Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    akika kurbanı erkek çocuğa kaç tane kesilir

    1 ziyaretçi

    akika kurbanı erkek çocuğa kaç tane kesilir bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları, Kimler Yiyemez?

    Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları, Kimler Yiyemez?

    Akika Kurbanı: Yeni Doğan Bebeğe Şükür

    Allah’a yakın olmanın pek çok yolu vardır. Bu yollardan en değerlisi de ibadetleri yerine getirmektir. Şükretmek, Allah rızası için bir şeyler yapmak, iyi bir insan olmak ve her gün yeniden başlayan güne teşekkür etmek bu ibadetlerden biridir. Allah’a verilen nimetlerden dolayı şükür amaçlı her yıl kurban kesilmektedir.

    Akika kurbanı, sadece bayram sürecinde değil farklı niyetlerle de kesilebilir. Kimi zaman dileklerin gerçekleştiği için kimi zaman da beklenen geldiği için kurban kesilebilir. Bu yazımızda yer verdiğimiz “akika kurbanı” da şükür yollarından biri olarak karşınıza çıkacaktır.

    Dua ve ibadet her ne kadar çoğunlukla Allah’tan rızık dileme yolunda yapılıyor gibi görülse de Allah’a şükretmek için de ibadet edilebilir. Akika kurbanı nedir, ne demek diye sorduğunuzda, evladınızın doğumu için şükür amaçlı kestiğiniz kurban yanıtını verebiliriz. Doğan çocuğu veya çocukları için kurban kesmek isteyen okurlarımız akika kurbanı ne zaman kesilir veya kurbanı kesen kişi olarak akika kurbanı yenir mi yoksa tamamı dağıtılmalı mı gibi soruların araştırmasını sıkça yapıyor.

    Akika kurbanı hakkında aklınızda oluşan tüm soru işaretleri, yazımızı okuduktan sonra gidecektir. Akika kurbanı kimin için kesilir? Kaç tane kesilir? Akika kurbanı dağıtılır mı? Her çocuk için kaç tane akika kurbanı kesilmelidir? Akika kurbanı çocuğa şükür amaçlı ne zaman kesilir gibi meraklarınızı sonlandıracağımız yazımıza başlıyoruz.

    Akika Kurbanı Nedir?

    Kurban Eti Nasıl Dinlendirilir, Saklanır? Yıkanır Mı?

    Akika Kurbanı Yenir Mi? Kimler Yiyebilir?

    Akika Kurbanı Şartları Nelerdir? Farz Mı?

    Peki, Akika Kurbanı Erkek İçin Neden 2 Tane Kesilir?

    Akika Kurbanı Ne Zaman Kesilir? Kaç Yaşına Kadar Kesilir?

    Kurban Bayramı Nedir? Neden Kurban Kesilir? Fazileti ve Önemi

    Akika Kurbanı Nasıl Kesilir?

    Akika Kurbanı Duası Arapçası, Türkçesi

    “Bismillahirrahmanirrahim”

    “Allahümme hazihi akikatü fülanin demüha bidemihi, ve lahmüha bilahmhi, ve azmüha biazmihi, ve cildüha bicildihi, ve şa’ruha bişa’rihi, Allahümme-calha bidaen libni fülanin minennari.”

    Bu duanın anlamı ise şöyledir:

    “Ey Allah’ım bu filanın akika kurbanıdır. Bu kurbanın kanına karşı filancanın kanını ve etine karşı etini sana takdim ediyorum. Kemiklerine karşı kemiklerini, derisine karşı derisini, saçlarına karşı yününü takdim ediyorum. Ey Allah’ım bu kurbanı filanca oğlumun cehennemden kurtulması için fidye olarak kabul et!”

    Akika Kurbanı Hangi Hayvandan Olur?

    Akika kurbanı için kesilecek hayvanda aranan özellikler şu maddelerde yer almaktadır:

    Kurban Bayramı için geçerli olan hayvan şartları, akika için de geçerlidir. Bu nedenle 2 yaşını tamamlayan danalar, 5 yaşını dolduran develer, 1 yaşını dolduran koyun veya keçi akika olarak kabul edilir ve kesilmeye uygundur.

    Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Bağış Kabul Eden Kurumlar ve Fiyatları

    Akika Kurbanı Fiyatı Ne Kadar?

    Kurban Kesmek Farz Mı, Vacip Mi? Kime Düşer?

    20 Soruda Kurban Hakkında Merak Edilen Her Şey

    Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

    Kurban Kavurması Nasıl Yumuşak Olur? 5 Nefis Püf Noktası

    Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi

    Yazı kaynağı : www.nefisyemektarifleri.com

    Akika kurbanında erkek çocuğu için bir koyun yeterli midir?

    Akika kurbanında erkek çocuğu için bir koyun yeterli midir?

    Allah’a hamd olsun.

    Web sitemizde Akika kurbanının hükmü ve onun, gücü yeten kimsenin üzerine sünnet olduğu daha önce açıklanmıştı.

    Nitekim (20018) nolu sorunun cevabında olduğu gibi.

    Sünnet olan; erkek çocuğu için iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyunun Akika kurbanı olarak kesilmesidir.

    Nitekim Ümmü Kürz'den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre o, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'e Akika hakkında sormuş, bunun üzerine Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

    عَنِ الغُلامِ شَاتَانِ، وَعَنِ الأُنْثَی وَاحِدَةٌ، وَلا یَضُرُّکُمْ ذُکْرَانًا کُنَّ أَمْ إِنَاثًا. [ رواه الترمذی وقال: حسن صحیح. والنسائی وأبو داود وابن ماجه ولم یرو الزیادة الأخیرة صحیح أبی داود ]

    "Doğan erkek çocuğu için iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir.Koyunların erkek veya dişi olması size bir zararı yoktur (fark etmez)." (Tirmizî; hadis no: 1516.Tirmizî; "hadis, hasen sahihtir," demiştir. Nesâî; hadis no: 4217. Ebu Davud; hadis no: 2835. İbn-i Mâce; hadis no:3162. Elbânî; "İrvâu'l-Ğalîl" c: 4, s:391'de "hadis sahihtir," demiştir.)

    Âişe'den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğu göre o, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'i şöyle derken işittim, demiştir:

    عَنِ الْغُلَامِ شَاتَانِ مُکَافِئَتَانِ، وَعَنِ الْجَارِیَةِ شَاةٌ. [ رواه الترمذی وقال: حسن صحیح وابن ماجه وصححه الألبانی فی صحیح الترمذی ]

    "Doğan erkek çocuğu için birbirine denk iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir." (Tirmizî; hadis no: 1513.Tirmizî; "hadis, hasen sahihtir," demiştir. İbn-i Mâce; hadis no: 3163. Elbânî; "Sahih-i Tirmizî"; hadis no: 1221)

    İbn-i Hacer -Allah ona rahmet etsin- "Fethu'l-Bârî"de şöyle demiştir:

    "Bu hadisler, (Akika kurbanı konusunda) erkek çocuğu ile kız çocuğu arasında fark olduğu konusunda âlimlerin çoğunluğu için bir huccettir.

    Mâlik'ten rivâyet olunduğuna göre o, erkek çocuğu ile kız çocuğunu bir tutmuş ve her birisi için bir koyun kesilir demiş ve bu konuda şu hadisi delil göstermiştir:

    أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ عَقَّ عَنِ الْحَسَنِ، وَالْحُسَیْنِ کَبْشاً کَبْشاً. [ رواه أبو داود ]

    "Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, Hasan ve Hüseyin için (Akika olarak) birer birer koç kesti." (Ebu Davud)

    Mâlik'in bu hadiste bir hucceti yoktur.Zirâ Ebu'ş-Şeyh'in başka bir rivâyetle İkrime'den, o da İbn-i Abbas'tan -Allah ondan ve babasından râzı olsun- rivâyet ettiğine göre o şöyle demiştir:

    أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ عَقَّ عَنِ الْحَسَنِ، وَالْحُسَیْنِ کَبْشَیْنِ کَبْشَیْنِ. [ رواه أبو داود والنسائی وصححه الألبانی فی صحیح أبی داود ]

    "Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, Hasan ve Hüseyin için (Akika olarak) ikişer ikişer koç kesti." (Ebu Davud; hadis no: 2841. Nesâî; hadis no: 4219. Elbânî; "Sahih-i Ebî Davud"; hadis no: 2466'da "hadis sahihtir," demiştir.)

    Yine Ebu Davud, Amr b. Şuayb'dan, o babasından, o da dedesinden buna benzer bir hadisi rivâyet etmiştir.

    Ebu Davud'un ilk rivâyetinin sâbit olduğunu farz etsek bile, o hadiste, erkek çocuğu için iki koyun kesileceğine delâlet eden hadisleri reddeden bir husus yoktur. Aksine bu hadis (erkek çocuğu için bir koyun kesileceğine delâlet eden hadis), en fazla, bir koyunun kesilmesinin câiz olduğuna delâlet eder.Nitekim de öyledir.Çünkü sayı şart değildir.Aksine müstehaptır."

    Değerli âlim Şirâzî -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir:

    "Sünnet olan; erkek çocuğu için iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kesmesidir. Eğer her ikisi için birer koyun keserse, câizdir."

    Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:

    "İnsan bir koyundan başka bulamazsa, bu yerini bulur ve maksat hâsıl olur.Fakat Allah ona mal vermişse (zengin ise), iki koyun kesmesi daha fazîletlidir." ("eş-Şerhu'l-Mumti'"; c: 4, s: 492)

    Buna göre insanın, gücü yeterse iki koyun kesmesi, kendisi için daha fazîletli olsa da, erkek çocuğu için bir koyunu Akika kurbanı olarak kesmesi câizdir ve bu, yerini bulur (geçerli olur).

    Daha fazla faydalanmak için (60252) nolu sorunun cevabına bakınız.

    Allah Teâlâ en iyi bilendir.

    Yazı kaynağı : islamqa.info

    Akika kurbanı hakkında detaylı bilgi verir misiniz; neden erkekler için iki, kızlar için bir akika kurbanı kesilir?

    Akika kurbanı hakkında detaylı bilgi verir misiniz; neden erkekler için iki, kızlar için bir akika kurbanı kesilir?

    Değerli kardeşimiz,

    Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akika” adı verilir. Akika kurbanı kesmek sünnettir. İbn Abbas’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre Resulullah (asm), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiştir. (Ebu Davud, Dahaya, 21; Nesai, Akika, 1)

    Bir hadisinde de şöyle buyurmuştur:

    “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebu Davud, Dahaya, 21)

    Bu açıdan akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır. (İbn Rüşd, Bidaye, 1/463-464)

    Öte yandan, kız ve erkek çocuk için birer tane kurban kesilmesi yeterli olur. Peygamberimiz (asm), bu konuda belirli bir sayı emretmemiş ve tercihi velilere bırakmıştır.

    Bazı rivayetlerde geçen “erkek için iki kesin” tavsiyesi, çocuğu olup Peygamber Efendimize gelerek müjde veren zengin sahabilere ait özel durumlardır.

    Bu nedenle, maddi durumu yerinde olan bir kimse, her bir çocuk için birer kurban kestirip fakirlere dağıtabileceği gibi daha fazla kurban keserek de Allah Teala'ya karşı şükrünü yerine getirebilir. Kurbanlık şartlarını taşıyan hayvanlardan kesilen akika kurbanının etinden aile bireyleri, fakir-zengin akrabalar ve komşular herkes yiyebilir.

    Hz. Peygamber (asm) bu kurbanın kesilmesi sırasında bir örf olarak başa kan sürülmesi âdetini yasaklamıştir. (Ebu Dâvud, Edahî, 20)

    İmam-ı Şâfiî ve Ahmed Bin Hanbel'e göre, çocuğun sıhhat ve selâmetine bir tefe'ül olarak akîkanın kemikleri kırılmaz, mafsallarından ayrılır ve öylece pişirilir. Bu müstehaptır.

    Diğer mezheb imamlarına göre ise, bil'akis mütevazı olması, beşerî hırslarının kırılmasına tefeülen, kemiklerin kırılması müstehab sayılmıştır.

    Şu halde durum niyete göre değişmektedir. Hangisine tefeül edilmişse ona göre hareket edilmesi iyi olur.

    Selam ve dua ile...
    Sorularla İslamiyet

    Yazı kaynağı : sorularlaislamiyet.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap