alkol içince 40 gün cenabet mi olunur
alkol içince 40 gün cenabet mi olunur bilgi90'dan bulabilirsiniz
İçki içenin kırk gün ibadeti kabul olmaz deniyor; bu doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Böyle bir söz olsa bile, bu bizim bildiğimiz anlamda bir cenabet olamaz. İçki içen bir insanın, bir müddet bu içikinin tesiriyle bedenen ve ruhen rahatsız olacağı ve ibadetlerinden alacağı sevabın azalacağı anlamında olabilir. Nasılki cünüp olan bir insanın su ile temzilenmesi gerekir. Bunun gibi içki içen bir insan da tövbe ve istiğfar ile manen yıkanarak temizlenmesi gerekir.
İçki içen adam o hâlde (sarhoş olarak) namaz kılamaz. Ancak sarhoşuk geçtikten sonra hemen namazını kılmalı ve ibadetlerini yapmalıdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İçki ya da haram olan şey yenilince / içilince gerçekten kırk gün dini gidiyor mu ve kırk gün içinde kıldığı namaz, abdest ve ibadetleri kabul olmuyor mu?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazı kaynağı : sorularlaislamiyet.com
Alkol alan kişinin kırk gün ibadeti kabul olmaz mı?
" İbadet " 2 ek soru var. Henüz yorum yapılmamış.
Alkol alan kişinin kırk gün ibadeti kabul olmaz mı?
Alkol alan kişinin 40 gün abdestinin kabul olmayacağı hakkında bazı rivayetler varmış. Kolanın içerisinde alkol olduğu da söylenen bazı şeyler arasında. Eğer öyleyse kola içen kişinin 40 gün abdesti kabul olmaz mı? Selam ve dua ile...
Cevap:
Değerli Kardeşimiz;
Bir Müslüman yediği gıdaların maddi temizliğine dikkat ettiği gibi, manevi temizliğine de dikkat etmelidir. Manevi temizlik haram ve şüpheli şeylerden kaçınmakla olur. Çünkü bunlar insanın yaptığı ibadetin makbuliyetine büyük bir engeldir.
Midesine haram bir lokma indiren kulun kırk gün hiçbir ameli kabul edilmez
Peygamber Efendimiz (asm) haram yiyen kişinin 40 gün ibadetlerinin kabul olmadığını hadis-i şerifte bildirmiştir:
“…Muhammed’i kudret ve iradesiyle yaşatan Allah'a (cc) yemin ederim ki, midesine
haram bir lokma indiren kulun kırk gün hiçbir ameli kabul edilmez…” (Taberani)
Kırk gün şüpheli lokma yiyenin kalbi kararır ve lekelenir. (İmâm-ı Gazâlî)
“Namaz kılmaktan yay gibi, oruç tutmaktan çöp gibi kalsanız da, haram ve şüpheli şeylerden kaçınmazsanız, Allah o ibadetleri kabul etmez.” (Abdullah bin Ömer)
“Midesinde haram lokma olan kimsenin ibadetlerini Allah kabul etmez.” (Abdullah bin Abbas)
Kola içmenin hükmü ile ilgili bilgi için tıklayınız.
Allah'a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Alkol alan kişinin kırk gün ibadeti kabul olmaz mı?
Bu konu hakkında başka bir soru:
Bir müslüman günah işleri ve alkol aldı diyelim. 40 gün namaz kılmaması mı gerekiyor? Zaten ibadeti kabul olmayacaksa niye ibadet etsin 40 gün boyunca? Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Alkol alan kişinin kırk gün ibadeti kabul olmaz mı?
Cevap:
Değerli Kardeşimiz;
Bir ibadetin sahih olması ayrıdır, makbul (kabul olunan) olması ayrıdır
“…Muhammed’i kudret ve iradesiyle yaşatan Allah'a (cc) yemin ederim ki, midesine haram bir lokma indiren kulun kırk gün hiçbir ameli kabul edilmez…” (Taberani)
Hadiste belirtilen "kırk gün hiçbir ameli kabul edilmez" ibaresi "Kırk gün boyu, kıldığı namazların sevabından mahrum kalacaktır." demektir. Ulema bu hususta ittifak etmiştir.
"Amelin sıhhati şartlara ve rükünlere bağlıdır. Sevaba gelince, o kişinin azimetinin sıhhatli oluşuna bağlıdır (günahlardan kaçınması ve feraizi yerine getirmesine bağlıdır)" (Reddül Muhtar)
İçki içen bir kimse namazı şartlarına göre kılsa namazı sahih olur yani namaz borcunu öder. Fakat kıldığı namaz kabul olmaz yani "razı olunan, beğenilen, sevaplı" bir amel olmaz. Dolayısıyla bir kimse ibadetlerim zaten kabul olmayacak diyerek ibadetlerini terk edemez. Yapmış olduğu haram fiilden dolayı tevbe-i nasuhta bulunması ve ibadetlerinin makbuliyeti için Cenab-ı Hakk'a duada bulunması gerekir.
Allah'a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Alkol alan kişinin kırk gün ibadeti kabul olmaz mı?
Yazı kaynağı : www.sorusorcevapbul.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.