avrupa parlamentosu seçimleri ne zaman
avrupa parlamentosu seçimleri ne zaman bilgi90'dan bulabilirsiniz
2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri
2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan dokuzuncu parlamento seçimidir. Toplam 751 Avrupa Parlamentosu üyesi, 28 üye ülkeden 512 milyondan fazla kişiyi temsil etmektedirler. Şubat 2018'de Avrupa Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun üye sayısının 751'den 705'e düşürülmesi yönünde oy kullanmıştı.[3] Ancak Birleşik Krallık, 50. Maddenin 31 Ekim 2019'a kadar uzatılmasının ardından diğer AB üye devletleriyle birlikte seçime katıldı; bu nedenle üye ülkeler arasındaki sandalye dağılımı ve toplam sandalye sayısı 2014'teki gibi kaldı.[4] Dokuzuncu Avrupa Parlamentosu ilk genel kurul toplantısını 2 Temmuz 2019'da yapıldı.[5]
26 Mayıs 2019'da Manfred Weber liderliğindeki Avrupa Halk Partisi, Avrupa Parlamentosu'nda en fazla sandalye kazanan parti oldu. Avrupa Birliği Konseyi seçimden sonra Konsey, Ursula von der Leyen'i yeni Komisyon Başkanı olarak aday göstermeye karar verdi.
Seçimlerde merkez sol ve merkez sağ partiler önemli kayıplar yaşarken, AB yanlısı merkezci, liberal ve çevreci partiler ile AB karşıtı sağ popülist partiler önemli kazanımlar elde etti.[6][7]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri
2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 22 - 25 Mayıs 2014 tarihlerinde Avrupa Parlamentosu'nun 751 sandalyesini doğrudan belirlemek için 8. kez yapılan seçimlerdir.
Seçimler Avrupa Birliği'ne üye 28 ayrı ülkede yapıldı ve ilk kez üye ülkelerin sandalye dağılımı, Lizbon Antlaşması'nda öngörülen şekliyle geçerli oldu. Farklı siyasi görüşte birçok parti, grup ve blok bu seçimlere katıldı. Kimi üye ülkede aynı zamanda yerel seçimler de gerçekleşmiştir.
5 yılda bir düzenlenen seçimlerde her AB vatandaşı kendi öz ülkesinde veya yaşamakta olduğu başka bir AB ülkesinde oy kullanma hakkına sahiptir. Ancak bu seçimlerde her ülkenin kendi ulusal yasası geçerlidir. Bu yüzden oy kullanma yaşı, zorunluluğu, oy barajı, hatta seçimin yapılacağı günün belirlenmesi gibi yöntem farklılıkları vardır. İlk Avrupa Parlamentosu seçimi 1979 yılında, son olarak da 2019'da gerçekleşmiştir.
Yurt dışında da sandıklar açılacağı için Türkiye'de oy kullanılabilecektir. Örneğin Bulgaristan vatandaşları için bir sandık İstanbul'da açılacaktır[2].
Adaylar[değiştir | kaynağı değiştir]
Seçimlere bağımsız milletvekili adayların yanı sıra birçok farklı görüşte parti katılmaktadır. Ancak bu partilerin resmi veya fiili (temsili) bir lideri yoktur. AP milletvekilleri şu anda yedi farklı ana gruplaşma altında toplanmış durumdadır.
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Avrupa Parlamentosu
Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen tek organdır. AB üyesi ülkelerin vatandaşları olan Avrupa vatandaşları, beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilirler. Son Parlamento seçimi 2019 yılında yapıldı. Parlamento, bugün için Avrupa Birliği'ne üye 27 devletin toplamda 705 temsilcisinden oluşuyor. Bu rakam, 704 üye ve bir Başkanı içeriyor. Hangi üye devletin kaç parlamenter ile temsil edileceği üye devletlerin nüfuslarına göre tespit ediliyor.
Avrupa Parlamentosu, üye devlet vatandaşlarının demokratik menfaatlerini ve siyasi görüşlerini temsil eden bir organdır. Bundan dolayı, Avrupa Parlamentosunda üyeler ülkelerine göre değil, siyasi görüşlerine göre grup oluştururlar. Parlamenterler ülkelerini değil, kendilerine oy veren Avrupa vatandaşlarının siyasi görüşlerini temsil ederler. Avrupa Parlamentosu, 7 siyasi parti grubu ve bağımsız üyelerden oluşmaktadır.
Parlamento Genel Kurulu kural olarak Strazburg'da toplanır. Parlamentonun siyasi grupları ve komiteleri Brüksel'de toplanır, sekretaryası ise Lüksemburg'dadır. Parlamentoya görüşülmek üzere gelen konular öncelikle farklı görev alanlarına sahip 20 adet komiteden konuyla ilgili olanında tartışılır ve ulaşılan sonuç, bir raporla Genel Kurul'a sunulur. Genel Kurul'daki görüşmeler de bu çerçevede yapılır.
Avrupa Parlamentosu, Konsey ile birlikte yasama yetkisini paylaşır. Üye devletleri bağlayacak hukuki düzenlemelerin kabul edilebilmesi genel kural olarak hem Avrupa Parlamentosu ve hem de Konseyin onayı ile mümkün olur. Parlamento, bazı konularda ise sadece danışma organı niteliğindedir, görüşleri bağlayıcılık taşımaz. Bu alanların en önemlisi dış politika konularıdır. Avrupa Birliği bütçesini Konsey ile birlikte yapan Avrupa Parlamentosunun diğer Avrupa Birliği kurumları üzerinde siyasi denetim yetkisi vardır. Parlamento Komisyona sözlü ve yazılı soru sorabilir, soruşturma komiteleri kurabilir, şikayet dilekçesi kabul edebilir, Komisyonu güvensizlik oyuyla ve 2/3 çoğunlukla heyet halinde istifaya zorlayabilir. Komisyon Başkanının ve heyet halinde Komisyon'un göreve atanmasında da güvenoyu aranır. Avrupa Ombudsmanının atanması ve sunduğu raporlar aracılığıyla da Birliğin kurumları üzerindeki denetim yetkisini kullanabilir.
Avrupa Parlamentosu, parlamentolar arası işbirliği çerçevesinde ulusal parlamentolar ile de işbirliği halindedir. Söz konusu işbirliği çerçevesinde ulusal parlamentoların başkanları ve temsilcileri her yıl toplanmaktadır. Ayrıca ulusal parlamentoların AB komiteleri ve Avrupa Parlamentosu üyeleri de düzenli olarak bir araya gelmektedir.
Avrupa Parlamentosu'nun resmi sayfasına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Yazı kaynağı : www.ab.gov.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.