adım farah çocuğun hastalığı nedir
adım farah çocuğun hastalığı nedir bilgi90'dan bulabilirsiniz
Adım Farah dizisinde Farah'ın çocuğu Kerimşah'ın hastalığı (PİY) nedir? Balon çocuk hastalığının ayrıntıları
Balon çocuk hastalığı, doğuştan ciddi bağışıklık yetersizliği (ağır kombine immün yetmezlik) olan çocuklar için kullanılan bir terimdir. Avrupa ve Amerika’da yapılan çalışmalarda bu çocukların yarısında akraba evliliği sebepken, diğer yarısında akraba evliliği rol oynamaz. Oysa Türkiye’de bu hastalığın görüldüğü ailelerde akraba evliliği oranı yüzde 86. Yani akraba evliliğinin rol oynamadığı olgulara, ülkemizde sadece yüzde 16 oranında rastlanıyor.
Yazı kaynağı : www.ntv.com.tr
Adım Farah dizisiyle gündeme geldi! Balon çocuk hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?
FOX TV’nin uzun zamandır beklenen dizisi Adım Farah’ın yayınlanmasından kısa süre sonra gündem olan Balon çocuk hastalığı, doğuştan gelen bağışıklık yetersizliği sonucu meydana geliyor. Demet Özdemir'in oynadığı Farah karakterinin oğlu olan Kerimşah'ın balon hastası olması, birçok kişinin hastalık hakkında araştırma yapmasına neden oldu. Balon çocuk hastalığı aynı zamanda Primer immün yetmezlikler (PİY) olarak bilinmektedir.
Peki balon çocuk hastalığı nedir? Balon çocuk hastalığı neden olur, belirtileri neler? Balon çocuk hastalığının tedavisi var mı? İşte bu hastalığa dair bilinen tüm detaylar…
BALON ÇOCUK HASTALIĞI NEDİR?
Balon çocuk hastalığı, özünde doğuştan gelen bir ciddi bağışıklık yetersizliği (ağır kombine immün yetmezlik) olarak tanımlanabilir. Şimdiye dek 350’den fazla balon çocuk hastalığı teşhis edilmiştir. Dünyanın en nadir hastalıklarından biri olsa da ülkemizde bu kadar fazla görülmesinin akraba evlilik oranıyla alakalı olduğu düşünülmektedir.
BALON ÇOCUK HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Balon çocuk hastalığına ilişkin yapılan araştırmalar iki ayrı olguyu ortaya çıkarıyor. Avrupa ve Amerika’da yapılan birçok araştırma bu hastalığa sahip çocukların yarısının akraba evliliği sonucunda dünyaya geldiğini doğruluyor. Geri kalan çocuklarda ise akraba evliliğinin bir etkisi olmadığı görülüyor. Türkiye’de bu hastalığa yakalanan çocuklar incelendiğinde dünya genelinin aksine yüzde 86 oranında akraba evliliğinin etkisi görülüyor.
Balon çocuk hastalığı, çocuk ve erişkin dönemde ortaya çıkabilmektedir. Genellikle hastalığın yaygın olmaması teşhis süresinin uzamasına neden olabiliyor. Hastalığın en kötü özelliklerinden biri erken tanı gerektiriyor olması. Teşhisiz süresinin uzaması kalıcı organ hasarına neden olabilir ve hastanın yaşam kalitesini olabilecek en kötü şekilde etkileyebilir.
Erişkinlerde ve çocuklarda belirtiler ve yakınmalar çok farklı şekilde kendini gösterebilmektedir. Bu nedenle genel olarak en önemli belirtilerden birinin tekrarlayan enfeksiyon olduğunu söyleyebiliriz. Bunun haricinde en çok kendini gösteren belirtiler arasında organ büyümesi (karaciğer, dalak, lenf bezi), kan hücrelerinde devam eden azalma, romatizmak ve alerjik şikayetler bulunuyor. Bu gibi belirtilerin görülmesi hastaların ilk aşamada başka branşlardaki hekimlere müracaat etmesine neden oluyor ve konunun asıl uzmanı olan immünolog hekimin teşhis süresinin uzaması anlamına geliyor. Hastalık boyunca en önemli durum genel olarak hasta ve hekimin bilinçli şekilde hareket etmesidir.
BALON ÇOCUK HASTALIĞI BELİRTİLERİ
BALON ÇOCUK HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Hastalığın teşhisi için çocuk immünoloji ve alerji bölümüne başvurmanız gerekiyor. Ardından hekim çocuğunuzun tıbbi geçmişini kontrol ediyor ve fiziksel muayene gerçekleştiriyor. Teşhisin koyulma aşamasında birçok kan testi istenebilir.
BALON ÇOCUK HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?
Balon çocuk hastalığının tedavisinde esas olarak çocuğun hayatını kurtarmak için mikrop kapmasını engellemek önemlidir. Hastalığın şiddetinin ani artışında genellikle güçlü antibiyotikler kullanılır. Bazı durumlarda kan nakli ile çocuğun ihtiyacı olan antikorlar sağlanabiliyor.
Bu hastalığın temel tedavisi ise kemik iliği nakli olarak karşımıza çıkıyor. Kemik iliği nakli ilk 3 ay içerisinde yapılırsa daha yüksek oranda etkili oluyor. Kemik iliği naklinde genel olarak sağlıklı kardeşler en iyi donörler oluyor. Bunun haricinde ebeveynler ve yakın akrabalar da genetik olarak iliik vermeye yatkın oluyor. İlik naklinde en önemli faktör hız. Çocuk, ilik nakline ne kadar kısa sürede ulaşırsa kurtulma şansı o kadar artıyor.
Yazı kaynağı : www.turkiyegazetesi.com.tr
Adım Farah dizisi Kerim kimdir? Kerim'in hastalığı nedir? Rastin Paknahad nereli, kaç yaşında?
Adım Farah dizisi Kerim kimdir? Kerim'in hastalığı nedir? Rastin Paknahad nereli, kaç yaşında?
Benim Adım Farah dizisinin oyuncuları merak ediliyor. Sevilen dizide Kerimşah karakteri son bölümlere damga vuruyor. Rastin Paknahad'ın hayat verdiği Kerim karakteri güçlü duruşuyla dikkatleri üzerine çekti. İşte Benim Adım Farah dizisindeki Kerim hakkında bilgiler...
FOX TV’de yayınlanan Benim Adım Farah dizisi oyuncuları ve karakterleri merak uyandırdı. Her çarşamba ekrana gelen dizide Rastin Paknahad'ın oyunculuğu ve canlandırdığı karakter gündem oluyor. İşte Benim Adım Farah Kerim hakkında bilgiler...
Benim Adım Farah dizisinin Kerim'i Rastin Paknahad kimdir?
Farah’ın biricik oğludur. Koca gözlü, dünyalar güzeli, masum bir oğlan… Kerimşah doğuştan ‘Balon çocuk’ olarak bilinen PİY rahatsızlığı olan bir çocuktur. Evinde, steril bir odada yaşar. Küçük yaşına ve hastalığına rağmen, anlayışlı olgun bir çocuktur. Farah, oğlunu yaşatabilmek için her adımını dikkatle atar. Hastalığını bizzat takip eder. Farah, Kerimşah’ın hem doktoru hem de annesidir.
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.