akılda kalıcı ders çalışma teknikleri
akılda kalıcı ders çalışma teknikleri bilgi90'dan bulabilirsiniz
Akılda Kalıcı ve Verimli Ders Çalışmanın 10 Farklı Yolu
Verimli Ders Çalışma Nedir?
Çoğu zaman hocalarımızdan, büyüklerimizden duymuşuzdur verimli çalışmadığın için başarılı olmuyorsun diye. Peki, nedir bu verimli çalışmak? Verimli çalışmak, kişinin çalışırken hayallerinden tutunuzda çalıştığı ortamına kadar etkisinin bulunduğu geniş bir yelpazedir. Verimli çalışmak, düzenli ve sistemi bir şekilde hareket etmekle mümkündür. İyi bir çalışma, nitelikli bir ortamda gerçekleşir. Bu imkanların hepsini ortak bir payda da topladığımız zaman verimli çalışmış oluruz. Bu yazımızda verimli çalışmanın tekniklerini ayrıntılı bir şekilde derledik.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri
Verimli ders çalışmanın çeşitli aşamaları bulunmaktadır. Size en uygun ortamı belirleyip, disiplinli bir şekilde ilerlemeniz gerekir. Verimli ders çalışma tekniklerini sizler için derledik. İşte detaylar...
1. Hedeflerinizi Belirleyin ve Plan Yapın
Hedeflerinizi belirleyin ve ders çalışma sürecinizi planlamaya başlayın. Hangi dersleri çalışacağınızı, ne kadar zaman ayıracağınızı ve hedeflediğiniz notu belirleyin. Sizin kendinizi derse odaklanmanız kadar çevrenizin bu çalışma ortamına uygun olması gerekiyor. Odanızın içi aydınlık, havalandırılmış ve temiz olmalıdır. Bol oksijenli ortamda derslerinizi daha iyi anlayabilirsiniz.
2. Etkileşimli Not Alın
Ders sırasında konsantrasyonunuzu üst seviyede tutmaya özen gösterin ve etkileşimli not alın. Anlamadığınız noktaları araştırmayı unutmayın. Yatakta, uzanarak ders çalışılmamalı, bu çalışma şekli uykunuzu getirir ve algılarınızın kapanmasına neden olur.
3. Dersi Tekrar Edin ve Özet Çıkarın
Ders çalışırken sadece bir kaynaktan değil başka kaynaklardan da yararlanmalıyız. Ders bitiminde tekrar edin ve özetleyin. Çalıştığınız materyali anlamaya çalışın ve sorular sorun.
4. Pratik Yapın ve Örnek Sorular Çözün
Dersi tam olarak kavramanıza imkan sağlayacak bu yöntem, öğretmenler tarafından tavsiye edilir. Pratik yapmak, rakiplerinizin daima bir adım önüne geçmenizi sağlar. Örnek soru çözümü, karşılaşabileceğiniz engelleri azaltır ve sizi daha iyi hazırlar.
5. Mola Vermeyi Unutmayın
Günlük olarak belirli saat aralıkları belirlenmeli her gün o saat aralıklarında ders çalışılmalıdır. Böylece düzenli bir şekilde ders çalışılmış olunur. Bazı günler kendinize tatil ilan edebilirsiniz. Ders çalışmaktan sıkıldığınız zaman haftada bir gün çalışma programınızı aksatabilirsiniz. Böyle yaparak daha verimli bir hale gelecektir çalışmanız. Kendinizi zorlamanın alemi yoktur.
6. Uyku Düzeninizi Ayarların
Uyku ve sağlıklı beslenme konularına özen gösterin. Beden ve zihin sağlıklı olduğunda, daha verimli çalışabilirsiniz. Yapacağınız stres, sizi performans olarak geriye çekecektir. Bu nedenle uyku düzeninizin sağlık açısından uygun olduğundan emin olunuz.
7. Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin
Ne kadar disiplinli olursanız olun, sağlıksız bir vücut daima sizi yarı yolda bırakacaktır. Sağlıklı beslenmenin sonucunda enerjinizin daha yüksek olduğunu ve verimli bir çalışma gerçekleştirdiğinizi fark edeceksiniz.
8. Bağımlılık Yapacak Madde ve Aktivitelerden Kaçının
Dikkatimizi dağıtacak olan telefon, bilgisayar gibi gereçleri ortadan kaldırmalıyız. Özellikle sosyal medya dikkatinizin dağılmasında büyük bir etken olacaktır. Disiplininizi koruyun ve kendinizi şartlamaya özen gösterin.
9. Sosyalleşmeyi İhmal Etmeyin
Sosyalleşme denilince aklınıza sosyal medya gelmesin. İnsanlarla olan diyaloğunuzu kesmeyin. Dersinizi bitirdikten sonra kendinizi ödüllendirin böylece motivasyonunuz artmış olacaktır. Sağlıklı bir psikoloji, daima verimli çalışmanıza imkan tanıyacaktır.
10. Katı Kurallardan Kaçının
Ders çalışan kişilerin yaptığı en büyük hata arkadaş ortamından kopmalarıdır. Sosyalleşme, size psikolojik açıdan büyük destek sağlayacaktır. Dünyadan kopmuş bir şekilde ders çalışmak, insanı psikolojik açıdan olumsuz etkiler. Bu nedenle her şeyi kararında ve yeteri kadar planlamanız gerekmektedir.
Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri
Ders çalışma sonrasında aklınızda bir şey kalmıyorsa çalışma tekniğinizi veya alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Öncelikle ders çalışırken mola vermeyi ihmal etmeyiniz. Ara vermeniz durumunda sürekli olarak çalıştığınız dersi düşünmenize gerek yoktur. Aynı zamanda sesli bir şekilde ders çalışmak, akılda kalıcılığı da arttırmaktadır. Ortamınız sesli çalışmaya müsait değilse iç sesinizi kullanarak etkili ders çalışabilirsiniz.
Dersi akılda kalıcı kılmanın bir diğer yöntemi ise sorular sormaktır. Konu aklınıza gelmiyorsa bile sorduğunuz sorular sizin için bir anahtar olabilir. Kendi kendinize soru sorarak öğretmen, öğrenci kavramınızı kafanızın içerisinde kurgulayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise dikkatinizi dağıtacak etkenlerden uzak durmanız. Akılda kalıcı ders çalışma uygulamasını gerçekleştirmek istiyorsanız, sizi oyalayan ve dikkatinizi dağıtan şeyleri hayatınızdan çıkartın.
Evde Verimli Ders Nasıl Çalışılır?
Öncelikle ders çalışırken bulunduğunuz ortam çok önemlidir. Odanın oksijen seviyesi, temizliği ve dağınık olmaması dikkatinizin dağılmasını engeller. Aynı zamanda ders çalışırken yanınıza içecek barındırmanız enerji açısından önemlidir. Ders çalışırken öğün tüketmeniz faydalı olacaktır. Evde verimli ders çalışmak istiyorsanız, kendinizi kütüphane ortamında gibi hissetmenizde yeterlidir. Disiplin, dikkat ve sessizlik verimli ders çalışmanıza imkan tanır.
Bir insan günde kaç saat ders çalışmalı?
Öncelikle kişinin programı içerisinde bulunan konu anlatımı ve konu tekrarına göre bu saat değişkenlik gösterebilir. Konu tekrarından sonra gerçekleştirdiği pratik test çözme işlemini de dahil edersek başlangıçta 4 saat uygun bir rakam olacaktır. Ders çalışma süresi maksimum 40 dakika olmalıdır. Sonrasında çeşitli molalar vererek dinlenmesi, sağlıklı bir ders çalışma ortamı sunacaktır.
Yorgunken ders nasıl çalışılır?
Kişinin ders çalışma programı haricinde hayatında çeşitli aktiviteler olabilir. Bu durum ders çalışma performansına ister istemez yansıyabilir. Bu nedenle yorgun ve bitkin olduğu zamanlarda standart ders çalışma saatinin dışına çıkılabilir. Aksi takdirde kişi ders çalışmaktan bıkabilir ve performans düşüklüğü yaşayabilir.
Başarılı olmak için günde kaç saat uyumalı?
Ders çalışan yetişkin bir insanın günde minimum 6 saat uyuması gerekmektedir. Daha az uyuyan bir birey çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Doktorlar, 6 ile 8 saat arası uykunun bir birey için uygun olduğunu belirtmektedir.
Yazı kaynağı : www.neoldu.com
Öğrendiğiniz Bilgileri Hatırlamanızı Sağlayacak 6 Taktik
Sınav zamanı geldiğinde yüzlerce öğrencinin aklına tek bir soru gelir; “bu kadar şeyi öğrenip nasıl aklımda tutacağım?” Çalışmayı son haftaya bırakan öğrenciler için genellikle bütün ders programını kısa bir sürede öğrenmek, pek de mümkün değildir.
Hızlıca öğrenmenin mümkün olmadığı durumlarda da devreye ezber yöntemleri girer. Peşin peşin söyleyelim, ezberlemek hiçbir zaman öğrenmenin yerini tutamaz ancak birkaç gün önce ne çalıştığımızı ya da en son üzerinden geçtiğimiz konuyu hatırlamak için, çeşitli ezber ve hatırlama yöntemlerine başvrabiliriz. Öğrendiğimiz şeylerin akılda kalmasına olanak sağlayan yöntemler nelermiş, yakından bakalım.
İlk başta çalışacağınız ortamı güzelce düzenleyin:
Sınava hazırlanırken yapmamız gereken ilk şey, beynimizin sadece çalıştığımız konuya odaklanmasına izin vermektir. Bu yüzden çalışma masasında hatta odada dikkat dağıtabilecek unsurları ortadan kaldırmamız gerekiyor.
Çalışmak için koltuğunuza oturmadan önce masada ne kadar dikkat dağıtıcı unsur varsa toplayın ve geriye sadece dersi çalışacağınız kitaplar, defterleriniz ve hangi teknolojik cihazdan yararlanıyorsanız o kalsın. Bu sayede çalışma esnasında gözünüz başka şeylere kaymaz ve dikkatiniz kolayca dağılmaz.
Hafıza sarayından (Loci metodu) yararlanın:
Sıkı bir Sherlock Holmes hayranları ne demek istediğimi çoktan anladı bile. Hatırlayacak olursanız dizinin bir bölümünde Sherlock, kendi zihninde inşa ettiği hafıza sarayından bazı anıları tekrar hatırlayıp kimsenin çözemediği (klasik Sherlock işte) bir olayı çözebilmişti.
Loci metodu teoride kolay, pratikte biraz zorlayıcı bir yöntemdir. Hangi konuya çalışırsanız çalışın, yeni öğrendiğiniz en küçük şeyi bile beyninizde sizin yarattığınız bir odadaki çekmeceye koymanız, ihtiyaç halinde de hangi çekmeceden hangi bilgiyi alabileceğinizi bilmeniz gerekiyor.
Bu metodu uygulamanın en basit yolu, bir şeyler öğrendikten sonra gözlerimizi kapatıp büyük bir saray, ev ya da kütüphane hayal etmek. Diyelim ki anatomi çalışıyorsunuz ve insan ayağında yer alan kemikleri ezberliyorsunuz. Gözlerinizi kapatın ve öğrendiğiniz şeyi görselleştirmeye çalışın. Kendi yarattığınız evde bir dolap bulun ve bu dolaba öğrendiğiniz bilgileri yerleştirdiğinizi hayal edin. Hangi bilgiyi hangi dolaba yerleştirdiğinizi hatırlamak da size kalmış tabii.
Ne öğrendiğinize dair bir çizelge tutun:
Söz uçar yazı kalır diye boşuna dememişler. Günlük ve haftalık olarak ne çalıştığınıza dair bir çizelge tutarsanız, bu çizelgeye bakarak hem nereden devam edeceğinizi hem de bir önceki günlerde beyninizi hangi konularla meşgul ettiğinizi öğrenmiş olursunuz.
Ayrıca birçok öğretmen, öğrencilerin bu çizelgeye bakarak kısa tekrarlar yapmasını tavsiye ediyor. Örneğin her gün bir önceki konuyu yarım saat ya da bir saat boyunca tekrarlamak, sağlama yapma niteliğinde olacağı için öğrendiğiniz her şey çok daha akılda kalıcı olacaktır.
Uzun süreli çalışmalarda beyninizin yandığını hissediyorsanız Pomodoro tekniğine başvurun:
Pomodore, zaman kontrolü ve verimlilik konusunda en başarılı sonucu veren tekniklerden birisidir. Uygulaması son derece basit olan Pomodore tekniğini genellikle yoğun konsantrasyon gerektiren işlerde çalışan insanlar uygular.
Bu tekniği uygulayabilmek için ihtiyacınız olan tek şey, artık bütün akıllı telefonlarda bulunan zamanlayıcı. Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayın ve ve bu 25 dakika boyunca ders çalışmak dışında herhangi bir şeyle asla ilgilenmeyin. 25 dakikanın sonunda 5 dakikalık bir mola verin ve bu molada kafanızı dağıtacak, odaklandığınız şeyden uzaklaşmanızı sağlayacak farklı bir aktivite yapın.
Pomodore tekniğini uygularken süreyi ,kendi deneyimlerinize göre kişisel olarak belirleyebilirsiniz. Örneğin başkası için 25 dakika tam verimli geçer, sizin için 35 dakika. Mola sürelerine de (çok uzun olmamak şartıyla) yine siz karar verebilirsiniz.
Çalışma ve mola sürelerini bir kere belirledikten sonra kendi koymuş olduğunuz kurallara uymak, büyük önem arz ediyor. Örneğin bir gün 25 dakika çalışma, 5 dakika mola ertesi gün de 35 dakika çalışma, 10 dakika mola gibi düzensiz bir yoldan ilerlerseniz rutininizi kaybetmiş ve bunu bir alışkanlık haline getirmekten uzaklaşmış olursunuz.
Belirlediğiniz sürelerde döngüyü 4 defa tamamladıktan sonra çok daha uzun bir mola vermeniz gerekir. 25 dakikalık bir çalışma süresi belirlediniz diyelim, molalar haricinde 100 dakika geçtiği zaman 15 - 20 dakikalık bir mola vermek zihninizin yenilenmesine yardımcı olacaktır. Daha detaylı anlatım için aşağıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz:
Çalıştığınız süre boyunca sosyal medyadan, telefondan ve bilgisayardan uzak durun:
Günün her anında en dikkat dağıtıcı şeylerin başında telefonumuz ve bilgisayarımız gelir. Ardı kesilmeyen bildirimler, Instagram’da kim neler paylaşmış diye merak etmeler, 10 dakika oyun oynayayım ne olacak diyenler…
Bunların sonu gerçekten kesilmiyor ve eğer siz kendi kendinize söz geçiremezseniz, telefonunuz ya da bilgisayarınız yüzünden ders çalışma konusunda büyük zararlar görmeye devam edeceksiniz. Bunun için çalışmanın yeri ayrı, eğlencenin yeri apayrı olmalıdır.
Dersin başına oturacağınız zaman hiçbir şekilde telefonunuzu yakınlarda bulundurmamanız gerekiyor. Çok önemli bir şey olmadığı sürece telefonu sessize alın ve sizden uzak bir yere yerleştirin. Online eğitime geçtiğimiz şu dönemde bilgisayarı kapatmak pek mümkün olmayacaktır ancak kendi iradenize sahip çıkıp, "dur bi Steam’e bakayım" diye bir düşünceyi asla aklınızdan geçirmemeniz gerekiyor.
Ders çalışmak ve uyumak arasına başka bir aktivite koymayın
Geç saatlere kadar çalıştıktan sonra birçoğumuz geceyi, kendimizi oyunla ödüllendirerek bitirir. Halbuki bu, çalıştığımız konulara haksızlık etmek anlamına gelir. Beynimiz, gece uyurken kendisini yeniler ve yeni öğrendiği şeyleri bir süzgeçten geçirerek daha kalıcı hale getirir. Öğrenilen şey ne kadar tazeyse, hafızaya atma işlemi de o kadar kolay bir şekilde gerçekleşir.
Gece çalıştıktan sonra beynimizi bir de oyunla ya da başka bir aktiviteyle yormaya devam edersek, ders çalışırken öğrendiğimiz şeylerin belki de en önemli kısımları uçup gidecektir. Bu yüzden gece uyumadan önce son yaptığımız şey mutlaka yeni bir şeyler öğrenmek, ders çalışmak olmalıdır.
Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3
Yazı kaynağı : www.webtekno.com
Etkili Ders Çalışma Önerileri
Ders çalışmak hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş bir etkinlik günümüzde. Çoğumuz yaşamının büyük bir kısmını sınavlara hazırlanmakla ve kendini geliştirmeye çalışarak geçiyor. Bu süreçlerde bazı insanlar başarılı olurken bazılarımız olamıyor. Başarılı olamayan insanın genellikle şevki kırılıyor, ‘’X kişisi başarılı oldu da ben neden olamadım’’ diye düşünüyor. Bu düşünce sonucunda da “ben başarısızım” diyor kendi kendine ve kimliğini başarısız olarak belirliyor, kabulleniyor aslında.
Başarılı ve başarısız olmak öğrenilmiş şeylerdir.
Bu yazımızda her türlü sınavda başarılı olmak için uygulanabilecek farklı ders çalışma yöntemlerinden bahsedeceğiz.
İlk olarak size klasik gelebilecek birkaç öneride bulunacağım:
Not tutmak, bir çalışmayı verimli hale getirmenin en önemli unsurlarından birisidir. Fakat bunu yaparken birçok kaynağı araştırmalı ve bu kaynaklardan işinize yarayan cümleleri kağıdınıza kopyala-yapıştır yapmamalısınız. Her şeyi kendi cümlelerinizle olabildiğince kısa tutarak yazmalısınız. Hatta mümkünse 2-3 kelimeyle özetlemelisiniz.
bknz. Zihin Haritası.
Uyguladığınız takdirde notlarınızı karıştırdığınızda o 2-3 kelime size çok daha fazla şey çağrıştıracak ve aklınızda kalma oranı artacaktır. Aynı zamanda hayal gücünüzün gelişmesine de faydalı olacaktır.
Notlarınızı tutarken aynı zamanda renkli kalemler kullanmalısınız. Renkli kalem kullandıkça bilgiler zihninizde daha çok yer edecektir ve ders çalışırken beyniniz hemen sıkılmayacaktır. Renkli kaleme ek olarak post-itlere de başvurabilirsiniz tabii ki, o da gerçekten etkili bir yöntem. Böylelikle zihniniz o renkli kalemlerle ya da kağıtlarla bilgileri eşleştirecek ve daha etkili ve kolay bir şekilde öğrenmenizi gerçekleştireceksiniz.
Her insan farklı ortamlarda rahat etse de mutlaka kendinize ait bir çalışma ortamınızın olması gerek. İmkanınız varsa çalışma ortamınızda yatak olmasa çok daha iyi olur. Çünkü odanızın içerisinde dikkatinizi dağıtabilecek şeyleri en aza indirmekte gerçekten fayda var. Çalışma ortamınızı ders çalışmaya elverişli tuttunuğunuzda, siz o odaya girince beyniniz direkt olarak çalışmaya güdülenecek ve odaklanmakta daha az güçlük yaşayacaksınız.
Masanızın üzerinde sadece çalışacağınız dersin kitaplarının olması da bir diğer önemli noktalardan birisi. Bir günde iki ya da daha fazla derse çalışmanız gerekiyorsa ve tüm bu derslerin kitaplarını bir masaya yığıyorsanız o konular gözünüzde büyüyecek ve çalışma isteğiniz sönecektir.
Sandalye seçiminizi de ne çok rahat ne de çok rahatsız olacak bir biçimde seçerseniz sizin için iyi olur. Çok rahat olursa uykunuz gelebilir, rahatsız olursa da derse odaklanamayabilirsiniz.
Bu yöntemi sadece ders çalışırken değil, hayatınızın her günü başka işler için de kullanabilirsiniz.
Ders çalışmak için kullanacağınızı varsayarsak, bir deftere ya da kağıda (defter tercih ederseniz daha iyi olur) gün içinde yapmak istediğiniz her şeyi gerçekçi bir şekilde not edin. Belirlediğiniz görevleri tamamladıkça yanına bir tik koyabilir veya üzerini çizebilirsiniz. Çizdikçe motivasyonunuz artacak ve listenizi tamamlamaya dair isteğiniz daha da artacaktır.
Tabii ki her gün belirlediğiniz şeyleri gerçekleştiremeyebilirsiniz. Gerçekleştiremedikçe daha hırslanıp ertesi gün listenizi kabartabilir, bu listeyi tamamlayabilmek için daha çok çaba sarf edebilirsiniz. İnanın bazen listeyi tamamlayamamak ertesi zamanlarda daha güzel sonuçlar doğurabiliyor.
Üniversite sınavı gibi bir sınava hazırlanıyorsanız kendinize günlük soru sayısı da belirlemeyi unutmayın ve çözdüğünüz her soru sayısını defterinize not edin, gün sonunda toplayın ve sayfayı tamamlayın. Dikkat edeceksiniz ki her geçen gün soru sayınızı artırmaya çalışacak ve çok daha iyisini yapabildiğinizi göreceksiniz. Bu yöntemi uygularken arkadaşlarınızla iddiaya girmeyi de deneyebilirsiniz.
Günlük hedeflerinizi etkin şekilde belirlemek için farklı bir yöntem de deneyebilirsiniz. Bir kırtasiyeden çoklu dosya alıp dosyanızı günlere bölün. O gün çözmek istediğiniz sayfaları kitaplarınızdan kopartın (kitaplarınıza kıyamamazlık etmeyin çünkü sene sonunda zaten bir işinize yaramayacak) ve hangi gün içinde bitirmek istiyorsanız o bölmenin içine atın.
Sayfalar çözüldükçe güzel olan soruları maket bıçağıyla kesip bir soru defterinize yapıştırın ve kalanını çöpe atın gitsin. En sonunda o günün bölmesi boş kalacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Yanlış yaptığınız sorular eksik konularınızı göstermesi açısından sizin için oldukça önemlidir. Bildiğiniz bir konuda yüz soru çözmeniz sizi hedefinize taşıyamayabilir fakat soru çözerek eksikliğinizi fark ettiğiniz konuda yüz soru çözmek size çok şey katar. Bu soruları daha sonra mutlaka çözmeye ve çözdürmeye çalışmalısınız.
Bazı insanlar başarılı olmanın sadece ders çalışmaktan geçtiğini düşünerek büyük bir hataya düşüyor. Elbette ders çalışacaksınız fakat günlük hedefi tamamladıktan sonra ya da bir hafta sonunda kendinizi ödüllendirmeniz gerekiyor. Kendinizi ödüllendirmeniz sırasında çalışma ortamınızdan bir süreliğine de olsa uzaklaşıp başka şeylerle ilgileneceksiniz. Bu sayede beyniniz dinlenecek, bir sonraki çalışmaya daha zinde başlayacaktır.
bknz. Pomodoro Tekniği.
Günümüzde sosyal medya hem çok yararlı hem de çok zararlı bir unsur haline geldi. Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsanız sosyal medyayı iyi bir şekilde kullanarak kendinize gerçekten fayda sağlayabilirsiniz. Youtube, Udemy, Instagram gibi uygulamaları telefonunuza indirip bir yere gittiğinizde, yorgun olduğunuzda, yanınızda yeterli materyaliniz olmadığında internetteki videolardan, notlardan yararlanabilirsiniz. Kitaplardan okuma yapmaya göre daha kolaydır. Kimi insan için çok daha akılda kalıcı bir yöntem olabilir.
Bu yöntemi uygularken zamanınızı kontrol etmeyi unutmayın.
Yazı kaynağı : www.hukukcukafasi.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.