevi'nden çıktıktan sonra Kanlıca'daki evine giden Aziz Yıldırım'ın aracı 16.45 gibi evine giriş yaptı. Araç evin bahçesine girdikten sonra korumalar demir kapıyı kapattı. Dışarıda az sayıda taraftar sloganlarla Aziz Yıldırım'a desteği sürdürdü.
İLK ZİYARETÇİSİ RIDVAN DİLMEN OLDU
Aziz Yıldırım'ı ziyarete gelen ilk isim Rıdvan Dilmen oldu. Spor yorumcusu Dilmen, Aziz Yıldırım'ın evine giderek geçmiş olsun dileklerini iletti.
GERGİN ANLAR YAŞANDI
Aziz Yıldırım'ın salıverilmesi öncesinde Metris Cezaevi önünde gergin anlar yaşandı. Kalabalığın içinden bir taraftarın attığı maytap, cezaevi önündeki bir polis memurunun yüzüne geldi. Emniyet mensubu, yüzünden hafif şekilde yaralanırken, tedavisi için cezaevine götürüldü. Bu arada taraftarlar, cezaevinin önündeki yoldan geçen sivil araçta bulunan Trabzonspor atkısı nedeniyle bir kez daha gerginlik yaşadı. Sarı-lacivertliler, bu aracı tekmelerken, içinde bulunan atkıyı alarak yaktı.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.