Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    aritmetik nufus yoğunluğu nasıl bulunur

    1 ziyaretçi

    aritmetik nufus yoğunluğu nasıl bulunur bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Nüfus yoğunluğu

    Nüfus yoğunluğu

    Nüfus yoğunluğu, birim alanda yaşayan organizma sayısı olarak ifade edilir.

    İnsanoğlu için nüfus yoğunluğu birim alanda yaşayan kişi sayısı olarak ifade edilir, hesaplama yapılırken alandaki su bazen hesaba katılır. Bazen bu hesaplama tüm alan için yapılırken, bazen de yalnızca yerleşim yerleri için, yerleşilebilir alanlar için, tarım yapılan ya da tarım yapılabilecek alanlar için hesaplanır.

    Genellikle kilometre karede, mil karede ya da hektarda kişi sayısı olarak hesaplanır. Bu rakam basitçe alanda yaşayan birey sayısı alanın yüzölçümüne bölünerek yapılır.

    Bu sayı bir ülke için, bir kent için ya da tüm dünya için hesaplanabilir. Mali değerler yüksektir.

    Nüfus yoğunluğu türleri[1][değiştir | kaynağı değiştir]

    Herhangi bir alandaki insan yoğunluğunu ifade etmek için değişik yöntemler kullanılır. Nüfus yoğunluğu: Aritmetik, Tarımsal ve Fizyolojik olmak üzere üç türlü hesaplanır.

    Dünyanın en yoğun büyücek ülkesi 134 milyon kişinin Ganj Irmağının aşağı bölümünün çevresindeki yoğun tarım yapılan alandır. Burada nüfus yoğunluğu 900 kişi/km²'dir. Tüm dünyanın nüfus yoğunluğu ise yaklaşık 2 kişi/km²'dir.

    Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

    Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

    Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

    Nüfus Yoğunluğu Nedir, Nasıl Hesaplanır Ve Bulunur? Nüfus Yoğunluğuna Göre 10 Ülke

    Nüfus Yoğunluğu Nedir, Nasıl Hesaplanır Ve Bulunur? Nüfus Yoğunluğuna Göre 10 Ülke

    Nüfus yoğunluğu kelime öbeği pek çok ekonomi haberlerinde ülkelerin ekonomi düzeylerini belirlemek amacıyla geçmektedir. Bir yerde yaşayan bireylerde yaşadıkları yerin nüfus yoğunluğunu bilmek istemektedir.

    Nüfus Yoğunluğu Nedir?

    Birim alanda yaşayan organizma sayısı olarak kabul edilen birime nüfus yoğunluğu denmektedir. İnsanlar için düşündüğümüzde ise birim alanda yaşayan toplan birey sayısı nüfus yoğunluğu olarak ifade edilmektedir.

    Nüfus yoğunluğu bu tanımdan da anlaşılacağı gibi toplum bilim terimidir. Bir diğer tanımda ise bir ülkenin yüz ölçümüyle insanların, yerleşim yerlerinin, ailelerin sayısı arasındaki oran olarak nüfus yoğunluğu geçmektedir.

    Nüfus yoğunluğu belirli bir hesaplamayı da beraberinde getirmektedir. Bu hesaplama ile ilgili yerin nüfus yoğunluğu bilinebilir. Bazı hesaplamalarda ilgili yerdeki su alanları da hesaba katılır.

    Nüfus Yoğunluğu Nasıl Hesaplanır ve Bulunur?

    Nüfus yoğunluğu hesaplaması mil karede, kilometre karede veya hektardaki kişi sayısı alınarak hesaplanmaktadır.

    Nüfus yoğunluğu hesaplaması yapılırken ilgili alanda yaşayan birey sayısı ilgili alanın yüz ölçümüne bölünerek yapılmaktadır.

    Nüfus yoğunluğu hesaplamasında yer alan ilgili alandan kasıt edilen bir ülke bir kent olabileceği gibi tüm dünya da olabilmektedir.

    Nüfus yoğunluğu hesaplaması kendi arasında üç şekilde sınıflandırılmaktadır. Aritmetik, tarımsal ve fizyolojik bölümleri bu üç sınıflandırmayı oluşturmaktadır.

    Aritmetik nüfus yoğunluğu denildiğinde toplam nüfus yüz ölçümüne bölünür. Tarımsal nüfus yoğunluğu denildiğinde tarım nüfusu tarım alanlarına bölünür. Fizyolojik nüfus yoğunluğu denildiğinde toplan nüfus tarım arazisi oranına bölünür.

    Örneğin Türkiye ülkesinde Türkiye İstatistik Kurumu adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını belirli zamanlarda yayınlamaktadır.

    Nüfus Yoğunluğuna Göre 10 Ülke

    Nüfus yoğunluğuna göre ilk on ülke arasında Makao, Monako, Singapur, Hong Kong, Cebelitarık, Vatikan, Bahreyn, Malta, Bermuda ve Maldivler gelmektedir.

    Makao, nüfus oranı olarak 624.000 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 29,2 oranındadır. Yapılan hesaplama sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 21.369 çıkmaktadır.

    Monako, nüfus oranı olarak 36.950 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 1.95 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 19,948 olarak çıkmaktadır.

    Singapur, nüfus oranı olarak 5,469.700 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 718,3 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 7.614 olarak çıkmaktadır.

    Hong Kong, nüfus oranı olarak 7,187.000 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 1,099 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 6.539 olarak çıkmaktadır.

    Cebelitarık, nüfus oranı olarak 30.001 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 6,8 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 4.412 olarak çıkmaktadır.

    Vatikan, nüfus oranı olarak 800 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 0.44 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 1.818 olarak çıkmaktadır.

    Bahreyn, nüfus oranı olarak 1.344.111 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 765,3 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 1.756 olarak çıkmaktadır.

    Malta, nüfus oranı olarak 423.282 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 319,94 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 1.323 olarak çıkmaktadır.

    Bermuda, nüfus oranı olarak 64.237 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 49,39 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 1.300,48 olarak çıkmaktadır.

    Maldivler, nüfus oranı olarak 329,198 rakamına sahipken yüz ölçümü kilometre kare olarak 298 oranındadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu 1,105 olarak çıkmaktadır.

    Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

    Nüfus Yoğunluğu Nedir? Nüfus Yoğunluğu Nasıl Hesaplanır?

    Nüfus yoğunluğu birim alanda yaşayan kişi sayısı olarak ifade edilir. Genellikle km² de yaşayan kişi sayısı olarak hesaplanır. Bu hesaplama tüm alan için yapılabileceği gibi tarım yapılan alanlar için de yapılabilir. Bir yerin nüfus yoğunluğuna (aritmetik, tarımsal, fizyolojik) bakılarak nüfus ve arazisi hakkında çıkarımlar yapılabilir.

    Bir ülke veya bölgedeki toplam nüfusun, o ülke veya bölgenin yüz ölçümüne bölünmesiyle aritmetik nüfus yoğunluğu elde edilir.

    Yüz ölçümü küçük ve nüfusu fazla olan alanlarda aritmetik nüfus yoğunluğu fazladır. Ancak bu nüfus yoğunluğu ülkelerin gelişmişlik seviyeleri hakkında bilgi vermez.

    Aritmetik nüfus yoğunluğu, toplam nüfusun yüz ölçümüne bölünmesi ile bulunur.

    Bir ülkede veya herhangi bir sahada, tarım ve hayvancılıkla geçinen nüfusun tarımsal alana bölünmesiyle elde edilen nüfus yoğunluğudur.

    Tarımsal nüfus yoğunluğu üzerinde ülkenin gelişmişlik seviyesi, arazinin engebe durumuna göre tarım alanlarının genişliği ile çiftçi sayısı gibi faktörler etkili olmaktadır.

    Örneğin 2013’te dünya nüfusu 7.202.000.000’dur. Karaların yüz ölçümü ise 149.000.000 km2 dir. Buna göre dünyada km2 ye düşen insan sayısı 48’dir. Kıtalar içinde nüfus yoğunluğu en fazla olanı Asya (95 kişi/km2), en az olan Okyanusya’dır (3 kişi/km2). Güneydoğu Asya ve Avrupa ülkelerinde (Harita 3.2) nüfus yoğunluğu fazladır.

    Tarımsal nüfus yoğunluğu, tarımla uğraşan nüfusun tarım arazilerinin yüz ölçümüne bölünmesi ile bulunur.

    Toplam nüfusun, ekili-dikili alanlara bölünmesiyle ortaya çıkan nüfus yoğunluğu fizyolojik nüfus yoğunluğunu oluşturur.

    Tarımsal nüfus yoğunluğu ile fizyolojik nüfus yoğunluğu birbirine yakınsa, o ülkede çalışan nüfusun büyük bir bölümü tarım sektöründe çalışıyordur.

    Fizyolojik nüfus yoğunluğu,toplam nüfusun tarım arazilerinin yüz ölçümüne bölünmesiyle bulunur.

    Fizyolojik nüfus yoğunluğu bir bölgedeki nüfusun tarım alanlarına bölünmesiyle bulunur. Bunun için şu formül kullanılır:

    Fizyolojik Nüfus Yoğunluğu = Nüfus / Tarım Alanlarının Yüz Ölçümü

    Bir yerde nüfusun tamamı tarımla uğraşmadığı için fizyolojik nüfus yoğunluğu bir ülkenin tarımsal yapısı hakkında gerçekçi bilgiler verememektedir.

    Tarımsal nüfus yoğunluğu bir yerde tarımla uğraşan nüfusun tarım alanlarına bölünmesiyle bulunur. Bunun için şu formül kullanılır:

    Tarımsal Nüfus Yoğunluğu = Tarımla Uğraşan Nüfus / Tarım Alanlarının Yüz Ölçümü

    Gelişmiş ülkelerde tarımla uğraşanların sayısı az olduğundan bu tür ülkelerde tarımsal nüfus yoğunluğu da azdır. Tarım alanlarının dar, tarımla uğraşanların çok olduğu yerlerde tarımsal nüfus yoğunluğu fazladır.

    Yazı kaynağı : www.cografyabilimi.gen.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap