Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    antibiyotik alkolle alınırsa ne olur

    1 ziyaretçi

    antibiyotik alkolle alınırsa ne olur bilgi90'dan bulabilirsiniz

    DERGİ - Antibiyotikle birlikte alkol almak yanlış mı?

    Antibiyotik kullanırken alkol alınabilir mi?

    Antibiyotik kullanırken alkol alınabilir mi?

    Antibiyotikler bazen diğer ilaçlarla veya maddelerle etkileşime girebilir. Bu, beklenenden farklı bir etkinin ortaya çıkması anlamına gelir.

    İlaçların antibiyotikle birlikte alınmasının güvenli olup olmadığından emin olmak için doktora veya eczacıya danışılabilir.

    Bazı antibiyotiklerin yiyeceklerle birlikte alınması gerekirken, bazılarının da aç karnına alınması gerekir.

    Peki antibiyotik veya diğer ilaçları kullanırken alkol almak sorun yaratır mı?

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) internet sitesinde, ilaç kullanırken veya kendinizi iyi hissetmediğinizde alkol almaktan kaçınılması tavsiye ediliyor. Ancak yaygın antibiyotikleri kullanırken aşırıya kaçmadan alkol almanın genellikle sorun yaratmadığı belirtiliyor.

    Fakat ilaç kullanarak iyileşmeye çalışırken aşırı alkol alıp sarhoş olmanın bir yararı olmaz. Sorun, alkolün ilaçla ters etkileşimi değil, vücudu yorması ve su kaybına neden olmasıdır. Bununla birlikte, bazı antibiyotiklerin bulantı veya baş dönmesi gibi yan etkileri olabilir ve bu etkiler alkolle daha da ağırlaşabilir.

    Antibiyotik kullanırken alkol alıp alamayacağınızdan emin değilseniz doktora veya eczacıya sorulması tavsiye ediliyor. Ancak bazı insanların bir kadeh içki uğruna antibiyotik dozlarını aksatmaları, ilaçlarını almaları gereken zamanda almamaları da doktorları endişelendiriyor.

    Bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanırken her dozu zamanında almak önemli.

    Doz atlamanın, ciddi bir sorun haline gelen antibiyotik direncini daha da kötü etkilediği belirtiliyor.

    HANGİ ANTİBİYOTİKLERLE ALKOL ALINAMAZ?

    Aslında doktorların yaygın olarak reçete verdiği antibiyotiklerin çoğu alkolden etkilenmez. Fakat bazı istisnalar da var.

    Metronidazol ve tinidazol içeren antibiyotikleri kullanırken (bunlar etkin maddelerdir, ilacın ismi farklı olabilir) alkolden tamamen kaçınmak en doğrusudur.

    Metronidazol, diş apsesi, vajinal enfeksiyonlar, cilt enfeksiyonları, enfekte bacak ülserleri ve yatak yaraları için kullanılır.

    Tinidazol, metronidazol ile aynı enfeksiyonların çoğunu tedavi etmede ve Helikobakter pilori (H. pilori) adı verilen bakterileri bağırsaktan temizlemede kullanılan bir antibiyotiktir.

    Metronidazol almayı bıraktıktan sonra 48 saat, tinidazol almayı bıraktıktan sonra 72 saat boyunca alkolden uzak durmak gerekir. Metronidazol veya tinidazol kullanırken alkol almak şu yan etkilere neden olabilir:

    DİĞER ANTİBİYOTİKLER

    Linezolid içeren antibiyotik kullanıyorsanız alkol almaktan kaçınmak iyi olabilir; linezolid içeren ilaçlar şarap, bira gibi damıtılmamış (mayalı-fermente) alkollü içkilerden etkilenebilir.

    Doksisiklin: Alkol bu ilacı etkileyebilir ve eskiden beri ağır alkol kullanan kişilerde bu ilaç daha az etkili olabilir.

    Çoğunlukla deri, kemik, idrar yolları ve alt solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ve etkin maddesi sefalosporin - cefotetan olan antibiyotikler alkolün emilimini yavaşlatarak asetaldehit adı verilen maddenin vücutta artmasına neden olur. Bu ise bulantı, kusma, yüzde kızarma, baş ağrısı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetlere yol açar.

    Genellikle alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan Antabus adlı ilacın etkin maddesi olan disulfiram kullanıldığında da benzer semptomlar görülür.

    İlacın amacı, alkol alındığında hoş olmayan yan etkiler ortaya çıkararak caydırıcı olmaktır. Semptomlar öyle kötüdür ki bu antibiyotikler alınırken ve birkaç gün sonrasında alkolden kaçınmak önemlidir.

    DOĞUM KONTROL HAPI

    Rifampisin ve rifabutin gibi bazı antibiyotikler doğum kontrol hapının etkinliğini azaltabilir.

    Bu ilaçları kullanırken prezervatif gibi ek doğum kontrol yöntemleri kullanmak gerekebilir.

    Yazı kaynağı : www.cumhuriyet.com.tr

    Eskişehir Aile Hekimleri Derneği Resmi Web Sitesi

    Eskişehir Aile Hekimleri Derneği Resmi Web Sitesi

    Alkol ile İlaç karıştırmanın sonuçları

    Dr Rob Hicks

    Herhangi bir hastalık nedeni ile reçete aldığınızda bir çok ilaç kullanmak zorundasınız demektir.Genellikle hastalara bu ilaçların alkolle beraber alınıp alınmayacağı söylenmez.İlaç kullananın beraberinde alkol almayacağı beklenir.Ancak sosyal yaşamda durum böyle değildir.Bu nedenle ilaç beraberinde alkol kullanımının bilinçli yapılması doğru öğreti olacaktır.Alkol ile karışmayan epeyce ilaç olmasına karşın bazı ilaçlar alkol nedeni ile etkinliğini az veya çok azaltır,bazı ilaçlar ise çok ciddi tepkimelere sebep olabilir.

    Antibiyotikler:

    Bilinen antibiyotiklerin hemen hepsi aşırıya kaçılmadığı takdirde alkol ile sorun yaratmazlar.

    Metronidazol : Alkol ile beraber alındığında deride kızarma,bulantı-kusma sebebi olabilir.Kalp hızında artış,nefes darlığı gibi kötü yan etkiler ortaya çıkar.

    Trankilizan ve anti depressanlar:Alkol ile beraber iyi bir karışım oluşturmazlar.Uyuşukluk,uyku hali,kendini kötü hissetmeye neden olabilir.Bu ilaçlarla beraber az miktarda bile olsa alkol alımı sürüş ve işletim kabiliyetlerini tehlikeli ölçüde azaltır.Özellikle MAO inhibütörlerini kullanan bir hastanın asla alkol almaması önerilmektedir.Trisiklik antidepresanlarla birlikte mayalı içkilerin alınması aşırı uyku,alkol etkisinden daha fazla baş dönmesi beklenir.SSRI ve SNRI  ile beraber alkol kullanımında ise kötü etkiler çok sınırlı olmasına rağmen bu birliktelik tavsiye edilmez.

    Diyabet İlaçları: Alkol kan şeker seviyelerini düşürür.İlaç kullanan diyabet hastaları bu nedenle dikkatli olmak zorundadır.Antidiyabetik ilaç alımı sonrası alkol kullanımı çok tehlikeli hipoglisemik şoklara sebep olabilir.Tıbbi yardım esnasında hasta öncelikle sarhoş varsayıldığı için vahim sonuçlar ortaya çıkabilir.

    Epilepsi ilaçları:  Alkol epilepsi ilaçlarının vücuttaki etkinliğini azaltır.Bu nedenle istenmeyen nöbetler baş gösterebilir.Alkol epilepsi ilaçlarının yan etkilerini artırır.Belirli düzeyde alkolün kendisi bile epilepsi nöbetine sebep olabilir.Karaciğerin alkolden erken kurtulmak için ürettiği enzimler epilepsi ilaçlarının yıkımına sebep olarak etkisizleştirir.

    Hipertansiyon İlaçları:   Alkolün kan basıncı üzerine doğrudan etkisi vardır.Hipertansiyon ilaçlarının alkolle alımında ilacın yan etkileri artar özellikle bitkinlik ön plana çıkar.

    Alkol ve Aspirin: Aspirin  ve NSAİ ilaçlar alkol ile beraber mide ülserlerine,daha da vahimi kanamaların kolaylaşmasına neden olurlar.

    Antikuagülanlar: Alkol antikuagülanların etkisini artırır.

    Kaynak: webmd.com/a-to-z-guides/alcohol-interactions-with-medications

    Yazı kaynağı : www.esahed.org.tr

    Antibiyotik Kullanırken Alkol Alsak Ne Olur?

    Antibiyotik Kullanırken Alkol Alsak Ne Olur?

    Aslında kötü de hissetmiyorsunuz, antibiyotiğiniz de yarın bitecek üstelik?

    Haftaya kötü bir başlangıç yapmıştınız ama Augmentin, Amoklavin, Zinnat, Tetramin, artık doktorunuz her ne önerdiyse çok iyi geldi; resmen 3 günde ayağa kalktınız!

    Kendinizi çok daha iyi hissediyorsunuz, hasta yatağınızdan kalkıp çalışmaya da başladınız çoktan. Öyle güzel, öyle verimli çalıştınız ki; artık bir bardak şarabı veya eğer anneanneyseniz kahvenin yanında nane likörünü hakettiniz. Ama doktorunuz bir şey daha söylemişti değil mi? ''Bu kutuyu mutlaka bitir, yarım bırakma. Ayrıca antibiyotik kullanırken ekşili, acılı, yağlı ve alkollü şeylerden uzak dur!''

    Ne olacak şimdi!? - - - - - -

    Bazı antibiyotikleri alkolle kullanmak hakikaten kötü sonuçlar doğurabiliyor, doktorunuz o birkaç antibiyotik özelinde gayet haklı.

    Metronidazol, tinidazol ve trimetoprim-sulfametoksazol içeren ilaçlarla birlikte katiyen alkol içmemelisiniz: Çünkü bu maddeler alkolle birleştiklerinde şiddetli baş ağrısı, kızarma, kalpte ritm bozukluğu, mide bulantısı ve kusma gibi belalara sebep oluyorlar, üstelik çok ciddi seviyelerde! Bu maddelerin isimleri hiçbir şey ifade etmedi, değil mi?

    İlacınızın preskripsiyonuna bakabilirsiniz hemen. Hattâ ona bile gerek yok, etkin maddesi muhtemelen antibiyotiğinizin kutusunda yazıyordur.- - - - - -

    Peki diğerleri?

    Bu etkin maddeleri barındırmayan antibiyotiklerin yanında, -eğer kendinizi artık iyi de hissediyorsanız tabii; bir bardak içki içmek pek de sıkıntı değil, afiyet olsun:)

    Metronidazol, tinidazol trimetoprim-sulfametoksazol barındırmayan bir antibiyotik kullanıyorsanız; bir bardak alkol sanılanın aksine antibiyotiğin etkilerini yok etmiyor, yukarıda sıraladığımız rahatsızlıklara da sebep olmuyor. - - - - - -

    Ama tadında bırakın, abartmayın!

    Çünkü belirttiğimiz etkin maddeye sahip olsun olmasın her antibiyotik bir takım yan etkilere sahip, alkol de genelde fazla kullanımda bu yan etkileri tetikliyor: Karın ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk gibi.

    Bir de tabii yakın zamanda antibiyotik kullanacak kadar hastalandıysanız, bol bol alkol alıp zaten kendini yeni toparlamış olan vücudunuzu yok yere dehidre etmek, zayıf düşürmek... Sanki pek iyi bir fikir gibi gelmiyor bize, ne dersiniz?

    _Kaynaklar: Travelandleisure.com, Duzen.com.tr, 1ilac.com & Mynet Haber_

    Yazı kaynağı : www.mynet.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap